Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 447
  • 471
  •   1
Отговори
# 270
А какво ще стане, ако яслите наистина се изпразнят и малките деца се ориентират към програмите на социалното министерство за детегледачки и  Фамилни центрове (което е по-добрата среда за тях, ако се намери добра гледачка), напусналите сестри почнат да работят по въпросните програми и получават повече пари (защото майките биха могли да им дават на ръка допълнително, колкото се договорят), а празните помещения на яслите се ползват, за да се осигури възможност за по-големите деца да посещават детска градина? Имаше подобна идея от Асоциация Родители - да се осигурят задължително места за по-големите деца, защото за тях е важно да получат и съответното образование, което се дава в детската градина. А по-мъничките да останат в домашна обстановка още някоя година. Социализацията и за тях е важна, но има други начини да се постигне (групи за игра примерно, за 2-3 часа на ден, 2-3 дни седмично, заедно с гледачката).

# 271
А какво ще стане, ако яслите наистина се изпразнят и малките деца се ориентират към програмите на социалното министерство за детегледачки и  Фамилни центрове (което е по-добрата среда за тях, ако се намери добра гледачка), напусналите сестри почнат да работят по въпросните програми и получават повече пари (защото майките биха могли да им дават на ръка допълнително, колкото се договорят), а празните помещения на яслите се ползват, за да се осигури възможност за по-големите деца да посещават детска градина? Имаше подобна идея от Асоциация Родители - да се осигурят задължително места за по-големите деца, защото за тях е важно да получат и съответното образование, което се дава в детската градина. А по-мъничките да останат в домашна обстановка още някоя година. Социализацията и за тях е важна, но има други начини да се постигне (групи за игра примерно, за 2-3 часа на ден, 2-3 дни седмично, заедно с гледачката).
Звучи много хубаво, но нереално според мен.
Няма да има толкова сестри и детегледачки, колкото деца ще останат по домовете си. Голяма част от родителите не мога да си позволят да заделят повече от 50, 60 до 100 лв от семейния бюджет за това перо. А и във времето ще се проточат нещата, така че родителите ще писнат и то яко, от министерствата и общината ще клекнат и нещата ще си останат както са си.

# 272

Има много родители, които имат същите доходи, като въпросните сестри в яслите, но с други професии.
Именно те са принудени да дадат децата си на ясла за да работят, и същевремнно няма възможност да плащат повече и "на ръка". Confused

# 273
"Има много родители, които имат същите доходи, като въпросните сестри в яслите, но с други професии.
Именно те са принудени да дадат децата си на ясла за да работят, и същевремнно няма възможност да плащат повече и "на ръка
". "
подкрепям напълно и мисля че е редно да има и алтернативи, но това да си остане основният начин за отглеждане на децата
освен това:основно от МФ зависи заплащането на сестрите и на учителите
а общината, ако има желание само, може да прибави някой лев отгоре, но явно желание няма
така че и да мрънкаме против МЗ, няма смисъл много
всъщност те свършиха доста добра работа, като поне издадоха наредби с нормални условия за отглеждане на деца, колкото и да затрудняват сега строежите на детски градини, тези изисквания са много добри и са доброто на децата
по въпроса за заплатите обаче водещата роля е на МФ

# 274
  • София
Аз подкпепям напълно Емем, трябва да се помисли и за хората със средни доходи, които не могат да плащат по 400-500 лв. за частна градина, но осъзнават, че по сегашният начин децата не се отглеждат добре. Нещо ми омръзна да мислим само за тези, които не могат или не искат да плащат повече от 40 лв. за гледане на детето си. Ами хайде да помислим и за тези, които искат да дават 150-200 лв. на месец. Все пак средната заплата в СФ е около 700 -900 лв. (а за вишисти и доста повече) и при 2-ма работещи родители не е непосилно. Все пак ще ти гледат детето 8 -9 часа.

За наредбата на МЗ, аз лично съм възмутена - да, чудесни условия на хартия, не се спазват в нито едно държавно софийско заведение и същевременно не могат да се отворят нови...

# 275
Подкрепям Емем. Алтернативните форми на отглеждане са по-подходящи за малки деца. Може би не трябва да се върви само в едната или само в другата посока, а да се сегментират потребителите на услугата и тези с повече финансови възможности да се насочат към подобни възможности. За другите да се поддържат определен брой яслени групи, които да поемат децата. Освободените помещения от яслени групи да се използват за прием на по-големи деца.
Лично аз не бих си взела детегледачка от БТ. Имам известни притеснения. Но бих наела бивш кадър от ясла. В интерес на истината фамилен център най-добре бих го приела като алтернатива.

Няма да има толкова сестри и детегледачки, колкото деца ще останат по домовете си. Голяма част от родителите не мога да си позволят да заделят повече от 50, 60 до 100 лв от семейния бюджет за това перо. А и във времето ще се проточат нещата, така че родителите ще писнат и то яко, от министерствата и общината ще клекнат и нещата ще си останат както са си.

Вече почвам да се съмнявам че родителите ще писнат яко, а общината трябва доста пари да извади допълнително за да задържи статуквото. Тогава пък ще ревнат и другите родители, за които услугата е недостъпна - и с право, защото за техните деца никой не ще пари да дава. И накрая ще пострадат най-много хората с ниски доходи, за които ДГ е жизненонеобходимо.

# 276
Здравейте,изменявам се за офф-а.Имам един въпрос към ОДЗ Жива Вода,надявам се ,че вие сте директорката.
Защо непрекъснато се приемат деца в яслата и 1-ва група ,за тях имам информация.При положение ,че групите са запълнени,има толкова чакащи деца с молби за ,които няма място!Става въпрос за Дани и Лина приети преди около месец в яслата и Сашо приет преди около седмица в 1-ва група?!Това са най-скорошно приетите деца за ,които знам,вероятно има и още...

# 277
Отговарям веднага!
Правилно предполагате коя съм, иначе не бих си позволила да представям детското заведение с името му и статута му. "Непрекъснато приемащите се деца" са деца, приети по всички правила за прием в 2007/2008 учебна година.
Забавеният им прием е регламентиран в Правилника за вътрешния ред на детското заведение: подадена молба от родителите до директора и представени медицински документи - обикновено епикриза за заболяване, наложило забавянето. Тези деца са в списъчния състав на групата още при заверката на Списък-Образец № 2 за учебната година. Това може да бъде проверено в РИО на МОН по всяко време на годината.
Не ни подозирайте в нарушения, защото просто не ги правим!!!!!!!

# 278
Аз не ви подозирам в нарушения ,аз знам за тези нарушения!
Симеоново е малък квартал,познавам няколко човека ,чийто деца са приети чрез така нареченото "спонсорство".Въпросните деца ,които споменах са здрави,информацията ми е от хора от персонала на Детската градина!
На нас хората без познати в министерството  и кметството ни остава само да се надяваме ,че някой ден справедливостта ще възтържествува,но едва ли...
Грозно е...много грозно...

# 279
госте, не се заблуждавай че това някога ще спре
много често и директорките нямат думата, защото децата са с връзки от много "по- нагоре" и за някои хора никоя система няма да важи и ще са с предимство
на мен ми е интересно нещо друго, на което досега нямам ясен отговор- кой ще следи за спазването на приема чрез сайта и ще санкционира нарушения...то е ясно че ще е общината, но както знаем и досега се толерираха много неща, интересното е дали нещо ще се промени....

# 280
От всичко най-много ме дразни, че отношението им към професията и най-вече към децата е под всякаква критика. Само в този форум да се прочетат темите за шокиращи случеи в детските градини, ще му настръхне косата на човек! Те малтретират децата, тровят ги, тормозят ги, разболяват ги, травмират ги за цял живот и на всичко отгоре мрънкат за пари!
Самоцитирам се, като добавям, че са и корумпирани, както се видя и от конкретната тема. Хвала на тези достойни хора!

# 281
  • гр.София
 И въпрос към ОДЗ Жива вода. Кажете ни,моля Ви,какво значи-"кметска квота"? Съществува ли и в момента? И кой кмет се има предвид?
 Пролетна фея, точно като теб си представям нещата с връзките. А за контрола- вече съм пълен песимист.

# 282
  • нейде там, където ....
Няма да има толкова сестри и детегледачки, колкото деца ще останат по домовете си. Голяма част от родителите не мога да си позволят да заделят повече от 50, 60 до 100 лв от семейния бюджет за това перо.
. . . .

. . . . .
И накрая ще пострадат най-много хората с ниски доходи, за които ДГ е жизненонеобходимо.
Peace

Относно идеята за такси, от порядъка на 150 - 200 лева - и те не са по джоба на много хора, въпреки цитирания размер на заплатите. При двама работещи, обикновено едната заплата покрива наем или заем и консумативите за жилището.
Но не това е най-важното. Ако аз, лично, трябва да давам 150 лева, за да се грижат за детето ми, заедно с още 20, при същите условия, като сега . . .  Twisted Evil #Crazy Определено бих търсила алтернатива.

Крайно време е за действаща държавна политика за децата, на всички нива и от всички власти! Явно е, че ще трябват много праи, но дано се намерят и изразходват и с акъл, не само с ентусиазъм
 Peace

# 283
Тези, които са с ниски доходи и не могат да си позволят да пращат децата си на детегледачка, биха могли сериозно да се замислят дали си струва да работят за минимум пари или да се преориентират към обучение и включване в програмата Фамилни центрове - тя става и за майки. И така ще отглеждат няколко деца наред със воето и ще взимат повече пари, отколкото в нископлатената си работа. Но ако някой си мисли, че има вариант, при който всички ще са доволни и никой няма да се оплаква, няма смисъл изобщо да говорим. Важно е да се намери цялостно решение, което устройва максимален брой хора. Осве това, аз не предлагам да се махнат яслите, а просто предлагам изход при положение, че сестрите така или иначе напускат. Да си мислим, че изведнъж някой ще бръкне в дълбокия джоб и ще даде двойни заплати е, меко казано, нереално.

# 284
Тези, които са с ниски доходи и не могат да си позволят да пращат децата си на детегледачка, биха могли сериозно да се замислят дали си струва да работят за минимум пари или да се преориентират към обучение и включване в програмата Фамилни центрове - тя става и за майки. И така ще отглеждат няколко деца наред със воето и ще взимат повече пари, отколкото в нископлатената си работа. Но ако някой си мисли, че има вариант, при който всички ще са доволни и никой няма да се оплаква, няма смисъл изобщо да говорим. Важно е да се намери цялостно решение, което устройва максимален брой хора. Осве това, аз не предлагам да се махнат яслите, а просто предлагам изход при положение, че сестрите така или иначе напускат. Да си мислим, че изведнъж някой ще бръкне в дълбокия джоб и ще даде двойни заплати е, меко казано, нереално.

Понеже не бях запозната с този проект-сега потърсих и прочетох...ето какво обаче:
http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=356193

Та заплатите на персонала там далеч не са високи, реализацията на проекта нещо я няма никаква...та явно и този проект  е "побългарен"

Общи условия

Активация на акаунт