Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 545
  • 471
  •   1
Отговори
# 120
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=254984.160
Пак цитат от съседна тема. Обърнета внимание на постинга на MTV. Там е разковничето на проблема. Peace 

# 121
Като не искат тези служители да работят там , защо не обявят местата за свободни. Все ще се намерят желаещи да работят.

Ами да, от днес в нашата ясла има нова лелка. Дойде сутринта да се запознае с всички родители.
Друг ще да е проблема.

# 122
Майчета, наистина целта на моя пост не беше да обиждам никой, съжалявам, че има обидени. Бях провокирана от изказване за данъци, ами замислете си колко от вас плащат  данък в/у реалните си възнаграждения, но това е др.тема. Аз също мога да се засегна, че когато говоря за гражданско общество с гр.искания, ми се приписва зацикляне на тема държава, но не го правя, защото уважавам чуждото мнение и това ,че в спора се ражда истината/в повечето случай/.
Ами замислям се за данъците и какво да ти кажа: семейството ми си плаща данъците и осигуровките на реални доходи - до миналата година беше безумна сума. Аз съм работодател на четири перспективни девойки (все още нямат деца), нося отговорност за тях и плащам всичките дължими осигуровки и данъци по техните договори (всяка взима нето повече отколкото е брутната ми заплата). Накрая на годината плащам и корпоративен данък. И все си плащам.
Моето дете не влезе в ДГ и аз не мога да се върна на работа, защото разчитах на това и не си бях подготвила друг вариант. Сега на мен не му се полага субсидия, защото не пожелах да го вкарам по втория или третия начин. Ако аз искам пари от държавата в момента (редно е децата да са равнопоставени) - това според мен означава че те трябва да дойдат за сметка на някое друго перо в бюджета. Ми ако това перо е за деца с увреждания например. Ако ти вдигнат субсидията за ДГ за сметка на някоя друга социална инициатива доволна ли ще бъдеш? Аз няма да съм. И затова смятам, че държавата трябва да има ангажимент основно за групи в неравностойно положение, а другите (в това число и аз) ако обичат да са опитат да са по -самостоятелни.
В тази връзка подкрепям Меденка за промяна в законодателството и създаване на структури, които да поощряват бизнеса да се включва по-активно в решаването на социалните проблеми на служителите си. И не само бизнеса, а и държавната администрация - нека това е част от мотивационните пакети на работодателите примерно, но и да ползват данъчни облекчения.
Аз лично искам само и единствено таксата за частна ДГ да ми се признава за разход и да ми се приспада от облагаемия доход. Мисля че няма да ощетя държавата особено.

# 123
Вижте какво,като решите нещо конкретно,ще се включа,и ще го предложа където трябва...Съжалявам,но вече ми идват в повече вечните ви противоречия...Наистина от срива в системата,от учителската стачка,и от напускането на лелките в групата,мина джостатъчно време,да направим нещо...Но нищо не излиза...Запитайте се защо!

# 124
Меденка   Peace  Peace  Peace това за системата в Великобритания много ми допадна макар , че пак ще има недоволни Wink и въпреки това всеки родител ще предпочете да задели повечко пари за детска градина  , за по- добри условия за детето му  отколкото да ги даде безвъзмездно на държавата във вид на данък . Тъй и тъй плащаме по 40 лв на месец , което е 480лв на година . На всичкото отгоре идва директно от джоба ни след като е прибран данъка в/у тези пари Simple Smile ..... Мисля , че наистина е доста добър вариант !!! Аз го подкрепям и с двете си ръце !!!
Ще направя всичко по силите си за да помогна с каквото мога , но стига да е през почивните дни .... през седмицата излизаме в 7.30 и се прибираме около 20.00 вечерта . Просто ми е невъзможно Simple Smile
Има ли го някъде добре формулиран закона за детските градини в Великобритания и как да го представим на управляващите ? Някой има ли идея ?
Касандра вярно е доста време мина , а ние още не сме реагирали адекватно , но все пак голяма част от нас работят и времето ни е ограничено ... по - добре късно отколкото никога Wink    bouquet
Hrisa това с точка 2 Simple Smile  все пак ми звучи добре .... нищо , че както казаваш най верочтно ще излизат от нашият джоб пак ( на родителите ) , но и ще покаже на децата , че колкото  повече се стараят толкова повече ще се цени техният труд и ще се чувстват горди от това , че са допринесли за нещо хубаво. Аз бих казала на моите синове примерно , че ето тази пейка е боядисана с паричките събрани от продажбата на техните красиви неща ( па макар и да не е точно така ) Simple Smile  Peace  а парите после отиват под формата на дарение , като все си мисля , че дарителя може да определи за какво да бъдат похарчени  newsm78 .... нали не бъркам ?

Последна редакция: ср, 02 апр 2008, 23:21 от Axrax

# 125

Hrisa това с точка 2 Simple Smile  все пак ми звучи добре .... нищо , че както казаваш най верочтно ще излизат от нашият джоб пак ( на родителите ) , но и ще покаже на децата , че колкото  повече се стараят толкова повече ще се цени техният труд и ще се чувстват горди от това , че са допринесли за нещо хубаво. Аз бих казала на моите синове примерно , че ето тази пейка е боядисана с паричките събрани от продажбата на техните красиви неща ( па макар и да не е точно така ) Simple Smile  Peace  а парите после отиват под формата на дарение , като все си мисля , че дарителя може да определи за какво да бъдат похарчени  newsm78 .... нали не бъркам ?
Успех. Принципно дарителя решава, но е хубаво с това да е наясно и страната, която приема дарението (в случаите например когато директор трябва да изпълни волята на дарител). Да не стане някакво объркване случайно.

Само да припомня за нещо, което беше пуснато в темата за Протестите и страстите мисля. Има отворена възможност за финансиране на общината за подобряване на образователната инфраструктура, включително ремонтни дейности и въвеждане на енергоспестяващи технологии (примерно топлоизолация и др.) за ДГ. Погледнах Насоките за кандидатстване - би трябвало общината да е в състояние да се подготви и кандидатства. Така може да се освободи финансов ресурс за други неща - примерно увеличаване на субсидията и косвено да се намалят разходите за издръжка на ДГ като цяло. Таванът по схемата е 6 000 000 лева за проект. Сигурно ще има и други възможности.
Линка е http://www.bgregio.eu/Content.aspx?menu=left&pid=32
Ако пишете искане за увеличаване на субсидията можете да посочите като аргументи и наличието на отворени възможности за финансиране и да настоявате общината да направи всичко възможно да се възползва от тях.

Последна редакция: чт, 03 апр 2008, 11:23 от Hrisa

# 126
  • София
Ето това е вече чудесно и градивно, но трябва да се направи и защити проект, за да се усвоят средствата. Само че това не решава проблема със заплащането.
Хриса, ако наистина така коректно си плащаш данъците и се чувстваш ощетена, с това че детето ти няма достъп до общинска градина, мисля че е нормално да съдиш държавата, поне аз така ще направя ако ми върнат детето, защото няма персонал, тъй като нямам възможност да плащам за частна.

# 127
  • Sofia

ако наистина така коректно си плащаш данъците и се чувстваш ощетена, с това че детето ти няма достъп до общинска градина, мисля че е нормално да съдиш държавата, поне аз така ще направя ако ми върнат детето, защото няма персонал, тъй като нямам възможност да плащам за частна.
newsm10

# 128
Ето това е вече чудесно и градивно, но трябва да се направи и защити проект, за да се усвоят средствата. Само че това не решава проблема със заплащането.
Хриса, ако наистина така коректно си плащаш данъците и се чувстваш ощетена, с това че детето ти няма достъп до общинска градина, мисля че е нормално да съдиш държавата, поне аз така ще направя ако ми върнат детето, защото няма персонал, тъй като нямам възможност да плащам за частна.
Скъсаха ми нервите миналата година, не ща да си ги късам допълнително със съдебни дела. И не ми приеха детенце не защото нямаше персонал, а защото нямаше места. А местата се запълниха по незнайно какъв начин.

Да но поне може да реши до голяма степен проблеми с условията в ДГ. За заплащането - не знам. Със сигурност искането трябва да се отнесе към държавната институция, която плаща - нали не е общината. Само че едва ли ще има някакъв особен резултат (примерно 100%)- просто както някой вече спомена не е логично заплатите на мед.сестрите в ДГ да са по-високи от учителските, лекарските, голяма част от държавните служители.
Затова мисля е редно да се действа на два фронта - искане за официално увеличение на заплатите (колкото е възможно да се увеличи) и регламентиране на допълнителното материално стимулиране в системата от бюджета на ДГ (формиран примерно от субсидията и официалните дарения, ако има такива). Има ДМС в много държавни институции така че могат да го регламентират и тук. Туй мисля трябва да направи общината, не знам.
ДМС да се изплаща по определен ред (процедура за атестация, начин на определяне на размера, вид договор и т.н) Тук трябва задължително при атестацията да се взима предвид и мнението на родителите. Това може да рефлектира върху джоба на тези на които не им е мястото при децата - някои писаха за такива неща. И е форма на контрол от страна на родителите.
Това естествено да върви с предложение за увеличение на таксите и искане за увеличение на субсидията за дете, за да има пари за ДМС. 

# 129
  • София
ДМС се раздава само ако определената  структура има икономия и то от фонд "работна заплата"/болнични,незаети бройки,майчинство,вътрешно заместване/ при това еднократно в края на годината/разбирай жълти стотинки/. В повечето дет.заведения наложиха от този фонд да се вземе за увеличението на учителите след стачката. А освен това не подлежат на атестации, защото не са държ.служители. ooooh!

# 130
ДМС се раздава само ако определената  структура има икономия и то от фонд "работна заплата"/болнични,незаети бройки,майчинство,вътрешно заместване/ при това еднократно в края на годината/разбирай жълти стотинки/. В повечето дет.заведения наложиха от този фонд да се вземе за увеличението на учителите след стачката. А освен това не подлежат на атестации, защото не са държ.служители. ooooh!
Неточно се изказах, но аз разбирам атестацията по-общо - като оценка на работата на служителя. В БГ е въведена само за държавните служители и в частния сектор, а по мое мнение е хубаво да се въведе и в ДГ и в училищата. Имаше едно време дебат за атестацията на учителите - освен специализираните държавни институции да се взима предвид мнението на родителите и даже и по-големите ученици. Има го по света не е новост. Но тогава мисля учителите много се възпротивиха, а на мен ми се струваше доста смислена идеята. Би могло да се иска въвеждане на подобна система в ДГ - само предлагам.
ДМС наистина е това, което казваш, но има места където цифрите наистина не са малки. Пак го ползвах като термин, но идеята ми е при увеличена субсидия и добро управление на бюджета на ДГ директорите да имат право да изразходват остатъка за персонала. И съответно да имат регламентирана процедура за това.
Сега иди гони тоя който трябва - един дава заплатите, а друг дава пари за останалото.

# 131
Да пусна интересно линкче, което бяха пуснали в другата тема за протестите и страстите http://zagrada.bg/show.php?storyid=480147
Брей и общината се събуди - грантовата схема е отворена преди един месец.

# 132
  • София
Ами докато парите се дават на шофьорите в Градския Транспорт. И докато гражданите продължават да подкрепят техните - и на други като тях "основателни" искания в ущърб на учените и преподавателите.

# 133
  • Sofia
 smile3521 За жалост до там го докарахме.

# 134
Като гледам само мами от Софето пишат в темата ,но да ви кажа че при нас нещата хич не са по-розови SickЖивеем в центъра и яслата ни е на 2мин.пеша от вкъщи.Като ходих да се интересувам как стоят нещата(6м. преди срока за подаване на документи)директорката ми обясни че яслата е много желана и ако искам сигурност че детето ми ще тръгне на ясла в пролетно-летния сезон да отида по кварталите там места имало #2gunfireА бе просто ужас.А и голям хит е спонсорирането преди да ти приемат детето-не говоря за консумативите които се купуват след като детето вече е в яслата-нали се сещате за какво ви говоря.Е ако това ви звучи познато значи живеем в една и съща държава #Crazy

Общи условия

Активация на акаунт