В защита на Българския книжовен език!

• 53 200
  • 1 235
  •   1
Отговори
# 1 065
Ееее, Холограма, най-после, бях започнала да се притеснявам вече за теб. Завиждам ти за В. Търново, отдавна не съм била там. Съвсем спокойно можем да казваме, че сме те пратили в творческа командировка, да се заредиш с енергия от извора. Laughing

За страха, разбирам какво имаш предвид (още повече, че съвсем ясно разграничих нещата в писанията си по-напред), и че не го използваш в буквалния смисъл. Сигурна съм също, и че разбираш какво имам предвид. Дразни ме елементарното мислене и първосигналните реакции, които се приписват и на другите хора, защото собствениците им съдят за другите по себе си. Дразни ме неспособността да видиш по далеч от носа си, лицемерния национализъм и манипулативното промиване на мозъци. Дразни ме и така удобното подценяване, обобщаване и квалифициране на хората, подписали петицията и защитили с реални, конкретни действия тезата си, а не само с гръмки фрази и изявления.

Възползваха се, да се бият в гърдите колко големи Българи са и да трупат дивиденти на гърба на българисти, филолози, професори, доценти, родители ....................

Червената шапчица, ти си в категорията „родители”, как ти хрумна, че теб имам предвид? Ако си чела внимателно, трябваше да разбереш за какво говоря.  Hug

В България няма "турци" - тук те са български граждани като мен, като всички "арменци", които също са български граждани, като "евреите" - те също са български граждани...

Но "арменците" и "евреите" никой не ги е обявил съвсем официално за "малцинство, в неравностойно положение", което е отглеждано и обособявано по специални държавни програми. И противопоставяно чрез специални привилегии и с официално вземаните от българския държавен бюджет пари (както и с пари от чужбина) на всички останали български граждани.
................
Обаче не отварях дума досега за това, защото и без друго,  в нашия случай то не е нужно.
........................................
Не трябва от патриотизма да се създава мръсна дума само, защото някой вече е хвърлил и пари, и време, инвестирал и в медии, и в Киряк-Стефчовци именно за това - да не смееш да кажеш някоя очевидна истина, само, щото някой си мърльо ще те изкара "националист".

Абсолютно съм съгласна, което по никакъв начин не е в противоречие с предишните ми мнения. Между другото, то всичко си е съвсем ясно записано в Конституцията, кой какъв е и какви права има и ако политиците ни се ръководеха от Конституцията и я спазваха, нямаше да сме на този хал. Част от тази провеждана политика и една от основните й цели е именно промиването на мозъци, без което няма как да изпълнят крайните си цели.

# 1 066
Имах удоволствието лично Тео 7777 да ми прави забележки за привидяната от нея "моя" "носталгия" по близкото минало.

Как съм го изпуснала тоя бисер? Joy Добре, забравила съм вече подробно случая, щом казваш, сигурно е така. Laughing Само моля те, не ми вменявай даскалско поведение, не правя забележки, по-вероятно е да съм изказала просто мнение.

# 1 067
Хей,момичета много ви се радвам!!!Отново се събрахме!!!  bouquet  bouquet  bouquetИ аз бях започнала да мисля че Холограма я няма,и всички се разбягаха...Поздрави!!!

Тео,не че не чета внимателно,малко по диагонал но все пак...Ама нещо се оплетох,защото аз наистина клоня малко в повече към българщината,и предполагам си е проличало в постовете ми...Та за това...

Абе най-важното е да сме единни!Първата крачка е направена,първата битка спечелена!!!Ще спечелим и войната!!!Нямам в предвид в буквалният смисъл Wink Laughing Laughing Laughing

# 1 068
Само да вметна, че в Германия турците са вече 3 поколение натурализирани и като процент може би надвишават турското малцинство в България. Обаче все още няма по официалните емисии новини на турски, а Корана ще се изучава на немски. Щом там кандисаха, значи може и при нас да кандисат. А са по зафереджени от турците в Турция. ooooh!

# 1 069
Само да вметна, че в Германия турците са вече 3 поколение натурализирани и като процент може би надвишават турското малцинство в България. Обаче все още няма по официалните емисии новини на турски, а Корана ще се изучава на немски. Щом там кандисаха, значи може и при нас да кандисат. А са по зафереджени от турците в Турция. ooooh!
Кажи и за това, че вече са принудени да ходят на курс по немски, защото имаше парадоксални случаи на чужденци, живеещи по 20 година там, без знаят и една думичка на немски. Отиват на лекар и хъ-мъ, не могат да обяснят, какво им има. ..И на германците накрая им писна.

Но тях никой не ги обвини в национализъм.
Щом живееш в дадена страна и се ползваш от благата и, трябва да можеш да комуникираш на съответния език. И това е във всяка нормална страна.

Да си го набият в главите вече Симиончовци и Симионки!!

# 1 070
... Петицията има ясен текст, ясно послание и призив. Аз стоя напълно зад нея, но не подкрепям никакви други тези, които кръжат около й, защото не са доказани.

Какво точно трябва да се доказва?
Че със заличаването на тази точка е възможна "турцизация"?!
...

Никъде не съм казала, че е невъзможна.
Казах, че стоя зад написаното в петицията.
Освен това - всеки може да си мисли каквото си поиска.
Аз също имам разни теории, но не ги излагам като твърдение, само защото има възможност да са истинни.
Спирам до тук, защото явно не се разбираме. Напълно ми изопачи думите.

# 1 071
Айде не започвайте отново да спорите!!!Нали всички се стремим към едно и също,подбудите ни в крайна сметка не са толкова важни!Да минем към по същественните въпроси:

ОТ ТУК НА КЪДЕ?!И КАК?!Коя ще ни е следващата стъпка?!

Поздравявам всички ви,и ви желая хубав уикенд!!!  bouquet

А!И утре съм на изпит по Администрация,много моля да стискате палци!!!Защото в общи линии,само на тях разчитам Wink

А,и още нещо-КОГА ЩЕ ПОЛЕЕМ ПЪРВАТА СПЕЧЕЛЕНА БИТКА?! Grinning

# 1 072
Кажи и за това, че вече са принудени да ходят на курс по немски, защото имаше парадоксални случаи на чужденци, живеещи по 20 година там, без знаят и една думичка на немски. Отиват на лекар и хъ-мъ, не могат да обяснят, какво им има. ..И на германците накрая им писна.

Иначе няма немски паспорт hahaha
Това е положението, но те определено са от по-интегрираните чужденци в Германия.
Елате да видите какво става в италианските общности. Най-обичайно е при тях жените да не знаят дума италиански, щото от къщи носа си не подават навън. Whistling

# 1 073
http://www.knigite.info/modules/news/article.php?storyid=1998

Цитат
Уволняват учители с диалект

Депутат от ДПС брани книжовния български език

Учителите да не говорят на диалект и жаргон в часовете и в междучасията, поиска депутатът от ДПС Лютви Местан, който е и председател на образователната комисия в парламента. На заседание на комисията той заяви, че ако е нужно, ще се създаде дори специален закон. Обучението по български език не трябва да приключва с учебния час по този предмет.

Всеки по-умен политик може да извади дивиденти от създалата се ситуация.Не само Атака, но и ДПС... Друг е въпросът, че аз не вярвам особено в искреността на който и да е политик...
Споделям мнението, че не трябва да спекулираме с понятието "турцизация", защото, както каза Силви, това е само хипотеза... Изходната позиция, от която тръгнахме беше защитата на т.4 чл.16 като основа в борбата с обезграмотяването на нацията... А това, че делитератизацията (такава дума все още няма) на местна почва може да се нарече и дебългаризация, мисля , че е напълно уместно и приемливо сравнение... Дебългаризация може да има и без намесата на чужди етнически елементи...

А в по-горната новина долавям и нотка на подигравка (нищо че господин Местан е българист и филолог), но това е лично мое мнение...

Последна редакция: сб, 19 апр 2008, 16:14 от Niara

# 1 074
Ниара, принципно си права, може всякак да тълкуваме едно или друго поведение. Обаче моето лично мнение е, че Лютви Местан е далеч по-интелигентен от доста други държавници, визирам специално вносителите на проектозакона. Аз много подробно предадох тук разговора си с него, далеч по-подробно, отколкото е информацията в статията, но нямаше как да предам емоцията в разговора. Според мен беше напълно искрен, а и защо да не е? Освен това, всичко което казва е много, много вярно и напълно съвпада с нашата позиция. На всичкото отгоре е и председател на Комисията по образованието, какво повече ни трябва.
Сега трябва да напишем следващото писмо, в което да настояваме за създаването на наредба към т.4, чл. 16. Но не наредба, която да повтаря ДОИ за учебното съдържание, отнасящо се до БЕЛ, а специална наредба, която да се отнася единствено и само до усвояването на книжовния български език. Тази наредба ще му осигури необходимия статут, ще осигури нормата, по която ще се прилагат изискванията, ще осигури обективното оценяване и ще задължава и изисква владеенето и ползването на книжовен български от българските граждани, на съответното ниво, в това число и от учителите и най-вече от тях.
Усвояването на книжовния български трябва да започне още от предучилищната подготовка и това трябва да е записано и да се изисква. Освен това смятам, че БЕЛ трябва да бъде разделен, за мен е непонятно, що за хибрид е този предмет! В ДОИ трябва да влезне специален текст, с който в училище да се отдели изучаването на български език от часовете по литература. Тези предмети са съвсем различни.

# 1 075
Тео при нас поне отделно се изучава българският език,отделно четене-литература...Предполагам и при другите е така...То просто не моагат да ги съединят,защото по български се учат точно тези норми за соито става въпрос,а по литература се изучават произведения,и се учат децата да мислят над съдържанието...Именно за това според мен матурите са толкова важни,защото те карат да мислиш,но това е друга тема...

# 1 076
Касандра, точно де, не могат да се обединяват двете, аз затова не мога да го разбера това БЕЛ, що е? В смисъл така ли се води по програма? Ние имахме отделно български език, че и граматика имахме май...отделно, ама това миналия век Mr. Green, литературата съвсем отделно. Аз никога не съм ги свързвала като предмети, абе не знам, вие ще кажете как е сега. За мен определено има някакви неясноти и нещо куца, ама яко в цялата система. Аз да не почна като старите баби сега, еее, едно време как беше Laughing, ама аз каквото съм учила по български език, съм го учила до 7 клас, това ми е ученето, от там нататък художествени училища, вятър ме отвя. Искам да кажа, че съм получила прилична основа и база до 7 клас, вярно е и, че много повече четяхме книги, ама точно затова сега трябва много повече и по-специално да се наблегне на усвояването на българския език. Сега децата почти не четат, според мен само задъжителната литература и то вероятно добрите и съвестните ученици прочитат всичко. Точно в днешно време би трябвало да се обърне по-специално внимание, да се наблегне в усвояването на знанията за родния език. За едни роден, за други задължителен, ако трябва и часовете ще се увеличат.

# 1 077
...при нас поне отделно се изучава българският език,отделно четене-литература...

... не мога да го разбера това БЕЛ, що е? В смисъл така ли се води по програма? Ние имахме отделно български език...

Това с "Български език и литература" е като цялото мазало в образованието.

Тео 7777, ти не погледна ли Приложение № 1 към чл. 4, т. 1 (от Наредбата за учебното съдържание, която цитирах преди):
http://www.minedu.government.bg/opencms/export/sites/mon/left_me … ch_sadarjanie.pdf

Кой говори тук за предмет "Български език" или предмет "Литература", или предмет "Български език и литература".
Те специалистите в МОН са го казали съвсем ясно и простичко - говорим за "културно-образователната област", хора.

Това е нещо много специално и в същото време - естествено като слънцето и водата.
Така и трябва да разговаряме за него - достъпно и разбираемо:
"Културно-образователната област "Български език и литература" се състои само
от един общ предмет, при който двете части намират различен баланс в отделните етапи
на образователния процес..."

По-нататък (в приложението към Наредбата) става дума за още по-естествени неща: за "равнища на социокултурни компетентности", за "възприемане на текстове, функциониращи в комуникативните практики"...

Не знам какво толкова не ви е ясно, но ще добавя, че на определено ниво на обучение в областта на литературата говорим за нещо повече от един само "блок на компетентности". Два са!  Laughing
Първият е, разбира се,  "свързан с проблематизирането и специфицирането на основни въпроси от хуманитарната ценностна система"...
За втория няма да се задълбочавам, но, ако ще си обсъждаме сериозно наредбата в отпратката горе (по учебното съдържание), трябва да си общуваме с фрази от нейното ниво: с изрази за "понятийния апарат", "стиловата типология", за текстове, "функциониращи в основните социални комуникативни сфери"...
За да се умопостигнат по-лесничко "компетентностите" от наредбата, важни са и неща като "овладяване на езикови средства с оглед на модалността в тяхната употреба". Тук някъде стигаме и до проблема с принадлежността на ученика "към един общ културен ареал". Пък и в края на краищата има и "проблеми с интегрален характер"...  Laughing

Тео 7777, не се компрометирай - излиза, че не си чела подадената наредба, пък я цитирах в дискусията ни още "първия срок".

# 1 078
http://www.knigite.info/modules/news/article.php?storyid=1998

Цитат
Уволняват учители с диалект

Депутат от ДПС брани книжовния български език

Учителите да не говорят на диалект и жаргон в часовете и в междучасията, поиска депутатът от ДПС Лютви Местан...

Този човек сигурно е в основата на уволнението и на Феим-Петър Юсеинов Чаушев, за който разбрах от медиите, че подал оставка (понеже като го каза той - нищо не разбрах - имаше сериозен проблем с говоримия български език)

# 1 079
Холограма, предпоследния ти пост няма да го коментирам, въобще. Mr. Green Joy

Общи условия

Активация на акаунт