Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 549
  • 471
  •   1
Отговори
# 225
  • София
Ми значи сега ще станат крупна сума от около 300 лева.

Въй, много, бе, кво ше ги правят, има да харчат, да харчат ooooh!

# 226
Извинете,малко пообърках.Основната ми заплата е 264лв.,трудовия ми стаж е 17год.и 8 мес..Чисто вземам 248лв.

# 227
  • София
трудовия ми стаж е 17год.и 8 мес..Чисто вземам 248лв.

Баси ooooh!

# 228
Обясняваха че това е средна брутна за сектора, но щяло да има различия по региони затова не се знаело колко ще стане в София, а и в други градове. Иначе госпожата твърдо заяви, че в момента в който се уточняло всичко увеличението ще се даде със задна дата от януари месец.
Нещо спомена, че от общината работели за възможността да се регламентира с общински средства да допълват тези заплати, но не го дочух хубаво за какво иде реч. 

# 229
доколкото ми е известно, за учителите е регламентирано, че може, но за здр работници в яслите не знам
ако има възможност, ще натиснем общината за повече парички, нали?

# 230
....Питанката ми е: щом ще се събират пари от родителите за увеличение на заплатите на учителите, защо да не вземем да увеличим и държавните такси още малко, за да можем и ние да получаваме прилични заплати? ....
хаха  Laughing
пари за държавна администрация не само, че не бих дала повече, ами искам да я направят наполовина
колчем се прехвърлят средства и за по-продуктивни и приоритетни сектори

а що се отнася до работното време
доколкото знам (а мисля, че е вярно) работното време на учителките в градините е 8 часа, като 6 от тях са си с децата, а останалите 2, за да се подготвят други неща
например според мен като правят разни тържества си стоят в градините и по повече време.. по мое наблюдение
(плс детските учителки в темата да споделят така ли е)

# 231
доколкото ми е известно, за учителите е регламентирано, че може, но за здр работници в яслите не знам
ако има възможност, ще натиснем общината за повече парички, нали?

Нешева, мисля се казваше, каза че работят по въпроса, но чакали нещо някой да разреши за да могат да го направят. Сори, точно това не успях да го чуя добре. Който е успял нека внесе малко яснота.

# 232
аз не го гледах, но тази информация за учителите е със сигурност
детските ясли също са общински, така че би трябвало да е аналогично newsm78

# 233
аз доколкото разбрах- но всичката информация ми е неофициална, то официална кой ли ще даде  Rolling Eyes
значи отпускат се на ДГ по 1260 или 1380 (само за ПГ) лева на дете, умножено по броя деца, и това е
в тази сума директоката разполага всичко: заплати, храна, ремонти, сметки, консумативи
специално питах за заплати и ремонти, защото си мислех че те все пак ще са пак отделно, ама не- и те ще са от тази сума
това е
група с 25 деца-> 25х1260 лв прави 31 500 лв годишно за групата
две учителки по 350 лв заплати годишно и 1 леля по 200 лв, прави 10 800 годишно
все пак има и директор, домакин,перачка, готвачки, помощник чистач мъж...и те са със заплати, не ги смятам
храноден по 2 лв /дете/дневно ще е примерно 12 000 лв за годината
после ток , парно, вода, кабелна, подобни..
и т.н.
ако на директорката й останат пари, може да ги рамредели за заплати, или да вдигне храноден, или да направи по-голям ремонт...

Ще копна направо пуснатата от мен тема....
"Тъй като скоро записах отрочето ни на детска градина, разни майки ме подготвяха психически за допълнителните плащания в тези заведения /в т.ч. и яслите/, а днес една друга ме издразни с репликата "ама ти знаеш ли колко малко дава общината на тях?!?".
Сега да ви "светна" без да голословя колко точно дава общината-в случая говоря за не малка такава-Стара Загора.
Започвам да цитирам "Бюджет 2008г"
На територията на Старозагорска община има 25 детски градини и ясли.
От бюджета ми става ясно, че отделно са предвидени разходи за заплати, издръжка, ремонт, отопление и т.н.-т.е. това са отделни пера в бюджета-започвам да цитирам:
-"Осигурени са средства за ФРЗ и соц.осигуровки увеличени с 10 на сто от 01.07.2008г за:
  -2 281 учители, възпитатели и друг персонал в училищата, детските градини и извънучилищните дейности.
  -366 бр. персонал в детските ясли и млечна кухня
  65 бр медецински персонал в здравните кабинети на училищата и ЦДГ

В рамките на собствените приходи се финансират общинските дейности както следва:
-Издръжката на 3 527 деца в дет.градини -2 500 000лв!
 /ако тази сума разделим на 25-тте ДГ-излиза по 100 000лв на година за ЕДНА градина, а на месец се пада по 8 333лв!!!!!!!/

-Издръжката на 1 500 деца в ДЯ и млечна кухня /забележете отделно перо е/- 1 120 000лв!!!!

-Основен ремонт на детски градини-655 000лв!!!!

-Основен ремонт на детски ясли -528 000лв!!!

-Ремонт на отоплителни и газови инсталации в училища, детски градини, спортни бази -330 000лв

И така-къде по дяволите отиват всички тези пари, та да ни искат още, обяснявайки как общината не дава?!
Ако не бях попаднала на този бюджет сиурно и аз щях да съм в кюпа и да цакам като всички останали, но си мисля че не е редно...
Във сайта на всяка община би следвало да е публикуван такъв, и да видите как е при вас-аз поне от там го прочетох. "

Това относно по-горния цитат.

Абсолютно съм съгласна с Меденка и Пролетна фея  Peace

В края на крайщата някои от вас искат май да правим държавните ясли и градини в частни, плащайки и за по-високи заплати?! newsm78

# 234
аз съм писала как ще става в условия на делегиран бюджет ...

а ето и една чудесна новина http://sofia.dir.bg/2008/04/10/news2878991.html

# 235
Това е така, защото в София има недостиг на ясли и градини...ясно е за всички..не че това устройва родителите ooooh!

# 236
В края на крайщата някои от вас искат май да правим държавните ясли и градини в частни, плащайки и за по-високи заплати?! newsm78
Ми искам, но не за всички държавни. Редно е да останат и такива с чисто социални функции пък и дори напълно да се освободят от такси за определени групи хора. Пък аз и такива като мен дето по-могат да си плащат да облекчат общината да подпомогне тия които не могат и съответно да отдели повече средства за заплати.
А между другото крупната сума от 8333 лева на ДГ спокойно отива за отопление, ток и вода за една обикновена ДГ. И ако на ДГ до нас която е с около 270 деца на месец и дават толкова - излиза към 30 лева месечна издръжка на дете. За 10 месеца - 300 лева на дете. Къде видя голямата далавера. Не че няма, но тука просто не я виждам.

# 237
  • София
Цитат
Издръжката на 3 527 деца в дет.градини -2 500 000лв!

2 500 000 : 3527 = 709 лв (почти) на дете
709 лв : 9 месеца = 79 лв месечно (почти) - да приемем, че детето прекарва 9 месеца в детската градина
79 лв : 22 работни дни = 3,59 лв дневна издръжка на дете.

Аз не мога да нахраня детето си за 3,60 на ден. Къде е далаверата?

# 238
Такаааа-стана видно, че не помислихте и за мечната такса която давате, нея що не я смятате? Wink Като отделно /поне при нас/-се купуват играчки, носят се разни консумативи..

Сега за сравнение:
Тук в държавните ясли таксата е 40лв. Ако държите ще се постарая да разбера и колко деца са в градина /средна/.Това без "рекета" за дреболиите;
В частната таксата е 140лв.Тук децата нали се сещате че са по-малко на бр от горната Без рекет допълнителен. Имат същите разходи за ток, оборудване /че и по-добро е/ , ремонти и пр.
Е как в частната са по-добри матер.база, заплати, храна и всичко квото се сетите??
Как по дяволите успяват, а в държавната при дотиране от държава и родители, все реват?

Друг пример-в Несебър яслите и градините са безплатни, а в Поморие със символични такси-значи има варианти, които не зависят само от дълбокото бъркане в джоба на родителя! В края на крайщата част от данъците които плащаме са именно за това.

Hrisa -ами защо просто не си дадеш детето в частна?

# 239
  • София
Месечната такса отива в общинския бюджет, а оттам детските градини получават пари за собствените си бюджети. Ако таксите се разпределяха директно за разходите на детските градини, щеше да е лесно - всеки, който пожелае, щеше  да внася пари директно в бюджета на детската градина и да определя как да бъдат похарчени. Това евентуално ще може да стане при делегирани бюджети и юридически регистрирани родителски настоятелства.

В София от години не съм чувала за държавна детска градина с месечна такса 140 лв. Не виждам и как може да стане - чисто икономически. Това прави по-малко от 7 лв на дете на ден, с които да се платят храна, хигиенни консумативи, ток, отопление, вода, заплати на персонала, ремонт и поддръжка на базата.

Заплатите трябва да се повишат от съответното министерство, а парите за издръжката на децата и за поддържане на сградата - от общината. Въпросът е как да бъдат накарани да го направят и как междувременно да бъдат стимулирани учителите/възпитателите/госпожите/госпожиците/лелите, че дори охраната и готвачките да не напускат.

Общи условия

Активация на акаунт