Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 507
  • 471
  •   1
Отговори
# 255
  • нейде там, където ....
По въпроса за избора. Ако има 100 работни места, за 100 човека, като 10 от тях са със заплата над 1000 лева, само 10 ще я вземат. А има нужда от всякакви професии. На някои това им е призванието, защо да трябва да правят друго, като тук биха били най-полезни и биха се чувствали най-добре? По-скоро трябва да има възможност за хората, упражняващи всички професии да създават семейства и гледат деца. В това число и подобаващо заплащане.

На мен лично ми хареса идеята да се обособи отделна категория служители - за работещите в яслите. Евентуално - и за детските учителки. И за практикуващите учители. Да се отделят от администрацията, която и в момента взема повече от тях, а и разликата помежду им се увеличава при вдигане с %.

Против съм допълнителното заплащане от родителите, било то и доброволно. Защото няма да остане такова. И сега нямат право да ни вземат пари, но в началото на всяка година "родителите" решават да съберат някаква сума. Независимо дали си бил там, дали си бил съгласен или не, после се искат от всички - такова било решението. За някой и 5 лева на месец може да са много. Да, за нашите деца. Но аз съм имала доста месеци, в които не съм можела да отделя по толкова за играчки, у дома.

Може да е частично решение таксите да остават в детските градини - решение за базата.
Но освен общинско, според мен трябва да има и държавно финансиране по някакъв начин на детските градини.

# 256
  • София
Цитат
Но освен общинско, според мен трябва да има и държавно финансиране по някакъв начин на детските градини.

Ами то има. Държавата дава субсидия на всяка община, заради това че й е делегирала извършването на публична услуга- в случая образованието и грижата за децата. Ако не се лъжа от тази субсидия са заплатите на детските учителки (без помощния персонал). Друг е въпросът обаче доколко това финансиране е достатъчно.

# 257
Майчета,нямам много време да ви чета,и не мога всеки ден да се включвам,съжалявам!Но какво стана със петицията ни?!Измислете заедно текста,и някой да я напише!!!Моля ви!!!Трябва да защитим персонала на ДЗ...Ако искаме да има такъв...Или междувременно сте издмислили по-добро решение?!Поздрави!!!

# 258
Майчета,нямам много време да ви чета,и не мога всеки ден да се включвам,съжалявам!Но какво стана със петицията ни?!Измислете заедно текста,и някой да я напише!!!Моля ви!!!Трябва да защитим персонала на ДЗ...Ако искаме да има такъв...Или междувременно сте издмислили по-добро решение?!Поздрави!!!
Ми то за да измислиш нещо практично в тая каша трябва малко Айнщайн да си. Пък аз не съм и честно казано все повече се обърквам. И хич не ме бива за писане на петиции. Ако някой се навие - ще помагам - поне за възнаграждението на персонала.

# 259
 ThinkingНещата винаги са малко по - сложни отколкото изглеждат! Първо сумата не е 1280 лв. Съществува  Единен разходен стандарт за издръжка на дете - до 5 год. -1133 лв.и в подготвителна група-1313лв. Той също се очаква да бъде коригиран към покачване. Целта е парите да следват детето. Затова е нужна точност и коректност при подаване на данните за брой деца по групи, съответно възраст.  От тези една част са държавна отговорност: средства за работна заплата  и осигурителни плащания, средства за повишаване на квалификацията, за осигуряване на безопасни условия за труд според Закона, както и безплатните учебни материали за подготвителна група. Другата част е местна отговорност, в случая за софиянци - СОС. Таксите за детско заведение са малка част от всички такси и местни данъци, които общината събира. Ако разчитаме само на тях сме загинали, така че общината ги събира, но в последствие ги връща, така да се каже обогатени и чрез другите си събиранияДано нещо не изпускам или най-вече не бъркам. Аз също тепърва навлизам в тази материя. Погледнато реално, дори и индиректно сме правили това и досега.
Единици са колегите, които не се притесняват от делегирането на бюджетите. Да не се притесняваш не е демонтстрация на знания, а несериозност в случая. Това мога да ви дам като обяснение на въпроса за бъдещото разпределение на таксите. Heart Eyes Simple Smile

# 260
  • София
ОДЗ Жива вода, благодарим за обясненията!
За притеснението от делегираните бюджети, ако можем да ви помогнем с тълкуване на счетоводен закон или нещо друго. Аз си мислех, че няма да е зле да има външна счетоводна къща, която да обслужва градините и да следи как могат да се увеличават бюджетиге - 10% данък дарение, програми на Агенцията по заетостта. Аз не съм счетоводител, а един добър счетоводител ще се сети за доста начини. А и за още един се сещам, нали във всяка градина има допълнителни занимания - футбол, езици и т.н. Защо не направите таксата за тези занимания с 10-15% по-скъпа и разликата да влиза в градината. Тук трябва и консулт със счетоводител, как точно документално да влиза в градината. Успех!

# 261
ОДЗ Жива вода благодари на свой ред на TanyaMG.

Благодаря Ви, че ни вярвате и че сте съпричастни. Без партньорство помежду ни няма да се излезе от кашата, с която се характеризира всеки преход. /Особено , ако каруцата е сложена пред магарето/. Както каза една наша колега "Хвърлиха ни от осмия етаж и ни казаха  "Научете се да летите!!!" Орг.експертите на Дирекция "Образование" към СО помагат много динамично, но е безкрайно нужна и тази безценна ваша подкрепа и професионална, и благородна!
Една африканска притча е от любимите ми : "Попитали шамана на племето: "Колко души са необходими да отгледат едно дете при вас?. Той казал: "И цяло село не стига". Социалното послание е много силно, нали!

Детските градини в София са в малко по-изгодно положение, разбра се предишната седмица. На делегирани бюджети, в цялата им сложност, преминаваме от 2009г./ с изключение на няколко ДГ, които бяха пилотни проекти-опитни зайци/

По въпроса за счетоводните проблеми: Съвсем скоро се разбра, че няма да можем да наемем счетоводна къща. По смисъла на Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор/ЗФУКПС/ имаме императив на т.нар. втори подпис, т. е.  освен на директора като разпоредител с финансовите кредити, но и на счетоводител като втори поглед на професионалист. С една дума / ние също навлизаме в материята не в крачка, а бегом/това не е възможно. Трябва да имаме счетоводител на трудов договор, подразбира се заверен в териториалната НАП. Тук има подробности, които ще имат скоро някакво разрешение, положително за заведенията ни, надявам се!!!

Допълнителните доходи от доп. педагог. дейности е стара рана. Разминават се правата ни като стопанин, но не и собственик! Ако имаме доходи от тях, под формата на наем, отстъп, покриване на консумативи и какво ли не, то това си е чиста проба правна злоупотреба, черна каса или както го наречете. С една дума не може ! в същото време аз лично няма да се откажа от тези дейности / ранно чуждоезиково обучение, спорт, танци/, защото осигурявам допълнителна възможност на децата за моделиране на широк културен поглед над утвърдените държавните образователни стандарти за предучилищна възраст!

По въпроса за събирането на пари за фонд допълнително заплащане труда на  мед. сестри / при нас конкретно една единствена, оцеляла в яслата на детското заведение /- не съм се отказала от нито едно от преди написаните твърдения. За една и съща работа и длъжност не може да има две отделни заплащания... като не слагаме моралната обида. Това поне закона на първо четене повелява

Във форума ме попитаха, защо да е обидно. Веднага отговарям, ако тези квалифицирани кадри бяха избрали за професионално поприще просията и клошарщината със сигурност нямаше да е обидно. Говорим за някакъв вид човешка гордост, дори на фона на глада и обидата. Ако и това не се разбира, много кофти за нас като общество!

Надявам се да не сте се отекчили от даскалското ми многословие!  Heart Eyes Laughing

# 262
ОДЗ жива вода, дайте идея с какво можем да помагаме
има идея за петиция, но какво да включим в нея като искания
родителите са объркани, дават предложения, които нА практика не могат да се осъществат като доплащането на ръка, но то е защото информация за механизмите на финансиране и взимане на решения няма и не се дава, а те имат желание нещо да се направи и то спешно

# 263
Хубаво е че отлагат делегираните бюджети, но проблемът с подготвеността на ДГ да се справят с тях просто се отлага и не съм сигурна че участниците ще бъдат по-подготвени за него след 1 година. Хубаво ще бъде да увеличат правомощията на директора по отношение определяне заплащането на персонала. Значи ако общината отпусне повече пари или регламентира официално по-високи такси, които да остават в ДГ, директорът да може да си разпредели бюджета така че да повиши трудовите възнаграждения (това в случай че парите стигнат за всичко).

За счетоводителите - не може ли да се групират ДГ в един район и да подпишат общ или отделни трудови договора с един човек. Мисля че законът разрешава трудовите договори да са повече от един в случай че човекът работи по 2 часа дневно за различен работодател примерно. Едва ли ДГ ще има нужда от счети 5 дни в седмицата по 8 часа на ден. А ако могат да сключат един договор с един човек - ще стане още по-лесно. Счетоводителите са кът в момента и се наемат да работят за повече пари, а ДГ не са най-богатите институции.

По въпроса за петицията - преди два дена една петиция за исканията на родителите за мерки за справяне с кризата с ДГ беше подписана от около 200 човека. Малко скептична ме прави тази цифра. Ако директорите се организират в някаква инициатива - не е ли по-добре ние да я подкрепим и да се опитаме да надуем балона повече. Извинявам се, но не се опитвам да прехвърля топката, а не се чувствам подготвена да предложа нещо конструктивно. Професионалистите по могат да се справят. Познават нормативната база по която работят и могат да предложат доста по-практични и реалистични неща от мен.

# 264
  • sofia
В детските заведения винаги е имало с4етоводител.До скоро беше по 1 на няколко детски заведения(градина,ясла или у4илище).След въвеждането на делегирания бюджет за училищата бъдещото му въвеждане и по ДГ и ДЯ вече всяко заведение си има собствен счетоводител.И той наистина има работа всеки ден тъй като нищо не може да се предприеме без подписа му.Това включва-болнични,превод на такси.заплатите на персонала.плащане на консумативи,висенето в НОИ и НАП и още сума неща.

# 265
Майчета,утре подават колективни оставки от ДЯ от кв.Овча Купел,и Люлин...Ще дават директен репортаж мисля по Нова ТВ,от нашата ДГ,ще се изказвам и аз...Казвайте какво да кажа?!Може ли да изразя недоволството и от ваше име?!И че ги подкрепяме?!

# 266
  • Sofia
Какви са мотивите им за подаване на оставките заплатите или и нещо друго?

# 267
  • София
Естествено, че заплатите. Колективното подаване на оставки е израз на протест срещу незаинтересоваността на държавата.

# 268
  • Sofia
Не им ли ги увеличиха с 20% скоро? Няма да им ги вдигнат драстично, защото много други след тях ще скочат включително и учителите. Този ход с масовото напущане нали го правиха учители от Добрич мисля. Нищо не се получи в крайна сметка.

# 269
Момичета, мисля, че има едно основно нещо, което не схващате.
Според мен на сестрите вече им е все едно, така или иначе напускането им дори да не доведе до вдигане на заплатите, те просто ще си търсят друга работа. Изнемогват с тези заплати разбирате ли?
Аз треперя вече всеки ден като ходя до яслата дали и там няма да са напуснали.
Не знам дали са им увеличили с 20 % заплатите, но знам че още не са им изплатили никаква компенсация за плоския данък вече 3 месеца.

Касандра аз мисля, че спокойно можеш да говориш от името на всички, като сме мнозинство тези, които ги подкпрепяме, нашето сдружение също е на такава позиция, която изказахме официално вчера.

Общи условия

Активация на акаунт