В защита на Българския книжовен език!

• 53 203
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 1 050
Хо- хо- хо!! Кой си трае, кой?

http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=285686.0

Тео,  bouquet Heart Eyes

# 1 051
Амарена, благодаря! Heart Eyes Hug Предварително благодаря и на другите!  bouquet Трябва да изчезвам. Grinning

Вечерница, бях сигурна, че не съм първата от нас, която се е включила, та затова влезнах да видя, коя ще си признае. Laughing Heart Eyes

# 1 052
Аз снощи колко време се мъчих да пусна коментар, но системата ме изхвърляше  ooooh! .Сигурно защото бях много бясна.. Twisted Evil

# 1 053
Добре де...Мен ли ме нападнахте сега,не разбрах?!Защото аз наистина съм си малко националистка...И хич не ми се нрави на къде вървим като такива...Но чак пък да се бия в гърдите?! newsm78

Няма да споря с вас,че подобни неща са опасни да се правят на наша територия...И съображенията ми!!!Дано сте прави,и всичко да не е порпедното разиграване на карти,а просто едно недоглеждане!!!Но определено има над какво да се замислим и в този аспект...

И въпреки разминаването ни в мисленето,крайният резултат който гоним,ни обединява-да се направят прословутите норми!!!Нали?!Значи ако още ме приемате макар и националистически настроена...с вас съм!!!Поздрави!!!

# 1 054
Здравейте.
Върнахме се преди около час.
Попрочетох какво се е случвало тук без нас.
Сякаш, че десетина дена сме били на другата страна на Луната, а не в лоното на Търновската книжовна школа  Laughing .
И се чувствтвам малко нещо лунатик сега, като се  връщам пак тук.
Хубаво е без интернет.

Този Симион - много заблуден, бе!
Че и за "Да разлаем кучетата" е заблуден.
Филмът е направен 1997.
Скандалът Люински е от 1998 (в пресата).
Самата госпойца обаче е миткала по кабинети като Овалния от 1995 г.
През 1999 е личният й разказ в пресата.
Бомбите над Югославия на нейния човек с пурата и "войната" там (по сценария на Холивуд) са от същата тази 1999 г.

Та филмчето е интересно не заради фразата за кучетата и употребата на журналистическия лай по принцип.
А по-скоро е интересен с размисли за ролята на Холиуууд в сценариите на американските войни.
По-късно Буш, веднага след събарянето на Кулите, откровен по краварски, повика всички режисьори на Холивуд съвсем официално из същите тез (овални и други) кабинети на работна среща - да мислят заедно "нестандартни" сценарии за "предугаждане" на бъдещи терористични акции на лошите (терористи) срещу добрите (Буш, Пентагона и по подразбиране - всеки честен американец-патриот).
Мислеха "изпреварващи" действия, нещо...
Какво стана - не се разбра. Но интересното на "Да разлаем кучетата" е това, как се правят войни по американски (с елементарни послания и усвоими дори от първа група на българска ДГ сценарии), а не как точно лаят журналистите...

На Симион блогчето и статиите вътре в него може и да започват с "Чудя се да се смея или да плача на глупостта на хората"...
Мойто блогче пък трябваше да започва с "Чудя се да се смея или да плача на самочувствието на хората с лични блогчета". Поради което нямам блогче.
Това показно' за управленска наглост при самообслужването със законите (и на изпълнителната власт - със законодателната, понеже са като свински черва и едната е произлязла поради мнозинството си в другата) е такъв именно повод за горко ридаене.

И, да ви кажа, това изобщо не изключва въпроса с турцизацията.
Много пък ви е страх да не ви изкарат националисти...
Мен не ме е страх, макар че и аз нарочно не отворих дума за турци никъде, а само за един хипотетичен етнически китаец-български гражданин, внезапно назначен за министър на образованието...
Поживейте няколко месеца в Кърджали или тук-таме из вилаета, пък няма вече да ви е страх кой какви националисти ще ви изкара. Щото зорлем наистина ще ви направят такива. И то точно тези, които (във въпросните райони) правят зорлем от българските граждани "турци" с българско гражданство.

Има основания национализмът тук. Но пък и без него въпросът е достатъчно показателен и сериозен, за да минем без споменаването на този момент - поне ние, които сме далеч от болката на българите, третирани като малцинство по родните си (все още български) места.

Последна редакция: сб, 19 апр 2008, 03:05 от Холограма

# 1 055
Холо, добре дошла!  bouquet
Липсваше ни.
Събра ли нови сили? Laughing

0 Потребители и 14 Гости преглежда(т) тази тема.
Не спи народът в този късен час! Mr. Green

# 1 056
...0 Потребители и 14 Гости преглежда(т) тази тема.
Не спи народът в този късен час! Mr. Green

Laughing Добро посрещане  Laughing

# 1 057
Eeee, Холо пак е тук!  Simple Smile

Добре де...Мен ли ме нападнахте сега,не разбрах?!Защото аз наистина съм си малко националистка...
Нееее. Само си говорим. Всеки си излага своето виждане и има право на собствена позиция.

... Много пък ви е страх да не ви изкарат националисти...
Ако ме беше страх, от това да ме изкарат каквато и да било Laughing, нямаше да си дам всичките лични данни, адрес, телефон, и то на два пъти като внасяхме петицията с придружителните й писма.

... Поживейте няколко месеца в Кърджали или тук-таме из вилаета, пък няма вече да ви е страх кой какви националисти ще ви изкара...
Че, аз съм половин кърджалийка - родата на майка ми е от там. Като дете, по половин лятна ваканция съм си изкарвала при дядо в Кърджали, така, че знам за какво става въпрос...

Но, конкретно за този случай - няма доказателства, че е дело на представители в парламента, с турски етически произход.
Всеки може да си мисли каквото си иска, но да твърдим, че законопроектът е внесен с цел турцизация... Това са само хипотези  Laughing
Петицията има ясен текст, ясно послание и призив. Аз стоя напълно зад нея, но не подкрепям никакви други тези, които кръжат около й, защото не са доказани.

# 1 058
... Петицията има ясен текст, ясно послание и призив. Аз стоя напълно зад нея, но не подкрепям никакви други тези, които кръжат около й, защото не са доказани.

Какво точно трябва да се доказва?
Че със заличаването на тази точка е възможна "турцизация"?!
Възможна е, разбира се. И "турцизация", и "китаизация" и "всякаквация" - зависи, кой какво ще пожелае, след като точката се премахне.
Както многократно си изяснявахме, ако тя се заличи от закона, изчезва правната възможност да се отменят като незаконосъобразни (не "наредбонесъобразни") всякакви планове, учебно съдържание, "минимуми" и "максимуми" на изучаване на каквото и да е в училище, което не включва изучаването на книжовния български език по изисквани от закона и формулирани в нарочен нормативен документ (в изпълнение на този закон) норми и ниво на владеене.
Ако отпадне тази точка от ЗНП наистина отпада задължителното усвояване на българския език от училище по формулирана норма, която да е защитена от закона.

Защо решавате, че нещо в петицията не е ясно?! Или подвеждащо?
Силви, ти кога последно си си била в Кърджали? Откакто преподават на турски в училищата била ли си?

На мен не ми трябва някой да ми доказва, че "турчин" бил замислил да резнат точката.
На мен турците не ми пречат. Особено тези в Турция.
Виж, Киряк Стефчовците са нещо, което наистина винаги ще ми обръща червата.
В България няма "турци" - тук те са български граждани като мен, като всички "арменци", които също са български граждани, като "евреите" - те също са български граждани...
Но "арменците" и "евреите" никой не ги е обявил съвсем официално за "малцинство, в неравностойно положение", което е отглеждано и обособявано по специални държавни програми. И противопоставяно чрез специални привилегии и с официално вземаните от българския държавен бюджет пари (както и с пари от чужбина) на всички останали български граждани.
Който ми каже, че това не е с цел (че държавната политика на нарочното разделяне на нацията, е случайно) значи е заблуден или е част от агитката по прокарването на тази политика.
Обаче не отварях дума досега за това, защото и без друго,  в нашия случай то не е нужно.
Въпросът е съвсем принципен. Наглостта и престъпната същност на тези мераци е толкова драстична, че просто е загуба на време (не друго) да се развиват евентуалните хипотетични сценарии, които са възможни след това заличаване на законовия текст за книжовния ни език.
Важно е обаче едно: който има този комплекс, трябва да се отърси от него!
Не трябва от патриотизма да се създава мръсна дума само, защото някой вече е хвърлил и пари, и време, инвестирал и в медии, и в Киряк-Стефчовци именно за това - да не смееш да кажеш някоя очевидна истина, само, щото някой си мърльо ще те изкара "националист".

# 1 059
  • София
Цитат
mrsi za the informaciqta det mi dade

Това вече не е просто тенденция.
Мисля, че положението се изплъзва от контрол.

# 1 060
Здравейте,момичета! Айде и аз да стана мерудия.Пьрво да кажа, че подписах петицията още в началото.Принудих и всички членове на семейството-интересуващи се,нямащи целание вьобще да четат нещо за Бьлгария,четящи, ама не участващи в разни инициативи-всички я подписаха!даже някои я разпратиха на приятели. Моите поздравления!Вьзхищавам  се на енергията и ентусиазма ви!
Обаче нататьк-някои неща ми се виждат много странни-дали е от незнание,неосведоменост,наивност-няккой кани БХК да помага-знае ли тази девойка каква е тази организация и с какво реално се занимава?
После "Сеизмограф"извинете,но ми се стори толкова дилетантско всичко там.Признавам нямам вьзможност да гледам бт и няма как да сравнявам различните предавания,може пьк такова да е станало нивото навсякьде-просто ми се видя едно отбиване на номер от авторите.
И сега последните мнения на Тео и Силвия-Аплодисменти за вашата доверчивост!Не мога да разбера незнание ли е,неосведоменост ли..Вие сигурно не знаете за едни дьги,за едни доктрини,за едни разузнавания.Наистина ли вярвате, че има дьржава, която би се отказала от петата си колона ?
А за глупачетата-депутати,дето уж не знаели какво приемат-ха-ха!Естествено,че никой ачик-ачик няма да ви каже"Махаме бьлгарския език, защото така по-лесно ще направим някои хора турци и след 1-2 поколения/а може и по-скоро/ще "вьрнем"територията населена с турци кьм Турция.Китайците,дето живеят в Бьлгария и 5 милиона да станат,няма как да присьединят района в който живеят кьм Китай,щото е далеч,ама турците,дето нищо няма да ги свьрзва с Бг-ни религия ни език,е логично да си станат част от Турция,нали?
Тео,сигурно си чела за"Обущарю, не по-високо от обувките!"?
Е,ако имате някаква лично уверение от сьответните "органи"в Турция и техните организации в Бьлгария, че нямат никакви други помисли кьм Бьлгария,освен братска дружба от векове и за векове-приемете моите дьлбоки извинения!

# 1 061
Аз този латинския цитат не го разбрах.
Да не би да има нещо изтрито?

Чий е цитатът и що ще тук?

Цитат
mrsi za the informaciqta det mi dade

Това вече не е просто тенденция...

Уточнение:
Neroli, навремето, като избухнала "социалистическата революция", думата "фашист" толкова била сатанизирана, че дори по опашките пред магазините току някой подвиквал "Хей, ти там пререждаш ли, какво? Я се нареди на опашката, фашист!" И всички скачали срещу "фашиста" като чуели, че е такъв и че вече е "разкрит".
Това с думите-плашила е толкова банален номер, толкова примитивен, но пък толкова действащ.
Така се отгледаха и други думи-плашила в наши дни (като избухна "демократическата революция").
Сега, кажеш ли, че не искаш Гайдарски (тъй ли се казваше онзи човек в МЗ) да раздаде санаториумите на няколко фирми срещу фиктивни договори за ремонт на 1-2 клиники, може и "комунист" да те изкарат.
Мен са ме изкарвали многократно - само, щото не искам американци да си изхвърлят касетъчните бомби до границата ни например.
Или щото не искам да закриват училища, след като вече са били построени именно за училища, а не за склад на шуранайкото на някой си чиновник, изпълзял до някое тапицирано столче в  някой канцелария...
Имах удоволствието лично Тео 7777 да ми прави забележки за привидяната от нея "моя" "носталгия" по близкото минало. Това хич не ме интересува обаче.

Но, Neroli, в този случай, чисто прагматично - няма никаква нужда да се изясняваме специално кой би имал интерес и каква точно "конспирация" е възможна.
Просто не е нужно. 
Дори да бяхме една Германия тука, щом някой се кани да пипа така нагло книжовния ни език, е нормално да си го браним - без каквато и да е връзка с други уговорки.

ПП Ох, докато си напиша уточнението, две мнения се появили. Няма да го махам обаче.

Последна редакция: сб, 19 апр 2008, 13:05 от Холограма

# 1 062
  • София
Цитатът е от друг форум.
Няма трито. Така си пише авторът.
Пуснах го като илюстрация на съвременното състояние на българския език, коментирайки, че нещата са извън контрол вече. Опитваме се да "запазим" някакъв член, което се оказва доста трудно, а всъщност би трябвало даже да изискваме въвеждането на нови, още по-радикални членове за съхраняване на езика си.

# 1 063
Ха,Холограма  bouquet!Страхотна си!Добре дошла!Много ми липсваха твоите мнения-за мен най-разумните тук.За китаеца-министьр беше вьрха.Аз,всьщност,прегрьщам тази идея-светьт вьрви кьм китаизация,тьй че на Бьлгария няма да й навреди по2-3 часа на ден да се учи мандарин в училище.В по-зряла вьзраст е много трудно Joy
Турският сьщо,мисля,ще е от полза.Ама не официалният турски на дьржавата Турция,а този дето го говорят в Бьлгария-стар е ,почти 80% арабски и знанието му може да помогне при общуването с араби и иранци.Аз поне, имам голяма полза от думите,дето сьм научила ,живеейки в смесен район като малка.Някои думи,употребявани в Разградско се оказаха стари аристократични Багдадски.Трудно е писането,ама и то ще се научи/ако се поувеличат часоветве в клас hahaha/
Големият проблем,според мен ще е ако дойде министьр-етнически циганин и по схемата с китаеца реши да се изучава цигански.
Е,те тогава сьвсем ще отиде коню у ряката Laughing

# 1 064
  • София
Мисля, че доста политизирате нещата.

Хората вече не знаят български, но това далеч не означава, че са проговорили турски.

За мен лично българският книжовен език трябва да се брани като такъв, а не да се мисли, че някой прави опити да го замени с друг някакъв, който да обяви за официален.

Затова и дадох горния пример.

Общи условия

Активация на акаунт