Гърция-10

• 31 434
  • 287
  •   1
Отговори
# 210
Честито на Йоана - да расте здрава и щастлива   bouquet
Честито християнче на Тео   bouquet
Хубава и лека бременност на Беборина! Септември може да дойдем семейно на Родос, хем да се запознаем и да видим коремче  Hug

# 211
  • Плевен
Здравейте, може би въпросът ми не е съвсем за тук, но не видях къде на друго място мога да попитам. Та с моя съпруг ще ходим в Атина при моите родители да поработим през лятото. Въпросът ми е някой знае ли някаква работа , понеже родителите ми малко се затрудняват с намирането на такава, реших да потърся и аз. Аз съм на 24, а мъжът ми на 26. Бяха ми намерили при някаква баба, но тя после се отказала - била съм много млада. Много ще се радвам някой ако ми помогне с някаква информация - може и на лични. Предварително благодаря на всички отзовали се Simple Smile

# 212
ЧЕТИТ РОЖДЕН ДЕН НА ЙОАНА И
ЧЕСТИТО ХРИСТИЯНЧЕ НА ТЕО!

ДА РАСТАТ ЗДРАВИ И ЩАСТЛИВИ ГОСПОЖИЦИ!!!

Ние също бяхме на лекар вчера, вече сме 1900гр, с главата на долу сме и риткаме много.
Уговорихме се с доктора за цезарово по мое желание за началото на юли, така е ми остават броени седмици.
Късмет на всички.

Последна редакция: сб, 10 май 2008, 00:48 от maryloo

# 213
Беборина честита бременност! Желая ти след време да се радвате на здраво и красиво бебче!

maryloo това са хубави новини, сигурно вече изгаряш от нетърпение да видиш малкото човече на бял свят. Леко раждане и всичко да е успешно!

# 214
Здравейте момичета!
Ако мога да се присъединя към темата ви!  Simple Smile От 4 месеца съм в Атина и имам няколко въпроса към вас, за отговорите на които ще ви бъда много благодарна  bouquet
1. Бих искала да изпратя до София едно кашонче багаж и ме интересува дали знаете автобус, по който мога да го пусна? Разтърсих се в нет-а но не открих. И също ако съществуват такива, откъде в Атина тръгват, час и тнт
2. Понеже бих искала да започна работа някаква, която да не е нелегална, а да имам осигуровки, ми казаха че трябва да си извадя АФМ. Знаете ли какви документи са необходими и къде точно се издават?
3. И последен въпрос, но не най- маловажен- има ли някаква българска общност в Атина, където хората се събират?

Ако не е твърде лично- вие как прекарвате дните си тук? Работите или повечето мами са в майчинство?
Приятен ден!  Simple Smile

# 215
Здравейте мами!  Hug

При нас от ден на ден става все по-топло и по-топло лятото дойде.
От сега ми става на моменти толкова горещо,а като си помисля че това е само началото как ще е юли и август,че и септември не ми се мисли  Confused
Олимпия ,ще е страхотно да се видим ако дойдете на Родос непремено се обади!  Hug

Днес започнах с първите изследвания,като са готови пак ще ходя на преглед.
Нямам търпение да видя бебчо пак,сякаш ми е за първи път.Вълнението е огромно.
Ванеса е толкова сладка и грижовна към мен от както и казах за бебето,постояно ми целува корема и иска да извадя бебето да си поиграят и после пак да си го пъхна в корема.  Laughing
Започвам работа от днес и няма да имам много време да пиша,но ще чета редовно!
Купонът започва! Бебчо дръж се!  Mr. Green
Поздрави от слънчев Родос !   bouquet

# 216
Отиваш в най-близката ефория и питаш там.
Но тъй като нямаш тафтотита, най-вероятно ще ти искат някакъв документ, издаден от гр. служби. (Κέντρο Αλλαδαπών) може би.
Не знам....

# 217

1. Бих искала да изпратя до София едно кашонче багаж и ме интересува дали знаете автобус, по който мога да го пусна? Разтърсих се в нет-а но не открих. И също ако съществуват такива, откъде в Атина тръгват, час и тн
strangedreams -колет можеш да изпратиш от Каролу 10-близо е до Омония.Има автобуси всеки ден.Може и на адрес да стигне а може и в офис София срещу Принцес.Това е едно обединение от Асос ,Никиас и Илиас(кинопраксиа АНИ) за Гърция и Турист сервиз за България.Ако искаш телефон пиши на лични.

# 218
 Мерсиии на всички, които са ми отговорили! Hug
Asti, ще съм ти адски благодарна за телефон на лични!

# 219
strangedreams, на Омония срещу входа на хотел Ел Греко има голяма сграда, в която се слиза надолу по едни стъпала, там имат офиси няколко фирми, които пътуват и доставят пратки в почти всички български градове. Аз използвам фирма Светтур, офиса е последния като слезеш по стъпалата и вървиш направо. Изпращала съм до София чанта, изпращам я в неделя, я понеделник техен човек се свързва и среща с получателя на чанатата и я получава (някои градове имат офиси, ако нямат офис техен човек доставя до града и се уговаря по телефона с получателя). В зависимост от големината се плаща. Ако е малък пакет струва 2 евро. Могат и да ти изпращат по тях. И при пращане, и при получаване плащаш само ти. Хората ти я България не плащат нищо. Могат и пари да се изпращат. Тарифата е 3 евро на 100. Там можеш да отидеш сутрин до обяд в събота и неделя, има много българи, има много хора, тараби, цигари, български продукти, малка лудница е.

# 220
Лилянчо, Hug
Пак ще ви досадя с другия ми въпрос, момичета, но няма как ooooh!
За легална работа. Чета из нета, че българите и румънците в Гърция нямат право на легална такава. Въпреки това виждам във вестниците обяви, че се търсят и чужденци с предлагане на осигуровки. Явих се на едно интервю, но ми казаха, че адиа парамонис не е достатъчно. Трябва да имам и други документи, за да ме осигуряват. Аз съм си шемет и забравих да попитам какви още. Звъннах днес до една служба за чужденците, но техния отговор е че не можело преди 2009 да се работи легално. Не знам какво точно влагат в това понятие " легална работа", щом като има обяви, че търсят чужденци и им плащат осигуровки Rolling Eyes Къде е разликата? И ако някоя от вас работи и я осигурява работодателят, би ли ми казала какви точно документи е извадила преди това? Хиляди благодарности предварително! Simple Smile

# 221
strangedreams, имам вестник Български новини, в които има адреси и телефони на адвокати, които ще ти помогнат. Ще го потърся по-късно.
Ние скоро си изкарахме безсрочни документи, но с всичко се занимава адвокат, нито на опашки ходим, нито се ядосваме с бюрокрация. Ходих единствено до полицията, за да се подпиша, че съм съгласна детето ми да има гръцки документи. Аз не работя и моят документ е само за пребиваване. Когато мъжът ми го питал за работа, адвоката е казал, че ще ми изкара без проблем, само да реша да започна-т.е. да я намеря. Аз нямам намерение да е скоро и затова не бързам. Ако сега си изкарам такива документи е задължително мъжът ми да ме отпише от неговата застраховка, а тя е много изгодна. Аз сигурно ще се осигурявам в ИКА, не мога да се запиша в неговата ако работя. Нямам номера на адвоката, дори не мога да ти обясня къде е, не съм стъпвала там. Мъжът ми ходи на място.
Не ти отговорих по този въпрос, защото реално не мога да ти помогна, освен с номера и адреси на адвокати от вестника.

# 222
strangedreams, снимах няколко обяви, дано са ти от полза:

Адвокати, изкарващи документи за работа:

Адвокат Мария Пенкова

Адвокатска кантора

За багаж:

редовна автобусна линия

Превоз на пътници и багаж

Лицензиран куриер

Не казваш за себе си, женена ли си, аз всех документи възоснова на документите на мъжа ми. Доколкото си спомням работодателят ти трябва нещо да направи, да заяви някъде че иска именно теб, заради тази забрана за работа. Но да не гадая повече.

# 223
Не съм, имаме планове да се оженим другата година. Но без брак, доколкото ми казаха нямам право да работя. Ако съм имала такъв моментално се придобивала адиа ергасиас Rolling Eyes и съм можела да ползвам осигуровката в ИКА на съпруга. От друга страна се чудя- има българи/ки, които не са омъжени( женени), работят и имат осигуровки. Как става? Дали са от много време тук и са хванали някакви легализации или има нещо друго? А искам да работя, защото 4 месеца вкъщи  newsm78 имам чувството, че ще полудея.
За пресниманите страници, мерси! Днес и аз си купих вестника Grinning

# 224
Имаш право да работиш без брак, но трябва да имаш документи, за които да ти помогне точен работодател, поне това знам аз. Ако греша нека ме поправят останалите.
А за другите жени - вероятно са тук от преди и са си изкарали документи, имаше такива "вълни" и закони, доказваше се време на пребиваване, енсими и други неща, не помня вече.
За здравната застраховка - когато не работиш можеш да се впишеш в застраховката на мъжа ти, когато работиш - отписваш се от неговата и се осигуряваш самостоятелно.

Общи условия

Активация на акаунт