Аутистичен спектър. Аутизъм - тема 4

• 73 917
  • 575
  •   1
Отговори
# 480
Днес в 10ч отидохме на басейна. Там бяха отишли и децата от центъра за социална интеграция
и рехабилитация "Емилиян". Съблякохме се по бански и чехли, взехвме си душ, отидохме при другите
и викам Събувай се! Познайте какво тръгна да си събува моето буквалистче, добре, че съм бърз. Mr. Green

# 481
Здравейте:)
Бащите-абе,много безкрайна тъга и отчаяние има в тях.Ние ще се наревем,във Форума ще си поговорим, периодът ще ни дойде....Като че ли винаги имаме План #1 и план #2-винаги резервен вариант на действие-а при тях им отнема тъгата и самосъжалението  време ...за план #2.На груповите  занимания в библиотеката редовно наблюдавам едно грешно поведение-децата с бащи стоят в ъглите и татковците се опитват всячески да "прикрият" аутистичното повдение на малчовците вместо да ги въвлечат в групата за занимания.Това, при положение ,че всички деца са дошли с такава цел .И в двете последни семейства ,които описвам, на татковците им е отнело по повече от година да свикнат с диагноза и терапия-минали са през алкохол,многочасова работна ангажираност,отричане...Тук много помагат социалните работници на семействата-насочват посоката на разделяне на задълженията.Макар ,че и до сега таткото твърди, че момиченцето е "лудо" щото той бил луд хокеист в колежа "и купи на баткото минимотор за писта,та детето си счупи крака миналата година(лоша концентрация и моторика)Майката ми споделя ,че разковничето било в...задължителните "специални и интимни семейни мигове на свещи"-така той бил послушен и изпълнявал  инструкциите по възпитанието.. LaughingТа, си мисля, че от този вид "сензорна " стимулация и Мама и Татко ще са с повишен хормон на щастието-а то е като верига-нашите мисли определят нашето отношение към света.
Деси, ти си познаваш твоето най-голямо "МОМЧЕ "най-добре от всички ни..Ако пък не вреди толкова много на приспиването не го буди-може повече време да отнеме процеса,но и таткото ще може да фукционира по-успешно на сутринта...така мисля:)
За приспиването -това което описва Деси тук е масова практика.Само допълвам в картината-черни пердета или много тъмни щори-задължително.Вечерята е рано-5:30 ,после вдигане на масата,няма телевизор,после вана с лавандулово масло-един по един(да не се разиграят),после зъби,пижами,книжка-майката седи на 1 метър на стол,момиченцето спи на легло,баткото на пода на матрак-нямат физически контакт,тя може и да разглежда албумчето си със снимки,дето се вижда по дейности-това което описвам като приспиване по-горе,в 8:00 се целуват с мама и се гаси нощната лампа.Вратата е леко приотворена-пердетата спуснати-тя им казва,че след 15 минути ще ги провери.Майката ми каза, че 3 пъти до сега е започвала от начало целия процес-всеки семеен стрес е "разбивал" системата,но явно ,че мозъкт им се е научил ..да се приспива.
Тук и в детските градини(от 6 седмична възраст може) са на черни пердета.Окуражават ни ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да си лягат децата поне до 5-6 клас в 8:00 най-късно.Нали идеята е да са се въстановили,за да подлагаме този мозък на стимулации и развитие-иначе е само преживяване...
 newsm78  bouquet

Последна редакция: ср, 02 юли 2008, 06:19 от veselcheto

# 482
  • София
Днес в 10ч отидохме на басейна. Там бяха отишли и децата от центъра за социална интеграция
и рехабилитация "Емилиян". Съблякохме се по бански и чехли, взехвме си душ, отидохме при другите
и викам Събувай се! Познайте какво тръгна да си събува моето буквалистче, добре, че съм бърз. Mr. Green

Ами много ясно, че така ще те разбере - то и аз на първо четене така го разбрах.  Laughing.Все децата ви виновни - нали точно 5 мин. преди това си го карал да се преоблича, сега откъде да разбере, че даваш друга заповед с друго значение  Heart Eyes. Хареса ли му плуването? Как му се отрази?

avicom, лекинко ми се струва, че се втелясваш.Какво значи 15 мин. изместване на времето.Няма да го слагаш да ляга в 6.00, а в 5.45 ли  Crazy.
Чакам всяка сутрин подробен доклад.В колко го сложи, кога заспа и прочее.Не си въобразявай, че не може по рано.Напротив може, но давай сутрешния отчет за да почнем заедно да търсим грешките ти и да те коригираме  Rolling Eyes - казвам го в добрия смисъл.

Апропо - от една година Мишо ми отказа следобедния сън.Не му пречи, че не спи - не ми пречи и на мен, че не спи, и не го и карам вече.Оказа се, че три пъти седмично си спи в детската.Сега е на село, и спи всеки следобед.Там го гледа свекърва ми, а тя гледа на него не като на аутист, а като на зле възпитан /от мен естествено  Mr. Green / - и като му прочете приказка и го излъже - той си спи  Crazy.Кой е виновен значи да не спи Мишо следобед - АЗ  Embarassed

# 483
Върви из басейна, размахвайки ръце. Прилича на параход с лопатки.
Снощи беше с леко зачервен нос и рамене, да видим.

# 484
Апропо - от една година Мишо ми отказа следобедния сън.Не му пречи, че не спи - не ми пречи и на мен, че не спи, и не го и карам вече.Оказа се, че три пъти седмично си спи в детската.Сега е на село, и спи всеки следобед.Там го гледа свекърва ми, а тя гледа на него не като на аутист, а като на зле възпитан /от мен естествено  Mr. Green / - и като му прочете приказка и го излъже - той си спи  Crazy.Кой е виновен значи да не спи Мишо следобед - АЗ  Embarassed
Мири и той не спи следобеда, но не отскоро, а никога не го е спал. Като беше бебе му се чудих защо не ще да спи и го приспивах с триста зора. От години не се и мъча да го приспивам следобед, само го слагам да си почива. Някой път ако има някой покрай него на съседното легло заспива. В детската ми казаха, че и там си спи отвреме навреме. Но това неспане следобед се отразява на нощния му сън. Като заспи вечерта и чак сутринта се буди. Ето вчера например заспа в 21.30 при условие, че го сложих да си легне към 21.10 часа някъде. Единственото условие при нас е навън вече да е тъмно.

Вълчо, казваш че е буквалист Кирил, но аз пък се учудих защо е тръгнал да си съблича банския. Ти си му казал "Събуй се" - при условие, че е имал и чехли на краката защо не е събул тях  newsm78, а банския си.

# 485
pepi_r, и аз като теб, когато Мими беше бебе не проумявах как не мога да я преспя на обяд. Толкова трудно беше! Проблеми с обедния сън винаги сме имали, с времето все по-големи. И в детската градина често се оплакват заради това. Аз отдавна не се опитвам да я преспя на обяд... Няма смисъл и двете да се нервираме излишно в рамките на 2-3 часа и накрая пак да не заспи. Достатъчни са ни мъките вечер. Crazy
А Веселчето е дала страхотна идея за "стимул" на татковците, ама в нашият случай май аз повече се нуждая от релаксираща романтика на свещи. Laughing Embarassed Нашият татко е много здраво стъпил на земята човек, непоправим оптимист (жалко че не намира правилния подход да го предаде и на мен), не се "дава" лесно на трудностите в живота. А аз съм... тежък случай!

# 486
Нашия тати въобще не приема малкия батко като различен... Всичко според него си е в реда на нещата. И така е от ден 1ви.  Има проблеми детето - ами добре, има си ги. Всички деца са различни - нашето и то. Има си терапии за това, полагат се усилия и проблема се преодолява.  Въобще никаква мисъл няма за трагедии.  Аз съм тая дето все вижда какво не е наред... Таткото приема всичко за в реда на нещата. ПОнякога сама почвам да се убеждавам покрай него, че сигурно всичко е наред...докато не ме свалят на земята след поредната терапия  ooooh! Нашия тати не ходи с него на терапиите, просто не вижда как мъника се бори за да направи елементарни неща, които би трябвало да прави... Затова и у дома -като неможе да рисува примерно се приема за нормално да не може да рисува на тази възраст. Ако има друго дете на неговата възраст което може да прави нещо, което нашето неможе се коментира - ами всяко дете се развива различно...и т.н. свхащате предполагам...Но път никога не ми отказва да се борим с определен проблем /като спането сега/ стига аз да съм тая която измисли и приложи схемата - той ще я следва доколкото може.
Много е смешен и с домашните които правим - ако пише примерно да се разпознае на коя картинка действието е минало (примерно детето се е наяло вече и чинията  е празна - ние учим неправилните глаголи сега)  и да се каже какво е станало, той го показва, казва и мъника кима одобрително с глава и си слагат + че са се справили.... въобще не го чака да отговори. Като го питам защо така прави - и ми казва - ами не виждаш ли - те какво искат, виж колко е трудно това да се направи....промърморва и пак почва отначало и да го чака да отговори... ако не се справи малкия продължава да мърмори, че е прекалено трудно това за възрастта му...

Катина и моита свекървища така мислят, с допълнението, че аз съм подлудила детето.  Crazy и съм на път да сторя това и с другите... Ама нали знаеш - от простотия неможеш да се оперираш  Mr. Green

avicom, ако решиш това да са 15 минути трябва да местиш с 15 минути всеки ден първите 3 дни, следващите 3 със по 30 минути , следващите 3 с 45 и после да почнеш да местиш с по 1 час докато докарате до лягане в 8 вечерта. Независимо, че навън е светло. Това не трябва да е пречка за заспиване. Идеята за черни щори е много добра.
И независимо, че ако го сложиш в 8 заспива в 5 сутринта, трябва да настояваш за часа за лягане. Никакво ставане викане и т.н. след 8 часа.

Моето малкото диване снощи заспа след като му се скарах. Беше почти 9, батко му спеше от час ...а той все ставаше и си просеше да му пусна филмче и ревейки се връщахме в леглото...После през ноща от 23 нататъка се будеше на половин час. И то не съвсем - ами ревеше спейки и неможеше да го успокоя нито да го събудя... Та така до 4 сутринта когато заспа спокойно... сутринта установих, че носа му тече...може да ми се разболява и затова да са ни кошмарни последните дни. Може и нещо да го е боляло или да е протестирал към лошата си майка  Mr. Green Обаче болен-неболен - продължавам с тормоза....

таткото го освободих от задължение  Embarassed Обаче мисля да го оставя той да става ношем до петък. Ако ще и да спи с него. Аз да се наспя. И петъка вечерта ще почна аз да ставам, поне денем ще мога да почивам. да се надяваме, че до понеделник ще имам напредък.

# 487
  • София
Катина,виж Деси ме е разбрала  Laughing . Аз това с 15-те минути към Мари Анка го бях насочила.Доколкото разбрах,те заспиват към един и тя искаше да го измести за 22 часа.Та й дадох съвет да го направи с малки стъпки всеки ден.Иначе какъв доклад,аз не съм почнала операция.Снощи беше лесно-валя дъжд,хладно.Легна си зави се,четири пъти става/ 3 - за тоалетна и веднъж- до хладилника Rolling Eyes /Видя,че няма какво да се яде и заспа в 3 часа.Беше се съблякъл гол,обаче  Rolling Eyes .Едва го събудих в 12...наспахме се всички,ех  Laughing

# 488
Моето малкото диване снощи заспа след като му се скарах. Беше почти 9, батко му спеше от час ...а той все ставаше и си просеше да му пусна филмче и ревейки се връщахме в леглото...После през ноща от 23 нататъка се будеше на половин час. И то не съвсем - ами ревеше спейки и неможеше да го успокоя нито да го събудя... Та така до 4 сутринта когато заспа спокойно...
Деси, освен проблемите със съня, които ги имате с малкия ти син и които съвпадат с "малкия" батко, друго обезпокояващо виждаш ли в него през останалото време. Той на колко стана /третото ти момченце/?
Мисълта ми е не виждаш ли нещо познато и обезпокоително и в третото си дете и ако е така може би е по-добре да се консултираш с някои от терапевтите, които работят с "малкия" батко  Rolling Eyes
Не го приемай това като вмешателство, знам че ти е трудно, но.... незнам как да се изкажа, но самата ти си казвала, че на по-късен етап си прогледнала и си установила, че все пак "малкия" батко има проблем. Дотогава сте го приемали за нещо нормално

# 489
Има разни неща... наблюдават го терапетвите от доста време, и аз си треперя над всяко негово умение... но може би защото по-рано започнахме някакви терапия засега няма "страшни" неща. Но пък и малкия батко се промени много след втората си година, та ако им нещо да се появавя сега ще става.
Най-малкия ходи на логопед също, защото до скоро ползваше само няколко думи, сега съчетава 2 в изречение(понякога), има "претенции" към дрехите  smile3514, иска да му режа етикетите, неможе да облече примерно джинси или дънки и все се насочва към "пижамения" тип дрехи (аз мислех, че е копиране на баткото, сега знам, че просто не ги търпи). Обувки и чорапи - мисия невъзможна...
Изоставането с езика е малко повече от приетото за 3 езично дете, но все още сме ОК, защото рецесивния му речник не е засеганат. Голям проблем има с произношението - не казва примерно water "уотъ" a "мотха" и т.н. трябва да знаеш китайски да го разбереш.... Понеже няма проблем с произнасянето на звуците ще трябва да му направим изследване на слуха по нататъка - не за чуването, а за auditory processing. (това което го има като проблем при малкия батко)
Хубавото е че няма нарушение в комуникацията засега - т.е. иска да говори и общува с нас с думи. Малкия батко общуваше с пищене. Но пък на 2 години и той освен малкото думи които знаеше беше сравнително контактен...като че ли с времето се самовглъби и проблемите се задълбочиха между 2рата и 4тата година.

Както и да е де - сега поне знам много повече и мога да прилагам неща като рисуване с ръце, играта с грапавите лепкавите и т.н. ралични пластелини, да го стимулирам да се маже и цапа и т.н. надяваме се да не се стигне до проблем, и само изоставането с езика да е проблем...А изоставането му е доста за възрастта - единственото неговорещо в градината е , и се отличава много то връстниците си. Но пък и големия ми син проговори на 2г8месеца... хем само на български му е говорено. Сега няма никакви проблеми и е отличник в училище bowuu Кипри се и се маже с гел по косата и се закача с момичетата Mr. Green Гони го ранен пуберитет.

ама страха да не се случи същото и с 3тото детенце си го има....  Ако знаех, за проблемите с малкия батко не съм сигурна, че щях да се реша да имам още едно дете  Embarassed

avicom, а ти защо го оставяш да спи толкова? Трябва да започнеш и да го будиш по-рано като изместваш часа за лягане... Той се е изместил във времето много.

# 490
  • София
Деси,ами успах се,не съм чула никакъв часовник  Embarassed Аз съм нова във форума и сега разбирам,че всъщност баткото е с проблем,а си мислех,че за малкия иде реч.Сега разбирам,че сте и многоезични.Най-малкият колко езика слуша?Нормално е закъснението с многоезичните,важното е,че е контактен,социално отворен,няма стереотипи.Хубаво е да си бъдеш нащрек,но пълното развитие на аутизма приключва на 3г.възраст.Така твърдят по дебелите книги.Каквото е опустошил по пътя си,на 3г.се спира.После,в зависимост от дълбочината на пораженията почват вторичните прояви.Той на колко е.Разкажи нещо за него/заради мен/  Hug

# 491
Ами ще се объркаш ами Simple Smile Аз имам 3 момченца - средното ми е със СИД. Разбрахме, че има проблем едва на 4 години - дотогава все намирах извинение за странностите му... на 4 години знаеше само няколко думи, не общуваше с нас, т.е. пищеше като иска нещо, не посочваше, не играеше с деца, носеше само пижами с къс ръкав - тези трикотажните раздърпаните зиме и лете (други дрехи не търпеше) и бос... ядеше САМО месо и мляко(и бонбони и близалки разбира се). Нищо друго. Денем в градината стоеше в един ъгъл - там сядаше като го заведа, от там си го вземах...не ядеше нищо там. Аз имах 1500 извинения, че понеже е 3 езичен бавно научава езика и не разбира...  на 4 години първото което откриха беше цялостно изоставане в развитието - и моториката и говора и всичко.... функционираше на нивото на 2 годишно дете. За говора бяхме най-зле май - не само не говореше, ами и не разбираше. По късно откриха и аудиторно-прецесуален проблем(auditory processing disorder - незнам как се превежда) който явно беше отговорен за закъснението в езика. Останалите ни проблеми явно бяха защото се беше затворил в свой собсвен свят като резултат от СИД-а... За стериотипни движения сме нямали, обаче промените в режима му ни носеха кошмари...
Абе знаеш как е... Ходим на терапии постоянно, вее говори, общува, носи и някои дрехи. Все още имаме проблем тук, сваляме сетивността още. Научиха го да яде повече неща, месеци наред правихме упражнения в устата да свалим сетивността... Вече е по управляем, но още неможе  да рисува примерно. Не може да издържи да му прочета приказка, доскоро ми се будеше и ходеше по цяла нощ... От година и половина сме на БГБК диета. От толкова и е на терапии - езикова и окюпейшънал. Правихме и музикотерапия(имахме голям прогрес след нея, обаче няколко месеца по-късно регресира пак - не е това което беше като на 4г. но доста неща се върнаха назад...сега пак сме тръгнали напред. Играе вече с други деца и общува понякога с непознати.
Най-голямото ми момченце няма проблеми, най-малкото го гледат под лупа заради средното(малкия батко). Затова и най-малкото ходи на логопед. Смятат , че няма изоставане в общата и фината моторика засега. Обаче 2мата мъника много се влияят един от друг и немога да преценя кое е проблем и кое е подражание понякога...  Тръшкането у дома е с пълна сила  Mr. Green
тая вечер незнам какво изригване има - още не са заспали. Малкия батко почти е задрямал, обаче най-дребното още идва да ме проверява какво правя  ooooh!

За езиците - и трите ми деца са 3 езични - т.е. слушат 3 езика ежедневно. Основен избрахме да е английския и терапиите са на английски. Иаче живея в страна в 11 официални езика...  Тук има доста специалисти работещи с многоезични деца - и като ми кажат, че изостава с езика явно могат да преценят, че явно изостава повече от общоприетото... Имам и приятелка българка тук с деца на възрастта на моите - пак изложени на няколко езика и то по зле и отнас - таткото е местен, мамата не е , а имат и баба българка която говори само на български... ами разликата в речника им е огромна ако ги сравнявам с моите деца... ама нали всяко се развива индивидуално - може нейните деца да са по умни просто Embarassed

Аз да ви се оплача - няма да ми гледат децата нощем  #2gunfire татито заминава рано сутринта в командировка  #2gunfire #2gunfire #2gunfire #2gunfire
отивам да "набия " един дето не спи  Mr. Green

# 492
Момичета, проблема със съня е много сериозен!
За да е отпочинал детския организъм и мозък е важно да се спи от 21 до 6 сутринта. Това не е никак случайно, а дори най-доброто и важно време е съня до полунощ. Така, че светлото е просто понякога едно оправдание и на север имат бели нощи но хората си спят. Деси е много права за настояването и е важно да го правите! И то така както настоявате детето да пие лекарството. Те разбират това и дори да се разстрои е по-добре, защото това ще премине след няколко дни. Иначе става един омагьосан кръг на пренатягане особено при деца със сензорни дисфункции.
При някои деца, които не разбират речта се получава образ за момента на заспиването. Веднъж възприето така се прави  по един и същи начин и това става като негативен ритуал. Може така да се е случило първия път, когато го е запомнило и за него това е правилното и си се налага. Моя син когато беше на около 2г. трудно лягаше да спи и много продължително викаше една вечер " кона - кона!",  след известно чудене  разбрах какво е всъщност. Като не спазваше правилата около лягане му казвахме: "веднага лягай, ще спиш на балкона" или "изкарваме те на балкона". Същата вечер само стъпи там за секунда върна се в кревата си и заспа...
Добре е да се създаде ясен и релаксиращ ритуал, не с балкона Laughing!
Успех!

# 493
  • София
Деси,ми то си го е пишело на аватара ти,а тати-паток пак е бил в командировка  Simple Smile Какво да ти кажа,добре сте се спряли на англ.език за водещ,защото той е,как да се изразя,по-лепетен,за бълг.си трябва повече натиск,по-труден е.Благородно ви завиждам за специалистите и терапиите.Положението в БГ е на прохождане още.Гастролират специалисти,мрежата предлага литература,намират се тук-там логопеди и психолози,работещи с аутисти/една от белите лястовици е размахала пръст в поста над мен  Grinning / и това е.Завеждащ гастроентерологията на софийската педиатрия ми се присмиваше и извика още две за подкрепа,като й разказвах за БГБК-диетата...За СИД сега започна да се споменава.Много те моля,ако имаш някакви примерни тестове,с които ние може да определим сетивността на децата си,да ги предложиш тук.Ако вече това се е случило,се извинявам ,но ми ги прати на ЛС.В продължение на 7 месеца се борих с Алек и вече може да слуша музика през слушалки.Аз съм работила със слабо-чуващи деца и с нетърпение чакам една колежка да си отвори кабинета и да отидем на апаратурата.През нея пускаме звук с различни честоти.Аз откъслечно съм чела за тази терапия и знам,че я провеждат най-близо в Англия.Ако не ти представлява проблем,разкажи повече и за нея.Според мен това е ключът за подреждане на обработката на звука на входа.За мен от там ще дойде разбирането . Ами затрупах те с въпроси.Сега питам всички,вие пошляпвате ли децата си  Thinking

Последна редакция: чт, 03 юли 2008, 04:43 от avicom

# 494
Вълчо, Кирил буди ли се? А как ви е изгорялото?
За водата щях да ви напиша - моето диване се потапя изцяло във водата. Нищо не му пречи - нито че му влиза в ушите, нито в очите  Mr. Green Много обича, в голям басейн като го сложа инстинктивно "плува" отгоре и се върти и прави кълба като пумпал. Това за сравнение с другите ми деца, които в момента като им намокря крайчето на косата и почват да "умират"  Mr. Green
Големия ми син като беше на 4 беше трагедия да му измием косата. Няма да забравя един ден влизат с баща си в банята, и като почнаха да се мият (с козирка, да не стигне водата до очите) и той почна да вика - "ХОРААААААААААА, ПОМОщ ХОРАААААА, УМИРАААААМ, СПАСЕТЕ МЕ ХОРААААААА..."  тогава бях много благодарна, че никой наоколо не разбира български, сигурно иначе да се ме прибрали досега социалните  Joy
Ави, аз незнам за точни тестове, ама при нас е много явно - той неможее дори да се облече...  да пипне храна - абсурд, с пластелин да играе или с лепило - мисия невъзможна. Нямаме избрана още ръка  Embarassed а тая година става на 6. (това за ръката го прочетох от един тест на сайта за хора с увреждания" Имаме и проблем с вестибуларния апарат - доскоро катерушка или люлка бяха табу.
За музикотерапията чак ме е страх да пиша да не напиша глупости, защото така и не се задълбочих там. Слуша се музиката филтрирана на различни честоти , като има различни филтрации в зависимост от това коя част на мозъка се стимулира. Слуша се на слушаллки, като музиката "идва" на дясното ухо, и през една "костна" слушалка на челото - да се приема през костната система. Ние правихме серията която е за отключване на говора - имахме голям ефект и връщане назад там няма. Преди терапията беше супер хипоактивен -разбирай могат да ни дойдат гости, той ще игронира всичко и всеки, ни деца ни възрастни са му интересни, и ще лежи на кушетката и брои мухите на тавана. Въобще това стоене на едно място и неправене на нищо беше много изявена. Сега е по-скоро хиперактивен(сравнен с това което беше - не мисля, че е хиперактивен иначе) Това което се влоши много след терапията беше вниманието - но немога да я виня - не се знае от какво.... може просто да му е дошъл момента. Ние трябваше да направим сега втора сесия, вече с по-голяма филтрация ще видим акто я направим. А за това как работи - има влияние на средното ухо - то нали е и център на равновесието - въобще с една дума "Сложно" Mr. Green Няма да пиша много - страх ме е да не изпонапиша глупости Embarassed

Рапортувам иначе - събудиха се около 1 и двамата - малкия батко дойде пищейки в стаята ми да ме уведоми, че му се пикае - отидох при тях, пикахме Embarassed около тоалетната #2gunfire  защото броеше мухите по тавана докато пикае и заспаха сравнително бързо.  Още спят  Mr. Green

За пошляпването - това е нещо което не трябва да се прави. Старая се това да не се случва в дома ми. Това е нещо което не помага.

Общи условия

Активация на акаунт