Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 325 679
  • 833
  •   1
Отговори
# 150
А може ли да се провери дали наистина е без флуор(с някакъв хомически анализ)?Щото знам как една генно-модифициана царевица навремето никой не я искаше,мота се по складовете,разхожда се напред-назад и после отиде в мрежата като нормална.
Да не е така и с млякото?

Има такива уреди но не и в БГ. Даже контролните органи нямат. Това е една от изненадите на програмата, която открихме преди месец-два.

Ако живееш в друга държава, и имаш възможност да направиш това измерване в някоя местна лаборатория, ще ти пратя флуорна кофичка.

# 151
В друга държава съм,но не познавам никой в лаборатория,не знам как става.Иначе кофичката има кой да ми я донесе със самолета.
Ама в цяла Бг ли няма такива уреди, а уж има доста модерни лаборатории.

# 152
Мисля че го имаше писано това по-рано, но е важно, така че не пречи да се спомене още един път.

След като поискахме от ДВСК да измерят концентрацията на флуор в млякото, няколко седмици търсиха лаборатория. Накрая казаха по телефона, че не могат да намерят. За да не бъде резултата само вдигане на рамене, поискаха от фирмата производител сама да си измери концентрацията. Малко е смешно, но дава добра представа за отношението към опасната програма-експеримент с децата. Това е само един от големите пропуски, които са довели до повреждане на децата. Списъка е голям и страшен.
Тук може да видиш писмото от ДВСК до производителя.

# 153
Явно съм го пропуснала.Благодаря за линка,чета го.

# 154
Прочетох статийка, която ме подсети, че за изчистване на организма от флуор се препоръчва калция. Това беше първото, което каза един токсиколог, като го питахме за предозирането.
Цитирам статийката:
Като най-добра профилактика при прекомерно количество флуор специалистите препоръчват морските и млечните храни, спанакът, бялото зеле, чаят, жълтъците, черния дроб. Тези продукти с богати на калций, който има свойството да изтласква излишъка от флуор.
А ето я цялата: Прекаленото количество флуор прави зъбите чупливи
Апропо, има още няколко случая с флуороза. Ако не се лъжа, наближиха 10...

Мисля си, че като едното нищо ще върнат отново флуорната профилактика. Малко сме, а и тези, които не са пострадали, си кротуват доволно. Ще има тук-таме информирани отказали се, и с това може да си останем. Обаче ако това за детските кухни е вярно, е страшно неприятно - и също трябва родителите да знаят - щото кухнята почва отрано, а в този период лекарите се скъсват да предписват зимафлуор.

# 155
  • най-шареното място
Мисля си, че като едното нищо ще върнат отново флуорната профилактика. Малко сме, а и тези, които не са пострадали, си кротуват доволно. Ще има тук-таме информирани отказали се, и с това може да си останем. Обаче ако това за детските кухни е вярно, е страшно неприятно - и също трябва родителите да знаят - щото кухнята почва отрано, а в този период лекарите се скъсват да предписват зимафлуор.

Не съм давала зимафлуор, пропусках забравях... виждаше ми се нередно и спрях. За флуора и "ползата" му разбрах покрай маргаринените ми вълнение.
Запознала съм де що мога майки с последствията. За листовките и сдружението разбрах дни след като ни бяха искали подписите.

Искам да попитам, защо сдружението информира? Защо прави листовки и пропагандира?

Не че е лошо, но е ненормално. Какво значи информирано съгласие, ако няма информация???

След като иска да ни направи добро общината и иска мнението ни е длъжна да ни информира за ефектите. Моралното е ясно, но би трябвало да има и законово задължение. /има уговорки дори на листовката на витамин С/.

В момента се изтъкват  благоприятните за програмата факти, а останалите се игнорират и заобикалят. Каква информация? Какъв избор?

ПС Не съм съгласна за "доволното кротуване" никак. Не знаят хората и вярват на общината. Не че искат лоши неща за своите деца или приятелите им. Твърдя го съвсем уверено, защото така е и с маргарина, антибиотиците и други предозирани неща със доказани вреди - нямат причина да не искат нещо, което им се предлага като добро...

# 156
Ако заведете дело, мисля си, че може и да се стреснат. Те и сега са доста стреснати вече.
Мисля си също, че ако продължаваме да информираме гражданите, много скоро на повече хора ще им светне лампата и ще отказват флуорното мляко. Мисля си, че даването на информация е най-добрият начин за борба с подобни престъпления, извършвани на база невежеството на хората и вярата им в "държавата и институциите"...

# 157

Има такива уреди но не и в БГ. Даже контролните органи нямат. Това е една от изненадите на програмата, която открихме преди месец-два.

Ще падна от стола вече!! ooooh! Ами Шарков да им купи. #2gunfire

Искам да попитам, защо сдружението информира? Защо прави листовки и пропагандира?

Не че е лошо, но е ненормално. Какво значи информирано съгласие, ако няма информация???

И аз това се питам. Аз доколкото знам, тези листовки са дело на майките от сдружението. Общината да не се кичи с чужди пера. То бива, бива наглост, ама.. Как не ги е срам!!

Цитат
Изкараха невероятно ценния довод (не се смейте, все пак за децата иде реч): "Даването на брошурата е пасивна форма на информирано съгласие" (Слава Даковска). Дори и да е получил човек такава брошура, което със сигурност не важи за хиляди родители, това е направо.... не ми идва думата. Не просто недемократично, това е нелогично, идиотско, не, не мога да го формулирам - не се побира в главата ми. И знаете ли как може да се разбере колко родители са били информирани? - "По броя на отпечатаните брошури!" Просто уникално!
ooooh!

Омега, знам една лаборатория в центъра там, където си. На много лесно място е. Ако решиш да помогнеш, ще ти дам координатите.

# 158
Арт мама, кое сдружение имаш предвид?

# 159
Цитат
Омега, знам една лаборатория в центъра там, където си. На много лесно място е. Ако решиш да помогнеш, ще ти дам координатите.

Знаеш ли цени?Щото тук бръснат яко за всичко,особено като е частно.АКо е 100-200 евра за една кофичка,отсега се отказвам.

# 160
Цитат

Знаеш ли цени?Щото тук бръснат яко за всичко,особено като е частно.АКо е 100-200 евра за една кофичка,отсега се отказвам.
А в същност можеш да провериш, след като Амарена ти даде координатите. Ще съберем пари, ако не са нужни хиляди, разбира се.

# 161
Питах мъжа ми дали има представа и според него само за "Добър ден" ще отидат 50-60 евра,а после над 200,освен ако не е супер лесен анализ.Това е само негово преположение,но няма да се учудя.
Когато доидох тук преди няколко годии ми се наложи да отида по спешен въпрос на доктор и нямах още застраховка,тогава взеха 100 евро без никакво изследвания.А те са доста скъпи.

# 162
Дисплазията е генетично заболяване, което трудно може да се излекува , ако не и невъзможно. Давали са флуор на дъщтеря ти, за да се опитата 4исто симптоматично да повлияят на развитието. Лечението е единствено с корони или фасети или друго протетично лечение.
Съжалявам Embarassed

Благодаря все пак!
Значи аз съм виновна, а не водата или флуорът!
Хубав ден.   bouquet

# 163
аз имам няколко бели петънца по зъбите и едно кафяво от малка.ходила съм на гредина средата на 80-те.значи ли,че тогава съм пиела такова мляко.скоро видях,че се появи още едно петънце

# 164
  • най-шареното място
Арт мама, кое сдружение имаш предвид?

не помня точно името, но силно се надявам че е едно! За това не старах да го запомня. Варненски родители за информираност относно.... или право на избор.. няма как да го възпроизведа наистина - бледо жълтите брошурки със снимки на зъбките бяха оставени в градината.

Мисля, че това сдружение трябва да притисне общината да дава информация, а не да й върши работата. Цинизът им на няколкото дами стоматоложки и общината и без това е неподлежащ на коментар в рамките на добрия тон.

Общи условия

Активация на акаунт