КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС VI

• 47 924
  • 344
  •   1
Отговори
# 105
Мравче, субсидираната такса е 2700 евро. Пълната (на която приеха Маги) е 5000 евро.
Колкото до разочарованието- няма начин, да го няма никакво, щом е положен труд. При нея обаче не беше дълго, нито фатално, нито много силно. Повече съжаляваше за вложените усилия, пък аз настоявах, че не са напразни, защото сега ще е "пушка" на държавните изпити.  Laughing Дали са такива децата на тази възраст, или при Маги така се получи, но още на другия ден се върна към плановете си за Френската и Франция и отбива със завидна твърдост всички мои идеи за частни английски гимназии. Май е време да спрем да я объркваме.

# 106
  • София
Дидка, бих те посъветвала, ако позволиш...
Нека детето кандидатства навсякъде, подготвено е, решено е, амбицирано е! А после, като седнете с тефтера да обсъждате кое, аджеба, да е на 1-во място аз тихичко ще се подхилквам hahaha
Пак ще кажа - не си струва да се плащат тези пари, казвам го след като задълбочено съм проучвала темата за възможностите, които би имало дете, завършващо елитните гимназии и АК. Нооооо, това си е мое мнение, а и има деца, които наистина мечтаят за това място, а не бива да се подрязват крилцата на мечтателите.

# 107
Маминият, не се и усеща, че ще бъде - където го приемат... Joy Joy Joy

Биситка, и ние сме от същия отбор Laughing Ще си правим компания и сметки заедно като му дойде времето Crazy

ЧРД на Камъче! Да е жива и здрава и все така да я радват дечицата й!  bouquet

# 108
Явче Мравче,

Добре е, че си покрай нас и ни подкрепяш Hug, защото като дойде и 26 май и хукнем по нанагорнището..... #Crazy - може и съвсем да се ошашкаме. Утехата обаче е, че поне малко остана Mr. Green

И да те поздравя за момчето и за хубавите изживявания в чужбина Hug Страхотно ти е детето и отсега му желая да стане брилянтен студент там, където пожелае!  Hug
А ти да ходиш на гости и после да ни разказваш lalalala

# 109
  • София
Биситка, благодаря ти за милите думи и пожелания  Hug
Подкрепям ви и съм до вас твърдо - добре сте дошли за съвет, или просто на раздумка  Laughing После и вие, като мен ще успокоявате следващите Simple Smile
Айде, като ви минат "радините вълнения" може пък да направим една седЕнка някъде  bowuu

# 110
Мравче, образува ми се въпросче  smile3522 (ей така се чувствам понякога пред теб, Мина и другите "гърмяни зайци")

Мисля, че в началото на темата беше писала, че синът ти ходи на летни езикови лагери във Великобритания. Моля те, дай малко пресна информация...къде, колко, срок, впечатления...ей такива неща. Чудя се за Маги...дали по линия на Британския съвет да я пусна или да поогледам и за други оферти...та затова.

# 111
  • София
Ще ходите ли на изложението "Българско образование" (или нещо от сорта) в НДК тази седмица? Има ли някой впечатления от миналата година? Защото имаше някакво подобно през март за частните школа, но беше гОла вОда. Сега доколкото знам би трябвало да участват и държавни.

# 112
Аз лично не. Нито имам време, нито желание след онази "гола вода", която старателно огледах. Пък и държавните гимназии са ясни, никаква информация не би променила съществено мнението ми за една или друга от тях. Поне така мисля аз, де. А и ако има нещо важно, то задължително ще цъфне тук, добри момичета сме  newsm06

# 113
Чета ви, чета ви, и не спирам да ви се чудя на акъла. Първият въпрос, който ми изниква, е: Абе вие работите ли някъде/нещо или само си гледате децата у вас? Защото ако е второто, не ви се отразява добре, побърквате се. Децата ви да не са малки да се оправят сами, ами им търсите училища, учите с тях, редите желания и всякаквите му там шашкании. Не че ме питате, ама ще споделя челен опит от преди 3 години, не вярвам нещата да са се променили кой знае колко. (Опитът ми е на ученичка, не на родител).
Завърших 7. клас в кварталното училище, на което не му се носи кой знае колко добро име в града. Успех - приличен, 5.92. Иде време за кандидатстване, сама реших какво искам да уча -  информатика в ПМГ, а майка ми подмяташе за езикова гимназия, ама само си подмяташе и с това и се изчерпваше участието в избора ми на гимназия и пътя дотам. А не, и пари тя даваше тук-там. Всичките му там курсове и простотии съм ги пропуснала, избутах само с няколко частни урока, където имах спънки. Дойде време за записване за изпити, вдигнахме се аз и още 4 момичета, записахме се в училището, ходихме платихме си в банката, в уречения срок отидохме да ни кажат къде ще са ни изпитите, всичко ок. На родителите само отчет даваме евентуално каква сме я свършили. Дойде денят на първия изпит, естествено бе гафове не може, установих че ми няма част от бумащината, дето ще се чвчвам с нея на изпит. Добре, в тъмни зори отивам в училището, където съм се записала за изпит за дубликат на тая ми ти хартийка, дето съм я загубила (не помня вече много точно и какво беше), дадоха ми хартийка и бегом на изпит. Направих си изпита и отидох на рожден ден после Simple Smile След 3 дни втория изпит, там всичко безпроблемно. После седим и чакаме резултати. На уречената дата се вдигаме пак тия 5 девойки и си проверяваме оценките, звъним на родителите да ги информираме (чак тук героят родител се появява за втори път). После иде време за подаване на документи за избор на училище. Добре. Отиваме първо в основното да си съберем бумагите, после отиваме в гимназията, където се подаваха документи и се почна. Подредихме си желанията САМИ, ама трябваше кцерокопие на нещо, айде отиваме за ксерокопия, връщаме се, и понеже 3 момичета бяхме писали коя за първо, коя за последно желание, един техникум, се наложи и медицинско да си вадим. От училището отиваме при ДжиПитата, вадим си медицинските, връщаме се, още няк'ви ксерокопия искаха, направихме си ги и си подохме документите благополучно. След време излизат класиранията. Всички сме приети на 1-2 желание от 1 класиране, остава само да се запишем в училищата. Отидохме, записахме се, отидохме да го отпразнуваме и вече 3 години учим благополучно в училищата, в които искахме (математическа и езикова гимназии, икономически техникум), и ние доволни, и родителите доволни, а не са тичали подире ни за абсолютно нищо.
Че за какво ви разказах всичкото това нещо, ами за да се поуспокоите. Децата ви не са толкова малки, за да се оправят и сами, сигурна съм, че сте се психясали повече от тях, успокойте малко темпото, няма списъл, всичко ще се подреди и с по-малко нерви Wink

# 114
Ученичка, ти може да си добър пример въпреки, че родителите ти са те оставили да се оправяш сама, обаче да знаеш, че има и много по-лоши примери, които вече са отпаднали от училище ooooh! Добре е всеки да си гледа в неговата паничка като не му търсят мнението. И да знаеш, че това не вреди, напротив много е здравословно Peace

Бодра, даже не го знам това изложение. Дай, моля те, малко информация за място, дата  и съдържание.

# 115
  • София
За сведение - работното ми време е от 8.30 до 17.30 часа плюс-минус един-два часа, защото имам собствен бизнес и не мога в точен час да хлопна кепенците. Повярвай, че ми е безкрайно трудно да намирам време за всичко, като например да обяснявам задачи след работа. Синът ми  той е доста объркан в желанията си, а и не искам да повтарям грешката на родителите си да пусна детето си да плува по течението, "да се оправя само" - има време и  за това. Поради това родителско "безхаберие" преди доста години вместо да завърша една от престижните езикови гимназии в София, реших просто хей така да се запиша в техникум, за което много, много съжалявах после. Има още какво да кажа по този въпрос, но сега бързам. С една дума ние вкъщи сме решили - за средното образование до голяма степен ще се взима и мнението на родителското тяло, после - сам да репава.

# 116
  • София
9-11 май в НДК
По подробно - в програмата на НДК.

# 117
  • София
Дидка, да не взема да досадя на останалите с моите включвания  Embarassed
Моят син беше на курс във Франсес Кинг Колидж в Лондон за 10 дни и избрахме да отседне в дома на семейство с 2 деца, за да може да общува повечко и да е автентично пребиваването му Simple Smile Не беше сам, тъй като беше на 15 г., записаха го за курса на место в колежа, а таксите ги платихме по нета, семейството живее във втора зона, колежа е в непосредствена близост до метростанция "Глосестър роуд", закуската и вечерята е съвместна със семейството и я приготвя майката, подбора на семействата и къщите е доста прецизен и местоживеенето променя цената. Нивото му на английски го определиха на место в колежа с тест. Групата им е била интернационална, имали са и групови посещения в музеи, футбол в парка и т.н. Той се влюби в този град, чувства се прекрасно там и сега по Великден, когато бяхме заедно в Лондон видяхме, че се "слива" с атмосферата (писах вече в една друга тема). Следващия път ще го пуснем сам с приятели, може би догодина, защото за това лято сме го включили в нашето пътуване. да не забравя да кажа, че Лондон е един доста скъп град, в сравнение с останалите, ноооооо всяко пени си струва, повярвай те ми!  Hug

# 118
Ученичка,рядко пиша във форумите,но четейки твоето писание ми се прииска да ти напиша нещо.Всеки сам преценява за себе си какво  е добре да прави за децата си  и какво не .Когато имаш деца ти сама ще преценяваш и ако решиш даже не ги и съветвай какво да правят , как да постъпват ,къде да учат...Радвам се че си направила всичко сама , пожелавам ти и за напред да е все така.Аз смятам , че родителите в тази възраст трябва да бъдат  до децата си и като приятели и като съветници.Нека крайното решение за избор на училище да е на тези ,които ще учат ,но родителите да са помогнали на своите деца да се ориентират ,за да се спрат на това, което ще им харесва в бъдеще.
Поздрав  за всички майки на кандидатстващи !

# 119
Здравейте, и специален поздрав за Дидката, радвам се, че се появи отново, че ми домъчня.

Включвам се, защото и аз някак си се впечатлих от написаното от Ученичка. Наистина е чудесно, това че си толкова оправна от малка и си се справила с всички тези неща, свързани с кандидатстване, подаване на документи, избор на училище и профил. Като се замисля, сигурно и моето дете ще се справи, но аз не искат от сега да прави тези неща. Искам да съм до нея, искам заедно да мислим и премисляме вариантите, за и против, тези приятни мигове на "дърдорене" за неща, които само ние си знаем и разбираме. Ще кажеш - "От къде съм сигурна, че дъщеря ми иска всичко това" - ами достатъчно сме си близки и щеше да ми каже, ако й е неприятно, както и прави, когато примерно искам нещо от нея, което тя пък не иска. Честно да ти кажа, ако аз съм на мястото на твоите родители и някак успея да чуя, след цялото безхаберие, което проличава да са проявили твоите родители (по твоите думи и според моето виждане по темата), аз ще потъна в дън земята и ще съжалявам цял живот, че не съм била до нея в този момент. Считам за свой дълг да съм до нея, да и давам съвет и нежност и обич във всеки един момент. Освен това, аз самата искам да й спестя тези занимания, свързани с администрация, документи и т.н, които има цял живот да прави. Има достатъчно време да се научи и да й дотегне. Щастлива съм, че моите родители са ми спестили тези неща и съм им благодарна, аз също ще ги спестя на моите деца. Аз също считам, че в тази възраст, ние трябва да сме до тях, а когато дойде време за кандидат-студентски терзания, няма да съм толкоз активна, но никога няма да я оставя сама, освен ако тя не поиска това.

Общи условия

Активация на акаунт