Отговори
# 240
И още нещо. Бройте и работодателите като таргет: те също биха могли да отпускат ваучери за детегледане (така се прави в Англия примерно) и се приспадат от заплатата, но пък се псестяват данъци, осигуровки и пр. и са си вид социална прдобивка. Комбинация от общински и фирмени ваучери биха облекчили значително родителите, които плащат на ЧДГ.

супер благодаря за идейката. Сетих се за Съюза на работодателите в БГ с управител Иво Прокопиев - не го познавам, но много го уважавам още от Капитал. Поне да ги запознаем по-нататък с целта ни.

Момичета, не е истина с каква скорост пишем. Колко страници трябва да има 1 тема, за да се пусне нова?

# 241
може би трябва да пуснем още сега и анкета с въпрос около повдигнатата тема. Винаги на резултатите от анкетите се гледа по-така  Simple Smile, а е и добре да се пусне проучване в началото на даден проект.

Да, ама не знам как се пуска анкета тук Wink

Да формулираме въпроса - а Миленка май каза, че е наясно с тези неща и ще помага  Wink

# 242
аз се чудя дали да не са 2 - едната от сорта, ако се отпуска пари за ЧУ, ще ориентирате ли към частно образование
и друга
- подкрепяте ли отпускането - но тази формулировка е супер рискована (не навсякъде има ЧУ, процентът на родители в ЧУ е малък...)и май по-добре де е нещо друго.

# 243
аз се чудя дали да не са 2 - едната от сорта, ако се отпуска пари за ЧУ, ще ориентирате ли към частно образование
и друга
- подкрепяте ли отпускането - но тази формулировка е супер рискована (не навсякъде има ЧУ, процентът на родители в ЧУ е малък...)и май по-добре де е нещо друго.

Аз също мислех за първия вариант, но се притесних дали "държавата" ще подкрепи идеята за пренасочване с нейна помощ на ученици към частното образование, вместо в държавните у-ща  newsm78

# 244
Аз си мислех да наблегнем на въпроса за това, че всички родители плащат данъци и децата на всички имат право на държавна субсидия, която се събира от тези данъци, независимо в какво у-ще учат  Rolling Eyes

# 245
да вземем да помислим за въпроса на евентуалната анкета - да е такъв, който хем да ни дава инфо, хем да е по целта ни (вече интернет къде-ли не, но частни у-ща няма навсякъде и ако се включат хора, които имат интернет, но нямат ЧУ с отрицателно мнение, много ще се изкриви резултатът; но няма как да наложим географски принцип).

А има ли вариант анкетата да не е само 1 въпрос, а да си е наистина анкета?

# 246
да вземем да помислим за въпроса на евентуалната анкета - да е такъв, който хем да ни дава инфо, хем да е по целта ни (вече интернет къде-ли не, но частни у-ща няма навсякъде и ако се включат хора, които имат интернет, но нямат ЧУ с отрицателно мнение, много ще се изкриви резултатът; но няма как да наложим географски принцип).

А има ли вариант анкетата да не е само 1 въпрос, а да си е наистина анкета?
Ами защо не - колкото въпроси измислим толкова ще включим, само да не стане дълга, че хората не обичат да отделят много от времето си за такива неща

Аз предлагам единият въпрос да бъде - "Считате ли, че е правилно държавната субсидия за образование да е на принципа "парите следват детето", с оглед на това, че всеки родител плаща данъци и детето му има право да получава държавни пари за образованието си, като част от данъците на своите родители, независимо в какво у-ще учи (държавно или частно)?" ..... или нещо в този смисъл - може и по-ясно и точно написано - не претендирам, че добре съм го оформила - давайте предложения  Hug

# 247
Аз си мислех да наблегнем на въпроса за това, че всички родители плащат данъци и децата на всички имат право на държавна субсидия, която се събира от тези данъци, независимо в какво у-ще учат  Rolling Eyes

да, ама виж във форумите на в. Сега по темата.
Все още се гледа негативно на ЧУ и този въпрос е пак опасен, макар и справедлив. Хората приемат, че родителите от ЧУ са мутри, които си пращат децата в лъскави у-ща ей така от снобария, имат незаконни доходи и укриват данъци.
Не случайно пуснахме този "клуб" - да дадем повече инфо, да изградим наш профил, а защо не и да си "излъскаме" имиджа Simple Smile

# 248
Ами тук освен този въпрос е редно според мен да включим и въпрос например "Как определяте вашите доходи - ниски, средни, по-високи от средните, високи" или нещо такова, за да се види, че не само мутрите с пари записват децата си в такива у-ща..... може да се включи и въпрос "Какво образование имате вие?" - да се види, че и интелигентни хора с образование и от там с финансови възможности са голям дял на родителите, които пращат децата си в ЧУ, а не само прости мутри с "мръсни" пари са клиенти на този вид образование......

а може и такъв въпрос - "каква част от доходите ви отива за образованието на детето Ви?" и тук да се изброят няколко възможности......

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 12:32 от spring

# 249
Напълно съм съгласна. Само преди 10 дни имаше по канала предаване на Беряно, в което оплюваше ЧУ и ехидничеше, че съвремените управници даже имали намерение да плащат учебниците там. Много гадно звучеше, все едно нашите деца са някакви утрепки, които нищо не заслужават да получават от тази държава. Струва ми се, че в обществото ни трябва да се промени настроението към частното образование - то не враг на държавното, а по-скоро допълнение и възможност за разнообразие. Кампанията трябва да е през медиите, но за журналестите е твърде безинтересна тема - няма скандалност.

# 250
Да не забравяме все пак, че и държавниците са хора - и голяма част и от техните деца учат в ЧУ и те също имат интерес държавна субсидия да има и за техните деца - дори чисто егоистично погледнато, но е вярно  Mr. Green

# 251
Какво си мисли т.нар. "широка общественост" не ме интересува. Интересувам се само от качеството на образованието, а там, където няма стимули и подбор на персонал е трудно да се намери качество.
Смятам, че най- целесъобразно би било да се определи на колко се равнява издръжката на ученик за съответен клас и специалност /в по- горните класове/ и издръжката да следва този ученик- било в ДУ, било в ЧУ. Така е най- чисто и изборът на човека не е ограничен.
Да, ще "окапят" така някои ДУ, но това е по- добре според мен, от "насила хубост"- спонсориране на псевдо образование от страна на държавата.

# 252
Напълно съм съгласна. Само преди 10 дни имаше по канала предаване на Беряно, в което оплюваше ЧУ и ехидничеше, че съвремените управници даже имали намерение да плащат учебниците там. Много гадно звучеше, все едно нашите деца са някакви утрепки, които нищо не заслужават да получават от тази държава. Струва ми се, че в обществото ни трябва да се промени настроението към частното образование - то не враг на държавното, а по-скоро допълнение и възможност за разнообразие. Кампанията трябва да е през медиите, но за журналестите е твърде безинтересна тема - няма скандалност.

на много журналисти децата са в ЧУ, аз за Береану - абе, ще си замълча.

# 253
Не съм много съгласна за децата на управниците. Масово 90 % от тях учат в училището в Горна Баня - за кадърните деца, а то е държавно. Единици са тези управници, които се бръкват в джоба си и плащат за обучението на децата си.

# 254
Не съм много съгласна за децата на управниците. Масово 90 % от тях учат в училището в Горна Баня - за кадърните деца, а то е държавно. Единици са тези управници, които се бръкват в джоба си и плащат за обучението на децата си.

има, но има и умни, и кадърни сред тях, които търсят най-доброто за децата си. Ама да не клюкарствам вече Simple Smile и те са хора.

Общи условия

Активация на акаунт