Ваксини.Полза или Вреда? Ваксинационни Програми. - втора тема

• 102 189
  • 1 419
  •   1
Отговори
# 225
Не съм съвсем сигурна ,ако греша - поправете ме ,но коклюша може да повтори,т.е. организмът не си изгражда траен имунитет към него ,в такъв случай ваксинирането е напълно безсмислено - освен ако по някакъв начин не предпазва, да кажем най- рисковата група - бебетата до 12 месеца - обаче така или иначе, ваксинираните деца също боледуват .
Мислех си ,че щом организмът не може да си изгради траен имунитет ,то ваксинирането
" предпазва " за определен период от време .Сега разбирам защо - децата от 4 години нагоре - особено в градините боледуват от коклюш и защо има епидемия - пролет и есен ,и защо старите хора също ,често боледуват от коклюш .В този ред туберкулозата се причинява също от пръчковидни бактерии - значи ваксинирането е безсмислено по същата причина .
Напълно е ясно ,че не това е начин за контрол на заразните заболявания - а други неща ,като хигиена - каквато у нас е в критично положение ,закаляване ,здравословно хранене - явно че никой няма интерес да се прокарва това нещо .И това е част от цялата им политика - ранно отбиване на кърмачето -никаква информация за кърменето ,давай сок от 2 месец и тнт ...В същото време на преден план е ваксинирането - вакснирай ,иначе си заплаха за обществото , а това по скоро важи за кърменето .

Последна редакция: пт, 04 апр 2008, 09:28 от catch

# 226
Напълно е ясно ,че не това е начин за контрол на заразните заболявания - а други неща ,като хигиена - каквато у нас е в критично положение ,закаляване ,здравословно хранене - явно че никой няма интерес да се прокарва това нещо .И това е част от цялата им политика - ранно отбиване на кърмачето -никаква информация за кърменето ,давай сок от 2 месец и тнт ...В същото време на преден план е ваксинирането - вакснирай ,иначе си заплаха за обществото , а това по скоро важи за кърменето .
Много си права, catch! И аз това си бях мислила скоро. Лекарите не ни учат как да живеем здравословно, което определено би гарантирало добро здраве.

# 227
Ами да направим тема(ако няма ) за здравословен начин на живот,който включва хигиена на тялото,ума и психиката.На мен лично би ми била много от полза.

# 228
Ами да направим тема(ако няма ) за здравословен начин на живот,който включва хигиена на тялото,ума и психиката.На мен лично би ми била много от полза.

Подкрепям предложението Peace

# 229
  И аз подкрепям  Peace за тема за здравословния начин на живот. Мисля, че мога да бъда полезна, а и да науча доста Hug

# 230
  • София
  Има няколко теми свързани с това, но са разпръснати. Здравословно хранене на деца, зелената екологична тема, кърмаческия, подфорума за хомеопатия и билколечение и тн, тази тема също. Просто всеки схваща по различен начин здравословния начин на живот.

# 231
По-скоро темата би могла да се казва - Превенция на здравето .
Навсякъде в лекциите си прокарвате тезата, че превенцията е по-ефикасна по отношение на опазването на здравето, отколкото самата терапия.
- Да, наблягам предимно на превенцията на здравето, тъй като в дългогодишната си практика на лекар и специалист в областта на общественото здраве съм се убедил, че тя спестява не само болестното състояние и произтичащите от това неудобства и рискове, но и немалко финансови средства на страните, които се грижат да я развиват приоритетно.
Разбира се, не може да развивате само превенция, необходима е и терапия. Само че засега първата у вас все още изостава.
Ще ви дам елементарен пример за необходимостта от нея. Когато значителен процент от населението в една държава откаже цигарите, това не струва много, освен средствата за по-широка кампания. Бюджетът обаче ще изгуби много пари, ако същата тази държава преди това е погледнала скъпернически на проблема и не е отделила пари за целенасочени кампании срещу пушенето. Впоследствие от тази своя "спестовност" тя губи много повече за скъпо лечение, операции, лекарства, лекарски труд, рехабилитация и дори за инвалидни пенсии на дългогодишни пушачи, развили сърдечно-съдови или белодробни заболявания. Работодателите, които не насърчават здравословен начин на живот и остават апатични към проблема цигари, също плащат впоследствие твърде много. Все повече компании в света разбират този проблем. В САЩ, Япония, а вече и в някои водещи европейски страни, има различни стимули за непушачите и своеобразни глоби за пушачите. Например, макар и минимална разлика в заплащането, но в полза на въздържателя, и съответните финансови санкции - за пушачите. Не по-маловажен е и въпросът за драматичното развитие на здравето на т.нар. пасивни пушачи.
- Можете ли да посочите конкретни цифри на снижаване на характерни заболявания при отстраняване или поне намаляване на влиянието на някой от вредните фактори?
- Затлъстяването, например, което взима все повече "жертви", съвсем не е безобидно. То е в пряка зависимост с диабета, високото кръвно налягане, заболяванията на кръвоносните съдове и нерядко провокира развитието и на трите заболявания заедно. С намаляването на килограмите се снижава нивото на кръвната захар, показателите на кръвното налягане не са така опасно резки, при правилна диета е възможно и кръвоносните съдове да се подобрят, особено когато се нормализират стойностите на холестерола.
Вече десетилетие в САЩ се пропагандира здравословен начин на живот без цигари. През този период сърдечно-съдовите заболявания намаляха осезателно, намалява и броят на хипертониците. Хората вече мислят за по-добро и балансирано хранене, защото е по-изгодно да се храниш рационално, отколкото да се тъпчеш с висококалорични храни, а след това да плащаш за лечение.
Промените в режима на хранене зависят от образоваността на хората. Не е неоходимо човек да е непременно професор, за да знае как да се храни. Това той може да научи от брошури, от личния си лекар, от телевизионни предавания, от повече публикации, а това става, когато е налице национална програма. Такава програма е всъщност част от превенцията срещу заболяванията. Преди няколко години САЩ взеха сериозни мерки в тази насока и вече има добър ефект. Трудно ще видите при нас пушач на обществено място за разлика от България, където се пуши навсякъде.
От друга страна :
 Според вас влоши ли се здравето на българина като цяло през последните години в резултат на зле провежданата здравна реформа?
- Силно е да се каже, че се е влошило. Нацията обаче застарява, раждаемостта е твърде ниска. Това създава впечатление, че болестните състояния са повече.
Най-големият здравословен проблем на нацията ни са сърдечносъдовите заболявания, хипертонията и инсултите. По тях сме на второ място в Европа след унгарците. Причините са комплексни: обездвижване, повишаване на теглото, захарен диабет и съвсем не на последно място тютюнопушенето, което е много разпространено в нашата страна. В същото време България не участва в програмите за профилактика и превенция на здравето към Световната здравна организация и Световната банка, за да вземе пари и ги вложи в българската медицина и здравето на българина.
Сега се сещам ,че в пространството редовно се подхвърля ,че кърменето разваля бюста ,но никой не казва -че кърменето предпазва от рак . Извинявам се за отклонението .

# 232
За съжаление здравословен начин на живот е много трудно да се постигне от 100-ина човека. Освен ако не основем комуна и не се преместим в планината.   Laughing
Факт е, че въздуха, водата, храните са адски замърсени.... В нашия жилищен квартал, например някои хора се топлят зимата като горят в печките си гуми...  Rolling Eyes Няма да ви казвам каква воня се носи из въздуха, нито мога да изведа детето навън, нито мога да отворя прозорците...  Crazy А здравословното хранене е непосилно за семействата с по-ниски доходи.... Познавам много хора, които знаят кое е качествено и кое не, но просто не могат да си позволят качествени храни и за това ядат боклуци.... Няма ги вече градинките на бабите и дядовците ни, където може да късаме джанки и да ядем краставици без да ги мием дори...
Разводних темата....  spam2

# 233
Превенция на здравето ми харесва повече,според мен има какво да се каже по темета.Както казах,има много аспекти-физическо,емоционално,психическо здраве.

# 234
И аз съм за  Peace

# 235
Превенция на здравето ми харесва повече,според мен има какво да се каже по темета.Както казах,има много аспекти-физическо,емоционално,психическо здраве.
Peace

# 236
Ако някой пусне тема Превенция за здравето, моля да даде линк в тази тема.

# 237
Не знам как точно да я формулирам , ако някой има идея да я пусне ,ако не нека да я обсъдим преди това  в скайп примерно ,това е моя - turist7711

# 238
catch, аз мисля че е добре първо да я обсъдим и предлагам ти да си автор, идеята е твоя.
И моя скайп: mari_anka31 . След малко ще водим Мими на психолог, но после ще съм свободна.

# 239

Общи условия

Активация на акаунт