Уртикария - помогнете

• 186 490
  • 372
  •   1
Отговори
# 360
  • Sofia
здравейте, някой има ли вече който се е оправил и няма по-вече обриви?
Аз съм с уртикария от 3 месеца, ходих на алерголог и нямам алергия към консумираните от мен храни. Нямам и домашни любимци.
Днес си пуснах кръвни изследвания към 54 алергена да видим какво ще излезе.
Бях на диета 2 месеца само на хляб и вода, като ефект никаккъв.
За сега не е известна причината за появата й
Нямам ги обривите вече 12-13год. 🙏🏻
Споделяла съм в тази тема какво ми е било и какво съм приемала.

Последна редакция: вт, 06 авг 2024, 07:48 от Doli

# 361
Аз бях писала наскоро за синът ми,  който е с уртикария. Направихме всякакви изследвания: освен тест за алергени (където абсолютно нищо не излезе) , токсоплазмоза, токсокароза, ехинококоза, фецес за паразити, пълен панел за щитовидната жлеза, инсулин, и т.н ..всичко перфектно.
Пробвахме за кратко с отвара от коприва,имаше някакъв ефект, но той не беше много сериозен в това отношение и бързо я заряза.
В крайна сметка, последния дерматолог му изписа хапче Зентел/ Албендазол (за паразити) въпреки че всички резултати бяха отрицателни.
Изпи 3 хапчета през 14 дни по едно. Незнам дали това даде ефект или просто си дойде време да мине, но за сега не се оплаква.

# 362
Преди това около година се мъчех и стигнах до там, че ксизала да не ми помогне. За копривата научих случайно, отварата я правя в тенджера. Като заври водата слагам на око, така че да е приятно за пиене и си го пия вместо вода. В началото може да ви хареса, но за2-3 дни се свиква. До седмица след усеща облекчение, а при мен след около два месеца изчезна и от тогава не се е появила вече 5-6 години

# 363
благодаря ви много за включването Flowers Hibiscus Hearts. Още този вечер ще започна с чая от коприва. За начало ще пробвам на 400 мл вода една супена лъжица суха коприва. Дано да има ефект

# 364
здравейте, някой има ли вече който се е оправил и няма по-вече обриви?
Аз съм с уртикария от 3 месеца, ходих на алерголог и нямам алергия към консумираните от мен храни. Нямам и домашни любимци.
Днес си пуснах кръвни изследвания към 54 алергена да видим какво ще излезе.
Бях на диета 2 месеца само на хляб и вода, като ефект никаккъв.
За сега не е известна причината за появата й

Аз се оправих - писал съм едно "есе" 2-3 страници по-назад от какво беше моята - Токсокароза. След като я уморих гадта (с няколко курса Зентел) - всичко изчезна и се радвам на нормален живот - няма такъв кеф да не се надуваш и да не те сърби.

# 365
Цял живот съм с уртикрия и разни други алергични проблеми, с много алергени. Не зная какво е живот без алергия. Установиха, че правя реакция и към серума на собствената ми кръв, автореакция към мои протеини. Наричат я хронична спонтанна уртикария, включва и ангиоедем, може да доведе до анафилаксия. Няма оправяне.
Уртикарията се нарича и копривна треска, не защото копривата я лекува, а защото прилича на нажарване с коприва. В общи линии лечението при проблем е антихистамини и тежката артилерия - кортикостероиди.
Повече за различните видове уртикрия може да прочетете тук, информацията е много обстойна. Има дори таблица за разграничаване на уртикария от други подобни заболявания.
https://medicspark.bg/zabolyavaniya/urtikaria-urtikaria-ne-samo- … -tova-zabolavane/

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 01:13 от Diorela

# 366
  • Бургас
Прегледайте книгата на д-р Юрукова " Живот без алергии". Ще Ви помогне. Тя предлага холистичен подход за лечение. Ако искате алопатичен подход - проф. д-р Мария Стаевска. Вече има възможност за биологична терапия, която много променя нещата.

# 367
Благодаря за отговора. Лекар ли сте и ако да, с каква специалност?
Лекува  ме друг добър специалист от Александровска, мисля, че в клиниката обсъждат всеки по-труден, или специфичен случай.
Под биологична терапия, за омализумаб ли става въпрос ? Не зная у нас дали прилагат други моноклонални антитела.
ПС Прегледах съдържанието на книгата, не мисля, че ще ми е от помощ. Холистичните подходи не са панацея. Дори и да помагат в някои случаи, в други са загуба на време и водят усложнения. Хомеопатията, според мен, се основава на автосугестия.

Последна редакция: пт, 13 дек 2024, 15:59 от Diorela

# 368
Здравейте и аз съм с неустановена (идиопатична)уртикария вече 1г и 6м ,всеки ден съм на антихистамини.Свикнах с ограничението на доста храни ,но реагирам на лекарства и то с подуване и ми трябва спешна реакция -вливане на урбазон .Пробвах ибопрофен миналат година без да знам за ефекта ,тази седмица по съвет на доктор за свяляне на температура ми препоръча аналгин ,различни групи били ,реакцията беше същата за спешното.Както и да е днес имам вече установена пневмония от ренген ,някой боледувал ли е по време на уртикария и какви лекарства е приемал и как се е справял с висока температура и други грипо подобни симптоми?
Моля за някакви съвети или насоки.
Съжалявям за дългия пост.
Бъдете здрави !

# 369
Тези съвети обикновено ги дава алерголог, след тестване към какво си алергична.

Евентулно в къщи, може да строшиш таблетка от лекарството, да го размесиш с малко преарена и охладена вода и да втриеш от вътрешната страна на лакътя. Може и леко да драснеш с  дезинфекцирана игла, там, където си натрила. И да изчакаш около 30 мин, да видиш ще има ли зачервяване и сърбеж. Долу горе както се правят тестовете в алергологията.
Поне силните ти алергени би трябвало да реагират по този начин.

За температурата, опитай да я сваляш със студени компреси, хладен душ, ако е много висока. Чайове с температуропонижаващи свойства. Май липата имаше такива.

Пневмония се лекува с АБ, вероятно са ти изписали такъв. АБ също са алергени и е добре да си тестваш преди това. Ако имаш възможност, най-добре е сутринта да отидеш в алергологията, да ти пуснат тестове към лекарствата и да ти кажат какво можеш да пиеш.

ПС Добре е да си знаеш алергените и за в бъдеще ги изреждаш на лекарите.
Има и специални урбазони, които да може да си сложи човек сам при нужда.

Пожелавам ти леко и бързо оправяне!

# 370
Здравейте и аз съм с неустановена (идиопатична)уртикария вече 1г и 6м ,всеки ден съм на антихистамини.Свикнах с ограничението на доста храни ,но реагирам на лекарства и то с подуване и ми трябва спешна реакция -вливане на урбазон .Пробвах ибопрофен миналат година без да знам за ефекта ,тази седмица по съвет на доктор за свяляне на температура ми препоръча аналгин ,различни групи били ,реакцията беше същата за спешното.Както и да е днес имам вече установена пневмония от ренген ,някой боледувал ли е по време на уртикария и какви лекарства е приемал и как се е справял с висока температура и други грипо подобни симптоми?
Моля за някакви съвети или насоки.
Съжалявям за дългия пост.
Бъдете здрави !
Моят съвет е да постъпите в болница за лечение на пневмонията.

# 371
Благодаря за отговора !
Според алерголога ,Тестване може да се направи само ако е преустановена употребатата на антихистамините няколко дни или уртикарията не е активна ,до този момент е нямало такова нещо.
 От абослютно всичко реагира моята от всяко  лекарство химично .

# 372
Така е, тест се прави при спрян прием на антихистамини. Не ти ли предложиха в болница в алергология да те приемат за изследвания, след като се оправиш от пневмонията?

Действително, не ти ли предлагат болнично лечение в момента?
Също, не ти ли предложиха лечение с кортикостероиди на пневмонията? На мен пулмологът последната година ми дава и медрол към АБ, при тежки инфекции в дробовете. Те също лекуват инфекцията.

Не би трябвало да е от всяко лекарство. Много е възможно, да е алергия към някоя от добавките, който ползват за направа на таблети, капсули. По метода на изключването, чети внимателно всички добавки, които пишат на листовката на лекарствата, към които доказано си направила реакция и виж кои се повтарят във всички тези лекарства.
Съответно насочи вниманието на алерголозите към тези повтарящи се вещества и как може към тях да те тестват. Казвай го и на лекарите, когато ти изписват лекарство, да проверяват за такива възможни алергени, докато седокаже кое ти е алерген.

При аналгин и ибупрофен, за които си писала, че си направила реакция, болднатите се повтарят и в двете лекарства на таблетки - магнезиев стеарат, повидон, талк:
Евентуално и нишестетата - в едното е картофено, в другото пшеничено.
Скрит текст:
аналгин
https://apteka.framar.bg/01005117/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B3 … D1%80%D0%BC%D0%B0
Активното вещество е метамизол натрий
Другите съставки са: целулоза, микрокристална (тип 101), магнезиев стеарат, повидон, пшенично нишесте, талк.

Ибупрофен
https://apteka.framar.bg/30007586/%D0%B8%D0%B1%D1%83%D0%BF%D1%80 … -%D0%BC%D0%B3-100
Активно вещество: ибупрофен
Другите съставки (помощни вещества) са:
Сърцевина

Повидон (25)   4,5 mg
Лактоза монохидрат   65,0 mg
Картофено нишесте   50,0 mg
Талк   7,0 mg
Силициев диоксид, колоиден безводен   1,0 mg
Магнезиев стеарат   2,5 mg

Покритие

Захароза   149,85 mg
Талк   44,5 mg
Арабска гума (сух спрей)   5,0 mg
Карнаубски восък   0,1 mg
Бял восък   0,05 mg
Кохинил червено   0,5 mg

Ето какво още открих - повидонът освобождава хистамин, магнезиевият стеарат е потенциален алерген, използван и в козметиката.
https://vitamag.bg/magneziev-stearat-vredi-polzi-i-stranichni-efekti/
Потенциални алергични реакции
Въпреки че алергиите към магнезиев стеарат са редки, все пак съществува възможност за появата на нежелани реакции при някои хора. Симптоми като сърбеж, зачервяване или обриви могат да се появят при контакт с кожата или след прием на продукти, съдържащи магнезиев стеарат.
В козметичната индустрия магнезиевият стеарат се използва за придаване на гладка текстура на продуктите.

https://en.wikipedia.org/wiki/Polyvinylpyrrolidone
повидон
Не е предпочитан като разширител на обема поради способността му да провокира освобождаване на хистамин и също така да пречи на кръвната група.
Внимание! Имай предвид, че повидон се изписва в листовките по различен начин.
Поливинилпиролидон ( PVP ), също често наричан поливидон или повидон. Кросповидон ( PVPP ), има го в АБ таваник, май е същото, трябва да се провери, ако с него ти е проблема.

ПС
Проверих, капките аналгин не съдържат тези вещества. Те съдържат други. Купи си едно шишенце, не е скъп и първо тествай за алергична реакция на свивката на ръката. Капни 1 капка и драсни с игла през нея, изчкай 30 мин. Ако нямаш реакция към капките аналгин, това ще означава, че алергията е към някоя от добавките в таблетката, а не към активната съставка.
https://galen.bg/analgin-kapki-20-ml-x500-mg-sopharma
Активни съставки: метамизол натрий
Допълнителни съставки: динатриев фосфат додекахидрат, натриев дихидрогенфосфат монохидрат, сукралоза, течна есенция "Малина", пречистена вода

Ампулите аналгин са още по-изчистени от добавки. По-добре с тях да опиташ.
https://apteka.framar.bg/30101702/%D0%B0%D0%BD%D0%B0%D0%BB%D0%B3 … D1%80%D0%BC%D0%B0
Активното вещество е метамизол натрий 1 000 mg в 2 ml инжекционен разтвор.
Други съставки: вода за инжекции.

Лелеее, цяла лекция по алергология изнесох. Joy
Извинявам се, но нали знаете, питай патило. Simple Smile

Последна редакция: вт, 07 яну 2025, 15:36 от Diorela

Общи условия

Активация на акаунт