Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 517
  • 471
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Такаааа-стана видно, че не помислихте и за мечната такса която давате, нея що не я смятате? Wink Като отделно /поне при нас/-се купуват играчки, носят се разни консумативи..

Сега за сравнение:
Тук в държавните ясли таксата е 40лв. Ако държите ще се постарая да разбера и колко деца са в градина /средна/.Това без "рекета" за дреболиите;
В частната таксата е 140лв.Тук децата нали се сещате че са по-малко на бр от горната Без рекет допълнителен. Имат същите разходи за ток, оборудване /че и по-добро е/ , ремонти и пр.
Е как в частната са по-добри матер.база, заплати, храна и всичко квото се сетите??
Как по дяволите успяват, а в държавната при дотиране от държава и родители, все реват?

Друг пример-в Несебър яслите и градините са безплатни, а в Поморие със символични такси-значи има варианти, които не зависят само от дълбокото бъркане в джоба на родителя! В края на крайщата част от данъците които плащаме са именно за това.

Hrisa -ами защо просто не си дадеш детето в частна?

Е, не знам а къде говориш, разликата 40 лв. държавна и 400 лв.-частна-хич не си е едно и също.

# 241
Hrisa -ами защо просто не си дадеш детето в частна?[/color]
Ми защото не живея на място където частната ДГ е 140 лв. И за съжаление материалната база в повечето случаи е в полза на държавните ДГ. Поне това което съм видяла.
По същата логика мога да те попитам ти защо не си гледаш детето в къщи - много по-евтино ще ти излезе вероятно като не ти бъркат "дълбоко в джоба" и не те карат да плащаш внушителната такса и "рекет" за играчки и консумативи (пак за твоето дете). 
Хубаво нещо е гражданската позиция и гражданския контрол, но не смятам че е хубаво да се злоупотребява с това.

# 242
С кое по точно "злоупотребявам", че не схванах?!?!?
Относно контрола за който споменаваш-никъде родителя не може да контролира каквото и да било!
Включително не го допускат и до стаята в която е собственото му дете! Камо ли някой да ти покаже за какво, как и къде са похарчени именно отпуснатите от общината средства!
Айде да не си чешем езиците Stop -нито се заяждам с теб или с някой друг от темата, приемете и друго мнение различно от вашето, и ПОМИСЛЕТЕ за това от всичките аспекти, а не само да се вади един или друг аргумент.

# 243
смята,м че всички мнения са полезни, но не мисля че парите, отпускани за децата и за заплати са много
смятам, че са повече от недостатъчни и че е крайно време да направим нещо
конкретно за яслите в момента не се прави нищо, а както прочетохте- хората просто си отиват от яслите
засега нямам никаква информация за яслите, освен че се готви нова наредба, но тя касае само самата организация на отглеждане, контрола, раб време и др неща, не и заплатите на персонала
нямам представа как става финансирането на яслите, но си мисля че е от общината
те няма да преминават на делегиран бюджет, а ще разчитат на пари от общината, и заплатите им ще си останат все толкова мизерни
знам че много хора си мислят че не може доцент да взима 500 лв, а детска учителка или сетсра в ясла повече, но все пак труда в детските заведения е също толкова, ако не и повече отговорен, изморителен и значим
ето защо смятам, че ако от държавата не искат да вдигнат заплатите на мед сестрите и учителите, то от общината могат да се бръкнат и да извадят по някой лев, с оглед на ситуацията която и без това създадоха
ако погледнем чисто практически: повече деца в градини и ясли- повече работещи родители
ниски заплати- няма персонал- няма детски ясли и градини- по-малко работещи родители-по- малко пари в държавата

# 244
Айде да не си чешем езиците Stop -нито се заяждам с теб или с някой друг от темата, приемете и друго мнение различно от вашето, и ПОМИСЛЕТЕ за това от всичките аспекти, а не само да се вади един или друг аргумент.
Аз не мисля, че си "чешам езика" като казвам, че 250 лв е мизерна заплата. Не знам как е по страната, но в София чистачките вземат повече. И какво значение има колко дава общината за градините като заплатите на персонала се определят от министерски съвет  newsm78 ?!?
Разбирам, че не може сестрата в градината да взема повече от лекаря, но и нея я разбирам като напуска, защото с такава мизерна заплата по-добре да си седи в къщи. И търсим някакво разрешение на проблема, защото поне в София проблем има.

# 245
Ама това си е съвсем съзнателен избор!  Naughty
Който не го устройва да се преквалифицира и да дерзае!
Мен като не ме устройва заплащането-взимам мерки. Peace
Да, заплатата е ниска-не само за София , но и другата страна на медала-вижте темите в които родители се оплакват от отношението на същия този персонал, към децата им. Thinking

# 246
  • Sofia
Не съм чела назад може да е писано , но разбрах, че заплатите на сестрите в яслите ги вдигат с 20% със задна дата 1 януари. Вярно ли е?

# 247
чак сега влязох в тази тема:

доколкото имам информация от отдел образование на СОС: тази година никоя от 196 ДГ не е и няма да минава на делегиран бюджет - т.е. всичко ще се определя и ръководи от столична община - издръжка, режийни, охрана, ремонти, храноден, заплати и т.н.

само някои училища са минали и други ще минават през тази година на делегирани бюджети

# 248
С кое по точно "злоупотребявам", че не схванах?!?!?
Относно контрола за който споменаваш-никъде родителя не може да контролира каквото и да било!
Включително не го допускат и до стаята в която е собственото му дете! Камо ли някой да ти покаже за какво, как и къде са похарчени именно отпуснатите от общината средства!

Уважавам чуждото мнение и се опитвам да не се конфронтирам с никого, но не смятам че е редно да се настройват хора с тезата  - вижте едни големи суми, които едва ли не се харчат безразборно, а то като направиш сметката 3 лв. и малко на дете на ден. А по въпроса за контрола аз поне не се натискам, защото и за това човек трябва да има адекватна подготовка. На мен достатъчно са ми късали нервите "компетентни" проверяващи, не искам да подлагам на подобен тормоз някого само заради идеята. А това че не те пускат при собственото ти дете мисля е въпрос на хигиенна норма, а не опит да те лишат от правото ти на контрол.

С доста от пишещите в темата сме на противоположни позиции, но поне за мен това е полезно. И не смятам да пращам другите да си търсят частна ДГ или нова работа, защото не мислят като мен.

По въпроса за съзнателния избор - ми никой съзнателно не си избира работа за 250 лв. заради парите. Това което казаха сутринта по БНТ е че средната възраст на персонала в яслите в София е 55 години. И дори хора в пенсионна и предпенсионна възраст вече отказват да работят.
Ми след това родителите ще трябва също да се откажат от своята работа - поне докато не си намерят алтернатива. А предполагам никой няма да ме оспори, че съпоставими с държавните ДГ алтернативи поне в София няма.

# 249
мерси за информацията за делегирания бюджет
тогава задачите са много
от една страна борбата за нови градини и места
от друга страна- борбата да се повиши мотивацията на персонала, основно с финансови стимули
от трета страна- повече средства за самите деца
евентуално повишаване на таксите за родителите, ако се постигне нещо по тези въпроси

# 250
Не съм чела назад може да е писано , но разбрах, че заплатите на сестрите в яслите ги вдигат с 20% със задна дата 1 януари. Вярно ли е?
Написах каквото чух сутринта по ТВ - от средна брутна 330 за сектора се вдига на около 380. Постановлението е обнародвано в ДВ преди няколко дена. Това обаче било средно за страната - имало различия по региони и като го уточнят - ще плащат със задна дата от януари. Иначе сестрите искаха 400, но не разбрах нето или бруто. Предполагам нето.

# 251
  • Sofia
Значи правилно съм разбрала. Добре е, че са им вдигнали поне малко заплатите.

# 252
Значи правилно съм разбрала. Добре е, че са им вдигнали поне малко заплатите.
И аз слушах с половин ухо, но мисля не бъркам, поне не много. Лошото е че това просто ще отложи проблема, а няма да го реши. В един момент кадрите ще излязат в пенсия масово и пак ще се стигне до предстоящо закриване на яслени групи.
Малко хора ще се навият да носят отговорност за бебета ако не са добре, наистина много добре мотивирани.

мерси за информацията за делегирания бюджет
тогава задачите са много
от една страна борбата за нови градини и места
от друга страна- борбата да се повиши мотивацията на персонала, основно с финансови стимули
от трета страна- повече средства за самите деца
евентуално повишаване на таксите за родителите, ако се постигне нещо по тези въпроси
С теб обикновено не сме на едно и също мнение по повечето въпроси, но с това съм съгласна.

# 253
мисля че често сме на едно мнение, но понякога гледаме под различен ъгъл
истината е една, че трябва да се обърне внимание на всички аспекти на пробелма- и количество, и качество ...
отдавна е време да стане приоритет
и ще има нужда от напъните и на родителите, и на всички други страни
за моите деца едва ли ще променя нещо, но се надявам да дадем тласък за развитие, каквото е редно да има

имам една идея- защо самостоятелните ДГ и ясли не се обединят в ОДЗ-та, дори и да не са в една обща сграда, се получава поне икономия на: щат директор, домакин, помощник, перачка, и ще има една кухня...ще има приемственост за децата- по- лесно администриране, ще помисля за още ползи...разбира се това значи отпадане на яслите от МЗ, но това не значи че няма да работят сестри да си важат нормите за отглеждане на малки деца...

# 254
Уважавам чуждото мнение и се опитвам да не се конфронтирам с никого, но не смятам че е редно да се настройват хора с тезата  - вижте едни големи суми, които едва ли не се харчат безразборно, а то като направиш сметката 3 лв. и малко на дете на ден. ......

По въпроса за съзнателния избор - ми никой съзнателно не си избира работа за 250 лв. заради парите. Това което казаха сутринта по БНТ е че средната възраст на персонала в яслите в София е 55 години. в София няма.

По повод 3-те лв - 1.70 за храна на дете и като прескочиш сумата на следващия ден си с по-малко.
               По въпроса за избора - когато персонала /преди 20 години/  си е избрал тази професия  заплащането  беше съвсем друго.Заплатата се различаваше с 20-30 лв от тази на другите служители.Сега говорим за разлики от 1000 нагоре - това са специалисти с квалификация и висше образование не детегледачки .
               За условията на работа - никой не е искал  хигиенни материали и учебни помагала от родителите.Просто се отпускаха пари и за това.Малко или много - стигаха.Ремонти се правеха /задължително/ на всяка втора година и не започваха юни,и не свършваха ноември.
               Как преди е можело,а сега - НЕ? Същото е и с отпуските.Всеки излиза когато пожелае и заместници колкото искаш.Аз лично трябваше да ползвам връзки за да си изкарам задължителната практика от един месец.Просто нямаше места за заместване и то през месец АВГУСТ.

Общи условия

Активация на акаунт