Българският език да не е задължителен, предлага закон

• 18 335
  • 301
  •   1
Отговори
# 255

Настояваме да се запази редакцията на чл. 16, т. 4 от сега действащия Закон за народната просвета, както и да бъде изготвен съответен акт, уреждащ Държавните образователни изисквания за усвояването на книжовния български език.

Какво ще кажете? Идва ми малко тежко, ако някой успее да го преформулира...

Аз лично настоявам единствено да не се пипа чл. 16, т.4, а именно - изричната декларация, че държавата има изисквания към усвояването на българския книжовен език.

Подзаконовите нормативни актове, с които държавата възнамерява да доурежда и доуточнява идеята на законодателя в чл. 16, не ме интересуват в момента.
Тях ще приемам или отхвърлям, когато самите те станат обект на обсъждане.

Разните коментари за наредби тук ми се виждат чист "спам", щом ще борим проекта за Закон за изменение и допълнение на друг закон.

# 256
Чл. 16, т. 4 от Закона за народната просвета е единственото място, където законодателят е указал, че държавата има и грижа, и изисквания при усвояването на  книжовния български език от българските граждани в процеса на тяхното възпитаване и образоване.

Ето това ми хареса.

И на мен много ми хареса, къде да го вмъкнем? И мен не ме интересуват глупостите им, те са си ги надробили, да си ги сърбат и да не се измъкват и решават батаците си като премахват толкова важна точка и изискване от законодателството ни. Ще ни вкарат в още по-големи и страшни батаци.

# 257
Конституцията ни също указва и изисква...

КОНСТИТУЦИЯ на Република България

Чл. 36.
(1) Изучаването и ползването на българския език е право и задължение на българските граждани.
(2) Гражданите, за които българският език не е майчин, имат право наред със задължителното изучаване на българския език да изучават и ползват своя език.
(3) Случаите, в които се използва само официалният език, се посочват в закона.

http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg

# 258
Ето , че ако останете...останем единни.. пак ще стане както едно време...мамите ще са основата на запазване на Българщината!

# 259
Ниара, точно за това става дума.

Принципите, заложени в основния закон на държавата - Конституцията, се прилагат на практика чрез специалните закони, какъвто е Законът за народната просвета.

Затова аз казах:
Чл. 16, т. 4 от Закона за народната просвета е единственото място, където законодателят е указал, че държавата има и грижа, и изисквания при усвояването на  книжовния български език от българските граждани в процеса на тяхното възпитаване и образоване.
Става въпрос за конкретно, ясно и изрично указание.

В цитата от Конституцията, който си дала, се говори за задължения (и права) на гражданите по отношение на езика (при това без уточнението "книжовен").
Ние искаме държавата също да има задължения по отношение на езика - при това, в процеса на обучението на своите най-млади граждани, за което (пак тя) е длъжна да осигури условия.

Последна редакция: пт, 28 мар 2008, 23:14 от Холограма

# 260
  • под дъгата
Аз лично настоявам единствено да не се пипа чл. 16, т.4, а именно - изричната декларация, че държавата има изисквания към усвояването на българския книжовен език.

Подзаконовите нормативни актове, с които държавата възнамерява да доурежда и доуточнява идеята на законодателя в чл. 16, не ме интересуват в момента.
Тях ще приемам или отхвърлям, когато самите те станат обект на обсъждане.

Разните коментари за наредби тук ми се виждат чист "спам", щом ще борим проекта за Закон за изменение и допълнение на друг закон.

Да, погледнато от този ъгъл, имаш право. Но да не стане така, че се борим за нещо, което го няма и може и да не бъде създадено, те досега 10 години са си пипали ушите... Оставям на момичетата да преценят, конкретните предложения са при Тео.

# 261
Ето , че ако останете...останем единни.. пак ще стане както едно време...мамите ще са основата на запазване на Българщината!
Ще,ще Grinning!!!

Знаете ли какво се сетих,не трябва ли тази петиция,и подписка да са от името на някоя организация?!Когато организирах протестно шествие в София,ми искаха да е от името на такава?!

И добро утро!!!Гледам че ще има промени в текста,ОК,ще редактирам и аз...

# 262
  • по пътя на светлината
Момичета,моето дете не ходи на градина,тази есен е в предучилищна...За родители в нашето положение как предлагате да се реши начина за подписване на петицията?Няма ли възможност да се пусне и в сайта?

# 263
Момичета,моето дете не ходи на градина,тази есен е в предучилищна...За родители в нашето положение как предлагате да се реши начина за подписване на петицията?Няма ли възможност да се пусне и в сайта?
Да!Това е следващата ни крачка,но трябва да се пусне крайният вариант,след което просто да се качи на петиция!

# 264
От български граждани ли да е петицията? По-добре беше имената си да пишем, аз лично нямам против, ама други съгласни има ли?

Аз каквото ми пишат или се сетя редактирам на по предната стр., където съм пуснала петицията. Ще изчакам още малко и ще я пусна.

# 265
Проектът на Закон за изменение и допълнение на Закона за народната просвета всъщност е законопроект на Министерския съвет (№ 802-01-6, внесен в парламента на 25.01.2008 г.)  и е подкрепен от Комисията по образование и наука на Народното събрание.
Това е законопроект на правителството и е хубаво да се знае от всички, че е именно такъв.

След малко мога да кача две редакции от мен.

Хубаво е, като организираме протести, да помним, че най-важното престъпление в България сега всъщност е закриването на училища.

# 266
  • по пътя на светлината
Подписа си бих придружила с трите си имена,възраст,град.....и точен адрес ,ако трябва.....!?

# 267
  • В тъмната гора.
От български граждани ли да е петицията? По-добре беше имената си да пишем, аз лично нямам против, ама други съгласни има ли?

Аз каквото ми пишат или се сетя редактирам на по предната стр., където съм пуснала петицията. Ще изчакам още малко и ще я пусна.

В общи линии взех съгласието на родители от друг сайт - Биберона, за да станем повече и заедно да издадем петицията за по-голяма тежест.

Значи ще пишем така

От инициативен комитет на родителите, регистрирани в портала BG - Mamma,  родителите, регистрирани в сайта на СПОД "Български бебе център и членове на сдружението.

# 268

От инициативен комитет на родителите, регистрирани в портала BG - Mamma,  родителите, регистрирани в сайта на СПОД "Български бебе център и членове на сдружението.

Ok! Hug

Ще изчакам редакциите и на Холограма.

# 269
Вариант за редакция на текстовете може да прочетете в двата прикачени файла на пощата на П. Петков:

http://us.mg3.mail.yahoo.com/dc/launch?.rand=bqgu8i2a071os

ID: postdokument
pass: dokumentpost

Общи условия

Активация на акаунт