Машина за хляб - 9 част

  • 60 688
  • 664
  •   1
Отговори
# 630
  • Мнения: 11 743
Ето снимка на моето произведение тип 'италиански'

http://images25.snimka.bg/005770179.jpg

на снимката има 'трохи' защото го рязах топъл, почти горещ. Ако изстине, не се получава така.
Средината става шуплеста и много мека, а коричката тънка и хрупкава. Хлебчето е като 'гъба'. Натискам го и се сплесква до долу, а после се връща обратно - много обичам такива хлябове.

За съжаление, аз все на око, та не мога точна рецепта да дам, но все пак - топла вода 250-300мл. Мая 15-20гр. Натрошавам я, слага щипка захар и водата. Оставям така 15мин да шупне добре. В купа слага брашно + 2/3 щипки сол. Изливам маяната смес и бъркам с вилица интензивно. Добавям пак брашно, ако е необходимо и бъркам. Трябва да стане като гъста, доста гъста каша, но и много по-меко (рядко) от нормално хлебно тесто. Все се каня да снимам тестото за ориентир.
Оставя се да втаса 1 час на стайна температура. Много се надига, става на огромни шупли, дупки, страхотия е. Изсипвам върху масата, която е обилно поръсена (даже покрита) с брашно. То си е една шупнала каша. Леко сгъвам на 2 на 3 с брашнени ръце - събирам от края към средата кашата, всичко с доста брашно наоколо. Оформям топка - много е мека и бързо я слагам в тенджерка, намазана с мас при мен. Ръся отгоре брашно. Втасва на стайна температура 45-50мин. Пека в загрята на 140-150 градуса фурна за 45-50 мин. Не оставям много да се зачервява.

Рецептата на Джеммма е за Чабата, ще я потърся и ще дам линк, тя е по-точна от моята.

Ето линк към на Джемма рецептата

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176696.msg7244660#msg7244660

Хайде, бухнах си рецептата в 'Моите манджи' - рецепти! Simple Smile

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 10:15 от pina

# 631
  • София
  • Мнения: 3 872
 pina, страхотно изглежда, няма как ще се прави, изкушението е голямо. Laughing

Аз сега съм замесила и втасва една питка, че сме на гости, но утре задължително ще я направя. Hug

# 632
  • Мнения: 812
pina, прекрасно хлебче! Точно такива ги обичам - бели и пухкави, а и отгоре посипан с брашънце...прелест. Днес съм на работа, но утре задължително ще го направя, много ме изкуши.  bouquet

П.П. Колко голяма тенджерата?

# 633
  • Мнения: 11 743
Абе, аз отдавна си мислех да го предложа на вашето внимание и затова и исках да снимам тестото, да е по-ясно, но все отлагах. Не вярвах и да има особен интерес, защото Чабата е почти същото. Викам си, то стотици рецепти вече, още една кому е нужна... Ама ако пък ви хареса и съм била полезна, ще е страхотно!  Hug


19см е диаметъра, малка е тенджерката.  В тава е изключено, защото ще се разлее яко.


Сетих се още един ориентир за гъстотата на тестото - става толкова меко и рядко, че не може да се меси на ръка, лепне ужасно, пък и се разлива. Бъркам с вилица, но е гъсто и ме затруднява, натискам и ме заболява ръката от бъркане. Ей по тия признаци ако може да прецените гъстотата.

Последна редакция: вт, 06 май 2008, 10:35 от pina

# 634
  • Мнения: 106
Честит празник newsm68 newsm68

# 635
  • Мнения: 812
pina единственото тесто което мразя да бъркам и ме заболяват ръцете е това за еклери. Докато поеме яйцата едно по едно направо ми иде да го засиля... ooooh! Явно гъстотата на това трябва да е някъде там. Разбрах, и аз така си го представих.

# 636
  • Мнения: 11 743
Ами..., май да. Мисля, че е като за еклери.  Може да се бърка с миксер, с приставките за тесто, тези които са спираловидни. 

# 637
  • София
  • Мнения: 3 872
Аз вдъхновена от хлебчето на pina, оформих моето втасало тесто, като хлебче и ето го топло, топло току що извадено.  Hug Тук

# 638
  • Мнения: 812
Ееееее, ама geleva , не е честно...Аз съм на работа, гладна съм, и ти с тая прелест направо...Иде ми да заръфам монитора...ама много скъп...Ще ме карате довечера като се прибера да бъркам хляб, защото иначе цяла нощ ще подскачам насън.  Crossing Arms

# 639
  • София
  • Мнения: 3 872
И аз като си навия нещо на пръста, докато не го направя не мирясвам.

# 640
  • Мнения: 11 743
оо, geleva, страхотно!  Hug  Аз да предупредя, че моето е малка доза, ама ние сме само двама в къщи.
Кефи ме такъв хляб, като селски, ръчен - груб, недодялан, но много вкусен. Ако имах и едно парче домашно сирене...  Rolling Eyes

# 641
  • София
  • Мнения: 3 872
 ...и масълце. Heart Eyes

# 642
  • Мнения: 812
Аз имам... smile3508   

# 643
  • Мнения: 11 743
ееееееееее  smile3555  аз да постилам шарената покривка и да нося бъклицата с вино, че днеска е Гергьовден!  Hug

# 644
  • София
  • Мнения: 8 489
 smile3506 Няма меееее, нищо не виждааааам, нищо не четааааа (еййййй нямат мира тия жени беееее, само вадят някакви вкусотии и ти ги навират в очите)

Общи условия

Активация на акаунт