Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 534
  • 471
  •   1
Отговори
# 105
ООооо, точно това очаквах - една бърза персонална нападка и вече я получих.
В подкрепа на всяка моя дума досега, продължавате в същия дух. Няма да влизам във вашия тон.
Има хора, които могат да се развълнуват само ако лично ги засяга даден проблем. Има и такива, които си чешат езиците за спорта. Добре ,че се намират и такива , които се борят за общи каузи и то не само кампанийно.
Не знам какво очакваше - ти ме обиди - мен и други като мен и продължаваш да го правиш.
Тъй като не си чеша езика за спорта ще ти кажа какво аз бих направила в случая. Първо - родителска среща със следното предложение - вдигане на таксата с 15-20 лева. Който може и повече. Тези пари да се използват за допълнителни възнаграждения на пряко заетите с отглеждането на децата служители в групата. Варианти за изплащане - през ДГ ако има възможност, през родителско настоятелство - ако е регистрирано като юридическо лице или през фирмата на някой родител (най-непрепоръчителното). Децата от финансово затруднени семейства се освобождават от това задължение.
Второ - разговор с директорката за търсене на нови хора - гражданския договор да се използва като част от мотивационния пакет.
Трето - борба с общината и държавата за трайно разрешаване на подобни проблеми в тази сфера.
Имаш проблем, който се нуждае от спешно решение, борбата за общите каузи е много важна, но обикновено се води най-дълго - докато приключи твоето дете може и абитуриент да е.

# 106
Neda радвам се , че най сетне някой говори за проблема без да плюе по този , по онзи Simple Smile Аз също съм много доволна от точно тази детска градина и точно за това мои е много мъчно , че си останахме без персонал , макар да съм на тяхна страна . Иска ми се да намерим някакво трайно решение за увеличаването на заплатите . Ще споделя моите идей , макар ид да се отнасят за еденични постъпления , но знам ли някой друг може да даде още идей , та :
1- занимавам се макар и любителски с photoshop и вместо да се правят календари от разни фотостудия (() предимно Коледно - новогодишни) , аз с удоволствие бих се заела с снимките и оформлението на тези неща , като паричките ще отидат за детската градин въъв вид на дарение.
2- децата имат кръжок по приложни изкуства , може да се правят изложби с техните прекрасни фигурки и да се продават с цел подпомагане на детската градина
 Та за това се сещам в момента само ...

Hrisa
1-  родителска среща имаше .
2-  Таксите не могат да се определят от родителите , а от държават .
3-   кой ще определя и как таксите за децата , според какъв критерии? Месечна заплата ? Колко хора са с 100% обявена заплата ? Колко от социално слабите (подписващи се в социалните) е наистина такъв ?  Смятам , че е нереализуемо .
4-  вдигането на таксите не означава вдигане на заплатите .
5-   колкоот до родителското настоятелство , фирмата на някой родител  .... това всичкото беше предъвкано и изплюто - нестава !!!
6-  Граждански договор ? Това къде го има ? Частният сектор може би , но държавният ? Извинявам се за невежеството си , но аз не знам за такъв вариянт .
7-  Решение на проблема господата от правителството са намерили , но невярвам това да доведе до нещо хубаво за нашите деца , а именно училище за 6 годишните  така се ликвидират 2 набора в детските градини - 1 децата които вместо на предучилищна отидат директно в 1-ви клас , 2-ро  5 годишните ще бъдат пратении в училищата да си карат там предучилищната .
оф ......... млъквам ......... ако иамте по-добри идей ........ давайте ги насам !!! Много ми се иска да помогна с каквото мога ситга да мога Simple Smile
последно : zarita ти би ли работила за 220 лв и би ли поела отговорноста за 30 бебока ? Ако е така , ако би го направила - заповядай в нашата детска градина , всички родители ще те приветстват с аплодисменти с много радост Simple Smile

# 107
Според мен,ни трябва бърза гражданска позиция пред Министерството на Финансите,и това на Образованието,с ясни искания,да се вдигнат поне двойно-не в %-а двойно заплатите на сестрите в Яслите,и персонала покрай тях!!!

Колко майки са готови да отделят от свободното си време,за лелките на децата им?!

Да съберем подписи в тяхна защита,от всички ДГ и Ясли...И да ги внесем в министерствата с фходящи номера и пр....Предполагам и директорките ще ни подкрепят...Пък и ние ще лавираме пред Софииска Община да направи същото...

Поздрави!!!

# 108
1- занимавам се макар и любителски с photoshop и вместо да се правят календари от разни фотостудия (() предимно Коледно - новогодишни) , аз с удоволствие бих се заела с снимките и оформлението на тези неща , като паричките ще отидат за детската градин въъв вид на дарение.
2- децата имат кръжок по приложни изкуства , може да се правят изложби с техните прекрасни фигурки и да се продават с цел подпомагане на детската градина

Не искам да те обезкуражавам, но по точка 1 - всичко обикновено се определя централно - включително и коя фирма ще предоставя тази услуга на децата по ДГ и училищата. Поне при нас в училището е така.
По точка две - мисля че е добра посоката за създаване на социално предприятие, но точно такива има много - и обикновено феновете които купуват са мама  и тати. Така че пак мама и тати ще подпомогнат ДГ, но под друга форма. А и пак ще се стигне до въпроса - по какъв начин да се дадат парите на персонала.
А иначе гражданските договори ги има навсякъде и не са някакво мръсно понятие. В училището на детенце работят така. Ако ДГ или училище спечелят проект за финансиране - хонорарите на заетите в проекта също се изплащат от ДГ или училището по граждански договор. Същото съвсем спокойно може да стане и с пари дарени от родителите.
А иначе преди няколко години имаше организация, която финансираше социални предприятия - НПО-та кандидатстваха с "бизнес идеи", с печалбата от които финансираха социалната си дейност.

Според мен,ни трябва бърза гражданска позиция пред Министерството на Финансите,и това на Образованието,с ясни искания,да се вдигнат поне двойно-не в %-а двойно заплатите на сестрите в Яслите,и персонала покрай тях!!!

Колко майки са готови да отделят от свободното си време,за лелките на децата им?!

Да съберем подписи в тяхна защита,от всички ДГ и Ясли...И да ги внесем в министерствата с фходящи номера и пр....Предполагам и директорките ще ни подкрепят...Пък и ние ще лавираме пред Софииска Община да направи същото...

Поздрави!!!
Не мога да отделя от свободното си време за лелките, защото съм на вълна учители. При тях със заплатите е същото, но ако ще се събират подписи, няма проблем.

# 109

Поздрави!!!
Не мога да отделя от свободното си време за лелките, защото съм на вълна учители. При тях със заплатите е същото, но ако ще се събират подписи, няма проблем.

И аз се занимавам и с други подобни неща,но те са свързани,и едното не пречи на другото.И тъй като и на мен ми идва в повече,и напоследък дори изостана личната ми работа ...Ще помоля някой да напише подобна подписка,на уорд документ,и да пусне линк тук.От другите майчета се иска единственно да я разпечатат,и да я пуснат във тяхната си ДГ.Подписките ще изпращате на един адрес-аз мога да ви дам,този на който в момента получавам такива...И аз и още някой ще ги оформим,и ще ги внесем в министерствата.Това е!!!Поздрави!!!

# 110
какво искаме всъщност?
от МФ- увеличение на заплатите на всички сестри в ДЯ и ОДЗ на 100 %?
от общината увеличение на сумата за дете в ДЯ и ДГ?
от родителите- евентуално да заплащат по- големи такси(но пак общината трябва да го реши)?

на мен останалите неща не ми звучат добре, защото законово и практически няма как да станат и са предпоставка за спорове и злоупотреби

идеята е да се направи като петиция ли, или като подписка?

# 111
Това не е проблем, а гавра с хората. 

# 112
Съжалявам, че не мога да обединя всички негативни мнения, за да постигна позитивно решение. Жалко за разпиляната  енергия и вместо да се търсят цитати от единични случай, да бяхме написали петиция във защита на тези, които са повече време с нашите деца от нас самите.  Embarassed
Радвам се само ,че все пак има държава, която да се грижи за всички слоеве и области, че ако трябва да разчита на данъците на тези ,на които децата са извън ДГ например - тежко ни.
Аз нали съм по цитатите, защото имам енергия за пилеене... И затова пак цитирам. За мен разрешението на проблема с малкото пари и недостигът на финансиране от страна на държавата е в приватизирането на детските градини. В следният цитат се говори за Англия, където държавни детски градина няма.
 Цитат на: danybon в неделя, 30 март 2008, 10:42
Мери, тази сутрин разказвах за вашата система в UK, как става номерът с данъците, че не го разбрах?

Системата е много интересна и наистина се пести от нея, ако и двамата родители са на пълно работно време и плащат, за гледането на децата им. Лично аз не съм го ползвала, споменах по-горе защо, но споделям това което знам като теория.
Като работник, заявяваш на работодателя в края на годината колко пари като ваучери искаш за следващата година. Сега се разрових, максимума, който можеш да заявиш е 2,916 паунда за годината. Като и двамата родителя могат да заявят тази сума, тоест общо двамата ще имат 5832. Ако имаш едно дете е супер, но ако са две или три мисля, че сумата си остава същата   Даваш инфо на работодателя, кое е детското заведение или детегледачка, която ползваш и те месечно им правят превод от тази сума от твое име, разликата, ако има такава, ти си я доплащаш лично. Сумата, която превеждат за гледане на детето, се вади от общия ти доход и чак след това той се облага с данък. Тук средно данъкът е около 30%, тоест ако заявиш 2,916 спестяваш от данък 962 за 1 година, а ако си с високи доходи и плащаш над 40% данък пестиш още повече, 1,195 за година. Ако и двамата родители са заявили тези пари, спестените суми се удвояват
Интересното е, че при работодателя на съпруга имаше и минимум, който трябваше да се заяви, а сега като се разрових в нета, не видях такъв  
Открих, че с тези ваучери можело да се плаща и на частни училища и нанита!!! Само има едно условие, да са регистрирани към една правителствена организация, която отговаря за обучението и грижите за децата, Емем я знае,  Ofsted – Better education and care
Сега открих, че дори има организация занимаваща се с тези ваучери и ако работодателят ти не ги предлага, можеш да се свържеш с тях. Те щели да говорят с него и да го убедят, че той нищо не губи от цялата работа, а само печелел, като е цитирано, че за година от един служител заявил максималната сума 2,916, работодателят печелел 373.

# 113
  • Sofia
какво искаме всъщност?
от МФ- увеличение на заплатите на всички сестри в ДЯ и ОДЗ на 100 %?
от общината увеличение на сумата за дете в ДЯ и ДГ?
от родителите- евентуално да заплащат по- големи такси(но пак общината трябва да го реши)?

на мен останалите неща не ми звучат добре, защото законово и практически няма как да станат и са предпоставка за спорове и злоупотреби

идеята е да се направи като петиция ли, или като подписка?

Увеличение на заплатите със 100% просто няма да стане. Отговарям защо- ами те сестрите ще взимат повече от един учител и колкото един лекар. Ако вдигнат заплатите на сестрите в яслите, трябва да се вдигнат и на всички сестри в системата на здравеопазването, което няма да стане.
Заплащането на по големи такси веднага ще се приеме, защото Общината ще си ги лапне тези пари като топъл хляб.Това е излишно набутване на пари в държавата. А ОДЗ и ДГ не съм сигурна, че ще са облаготетелсвани от това. Не се заблуждавам изобщо в това което пиша, защото таксите, които плащаме отиват в Общината. Детските заведения са държавни и държавата трябва да се грижи за тях. Ама тя не се грижи, на Държавата не и пука за децата може би. Naughty
Увеличение на сумата за дете в ДЯ и ДГ- според мен това ще реши въпроса с мизерните заплати. Няма да се увеличат със 100%, но ще са по добри от сегашните.

# 114
Увеличение на сумата за дете в ДЯ и ДГ- според мен това ще реши въпроса с мизерните заплати. Няма да се увеличат със 100%, но ще са по добри от сегашните.
подкрепям

# 115
  • София
Майчета, наистина целта на моя пост не беше да обиждам никой, съжалявам, че има обидени. Бях провокирана от изказване за данъци, ами замислете си колко от вас плащат  данък в/у реалните си възнаграждения, но това е др.тема. Аз също мога да се засегна, че когато говоря за гражданско общество с гр.искания, ми се приписва зацикляне на тема държава, но не го правя, защото уважавам чуждото мнение и това ,че в спора се ражда истината/в повечето случай/. Вярвам, че ще ме разберете правилно. Далеч съм от мисленето държавата да ми решава личните проблеми, но за публичния ресор трябва да си поеме отговорностите и ние сме тези, които трябва да настояваме.  Защото иначе се получава работа на парче, както един татко /строителен предприемач/ топло изолира само външната стена на групата, в която е неговото дете,а долната част от стената/на др.група/ е като вдлъбната. Похвално/ще каже някой/, защото можеше да изолира само 1 кв.м.около креватчето на неговото дете само. Грозно е.
Точно това ще се получи, ако решим родителите да събираме пари за сестрите. Отначало всички ще са "за", а после ще има "ама моето дете беше болно и не е посещавало", "или ние сега нямаме възможност" , освен това не вярвам сестрите да чакат и приемат тези "доброволни подаяния", те са достойни хора. Освен това повечето родители работят за също така скромни суми, освен това плащат дарения в началото на годината за градината, извън учебните дейности и т.н.ще им дойде непосилно.
Искане на 100% също смятам, че е нереално, но й сестрите не очакват чак толкова, не че не заслужават. За увеличаване на таксата самата директорка каза, че няма да отидат за заплати, а издръжка.
Подкрепям подписка/петиция/! Нищо, че малкия ще порасне, за тези след нас ще остане извоюваното. А и младите специалисти ще работят по предназначение, а не като продавачки на "Витоша" за 800 лв.

# 116
  • Sofia
Затова трябва да се обърнем към държавата да си поеме отговорностите и да вземе адекватни решения за децата. А не да събираме пари за сестрите или възпитателите. Родителите се отзовават на благотворителност, какво повече да направят- купуват си уч. материали, играчки и консумативи. Това малко ли е. Аз съм съгласна да плащам по висока такса и да знам , че детето ми се храни качествено, но знам че няма да е така и затова не съм съгласна да се вдигат таксите за да пълним джоба на някой си.

# 117
Далеч съм от мисленето държавата да ми решава личните проблеми, но за публичния ресор трябва да си поеме отговорностите и ние сме тези, които трябва да настояваме.  Защото иначе се получава работа на парче, както един татко /строителен предприемач/ топло изолира само външната стена на групата, в която е неговото дете,а долната част от стената/на др.група/ е като вдлъбната. Похвално/ще каже някой/, защото можеше да изолира само 1 кв.м.около креватчето на неговото дете само. Грозно е.
Точно това ще се получи, ако решим родителите да събираме пари за сестрите. Отначало всички ще са "за", а после ще има "ама моето дете беше болно и не е посещавало", "или ние сега нямаме възможност" , освен това не вярвам сестрите да чакат и приемат тези "доброволни подаяния", те са достойни хора. Освен това повечето родители работят за също така скромни суми, освен това плащат дарения в началото на годината за градината, извън учебните дейности и т.н.ще им дойде непосилно.
Подкрепям подписка/петиция/! Нищо, че малкия ще порасне, за тези след нас ще остане извоюваното. А и младите специалисти ще работят по предназначение, а не като продавачки на "Витоша" за 800 лв.
Neda , Аз мисля, че колкото по-малко се меси  държавата толкова по-добре. Нека има някаква субсидия, но ако по-голямата част от финансирането е частно, нещата ще са коренно различни. И тогава няма да се налага родител да прави ремонт, да се събират подаяния за персонала и прочие безумия. В Англия родителите за деца в детскоградинска вързраст ползват данъчни облекчения - може това да се взаимства или пък работодателите да ползват облекчения, ако подпомагат служителите си с деца.
Само ако има частен интерес, ще се подобрят и обслужването на децата и грижите към тях. Тогава и персоналът ще се държи по-различно, а съм сигурна че и заплащането на труда ще е по-добро.
Бедна държава-ниски заплати.
Аз затова не ползвам услугите на НЗОК. Просто не става, обслужването е лошо и ми създават проблеми с липса на направления и лекарства. Фирмата, където работя е сключила договор за медицинско обслужване с частен медицински център. Там ходя да се лекувам, водя и детето. Ами база за сравнение няма. Разликата е огромна в полза на частния център. Така стои въпроса и с детските градини - те малтретират децата, а държавата малтретира тях, като им плаща стотинки. И естествено нищо добро не се случва.

# 118
ами добре е да има някакво частно участие, но при сегашните условия и закони не е регламентирано
ако е ясно регламентирано е друго
както се каза на кръглата маса:" оставяме най- ценното, децата си , на хора , които получават по- малко от пазач на паркинг!"

# 119

както се каза на кръглата маса:" оставяме най- ценното, децата си , на хора , които получават по- малко от пазач на паркинг!"

с което се каzва елементарната истина, чЕ така сме си иzкривили представите, че новия и лъскав автомобил или да се иzфръцкаме с нещо по лъскаво е станало по ценно от zдравето (фиzическо и духовно ) на децата ни.

Общи условия

Активация на акаунт