Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 4

• 73 941
  • 575
  •   1
Отговори
# 465
Aз няколко страници по напред описвах нашите преживявания как се научихме да спим ...да заспиваме навреме и да спим без да се будим по  1000000000000000 пъти на нощ.... 
Не вярвах, че е възможно. Той просто не изключваше. Обаче е възможно...

# 466
  • София
Да,и аз внимателно четях за това,НО срещу мен имам неговорящо и още по-лошо- неразбиращо дете,което дори филмчета да речем не гледа...той функционира на много ниско ниво,Деси...  Sad

# 467
Момичета, някой води ли детето си за Монтесори терапия и ако може някакви координати да ми изпратите. Praynig
avicom, знам как се чувстваш и адски ти съчувствам. и ние преминахме през години безсъние... Моля се нещата при вас да се подобрят по-бързичко. Praynig Детето предполагам посещава някакви терапии. Може и да си споделяла, прости ми, че те питам отново.

# 468
ОХ мила... Hug

Това, че той не говори/ не разбира не трябва да те спира. Може да не се справите за 1 седмица - да ви трябват 2 или 3...дори и месец. Обаче ще се справите. Тази система работи и при много малки деца, моя 2 годишен калпазанин едва ли е разбирал като му обеснявах, че трябва да си стои в леглото... обаче аз стоически всеки път като излезеше от стаята го връщах обратно в леглото. В един момент каталясват. (Първата вечер ми заспаха повече от 3 часа след като бяха сложени за първи път в леглата - имаше е малко рев Embarassed втората вечер, обаче рева беше повече. Вече бяха разбрали, че колкото пъти станат толкова пъти ще бъдат завърнати обратно в леглата.
Аз бях писала, че преди време бях опитвала да "принудя" баткото да спи - да се нареве и ще заспи....-  резултата беше, че рева с часове и аз около 5 сутринта се предадох... Случвало ми се е да не спи цяла нощ и да реве, за изгубена играчка (заспа когато  отидохме на следващия ден да купим нова). Обаче ето сега сработи. Въпреки,ч е на 3-4 ден ви ревях, че сигурно нещо не правя както трябва защото нещата се влошиха преди да се оправят  Embarassed Embarassed Embarassed Обаче сработи.

Направи му на първо време весело табло с картинки - как миете зъбите, обличате пижамата, мама чете приказка а той е в леглото и т.н. в последователността в който правите вечерния ритуал. И Фанатически се рпидържай към него. Показвай му картинката като отивате да миете зъбите, картинката като си облече пижамата, картинката, където той ляга в леглото а ти сядаш до него на пода с книжката, картинката която показва, че приказката е САМО 1, картинката където се гаси лампата и т.н. Последната картинка е той спи в леглото.
Може да го направиш и от снимки - така ще му е много по-познато.
След няколко дни ще разбере, че вечер следвате ритуала от таблото(няма да е без съпротиви де) и че ти няма да отстъпиш от него.
Трябва и да започнеш да го слагаш много рано в леглото - в 7 или в 8 нааааай-късно. Колкото пъти стане - ти го гушваш без да го гледаш и му говориш и го връщаш в леглото, гушваш го, целуваш го (или каквото обича - моето дете не дава да го гушкат, обаче му харесва да  го затрупам с няколко одеала) и пак без да го гледаш и му говориш излизаш веднага от стаята. Ако продължи да реве - след 3-5 минути (ние чакахме по 1 минутка за всяка година от възрастта му, като на всяко следващо влизане изчаквахме още малко) влизаш пак - гушваш го, без да го гледаш казваш, че сега се спи, показваш на таблото къде спи и излизаш пак и т.н. и т.н. на 1 999 влизане той ще спре да плаче като излизаш... newsm17
Ако това е в 6 сутринта първата вечер, втората може и да е в 7 ... обаче на 5тата ще заспи в 23... и ще почне да намалява бързо времето докато стане заспиването в 8.
просто трябва да си много твърда в часа когато ляга и последователността и какво може и какво неможе да правите. Ако трябва си направи табела и я закачи на вратата на стаята му - за да ти дава кураж - нещо от сорта - АЗ МУ ПОМАГАМ ДА СЕ НАУЧИ ДА СПИ ЗА ДА ПОМОГНА НА МОЗЪКА МУ ДА РАБОТИ ДОБРЕ. <КАТО ВЛЯЗА НЯМА ДА ГО ГЛЕДАМ, НЯМА ДА МУ ГОВОРЯ И ЩЕ СЕ ПРИДЪРЖАМ КЪМ ПЛАНА>

Ще бъдеш скапана, ако можеш да намериш някой да го гледа за да поспиваш денем докато се научите, ще е чудесно. Мен това, че трябваше да отида на работа след безсънната нощ направо ме убиваше и чак се плашех от момента в който ще ги взема от градина...нервни и недоспали за да мрънкат и се борят с мен....

за лекарствата - има една хранителна добавка - мелатонин - тя карала мозъка да спи и детето заспивало рано и т.н.  Май Росенори са я пили ако не се лъжа.
Аз не посмях да експериментирам с това, има го тук да се продава, обаче на него пише, че не се дава на деца под 16 години... обаче по много сайтове пише че го дават на малки деца аутисти.

Обаче по добре го "дресирай" да спи.... хапчето ще ти помага докато го пие. А навика да заспива вечер ще е за цял живот. Обаче ще трябва да си обещаеш никога да не закъсняваш с него - никакво излизане вечер, никакви гости и т.н. - винаги ще трябва да сте у дома навреме за ритуала вечер, точно по едно и също време...

Аз искам да махна шишето с биберон  Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed вече(не ми се смейте, предните му зъби панаха, ама още сучем Embarassed Embarassed Embarassed Embarassed ) обаче ме е страх...че няма въбще да заспи....но май ще почна да се занимавам с това - та ме чака наново преживяването с заспиването да го изживея, ако искаш може да опитаме заедно - вие да се учите да заспивате, ние да се учим да заспиваме без шише... да се подкрепяме

А и виж мамите тук - почти всяка една  е изживяла тоя кошмар. Някои са го решили по-бързо, други по-бавно и не изцяло, обаче са се справили. Не се ли борим с това, ще става по зле. А е много важно да се научат да спят. Тук го наричат "sleep training"....много-много точен термин....

Гушвам те и ти пожелавам сили да издържиш. С тебе сме каквото и да решиш да правиш Hug

# 469
При нас имаше период, за който се шегувах, че деня ми минава в приспиване. След като приключи разбира се, то тогава не ми беше до шеги. Поне по час и половина приспивах дребосъчката обед и вечер, в  леглото е, но си играе, скача и се забавлява, докато аз се правя на заспала и накрая слага глава на възглавницата и заспива веднага. След началото на диета това време спадна на около 20мин, а и спяха нощните крясъци.
Avicom, някой има ли обяснение защо се получава този ефект с алтернативната медицина. Направо страшно ми се видя, понеже аз ползвам изключително само такава за децата.
Desi, аз когато махах шишето с биберона бях сложила в него- вода, а в чашата с човка- сок. Което иска да си избере, при положение, че много обичаше плодов сок, не че не минахме без рев. После направо махнах чашата с капаче и оставих на масата чаша с вода. Бяха големи жеги тогава, чак следобед се прежали да си я вземе и пие от нея.
Мари Анка, споделяй, форума е за това. Аз незнам как да ти се отблагодаря, че сподели за Холдинг терапията. Всичко тръгна покрай мама терапията, но си е различно. Благодаря  bouquet

# 470
  • София
Деси, много хубави идеи даваш - като по учебник.

avicom, моля те опитай.Очаквам от теб подробен доклад всяка сутрин тук.
И също така те моля да пишеш повече във форума.Определено имаш какво да кажеш - не се прави на скромна  smile3534

Гушвам те и ти пожелавам сили да издържиш. С тебе сме каквото и да решиш да правиш Hug

И аз  Hug

Аз пък шишето го забравих  Wink в Сандански   Mr. Green бяхме там на почивка.Много съм горда, че издържах и не го извадих от шкафа, където го бях скрила  Embarassed за всеки случай.

# 471
[desi], браво! Съветите ти са чудесни! avicom, имаш и моята морална подкрепа да опиташ. Невролог беше изписал на Мими Тиоридазин именно заради проблемите със съня. А и с надеждата уж като цяло да бъде по-спокойна и през деня, като това би помогнало да възприема по-бързо. Нищо подобно не се случи. От успокоителния медикамент тя стана по-нервна, по-избухлива и по-неспяща. Shocked Идея си нямам защо се получи така.

# 472

И ние сме от неспящите. Темата стана "Денят на совите". Има
такъв нощен блок на Шуменско радио. Хубав е.
Някои лекарства май действат обратно на нашите деца.

# 473
По настояване на avicom, ви пускам линк:

http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departments/cognitive%20sci … arch/Psychoza.pdf

Оказва се,че аутистите унаследяват предимно мутирали моз.клетки, и то предимно от бащите си и така аутистичният мозък е един вид 100% "мъжки мозък".това трябва да получи гласност,с/д нас!и,милите бащи да почнат да използват немутиралите клетки от мозъка си, вместо да ни бият камшика...., а те са тези, които не издържат аутистичното дете и ....в дън гори тилилейски!
Е, има изключения! Бащи!

Последна редакция: вт, 01 юли 2008, 02:11 от Kezaja

# 474
  • София
Да ви кажа,аз монография мога да издам за спането на Алек.Той има диаграми на съня от 3-месечна възраст,направени от мен.Отбелязвам някои неща като температура,фази на луната,магнитни бури,добавки или медикаменти,които е взимал.Този ангел от бебе не спи,спеше три часа нощем и 20мин.денем.Аз водя война,имам няколко спечелени битки,но играя за голямата награда!На 1.6г.махнахме дневния сън,защото го приспивах/люлеене на ръце/по-дълго време,отколкото спеше.Последва почти година и половина нормален живот.Спеше от 12 до 8 !При това седях до него около час само.Винаги е заспивал с ритуал-първо вана,после масаж с масло от лавандула,после пижама,лягаме,завиваме се,гушва "сънен мечо",казвам "затвори очи и утре наспан се събуди",той ми взима ръката и я слага на косата си да го помилвам и започва едно милване около час и заспива.Заспи ли,спи дълбоко и непробудно/с изключения като при всички деца/,но с тази разлика,че веднъж събуди ли се,това е окончателно.След 3г.възраст това приспиване започна да се увеличава,за да се стигне до 3 часа,при което,аз съм коленичила и имам сериозни мазоли все още.Тогава реших,че той няма механизъм за заспиване и на 4г.го оставих да си заспива сам.Правим ритуала,милвам го 5 мин.и затварям вратата.Първо ми се получи,т.е.заспиваше за 3 часа,но сега вече стигнахме 6 часа...При това нито плаче,нито се страхува от тъмното,нито става,просто си подвиква или се хили.Понякога става и почва да тича,но като вляза се хвърля в леглото.Той не може да си казва за тоалетна и се е напишквал в леглото,за да не му се карам,че е станал.Затова,ако тича и тропа,аз отивам,за да го заведа до тоалетната.Снимки и картинки не гледа,иначе Деси,много е находчиво,но той е още на сензорно ниво,когато всичко се слага в устата.За биберона при нас стана точно за 3 нощи.Започнахме диета,той пиеше мляко преди лягане.Сложих вода.Той отказа,поплака си,че има такава майка и на третата вечер ми блъсна ръката и забрави за шишето.paraplanercheto - не се притеснявай за хомеопатията,той пиеше беладона,много силна потенция 50М,това му действаше най-добре от всичко.Просто в един момент "влезе в лекарството",т.е.започна да дава лошите симптоми,включително целодневно беше с разширени зеници/от атропина/и почна да опипва нещата около себе си и ние постепенно го намалихме и спряхме.,а 1.5г пазехме и диета,а хомеопатката отказа да работи,защото не разрешаваше да даваме минерали.Покрай една приятелка успяхме да работим с ДАН лекар-онлайн,за социално слаби българи и там какви ли не добавки трябваше да пием,включително и вани с магнезий,които го очистваха и хомеопатката ни изхвърли.Мари анка и Вълк,да тази ДАН-лекарката казваше,че на нашите деца не трябва да се дават успокоителни,защото стават нервни и започват да се стимулират,за да държат мозъка си "буден".Тя по-скоро заставаше зад стимулантите.Мелатонин тя ни изписа.Сега отново опитахме,но уви...Заспива за секунди и в момента,в който се освободи мелатонинът,това става за 4 часа,той се събужда и край...Благодаря на всички,важно е за мен да не се чувствам сама.Сега ,след моите допълнителни обяснения е хубаво да измислим пъклен план за заспиването на Алек.Вълк,защо само в Шумен да има нощен блок.Да почнем да го правим тук.Ето , имаме новинарски блок- Кезая ще пуска новостите,тя държи авторските права.Ние ще коментираме,може и поздрави музикални...Но новината е шокираща.Материалът е много ценен,прави се и диференциална диагностика с шизофренията.Кезая така сърфира,все попада на нещо уникално! Катина-гушкам те и аз !Докладвам-Алек заспа в 4.30 !Смятам да го последвам!Лека нощ!

# 475
Aви, като пишеш веднага ви виждам грешката...

Часа на лягане. Неможе да го слагаш да спи толкова късно. НИКОГА НИКОГА няма да се научи да заспива и спи продължително с тази система.
Едно от условията за да работи всичко това е децата да се слагат РАНО да лягат. Ако нормално примерно детето  заспива в 22, съветват часа за лягане да се измести в 18.
Във вашия случай го измести в 19 или 20(най-късно) .Ако решиш., че часа на лягане ще е 8 вечерта =  В 7 вечерта почвайте ритуала, така, че до 7 и 30 да сте свършили и да излизаш от стаята.
Знам каква ти е мъка - моето диване години наред спеше по 2-3 часа на нощ...Заспиваше в 2 сутринта и почваше едно будене на всеки половин час - крясъци, маймунджолъци.... Распокъснао до сутринта му се събираха около 2-3 часа МАКС!

Единственото време когато мозъка се възстановява е при сън между 20 и 24 вечерта. Така, че това трябва да ви е целта. Да спи по това време. Дори и да се събужда в полунощ - важното е да спите 4те часа преди това. После постепенно ще го научиш да спи все по-дълго.

Много, много е важно това. Децата ни имат проблем, дали заради него не спят не е ясно, обаче едно е сигурно - малки деца които не спят поне 2-3 часа преди полунощт развиват същите симптоми като нашите деца.... и зацикляме тук....

И ние при въвеждане на диетата пооправихме спането. Обаче само за известно време. После се влоши пак.

Съветвам те да изместиш часа за лягане рано. Направи таблото - нищо, че не гледа картинки. Ти си му показвай. Направи снимки - нека таткото ви наснима и ги залепи в последователност. И показвай всяко нещо което правите. Не се притеснявай за напишкването - с това ще се бориш когато се научи да спи. По добре да напикае леглото и да заспи напикан, отколкото да не заспи.

Влизай на всеки 10, после 15, 20 и т.н. минути да се убедиш, че е в леглото и той да знае,че си там. Ако тропа или вика  - влизаш, връщаш го в леглото и толкова. Забрави за тоалетната известно време. Не пропускай и да четеш приказка - дори и да не те слуша (моите още немогат да слушат приказки) - по добре да ти чува гласа, седнала на стол в стаята, отколкото да го милваш - така няма да има нужда от това за да се успокои да заспи ако се събуди нощем(това за след време, като стигнете до момента да бе борите с това да заспива пак като се събуди след няколко часа). Засега заложи само на заспиването в приличен час. Казваш, че заспива за 6 часа... ами слагай го в 6 вечерта - ако заспи в 12 вечерта ще си е успех. Ако си стриктна да не му говориш и безмълвно всеки път като стане да го връщаш или ако почне да вика влизаш и го наместваш в леглото да спре да вика постепенно ще почне да запсива по-рано.... казваш,ч е всичко лапа - намери му с какво да се занимва в леглото - някаква гризалка, гумена тръбичка или нещо безопасно... давай му я ако вика да я гризе за да не вика...

Ако пишеш по-подробно може би повече идеи ще ти дадем. Ти ще си ги отсееш и ще решиш какво работи за вас.

# 476
Голямо писане голямо чудо  Embarassed
Аз да ви питам - щото знам, че ще ми помогнете.
При нас - малкия батко вече спи непробудно  bowuu обаче малкото диване продължава да се буди  по няколко пъти на нощ. И понеже се редуваме с таткото кой да става, като е ред не таткото редовно го намирам таткото заспал с него на леглото му...иди обеснявай, че всичкия ми тормоз да го уча да спи не включва лягане с него на леглото  #2gunfire като е мой ред ставам по 999 пъти да го връщам в леглото - това между 2 и 4 сутринта...  ooooh! обаче до следващата вечер, когато таткото пак ми разваля "дисциплината"....  немога да му се сърдя, защото и той е скапан, работи по 18 часа на ден и ако и съня му отнема ще се поболее... В началото следваше всичко обаче сега сам не се усеща кога е станал да го върне в леглото и е заспал там...
Какво да направя? Да освободя таткото от задължението? Ама и аз ходя на работа как ще оцелея? (тука ви рева на глас мрънкайки.....) Я дайте малко кураж  Praynig

Kezaja, аз отдавна знам, че бащите за всичко са виновни  Mr. Green и не си признават. Отивам да чета сега.
А, щях да забравя - от училището на големия ми син ни пратиха бележки да подпишем, че сме съгласни да участва в изследване за аутизма - ще има вземат клетки от вътрешната страна на бузите за изследване на  ДНК-то - на 1 000 000 неаутистични деца и ще ги сравняват с тези на деца с аутизъм. Та аз подписах (големия ми син каза, че не е опитен заек и се противи, ама аз настоявах).  Дадох си малкия принос за науката  bowuu

Последна редакция: вт, 01 юли 2008, 13:14 от [desi]

# 477
[desi], това е и моята основна грешка! Слагам Мими да спи прекалено късно. Щото си знам че и в 20ч. да я сложа и в 23ч. тя все си заспива по едно и също време, около полунощ. Но като ти чета разсъжденията, абсолютно си права. Наистина най-ценният сън е между 20-24ч.
Аз никога няма да забравя как спях седнала на земята, подпряла глава на дървената решетка на кошарата, за да не излиза малката от там. И уж да заспи. Говоря за бебе, което нямаше тогава 2 години. Shocked Енергията и беше неизчерпаема (като сега де) и не спираше да скача и тича из кошарата. И така до към 3-4ч. след полунощ ooooh!. В чудо се бях видяла, а тогава и идея си нямах какво става с това дете. Събуждаше се в 7-8ч., не спеше на обяд и не проумявах как толкова малко дете издържа на такова безсъние.
С времето нещата малко се нормализираха, но заспиване в 12-1ч. през нощта си е късно. Започвам от тази вечер да я слагам с бебето - в 21ч. И ще докладвам какво ще се случи. И тя става по безброй пъти, ама ще се разхождам да я връщам в леглото, ако трябва до безкрай...

П.П. Деси, относно развалянето на дисциплината от съпруга ти. Опитай за известно време да го освободиш от задължението да става нощем. Щом вече сам не се усеща как заспива при малкия, каталясал е, има нужда от малко почивка. Знам че ще ти е трудно да ставаш сама всяка нощ, но опитайте за определено време. После той отново може да се включи.

# 478
  • София
За заспиването - страхотни идеи, както винаги.Аз бих ги пробвала обаче по различен начин - начина при който биха подействали при моето дете са.
Снимки със схема за вечерта.Не картинки  Naughty - защото картинките са според мен за по високо ниво на функциониране.
Бих го слагала да ляга вечерта около 22 ч. - веднага казвам защо.Мишо би го изнервило такова ранно лягане и ще се облещи още повече.Бих намалила времето за лягане постепенно за да схване по лесно организма идеята.
С течение на времето ще го слагам и в 20 ч. но поне в началото ще е по близо до неговия час.
Също така изобщо не разбирам защо не бива да му се говори и да се гледа в очите.Няма значение всъщност.При нас би било по лесно, ако му се скарам да си ляга и му обясня защо.Бих го гледала в очите за да види колко съм сериозна, а и той и без това не гледа много в очите.

Не сме имали сериозни проблеми със съня и това са само хипотези, които биха работили при моето дете.Авиком - ако искаш им обърни внимание, ако искаш игнорирай   bouquet

Деси изобщо не бих оставила таткото да възира по този начин.Наблюденията ми са, че мъжете инстиктивно не си дават много зор при децата, защото подсъзнателно знаят, че ние ще се справим и без тяхна помощ.Ако опре обаче ножа до кокал и знаят, че майката я няма примерно и тогава подсъзнателно будуват точно колкото нас.Някак си почти съзнателно  Mr. Green правят нещата грешно да да ги освободим от отговорност.
Деси ти достатъчно време не спа - години наред.Защо трябва да доизносиш сама товара.
Ето ти идея.Когато е реда на таткото пий демонстративно едно хапче /може и бонбонка тик так да е/и обяви публично колко те боли главата и ще пиеш лекарство.Но има вероятност да се събудиш на другия ден трудно, защото има страничен ефект - приспива.Така таткото ще е нащрек през нощта и ще спи по леко - за да не изпусне будилника и закъснее за работа.Нали ти си извън строя.Ще чуе и детето  Mr. Green

# 479
  • София
Да,наистина идеите са страхотни и нека да се дават още,и още.Всяка майка най-добре познава детето си и ще прецени,кое може много успешно да стане в техния случай.Катина,естествено,че не може едно 7г.дете да бъде сложено в 18часа да спи,това ще е едно излишно залежаване и още повече нерви и за двете страни.Може да се измества с 15мин.всеки ден,и с час е много,защото А лек например веднага улавя момента,когато сменят астрономическото време  например и една седмица нагаждаме заспиването.Мога да ви дам идея,ако децата ви се събуждат през нощта.Аз го прилагах метода,когато Алек беше бебе и трябваше 3-те часа сън да не останат толкова.Значи една седмица не спите и си записвате кога се събужда детето.После пак не спите  Laughing ,н отивате половин час преди очакваното пробуждане и леко разсънвате детето.То, естествено не е съгласно точно тогава да се събужда и измърква там нещо и с всички сили заспива!Значи това го работих около 3 месеца и Алек започна да си спи цялата нощ до ден днешен.Той няма събуждания,освен нормални изключения при боледуване.Ако искате го пробвайте.Щом ние успяхме...Иначе Деси,не отстъпвай на таткото.Доколкото разбрах и ти си работеща,не само той,така че ясно му обясни,че не искаш да се товариш с проверки,дали пък той не е заспал.Трябва да гледате в една посока и по-бързо нощните бдения да свършат и да живеете нормално.По-добре го попитай той действително ли иска да помага или тида си свършиш нещата правилно и докрай сама.Хайде,успех!

Общи условия

Активация на акаунт