Ваксини.Полза или Вреда? Ваксинационни Програми. - втора тема

• 102 107
  • 1 419
  •   1
Отговори
# 810
И да ме глобят и да не го направят пак няма да ваксинирам детето ни!
В началото, когато го родих не бях толкова добре информирана и позволих два инфанрикса а когато стана на 1г. и 7м сложиха едно полио.
Сега, когато знам какви последствия може да има от ваксините отказвам.Не, благодаря!
Бяло Цвете , отговорих ти на лична.

За училището се получава голямо противоречие.....образованието в БГ е задължително, и ако не пускат децата на училище това е в разрез със закона.
Нямат право да откажат образование на едно дете, независимо дали е ваксинирано или не е, или е освободено от ваксини по някакви причини.
Ние да сме живи и здрави и като дойде това време ще ги съдя ако се наложи!Заото си знам правата.
Никога обаче няма да позволя на някой да си играе със здравето на детето ми!

Големия ми син беше освободен от ваксини поради заболяване пък вече е на 23 години голям здрав мъж!

# 811
А след повторното"нарушение"и съответната глоба какво следва?

Шапка на тояга...  Grinning демек нищо...  Mr. Green

# 812
Аз за училище никъде не съм срещала изрично написано, че не може без ваксини... и за детските градини не е написано, а само за яслите си пише... Не знам за детските защо правят проблеми, но ако няма черно на бяло, че трябва да е ваксинирано, яко ще се карам с директорките...  Crossing Arms

# 813
Аз питам за да съм подготвена и информирана,значи 150-300 лв.и приключваме със ваксините по легалния път.

# 814
А ето и още нещо от Закона за задравето.....

Чл. 87. (1) Медицинските дейности се осъществяват след изразено информирано съгласие от пациента.
(2) Когато пациентът е непълнолетен или е поставен под ограничено запрещение, за извършване на медицински дейности е необходимо освен неговото информирано съгласие и съгласието на негов родител или попечител.
(3) Когато пациентът е малолетен или недееспособен, информираното съгласие се изразява от негов родител или настойник, освен в случаите, предвидени със закон.
.....................................................................................
Чл. 90. (1) Пациентът, съответно негов родител, настойник или попечител или лицето по чл. 162, ал. 3, може да откаже по всяко време предложената медицинска помощ или продължаването на започнатата медицинска дейност.
(2) Отказът по ал. 1 се удостоверява в медицинската документация с подписи на лицето.
.....................................................................................
Чл. 91. Медицинска помощ против волята на пациента може да бъде оказвана само в случаи, определени със закон.

От чл. 91 следва, че не могат и да ви глобят, защото Имунизациите в Република България не са определени със закон, а с наредба.... Поне така го разбирам аз....

# 815
Цитат
Чл. 209. (1) Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.

Това ми е много странно...Как така някой Ще ме zадьлжи да ходя на профилактични прегледи..това няма да стане никога. Naughty
И след прегледа да ми сложат и zадьлжителна терапия по някакьв иzмислен zакон...пак няма да стане.

Много странна наредба.Според мен трябва да се иzясни.Абсолютно противоречи на всякакви zакони.
Как ги тьрпите теzи неЩа и им се врьzвате...не zнам....
Аz бих ги игнорирал тотално.
И да ме zаплаШват и комисии да ми идват и глоби да праЩат,пьлна игнорация.

# 816

Това ми е много странно...Как така някой Ще ме zадьлжи да ходя на профилактични прегледи..това няма да стане никога. Naughty
И след прегледа да ми сложат и zадьлжителна терапия по някакьв иzмислен zакон...пак няма да стане.

Много странна наредба.Според мен трябва да се иzясни.Абсолютно противоречи на всякакви zакони.
Как ги тьрпите теzи неЩа и им се врьzвате...не zнам....
Комунизма е още жив в Бг, Christian, пряко членството ни в така мечтания Ес ooooh!

# 817
Цитат
Чл. 209. (1) Който не се яви на задължителен профилактичен медицински преглед, изследване или имунизация, се наказва с глоба от 50 до 100 лв., а при повторно неявяване - от 100 до 200 лв.

Всъщност това не е наредба, а Закон за здравето, приет през 2005 г., а последните промени са от 2008 г... приет е на мястото на Закон за народното здраве....   Peace

# 818
  • на плажа
 Все пак ме гложди въпросът какво ще правим с яслите и детските градини. Как мислите да се справяте? Не е ли време да се организираме и да се обърнем към адвокат, който да ни консултира по въпроса дали имаме право да изпратим децата си на ясла и градина и ако не можем, то е време да се опитаме да осъдим държавата за дискриминация. Все пак нали в повечето европейски страни ваксините са по желание, а не задължителни. Там как е решен въпросът с детските заведения?

# 819
НАРЕДБА № 6 от 27.02.1987 г. за организацията и дейността на детските ясли
Чл. 13. (Изм. - ДВ, бр. 63 от 1992 г.) (1) За приемане в детска ясла родителите представят молба и акт за раждане на детето.
(2) При постъпване на детето в детска ясла родителите представят:
............................................
5. имунизационен паспорт за извършените задължителни имунизации и реимунизации според възрастта и прекараните заразни заболявания. Не се приемат деца, на които не са извършени задължителни имунизации за възрастта освен когато са налице трайни противопоказания за имунизирането им;

http://soplr.hit.bg/Shared_files/Naredba_6_Yasli.doc

Предстоят промени на наредбата за яслите, защото тя е към Закона за народното здраве, който е отменен и на негово място е приет Закон за здравето... Частта за ваксинирането, обаче може да остане... За детските градини никъде не видях изрично написано, че не приемат без ваксини... 

# 820
  • на плажа
 Благодаря! Но пък за детските градини искат имунизационен статус според изискванията на здравното министерсто, а нали ваксините са задължителни, та и там е същата работа, макар и да не е изрично упоменато като в случая с яслите. Sad Не знам как ще се оправям. Не мога да си позволя 400-500лв. на месец за гледачка, а и за детето няма да е хубаво до 6 годинки да е само вкъщи. Ще полудея вече. Crazy
 Минават ми разни мисли -
-да се организираме 4-5 майки и да се редуваме да гледаме децата, но за целта трябва да сме на 4 дневна работна седмица, което е трудно постижимо
-да се примоля на някой лекар да впише в картона, че са направени имунизациите, но пък това е документна измама и не мисля, че някой ще рискува за чуждо дете
 Чувствам се в безизходица.

# 821
ИраМира, първият вариант звучи прекрасно, но ми се вижда граничещ с невъзможното.
Вторият ми изглежда по-реалистичен. Wink Има лекари, които биха спестили имунизации и на  чуждо дете, защото го правят по убеждение. 
Имаш още време да проучиш вариантите. Във всички случаи щом е за здравето на детето ти, ще намериш начин. Ако се спреш на втория вариант, може да ми пишеш на лични. Wink

# 822
Аз пък смятам да се карам наред с всички директорки...  Mr. Green За мен имунизационен статус означава, че искат картон с информация за поставените ваксини, а не че всички ваксини трябва да са поставени... Смятам, че детската градина е полезна, децата ще се научат да слушат учителите, да имат някакъв ред, социален контакт с други деца и възрастни и т.н., все полезни неща, преди да тръгнат на училище...

# 823
stelt77, ти си страхотен идеалист, ако наистина мислиш да се караш с ...развален грамофон. Simple Smile
То и за мен имунизационен статус означава същото, ама явно се подразбира, че статусът трябва да е такъв какъвто се изисква ("задължително"). При наплива от чакащи деца да се освободи място, човек няма как да е коректен и откровен, ако иска детето му да ходи на градина. Rolling Eyes

# 824
На нашия град това му е хубавото, в градините има много места и няма проблем със записването, никой не чака на опашки и т.н. А пък в училището до нас миналата година ходеха по домовете и молеха майките да запишат при тях децата си, щото нямат достатъчно деца и съкращават учителките....

Общи условия

Активация на акаунт