Българският език да не е задължителен, предлага закон

• 18 353
  • 301
  •   1
Отговори
# 120
Ти пък от къде се пръкна?!
Точно за това сме на такъв хал....пълно е с хора като теб...овце!!!

# 121
Забележи, след английския е обаче.... Whistling
Борисе, когато станем малцинство, ще работят в университета и ще преподават във факултет "Изчезнали езици" Mr. Green

# 122
Коя телевизия? Турската (да се чете БНТ), американската, гръцката или атакистката... Питам, да знам къде да се обадя.
Е, аз бих почнала, като начало, в НОВА. Не знам защо, те ми се струват най-големите в момента. newsm78
Когато имаше проблеми със записването на децата в ДГ, си спомням, че звъних в истерия на някаква журналистка от агенция Фокус. Тя реагира положително на обаждането ми, едва ли е било и единственото. Сега ще потърся името и.

# 123
За разлика от китайците, българите все още имат свободен достъп до сайта на своя парламент... Но се иска малко време за четене...

Из стенограмата от заседанието на Комисия по образованието и науката  от 13.02.2008г.

ДИМИТЪР КАМБУРОВ:
"Затова не е и случайно, че наскоро огласените резултати от пробни матури, от изпитите, които се провеждат във висшите училища, показват висок процент на слаби оценки в Софийския университет между 45 и 50% двойки.
Затова у мен буди недоумение един факт и една наглед дребна промяна – в чл. 16 от Закона за народната просвета, с който от държавните образователни изисквания се изважда усвояването на книжовния български език - § 2. Първо, не е важно каква е логиката на тази промяна, при положение че един от основните зрелостни изпити си остава българският език и литература.
Второ, пресата и обществото отдавна са обезпокоени от ниската степен на владеене на официалния език на българите. И кой друг, освен Министерство на образованието и науката трябва да се грижи за неговото нормално опазване?
Трето, обучението по български език е гръбнакът на българското образование от първо отделение до 12 клас. Затова това обучение има необходимост от стандарти - това е крайно необходимо."

Аз в момента нямам възможност да чета по-подробно...
http://www.parliament.bg/?page=ns&lng=bg&nsid=5&acti … id=163&id=883

# 124
Няма значение, на Кронки Жена Му, изискването е съвсем ясно.

(Борис сигурно вече тича да събира змийски плюнки, за да може да напълни една чашка, за да ме почерпи.)

Аз и друга обява намерих, но за съжаление- освен добро владеене на български, се изискваше и  компютАрна грамотност.

# 125
Отдел “Репортери”
Началник отдел: Денка Кацарска
Тел. (02) 960 70 25
(02) 960 70 12
Факс 02 960 70 30
reporters@focus-news.net
www.focus-news.net

Отдел “Радио и телевизионен мониторинг”
Началник отдел: Вяра Генова
Тел. (02) 960 70 19
radio@focus-news.net
www.focus-news.net

Ето какво открих за Агенция Фокус. Може би на някой от двата телефона трябва да се позвъни.

# 126
Иска ми се да мисля, че някой сериозно ще направи нещо по въпроса.

Дали обаче? Този форум придоби широка известност, има и множество журналисти, които пишат и четат тук. Мислите ли, че нямат информация?

# 127

...има и множество журналисти, които пишат и четат тук. Мислите ли, че нямат информация?...

За информация не знам, но ми се мерна наскоро публикация в пресата, че от приемните изпити за журналистика в СУ отпада български език и литература.

ПП Все пак ще проверя след малко, може и да греша.

# 128
Ееее, нали той беше основният?

# 129
http://dnes.dir.bg/2008/02/25/news2706008.html
СУ въведе нови изпитни правила/ 25 февруари 2008
СУ "Св. Кл.Охридски" променя регламента за кандидатстудентските изпити по история, география и руски език, както и за приема за "Журналистика". Висшето училище въвежда и 3 нови специалности...
... Изпитът по български език и литература за специалност “Журналистика“ отпада. Кандидат-студентите ще се явяват само на писмен и устен изпит по журналистика, предаде БТА...

http://www.dnevnik.bg/show/?storyid=411096
Кандидат-журналистите няма да държат изпит по литература (още по-старо инфо)
Кандидат-студентският изпит по литература ще отпадне за Факултета по журналистика и масова комуникация (ФЖМК) в Софийския университет "Св. Климент Охридски"...
...Така кандидатите за специалностите "Журналистика", "Връзки с обществеността" и "Книгоиздаване" ще трябва да се явят само на писмен и устен изпит по журналистика...

...Промените са решени от ръководството на факултета за предстоящата кандидатстудентска кампания, съобщи деканът доц. Тотка Монова. Предстои утвърждаването им от Академичния съвет на университета...

Това е като да не се държи изпит по биология и химия от кандидат-студентите по медицина.
И особено - да не изпитват бъдещите хирурзи по анатомия на човешкото тяло.

ПП  Същото и като министър (макар и зам.) на външните работи на България да не знае български - включително говоримо.

# 130
Аз за себе си съм решила - както се е запазил турският език в България в продължение на години, въпреки нетолерирането от държавата, така смятам да запазя и българския в семейството ми. Ще гоня до дупка децата ми да се научат да пишат и говорят правилно.

Толкова зависи от мен.

И за какво им е този български език. Само загуба на време през което могат да научат нещо друго по-полезно. Българският език в момента става само да разговаряме с конете си. Дори продавачка в магазин не можеш да станеш ако не знаеш поне един западен език.

Ох, Борисе, моите уважения, но моля те - не така! Докато има българи, ще бъде нужен българския език, нашият си роден, богат, изразителен, майчин език. Все още се налага да разговаряме помежду си. Като се затрием като нация, тогава нуждата от езика ни ще отпадне от само себе си. Имай търпение, и това ще стане, но нека да не съдействаме сами за собственото си обезличаване!

# 131
  • Варна
Борисе, кой език предлагаш да изучават децата ни? Хайде, чакам да прочета.
А за графичен дизайнер много ясно, че ще искат и български. Аз самата на два пъти писах на тия от Гювеча да си оправят правописни грешки. И си ги оправиха, къде ще идат? Но е срам и позор да не знаеш собствения си език. А чужд език се учи, Борисе. С повече упоритост, а не със седянки по кафенета.  

# 132

...има и множество журналисти, които пишат и четат тук. Мислите ли, че нямат информация?...

За информация не знам, но ми се мерна наскоро публикация в пресата, че от приемните изпити за журналистика в СУ отпада български език и литература.

Това просто е поредния връх на безумието. Не стига, че журналистите са толкова неграмотни и с беден речник, то остава и да не се налага да се напъват повече мозъците и ще стане едно мазало по вестниците и останалите медии и български няма да има, а само чуждици. ooooh!

# 133
Каква ирония - преди броени дни завършихме с учениците изучаването на стихотворението "Българският език". Дядо Вазов едва ли е подозирал, че творбата му ще бъде толкова актуална и днес...

А Борис за пореден път се изказва повече от малоумно...  ooooh!

# 134
  • Варна
Борис да иде в турския парламент, да им каже да забранят турския, а вместо него да въведат английски (да не казвам кюрдски, щото жив няма да излезе...). Пък да гледа после реакция...

Общи условия

Активация на акаунт