Отговори
# 180
малко да се поосвободя от обобщаването на другата информация

# 181
Бих искала да попитам (по идея на danybon, за което й благодаря   bouquet) за "Балканско училище", а също и за "Българско школо"  - имате ли наблюдения върху тези две у-ща? Какви са таксите и т.н. - търся всякаква информация, мнения и отзиви  Thinking Също ме интересува дали Балканското у-ще има прием от 1-ви клас - някъде срещнах информация за у-щето, в която се споменаваше само за прием след 7-ми клас - дали не е само гимназия newsm78

повече инфо има в пост 147 на March

това видя ли го

"ЧОУРЧО "Българско школо", "училището на Овъргаз"
- Таксите за "външни деца" в училището са в момента - 3600 лв на година без включен транспорт
- Училището има лиценз за основно
- Училището и в момента има собствена база,то на мястото на бивша санаториална детска градина в квартал "Витоша".
От учебната 2008-2009 ще започне да функционира първият корпус на училището на "Българско школо" в "Младост", имотът е до Американския колеж.

още за у-щето и готини линкове с новини и снимки в постинг 147 http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=278827.140"

Ехо, March, имаш клиенти - обеща да допишеш  Grinning

за Балканското - сещам се, че имаха сайт, ама сега не го откривам.

# 182
за Балканското у-ще или Балкански колеж

Гр.София, ул."Шосе Банкя" №3- сградата на НИМЕСС
Телефон    963-34-10
може и да е стар адресът, появи се някакъв и в Люлин

но е
Частна хуманитарна гимназия с изучаване на езиците и културите на балканските народи
Балканското училище приема кандидати, които са завършили 7-ми клас

още инфо
http://www.kadedaucha.com/?id=237&pid=24

имат и сайт, но като кликна на линка ми излизат козметични услуги

# 183
Продължавам по темата за  "Българско школо". Детето ми, което сега  е на 8 години е възпитаник на държавно ОДЗ в "Студентски град", от което бях много доволна, от 1 клас е в "Школото", то ни е и кварталното училище.

- базово е за СУ"Климент Охридски", мисля, че са малко частните училища с такъв статут (студенти от СУ имат открити уроци с децата)

- участва активно в инициативите Математическо кенгуру, Лингвистично кенгуру (организира го за пръв път у нас), the Cambridge Young Learners English Test http://www.cambridgeesol.org/exams/young-learners/yle.html
без абсолютно никаква допълнителна домашна подготовка дъщеря ми има максимален брой точки на първия кръг на математическото кенгуру, а екипът на Британския съвет похвали децата като най-добре подготвените, явили се на Young Learners English Test.

- горното обаче не е най-важното според мен за училището, а това, че в него се изучава на високо ниво майчиният ни език- БЪЛГАРСКИЯТ и не се пренебрегва за сметка на задължителния от 1 клас - 20 часа седмично - английски и избираемите пак от 1 клас - руски и испански език

- един от елементите, с които "Българско школо" ме "грабна" е театралната им програма (през 2009 г. ще гостуват на фестивал в Италия), в края на годината учениците изнасят представление, всеки клас-свое на сцената на Младежкия театър
Овергаз е собственик на сградата, в която се помещава новият "Модерен театър" и спомоществовател на Народния театър

- школото има 2 медицински сестри, логопед, психолози (които във всеки момент могат да помогнат на децата, те не се притесняват да търсят помощта им)

- изучаването на народни танци е задължително, преподавателите са от Хореографското училище

- подготовката е целодневна

- директорът на училището г-жа Евгения Елмазова е преминала през стълбицата на кариерата в държавното училище, когато записвах детето си в Школото, приятел, неин ученик ми я препоръча като строга и отдадена на професията си личност. Евгения Елмазова е потомка на възрожденски род, баба и е Евгения Елмазова (Марс) http://www.standartnews.com/archive/2000/06/10/family/story18.htm , а баща и е известният оперен бас - Павел  Елмазов

- допълнително се заплащат : уроци по пиано, тренировки по таекуондо,тенис,плуване

От 2008-2009 учебна година плуването ще е задължително за децата,  новата сграда ще разполага с 2 басейна.

Проблемите, които ме вълнуват са: newsm78
- ще успее ли да се съхрани този ефективен и отдаден екип от преподаватели такъв и след като се увеличи числено от 2008-2009 и дали текучеството, типично за всички основни и средни училища, няма да споходи и това
- разкриването на нови бройки за ученици, няма ли да повлияе зле на образователния продукт, който очевидно в момента е с висока стойност
(в момента във втори клас са записани 15 деца)
- каква ли ще бъде таксата...

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 01:19 от March

# 184
March, звучи супер. Така и не успях да дойда да ви огледам у-щето преди време, а сега не върви да идвам от любопитство. Но като гледат това в Младост може да конкурира англо-американското у-ще, но нека и Иса да се произнесе. Да сравним скиците на 2 обекта  Simple Smile

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 01:24 от danybon

# 185
March, звучи супер...
...може да конкурира англо-американското у-ще, но нека и Иса да се произнесе. Да сравним скиците на 2 обекта  Simple Smile

Danybon, наистина още е СУПЕР, но ГОЛЯМОТО МЕСТЕНЕ в новата сграда и цялото разрастване... доста ме притесняват, ще поживеем,ще видим  Wink

# 186
видях, че си дописала за таксата с чуденка и аз точно щях да питам каква ще е догодина? Бая лукс ще имате.

# 187
  • София
Регистър на училищата, детските градини и обслужващите звена
http://www2.minedu.government.bg/adminmon/schools/

Не мога да намеря списъка с лицензираните ЧДГ и ЧУ на сайта на МОН. Някой ако знае къде да го намеря?

danybon, линка, който си дала е търсачка, можеш да определиш критерии и да видиш, но не мога да сложа линк към резултатите от търсенето, така е направен сайта им.

интересни идеи ...
Родителски кооперативи - идея на TanyaMG
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=279160.0

Тук поправи, че по идеята работят група майки от форума, можеш да кажеш, че е описана на кратко от TanyaMG.

# 188
Мерси, TanyaMG, ще го редактирам.
Идеята наистина е много-много интересна и сте отметнали доста работа. Браво!

# 189
Само да кажа, че идеята за кооперативите тръгна още миналата година, основните движещи лица, които стартираха са мамите от Естествено - Емем, Tinkerbell, Ива, Duol и MariaSt. На сайта в подписа ми има материали по въпроса още от лятото. Еми, Таня и екипа (по-точно е може би да се каже работната група) вече се пребориха за първия етап, така че линка, който давате след срещата в Общината си е тяхна заслуга и аз лично им свалям шапка!

# 190
МИЛИ МАМИ И ТАТКОВЦИ,

Сега ми хрумна нещо и бързам да го напиша, за да действаме, ако сте съгласни. За новата ми идейка голяма заслуга има TanyaMG и инициативата им.

ВЧЕРА СИГУРНО СТЕ ЧУЛИ ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА МОН ЗА ПРОМЯНА В ЗАКОНА ЗА НАРОДНАТА ПРОСВЕТА. ЩОМ ПРАВЯТ ТАКИВА ПО-ДРАСТИЧНИ ПРОМЕНИ ДА ВЗЕМЕМ ДА СЕ КОАЛИРАМЕ И НИЕ  Simple Smile И ДА НАСТОЯВАМЕ ДА ВНЕСЕТ И ПОПРАВКА ДЕЦАТА ОТ ЧАСТНИТЕ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА СЪЩО ДА ПОЛУЧАВАТ ИЗДРЪЖКА ОТ БЮДЖЕТА. Може и да има такава поправка, не съм запозната, но колкото повече поддръжници за тази идея, толкова по-добре! Не знам как става подобна по-сериозна организация (ще съм благодарна на TanyaMG, Иса и други мами, ако кажат какво се прави), но мисля, че всички ще сме супер щастливи, ако това се приеме. Както беше казал edu_daddy таксите догодина ще скочат с около 500-600 Е, а реално толкова е издръжката за един ученик. Това ще бъде глътка въздух за нас. Мисля, че тази година трябва да се направи тази промяна - догодина са изборите и в началото на мандат едва-ли някой ще се занимава с нашите проблеми.
Мисля, че, ние родителите на децата от частните учебни заведения, сме едни от съвестните данъкоплатци в БГ.

Очаквам предложения, мнения и коментари  Simple Smile

# 191
  • София
Само да кажа, че идеята за кооперативите тръгна още миналата година, основните движещи лица, които стартираха са мамите от Естествено - Емем, Tinkerbell, Ива, Duol и MariaSt. На сайта в подписа ми има материали по въпроса още от лятото. Еми, Таня и екипа (по-точно е може би да се каже работната група) вече се пребориха за първия етап, така че линка, който давате след срещата в Общината си е тяхна заслуга и аз лично им свалям шапка!

Милена, благодаря за уточнението. Аз наистина се затруднявам как да представим проекта, защото много сърцати майки около 2 години работят по него. Специални благодарности за всички и на Емем, че е основен двигател  bouquet

# 192

Милена, благодаря за уточнението. Аз наистина се затруднявам как да представим проекта, защото много сърцати майки около 2 години работят по него. Специални благодарности за всички и на Емем, че е основен двигател  bouquet

TanyaMG, Millena, редактирах го. Вижте дали така е ОК?

# 193
  • София
danybon, аз мисля, че тази поправка ще се приеме. Има достатъчно подкрепа в обществото. Ако трябва подписка или нещо друго, мисля, че доста хор ще я подкрепят.

За мен проблема е, че това само ще запази таксата за следващата година в настоящите размери. А по-следващата може отново да се вдигне с 50%. Но ако основното желание на родителите с деца в частните училища е да се отпуска субсидия и за тях, мисля, че това ще се осъществи.

# 194
  • София
За редакцията, мисля че е добре, ако измислим друг начин, ще ти пишем

Общи условия

Активация на акаунт