Един голям проблем с детските градини и ясли !!!...

• 36 471
  • 471
  •   1
Отговори
# 390
Аз съм за атестацията - за всички служители на бюджетна заплата. Учителите, които познавам нямат нищо против нея. Но доколкото помня синдикатите бяха против - не ми стана ясно защо. И за повече пари за повишаване на квалификацията. И резултата от атестацията и квалификацията да рефлектира много значително върху възнагражденията.

Имам един въпрос към тези, които са по в час с нормативната база.
Прочетох Наредбата за местните данъци и такси и понеже навсякъде чета, че таксата не отива обратно в ДГ, се натъкнах на малко противоречие. За да поясня какво ме обърка ще цитирам няколко точки от Наредбата.
"Чл. 5. (1) Размерът на местните такси се определя при спазване на следните принципи:
1. възстановяване на пълните разходи на общината по предоставяне на услугата;
2. създаване на условия за разширяване на предлаганите услуги  и повишаване на тяхното качество;
3. постигане на по-голяма справедливост при определянето и заплащането им;....................
Чл. 6. Пълните разходи на общината по предоставяне на определена услуга включват:
1. Преки и непреки трудови разходи (работна заплата, допълнителни плащания, здравни, пенсионни и осигурителни   вноски);
2. Материални, режийни, консултантски и други разходи   (доставки на материали и услуги, застраховки, командировъчни,   наеми);
Чл. 7. (1) Размерът на таксата може и да не възстановява  пълните разходи на общината по предоставяне на определена услуга, когато общинският съвет реши, че това се налага за   защита на обществения интерес.
(2) В случаите по ал. 1 разликата между разходите по предоставяне на услугата и размера на таксата е за сметка на  общинските приходи.
(3) Не се допуска разликата между разходите и размера на  таксите да е за сметка на споделени данъци, допълваща  субсидия, целеви субсидии, заеми и други трансфери от републиканския бюджет."

Аз го разбирам като - таксата се използва за каквото трябва, но "допълнена" с пари от други приходи на общината се връща в ДГ за покриване на описаните в чл. 6 разходи. И ако съм разбрала правилно написаното в Наредбата, това означава, че вдигането на таксата при фиксирана допълваща сума трябва да се отрази респективно в съответно увеличение на парите за издръжка на ДГ.
Това противоречи на мнения, изказани в тази и другата тема за ДГ. Много ви моля, който е по в час да се опита да ми обясни, защото в някои от мненията аргумент против вдигане на таксите беше именно това че парите не отиват там където трябва.

# 391
Ели, парите от таксите се превеждат от градините директно в общинския бюджет. Общината гласува издръжката на градината и превежда парите, месечно - за храна и заплати. Доколкото знам разходите за парно и т.н. се плащат директно от общините, а не от детските заведения. Заплатите се определят от нормативни таблици, приети от Министерски съвет и независимо какви такси ние плащаме те няма да се повишат. Има богати общини, който плащат допълнително пари на учителите си, но София не е от тях, а и няма да стане.
А въвеждането на делегираните бюджети май ще го отложат за още една година.

# 392
Мама Сання - освен за заплатите по телевизията една от сестрите каза че искат и увеличение на парите (или възможностите) за периодично поддържане и повишаване на квалификацията. Имаше и искане за увеличение на парите за работно облекло.

Но може би е хубаво наистина да си напишат исканията и хората да са наясно какво подкрепят. На мен поне ми се ще, че много се задълбава в емоционалния аспект и поне аз започвам да се дезориентирам. 

Ели, пак не разбирам. Принципа не ми става ясен. Или в Наредбата пише как трябва да се прави, пък общината си го прави както е удобно за разплащане. Пак ще разгледам по темите - може и да ми просветне.

Последна редакция: чт, 17 апр 2008, 15:56 от Ели (Hrisa)

# 393
Без да звучи грубо, но едва ли някой щеше да ти попречи да прекараш повече време в градината, за да видиш как работят. Дай си сметка обаче колко време ти можеш да си позволиш ,за да постоиш поне по половин ден ъвв всяка градина, за която кандидатстваш, за да имаш правилен критерий за избор. А и при така създадената система и липсата на места, изборът ти едва ли ще е решаващия

Явно и ти не си ме разбрала, и цял ден да стоя пак няма да разбера много неща. За това искам да има критерии за ежемесечно оценяване и да мога да ги видя. За мен недостигът на места не  трябва да е причина, да правим големи компромиси с дейността.

Приятен ден на всички!

E, aз съм стояла и съм направеила преценката си.Ама наистина съм стояла.Впоследствие.И съм си направила изводите за ужасно много неща.А за половин час е ставал грубо огледа на градината и запознаването с персонала преди подаването на документи.Елементарни изводи можеш да си извадиш от този половин час.Ако масата не може-тУри му пепел... Tired

# 394
да,  Ellypr е права
само че си мисля, че ако нашата община пожелае проблема да й стане приоритет, може да гласува увеличение на парите за децата и на парите на персонала, имат това право
както имат право да ни вдигнат таксите, което ще е справедливо ако заделят повече средства за децата и персонала

редно е и държавата да се включи
 направо ме е срам от нашите сестри вече, не мога да ги виня че напускат...и знам за някои от тях, които вече са си намерили друга работа, така че заплахата не е фиктивна, наистина нашата хубава ясла ще остане без персонал Cry

харесва ми идеята за атестация, ама нека да я направят за всички служители на бюджетна издръжка, например и за общинските работници , защо само за персонала в детските заведения  Crossing Arms

# 395
харесва ми идеята за атестация, ама нека да я направят за всички служители на бюджетна издръжка, например и за общинските работници , защо само за персонала в детските заведения  Crossing Arms
И аз туй казах. Но на някои места вече го има. Баща ми е държавен служите и си го атестират и проверяват периодично. Имат си процедура за това.

# 396
  • СОФИЯ
Ели /Хриса/ ясно, но за да може СНБМ да подкрепи нещо официално, тр. да е ясно какво точно е то, а не само медийни изяви. Виждам, че има настроение за подкрепа в нашето сдружение и затова писах тук - евентуално да ни насочите. Все пак да уточня, че пиша от свое име, търсим информация.

Относно атестирането на държавните служители има действаща Наредба за условията и реда за атестиране на служителите в държавната администрация и тя се прилага.

# 397
Ели /Хриса/ ясно, но за да може СНБМ да подкрепи нещо официално, тр. да е ясно какво точно е то, а не само медийни изяви. Виждам, че има настроение за подкрепа в нашето сдружение и затова писах тук - евентуално да ни насочите. Все пак да уточня, че пиша от свое име, търсим информация.
И тук и в темата за протестите и страстите пишат служители от системата, дано ти прочета запитването. Малко са разстроени в момента по разбираеми причини.

# 398
Чл. 7. (1) Размерът на таксата може и да не възстановява  пълните разходи на общината по предоставяне на определена услуга, когато общинският съвет реши, че това се налага за   защита на обществения интерес.
(2) В случаите по ал. 1 разликата между разходите по предоставяне на услугата и размера на таксата е за сметка на  общинските приходи.
 Този текст може да се коментира и по друг начин:
                1.Никъде не пише ,че това е такса от ДГ , в предходните алинеи е  " местни данъци и такси" .Това според мен значи всички данъци и такси на общината.ДГ се явява определена услуга такава каквато е и услугата сметосъбиране и почистване.Там данъците също няма да покрият построяването на завод за преработка на боклука,но общината ще дофинансира този вид услуга.От всички такси ще отпусне средства /в тях са и тези от ДГ/ за тази дейност и ще вложи и средства от собствени приходи.Просто решение на СОС.Какво и пречи да преведе допълнителни средства и за ДЗ.Май няма пречка. Laughing Пример: Как кмета на община Приморско дава 2000 лв при раждане на дете,а МС е определил за страната 200 .Ами има човека приходи и е решил да стимулира раждаемостта в града.Същото е и с ДГ в Приморско.Ремонти и обновявания бяха направени преди не помня колко години и заплатите на персонала са по-високи дори от тези на професорите в СУ.И какъв е проблема? Няма такъв защото общината има право сама да разпределя средствата си.И общините не разчитат само на местните данъци и такси.Сред вас има икономисти и мисля,че те са наясно с финансите и знаят доста повече от мен.Аз просто коментирам предложения текст.
                  За атестацията на учителите - Защо мислите,че такава не се прави?Ако липсва във вашите градини значи някой не си е свършил работата.Директорите ще ви покажат плановете си за проверки през съответната година.Проверки всякакви и за всичко със съответните протоколи и оценки от тях.Проверките са за всички дейности ,които се извършват в ДЗ - хиг.навици,учебна част,извънучебна,тематични и т.н.Съществува още и вътрешна квалификация.Не мисля да изреждам всичко което се прави за да не оспамя темата тотално.Накратко : Атестация ИМА и тя е зядължителна.Пропуснах - във връзка с въвеждането на диференцираното заплащане има още критерий за оценка ЦЯЛАСТНАТА ДЕЙНОСТ на учителите в ДЗ , които са извън споменатите вече.
                  За избор на ДЗ - Никой,никога не е отказал на родител да разгледа ДЗ или да се поинтересува за квалификацията на персонала стига да е проявен интерес.ДЗ с добър персонал веднага може да извадите от сайта на общината  Laughing там има най-много кандидати и първи желания.
                  За заплащането - май ще се повторя.Общината МОЖЕ при желание да отдели средства от собствените си приходи .Защо трябва да чака непременно  и САМО на средствата отпускани от държавния бюджет.Добрият кмет / както и добрият специалист във всички области/ се познава по неговата инициативност,умение да намери и допълнителни средства / не е задължително да са само финанси/ за реализиране на задачите или дейността си.
                  Извинявам се,че оспамих темата и може би ви отегчих с фермана,който написах,но това е още едно мнение по дискутираните проблеми. Peace

# 399
Да, Дидиа, права си!
И ако бате Бойко каже че децата са му приоритет, може да пооправи положението с градините и яслите.
За съжаление не е така  Sad

# 400
  • СОФИЯ
Дидиа, би ли ме насочила къде е регламентирано атестирането на учителите?
И дали ти не си наясно съществува ли офиц. позиция на мед.сестрите от яслите? Ако не дали имаш иф за някакви подобни намерения напр. от синдикатите или "самосиндикално" Grinning?

# 401
  • София
Didia, много е полезно твоето инфо. И аз съм чула за тази атестация. Кой я прави  - директорката ли, учителките взаимно, или идват външни специалисти?

И моят въпрос е такъв:
Дидиа, би ли ме насочила къде е регламентирано атестирането на учителите?

Благодаря

# 402
                 Атестациите се извършват комплексно.Правят ги и директорите,и колегите и външни специалисти . Има и открит ден за родители,но до сега не съм видяла някой да го е посетил.

# 403
Дидиа, икономист съм. В приходната част на общинския бюджет има аналитичност (разбивка) на приходите. Т.е. знаят колко пари събират от такси за всяка отделна услуга. Имат и разходна част - знае се колко пари отиват за всяко перо, включително и издръжка на ДГ.

По въпроса за тълкуването - видовете такси са описани в началото на наредбата и това, което цитирах са общи неща, които важат за всяка конкретна услуга и съответстваща й такса. Затова е записано и в единствено число "Размерът на таксата може и да не възстановява  пълните разходи на общината по предоставяне на определена услуга, ......." Става въпрос за конкретна услуга и съответната такса за нея.
Т.е. ако една услуга струва реално 110 лв., таксата за нея е 10 лв., значи таксата не възстановява цялата стойност на услугата и общината допълва от други приходи 100 лв. Ако услугата стане по скъпа - 120 лв., какво пречи таксата да стане 15 лв. и общината да допълни до стойността със 105 лв.
Никой нормален човек не би имал нищо против общината да даде и повече, но ако това не е за сметка на някое друго разходно перо в бюджета като снегопочистването например или закърпване на улици. За какво ти е евтина ДГ ако зимата не можеш да стигнеш до нея или по пътя си потрошиш колата примерно.

А иначе община Приморско е светъл пример, но да не забравяме, че всяко лято там се събират прилични суми от курортна такса. Могат да си позволят повече екстри.

# 404
Мили колеги и родители!
Само не минавайте в крайности и размяна на реплики! От това няма да ни стане по леко. Заедно сме във форума, за да решим един "батак" от проблеми. Нали повече глави мислят по-умно. Основният проблем е, че държавата тотално абдикира от децата си и от всички родове институции, които имат отношение към тях. Открито нежелаейки децата си, държавата се отказва от бъдещето си. С тази малка разлика, че  тази държава съм аз, тази държава сте вие, най-вече - тази държава са децата ни -  и порастнали и неродени. Когато нещата в държавата не вървят, това се вижда най-вече в най-ясните й огледала - здравеопазване и образование. А общинското или държавното образование е последното, което все още не е включено на 100% в пазарната икономика. Хвърлиха ни от МОН и от МФ на вълците, да се ядем помежду си. Покажете интелект и интуиция и не влизайте в конфликти. Така ги забавляваме със смешните си дразги. Много ми е интересно обаче, кой ще излезе в скоро време на политическата сцена да изиграе ролята на Спасителя в ръжта...........

Общи условия

Активация на акаунт