Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 4

• 74 044
  • 575
  •   1
Отговори
# 225
Браво на вас, много се радвам, че сте си изкарали чудесно и дребосъците са се забавлявали.
Пепи, Мартинче, за мен като родител едно от най важните неща е малкото човече да ме разбира. Преди и след това с много работа идват и другите важни постижения, които помагат на малкия човек да се интегрира и напредва.
Фриг, в трудните моменти много ми помага да си поговоря с приятел.
И гледам да не забравям за Лора ( така мисля се казваше едно момиченце, за което научих, когато започна да се говори за проблема в Могилино) Осиновяват го на 7г, било е на легло, не е говорило, не се е движило, започвайки рехабилитациите едва ли са си мислили дали ще покрие норматива от знания за първи клас. Детето се възстановява и от сайта, в който се разказваше за нея се усмихваше една чаровна млада госпожица. И й личеше, че е щастлива и обичана. Това искам и за нашите деца, всичко станало се постига.

# 226
  • Реъкйавик
Фриг, в трудните моменти много ми помага да си поговоря с приятел.
да  Thinking
имах нйакога една много добра прийателка в бг но когато заминах тйа си помисли 4е вси4ко ми е наред тука та като исках да споделя с нея за сина ми тя дори не искаше и да ме 4уе. ина4е имам тук една добра прийателка но нйамаме много време

# 227
И на мен в такива моменти много ми помага разговор с приятелка, съпруг, сестра ми.
Момичета, радвам се че сте си изкарали приятно на срещата и много ме е яд, че бях ангажирана в последния момент. Но така или иначе ми предстои идване до София през юни. ще ви пиша кога точно ще е и който има възможност, може да пием по кафе.

# 228
Здравейте,
вчера ни дадоха заключението от болница Св. Никола - Ранен детски аутизъм.
Ето съвсем точно какво пише: Към момента на изследване при Кристиан са налице качествени нарушения в социалните взаимоотношения и комуникацията, ограничено и стериотипно поведение. Конгнитивното развитие е в рамките на нормата. Цялостното му функциониране е сериозно повлияно от характерните особености на аутистичното поведение.
Освен работа с логопед, ни препоръчаха и посещение на специализирана детска градина, по точно тази в Младост 1. Обаче тази ни е много далече, а пък другите, които са по-близо до нас били претоварени. Та ще го мислим как ще става. Ако знаете подходящи места, където да го водя (може и частни групи), ще бъда благодарна да ми кажете.
Питахме д-р Трендафилова за диетата - изказа се категорично против.

И нещо интересно и любопитно. Вчера (след почти 2годишно мълчание) се обади един колега на мъжа ми от университета, който защити докторат по математика в университета Йел. От скоро той участва в една постдок програма по генетика, която търси причината за аутизма в гените на човека. Тя се казва Да спрем аутизма сега (или нещо подобно) има за цел да се открие начин за ранна диагностика на децата чрез гените, дали ще станат аутисти. Подробности не знам, това е най-общо. Само разбрах, че програмата е много голяма и скъпа и най-вероятно американците имат някаква причина, за да се заемат с това, особено такъв престижен университет като Йел, не вярвам да харчат парите ей така, навятъра. Това ви го пиша просто така за информация, знам, че на едва ли ще ни помогне с нещо.

# 229
  • София
Галя, нещо те преследвам по темите тази сутрин Simple Smile Дано тази диагноза да успеете да я преодолеете.   bouquet

Аз съм голям фен на допълнителните занимания, ще следя за отговори. Ходили сме при музикалната педагожка от Мила моя мамо - http://milamamo.dir.bg/. А центъра за аутисти на Стамболийски препоръчаха ли ви, там знама че има арт занимания?

Ще ми е интресно да чуя и други препоръки.

# 230
  • Реъкйавик
Здравейте,
вчера ни дадоха заключението от болница Св. Никола - Ранен детски аутизъм.
Ето съвсем точно какво пише: Към момента на изследване при Кристиан са налице качествени нарушения в социалните взаимоотношения и комуникацията, ограничено и стериотипно поведение. Конгнитивното развитие е в рамките на нормата. Цялостното му функциониране е сериозно повлияно от характерните особености на аутистичното поведение.
Освен работа с логопед, ни препоръчаха и посещение на специализирана детска градина, по точно тази в Младост 1. Обаче тази ни е много далече, а пък другите, които са по-близо до нас били претоварени. Та ще го мислим как ще става. Ако знаете подходящи места, където да го водя (може и частни групи), ще бъда благодарна да ми кажете.
Питахме д-р Трендафилова за диетата - изказа се категорично против.

И нещо интересно и любопитно. Вчера (след почти 2годишно мълчание) се обади един колега на мъжа ми от университета, който защити докторат по математика в университета Йел. От скоро той участва в една постдок програма по генетика, която търси причината за аутизма в гените на човека. Тя се казва Да спрем аутизма сега (или нещо подобно) има за цел да се открие начин за ранна диагностика на децата чрез гените, дали ще станат аутисти. Подробности не знам, това е най-общо. Само разбрах, че програмата е много голяма и скъпа и най-вероятно американците имат някаква причина, за да се заемат с това, особено такъв престижен университет като Йел, не вярвам да харчат парите ей така, навятъра. Това ви го пиша просто така за информация, знам, че на едва ли ще ни помогне с нещо.
да американците имат при4ина за разследване на аутизма при тях на всеки 150 деца 1 се ражда с аутизам и затова са и толкова напред и пове4ето програми за обу4ение идват от америка. в калифорнииския университет преподава и Ивар Ловас и обу4ава специалисти за работа с аутисти

# 231
 DAN-Defeat Autism Now
Чудесно е, че когнитивното развитие е в норма, диетата коригира аутистичното поведение. Знам че е казвано, но все пак-  приложена при 2 годишни деца- 90% от тях излизат от спектъра. Не ми направи никак добро впечатление категоричното изказване против диетата. Децата, излезли от спектъра благодарение на нея и ДАН лекарите са факт, има достатъчно описани истории.
ДАН лекар не се става само, защото имаш желание да помагаш на децата, трябва да имаш роднина от аутистичния спектър, било дете, сестра, племенник, роднинската връзка е много важна.  Именно тя гарантира, че ще направиш всичко възможно за детето, което лекуваш, така както за своя роднина.
В ДГ в Младост организира лятна програма, която е само един месец и някак си се преживява голямото разстояние, а с децата работят много специалисти.
В Центъра за работа с аутисти, който е на Стамболийски 168 работят с малки деца и заниманията са индивидуални. Аз съм изключително доволна от специалистите там.
Ще ми е интересно ако са ви споделят още информация за програмата в Йел. Гените са важни, даже много, аз понякога се шегувам, че за състоянието на децата ни сме виновни само ние. Не може да очакваш от двама родители математици да се роди литератор.
Специално се извинявам на Таня, изчезвам за 4-5 дена, като се върна ще се организираме и ще съберем децата да майсторят. Малко ще се порадваме на дивия живот край морето и обещавам ще съберем обли камъчета, че те най трудно се намират.

# 232
Здравейте:)
Отново добавям сайта на Джени Макакртни за ДАН направлението в Аутизма http://talkaboutcuringautism.org/index.htm -зад нея стоят  много пари,лична болка,успех .Тя всъщност пренасочва терапията и прогнозите  на заболяването в нова насока-безглутенова диета,изчистване от кандида,хелация.Обвинява многото често поставяни ваксини до 2-та година на децата като подстрекател на генетичната предразположеност към Аутизъм.Сайтът  и е обширен  и изчерпателен ,обновява се непрекъснато.
Да, генетичната обремененост е очевидна-аз съм работила само за еврейски семейства,в които има няколко близки роднини с Аутизъм или други  ментални проблеми. Sad
Интересно е ,че и при детето на Джени и за семейството ,където работя в момента аутизмът се проявява  на около 2 годишна възраст с едни внезапни ЕПИ-та ,които като  че ли не просто алармират ,но и спират говора,очния контакт и като, че ли насочват към диагностика...Ако може някой да състави точния списък на симптомите-за съжаление това за момента е невъзможно,нали?Simple Smile newsm78

# 233
Искам само да допълня,че от коментарите в  нета и изборът на ДАН Доктор е нелек процес-все пак е доста ново направление и често се сблъскат мнението и резултатите на традиционните доктори и ДАн-овете.Да не говорим ,че самите методи(хелация например) са предизвикателсто и за деца и родители-за това ,нееднократно  повтарят за внимателния и претенциозен избор на специалист от ДАН практикуващите. Hug

# 234
http://www.bgphoto.net/Photos.aspx?UserId=13051&AlbumId=1169 … p;PhotoId=6732391
само част от нещата са, но нямах време да събера и снимам всичките. Прибираме се в понеделник, за желаещите, които не са идвали у дома ще пратя на лс адрес и тел.
Веселчето, така е.

# 235
  • София
Сега ме подсетихте за ваксините . Скоро ставаме на 7г. и като че ли имаше по календар да се поставя някаква. Кажете , вие какво ще правите , може ли да откажа да му бъде поставена ваксина .

# 236
  • густо майна Филибето
Аз ще я откажа със сигурност, но моето дете вероятно няма да е в състояние да посещава училище.

# 237
Я не се настройвай така. Всеки може да посещава училище. Всеки има право на образование - независимо какъв проблем има. А и имате още доста време. И моя принц е роден 2002ра - и той в момента е на светлинни години от готовност за училище, но това не означава, че няма да може да посещава такова. Имаме страшно много време да ги подготвим! ПО скоро въпроса стои дали нашите деца ще могат да посещават масово училище, а не специализирано. Никой няма право да им откаже да се учат. НИКОЙ! 

А и те се променят толкова бързо, че такива предсказания неможеш да правиш. А и аз не искам да ги слушам  Naughty

И това ти го казвам с ръка на сърцето - въпреки, че моето дете в момента дърпа назад много яко.... вече сме сигурно поне 6 месеца назад от това което бяхме преди 1 месец.... не спи по цели нощи, тръшкания с пълна сила, пищи, не се облича, не реагира като му говориш(все едно не чува), концентрацията му липсва съвсем, неможе да свърши нито едно упражнение на терапиите....като му говориш зацепва след 5 минути и казва"А?"... общо взето докато мозъка му обработи какво му казвам аз забравям какво съм му казала... Като реши да каже нещо и почва да повтаря думите си по 100 пъти със затихващ глас...все едно да се чуе и осмисли какво точно е казал   Shocked Май е излишно да казвам, че почна пак да иска да пие с шише с биберон....

Обаче аз дълбоко в сърцето си вярвам, че това е някакъв лош период и ще отмине и детето ми ще е готово за масово училищеслед 2 години .... просто в момента всичките ни усилия са насочени да разберем какво провокира регресията. Още сме в задънена улица.
Радвайте се всеки ден на малките постижения на децата си. Може да изостават от връстниците - важното е да не дърпат назад  Hug

# 238
  • густо майна Филибето
[desi], всеки може, но не всеки може да е адекватен там. Аз не държа на образование на всяка цена, за мен е по-важно детето ми да се научи да си мие ръцете, вместо да смята, да кажем. Големи скокове при нея няма, вървим си напред баааавно, връщания също няма или са много за кратко.До четвъртата година имаше по-резки движения назад-напред, сега няма изненади. Неадекватното поведение ме притеснява повече от  трудната комуникация, това,а че слага всичко в устата започна да става голям проблем, защото има достъп почти до всичко (и до кабели ooooh!). Знае , че е нередно, ако я хвана в"в крачка" да дъвче хартия, като ме види още я вади, но само да й попадне пак в ръцете  и я изяжда. Sad Сега облагородяваме едно дворче, когато съм с нея единственото което правя е, да я пазя да не си натъпче устата с пръст и плевели.

# 239
  • София
ljuboznatelna не знам какво да ти кажа.Психиатрите смятат, че тази липса на сетивност идва от душата.Имат и идеи за преодоляване на проблема.

Деси, този срив се предполага, че идва от пренатоварване.Тук препоръчват изключително балансирани терапий за да не се получи такъв срив.
Но ако се получи май е най добре да спреш всички терапий и да му дадеш известна почивка.Нека мозъка му има време да понамести натрупаното досега.Прегрял е и има нужда само от почивка.Тук така смятат.
Лично аз мисля да спра всичко за известно време.Спирам го от градина и спирам допълнителните терапевти.Ще правя само превод в ефир на емоцийте, които той изпитва.Смята се, че когато детето разбере чувствата, които изпитва това помага да се намести и останалата информация в главата.

Отскоро работим с Петя Хорозова.Нейната препоръка към деца с нашия проблем е детето да се следи периодично от логопед, психолог и задължително детски психиатър.Трябва да има човек координиращ техните мнения - в случая майката.Изключително съм и благодарна за настояването и да се консултираме с психиатър.Това изобщо не е губене на време, но е необходимо да "чуем" психиатъра.

Общи условия

Активация на акаунт