КАНДИДАТСТВАНЕ СЛЕД 7 КЛАС VI

• 47 989
  • 344
  •   1
Отговори
# 195
Можели и аз да се включа в тази темичка моята дъщеря и тя ще кандидатсва тази година за сега сме се спряли на НФСГ и НТБГ.

Чух изключитлно добри отзиви за НТБГ. На моя приятелка детето е там в 8ми клас. Започнаха годината на 01 септември с 15 дневно засилено учене на език, което продължава и през годината, не стачкуваха. Каза ми, че учителите са силно ангажирани с учебния процес, има сериозна връзка учител-родител по отношение развитието на детето и учебния процес. Учебната година за 8-мокласниците ще приключи на 15-ти ЮЛИ /не юни/
ross а знеш ли дали носят униформи. 

# 196
Искам да отговоря на Бойчето.  Често минавам по работа покрай 23-то СОУ и доста често съм подушвала мирис на "трева" на самата улица пред входа на училището! Кварталът не е от най-добрите в това отношение. За жалост имам усищането, че това не е единственото училище, където това се случва. Тези големи СОУ-та, с много ученици и учители, според мен нямат възможност, а може би и желание да се борят с това явлене.

# 197
Бойчето, ти кажи защо питаш за тези две училища, преди да се "изказваме" по въпроса.
Останала бях с впечатлението, че са ви други целите.
Или специално за италиански език става въпрос?

Аз мога да ти кажа мнението на своя позната, чието дете учи в 23-то - цитирам: "Да не го записва там".
Няма да се впускам в подробности, хич не е доволна, най-вече от средата. Детето й е дисциплинирано, НЕученолюбиво и е едно от най-силните в класа.
Прави си изводи, ако смяташ информацията за достоверна.

Аз за друго влязох, пък се отплеснах по Бойчето.
Обадих се в училището-гнездо, в което смятаме да подадем документи.
Няма още нищо официално за таксите.
Днес в РИО има съвещание на директорите на "гнездата" и вероятно скоро ще има яснота.
Чакаме другата седмица официално размера и банковата сметка.

# 198
Здравейте майчета!  Hug Ние отдавна не сме се появявали. Аз сега вече започнах яко да изтрещявам. Нещо не съм разбрала - по-рано ли ще се записват децата за изпитите в гнездата? И има такса за явяване ли?
Ама сега ще погледна на сайта на МОН. Rolling Eyes
Става ми все по притеснено, имам чувството, че няма да успеем  Sad Въпреки, че тя е спокойна, но аз хич, постоянно се съмнявам в знанията й.Но мисля също, че и късмета е много важен.
Хубав, усмихнат и спорен ден ви желая!  Hug

# 199
Съвсем изтрещах - взех да забравям.
В неделя ще ходим да си сверяваме математическия часовник в СМГ.
Някой друг ентусиаст? (да си правим компания докато чакаме децата)

# 200
Благодаря за информацията! Въпросът беше принципен - просто да знам, защото като съвестна майка не мога да мина само с една-две паралелки и реших, че може да заинтересувам хлапето с италиански език. Макар че ако питате моя син и една паралелка е достатъчна - той си има едно единствено желание и това е!
Да не се оплаквам обаче - той поне знае какво иска, защото сестра му не знаеше!  Laughing

# 201
Аз сега вече започнах яко да изтрещявам. Нещо не съм разбрала - по-рано ли ще се записват децата за изпитите в гнездата? И има такса за явяване ли?

Става ми все по притеснено, имам чувството, че няма да успеем  Sad

Марсиди, това не си го помисляй дори!  newsm11 Ще се справят децата, а ние трябва най- много да вярваме в това!
За това със записването аз съм основната заподозряна  Embarassed За причиняване и разпространение на неоснователна паника поради безпричинно нетърпение  Laughing Всъщност истината е друга- все още нито банковата сметка официално е публикувана, нито точната сума, която трябва да се преведе. Спокойно  Stop

Уич, пробен ли ще правят в СМГ?

# 202
Днес излезе покана за втората вълна деца от резервите, поканени за записване в Амер. колеж. За моя неприятна изненада от първата вълна резерви са се записали 81% от поканените. Сега са  поканили само 4 момченца до номер 76, а синът ми е 84. Много умни деца с богати родители има. Май ще трябва да кандидатства, а никак не съм информирана за държавните училища. За друго частно считам, че не си струва да се плаща.
Благодаря за всичката полезна инфо вав форума.

# 203
ross а знеш ли дали носят униформи. 
[/quote]

До колкото си спомням ми каза, че са с униформи. Даже в началото на годината и проблеми за прическите са правили /това със сигурност си го спомням

# 204
Мили майки,
разбирам вашите терзания, но моите са не по-малки от вашите. Дъщеря ми кандидатства преди две години в Американския колеж, но беше приета в резервите. Нямахме толкова средства, пък и имам и по-малка дъщеря. Тя категорично отказа да я запишем в частно училище. На изпитите изкара добри оценки и се записа в "Елитна държавна гимназия". Няма да ви казвам колко ми струва тази година! Частното училище е евтинийка и аз сериозно мисля да я местя през следващата година. Само за ваша информация, един частен урок по английски е средно 25 лв, а ние ходим 2 пъти в седмицата, ходим и веднъж седмично по математика (и там най-ниската тарифа е 15лв, но за тази цена трудно можеш да намериш добър математик) и чат-пат по български език.
Проблемът в „елитните държавни училища”, е че там си е малка кооперация, да не кажа мафия. Учителите имат високи изисквания, пишат ниски оценки, а въобще не се зорят да преподават. Не само това, ами в прав текст ти казват, че ако искаш повече знания, трябва да си вземеш частен учител (по възможност, еди коя си учителка  от същото училище, не за друго, а защото тя не можела да ги поеме, понеже им преподава).  Първата година, имам предвид в 8 клас, беше горе-долу добра учителката им, но след това....
Освен това има страшно текучество на учители. Те нямаха почти до нова година учители по математика и немски - втори език.
Не стига това, ами се толерират децата на по-известни родители, пишат им се по-високи оценки, което много демотивира останалите. С други думи има равнопоставеност, но едните са "по-равни" от другите. Има деца на бизнесмени, срещу които имаше направо геноцид, докато не тръгнаха на уроци при учителката на съседния клас.  А моята дъщеря непрекъснато я питат при кого ходи на уроци, защото явно виждат, че се справя по-добре. Дори си мисля, че понякога е ощетена в оценките, но нейсе
Сега съм и договорила изпит по английски език, в едно частно училище, за да видят какво и е нивото и много се притеснявам как ще се представи, макар че учителката и по английски при която ходи на уроци ни уверява, че ще се справи. Лошото е, че вече е свикнала тук, има си приятели, а се и страхува от неизвестното може би. Самата вижда, всички тези неща и ги споделя в къщи и аз не знам какво да и кажа. В тази крехка възраст, когато им се формира ценностната система, не мисля че това е примера, който трябва да имат. Сега обвинявам себе си, че я оставих сама да си избере училище, макар  инстинктивно да усещах, че правя грешка.
Така, че не си мислете, че проблемите ви ще свършат до тук. А децата ви ще бъдат приети, почти ви го гарантирам, защото „елитните училища никнат като гъби”. А тази година отново най-ниската оценка на изпита по БЕЛ ще е среден 3, но не защото децата са станали по-грамотни, а защото трябва да убедим себе си и Европа, че се правят реформи в образованието.

# 205
Ама много скъпо плащате за уроци по английски.
Или пък, айде да не спамя... newsm78 newsm78 newsm78

# 206
До колкото си спомням ми каза, че са с униформи. Даже в началото на годината и проблеми за прическите са правили /това със сигурност си го спомням
[/quote]
Rosss благодаря за информацията.

# 207
Здравейте, прекрасни!  bouquet
Хич, ама хич нямам врвмв  напоследък, но се заричам да изчета всичко....
Имам усещането, че пропускам нещо важно, срокове, такси...... Ще помоля, ако е така, някой да сигнализира на лични! Ако съм все още в срок - няма страшно. Laughing
Приключихме с ремонта и сега само чистя и подреждам. От 2 дни. Нямам представа колко ще продължи това, но ръцете на селскостопанските работници са нежни пред моите. Мисля с какво да се възнаградя за труда след това. Взех документи от АК за записване, но и тях не съм чела....
До скоро  Hug Hug Hug

# 208
Изворче, мисля, че трябва да споделиш с нас името на гимназията. Информацията е ценна тогава, когато може да предотврати бъдещи грешки...не виждам и как би повлияло негативно на детенцето ти или на теб. Тук основната идея е да си помагаме, а с поставянето под "един знаменател" на всички държавни гимназии не го правиш. И още един въпрос- какво имаш предвид под израза "никнат като гъби " за гимназиите? Защото аз се сещам за най-много десетина елитни гимназии (общо езикови и математически) и те никак не са се увеличили напоследък. Иначе вярвам на това, което си написала и съжалявам, че трябва да го преживяваш- и ти, и най- вече детето ти.

Ясно е, ние не веднъж сме обсъждали плюсовете и минусите на държавните гимназии, както и на частните такива. Ще обобщя отново- както на едното, така и на другото място съществуват проблеми. Не идентични, но проблеми. Само че, на едното място плащаш и освен общоприетите изисквания, започваш да проектираш и своите собствени. И ...обикновено пак не си доволен. Така че, трябва да изберем от двете беди, по- малката. Не, че е лесно. И не, че имаме кой знае какъв избор. Набъркват се и финансови ограничения, иначе, както казва Уич- "Като искаш всичко да е наред, изпрати я в Швейцарски колеж "  Laughing и е адски права. С две думи, избора е труден. Ние всички сме много объркани. И ако някой може да помогне, нека го прави с конкретни имена, за да бъде истинска помощ.

Има и добра новина- промените в закона за образованието са вече факт и според една от тях учители от едно УЧИЛИЩЕ нямат право да дават частни уроци на деца от същото училище. Хватката се отпуска  Peace

# 209
Има и добра новина- промените в закона за образованието са вече факт и според една от тях учители от едно УЧИЛИЩЕ нямат право да дават частни уроци на деца от същото училище. Хватката се отпуска  Peace

Дидка, тази промяна я има поне откакто аз бях 7 клас. Тоест... от 3 години поне е факт. Госпожата ми по математика от училище отказа да ми дава частни уроци поради тази причина. Но в езиковата гимназия... не само, че учителите от същото училище дават уроци на учениците, но и учителите, които предават на тези ученици, им дават дават частни уроци. А и учителите не издават касови бележки.  Whistling

Общи условия

Активация на акаунт