Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 325 692
  • 833
  •   1
Отговори
# 135
Пресконференцията беше гротеска история...
Проф. Николов започна с въведение, че семейството му живеело в Щатите и доброволно пият, къпят се и прочие с тамошната флуорирана вода! Те, не че имат някакъв избор де!
Обаче, ни спести, че в повече от 65 града там, вече не искат да им е флуорирана водата!
На д-р Даковска трудно излезе от устата, че Общината трябва да носи вината, защото тя била дала брошури на директорките. Бисер беше и изказването, че съгласието бивало активно и пасивно:hahaha:!!! Странно, защо до сега не бях чувала за това newsm78
Любен Николов каза много лъжи, 1. в Добрич, са питали родителите и те са отказали от флуорна профилактика, за това програмата там не е потръгнала, въпреки подписания протокол за сътрудничество! ------ няма да обяснявам в какво се състои лъжата, тук всички знаят! 2. Община Варна дава средствата за флуорираното мляко newsm78 На среща с нас проф. Клисарова заяви пред 3-ма журналиста, че Община Варна не заделя нито стотинка за млякото!
Общо взето на всички въпроси отговаряха по заобиколен начин и доста често без никаква връзка с въпроса #2gunfire Явно си мислят, че по този начин ще се измъкнат!
Аз питах проф. Атанасов, той знае ли, че Д-р Харди Лаймбек, доктор на науките, директор на Факултета по превантивна стоматология при Университета в Торонто и президент на Канадската асоциация за стоматологични изследвания е вече бивш привърженик на флуорирането от месец декември 1999 г.? Той ми отговори, че преди доста години си пишел с Михаел Кросмайер (името проформа, не запомних точното име), но не беше на д-р Лаймбек! Да виждате връзка?
Флуор нямало никъде естествен в храната, т.е. не може да се набави с нея! - Представяте ли си?
Единствения нормален човек беше представителя на Дея, момичето чистосърдечно си призна, че в Бг лаборатория за изследване на млякото няма! Те не желаят конфронтации за това до изясняване на проблема за Варна ще се доставя само нефлуорирано мляко!
Това накратко, гледайте медиите, следете електронните издания, пишат бисери, че бисери...от пресконференцията!
Ааа, в Ст. Загора са минали като валяк, напляскали са журналистите дето са писали против тях и от днес всички ще пишат само колко е полезно и хубаво флуорираното мляко за децата!
Проф. Атанасов се държа много арогантно и иронично с всички, не показа никакво уважение, както и 300 пъти повтори, че не може да носи отговориност за много неща!
А, кой професоре, носи???

# 136
Опитайте се да намерите една кутийка нефлуорирана готварска сол в Германия, или витамин Д за кърмачета без флуор.

Форума е български,така че не ги пращай в швабско.
Аз обаче понеже съм тук да запитам,от кога не може да се намери сол без флуорид на немския пазар?Щото аз твърдя,че има,понеже с "екстрите" не ползвам.Както следя и какво слагат в пастите за зъби,минералните води и т.н.Но всичко зависи кой какво търси и какво вижда.

# 137
Последни новини от АБСУРДИСТАН:

Хората внедрили програмата в България не носят отговорност, до знанието на родителите, стоматолозите и лекарите да се свежда информация, че на децата в детските заведения се дава натриев флуорид с мляко, поради което приемът на всякакви други флуорни съединения/чрез храна, паста за зъби, флуор съдържащи медикаменти,  вода съдържаща флуор над 0.2 мг/л/ е противопоказен и създаващ опасност от предозиране и последваща флуорна интоксикация на детския организъм!
ПРОГРАМАТА се провежда 20 години, ПРЕЗ КОИТО ОТГОВОРНОСТ НЕ СЪЩЕСТВУВА, а децата с ФЛУОРОЗА са невинните жертви на "великия експеримент".

ФЛУОР И СЪЕДИНЕНИЯТА МУ (FLUOR)

от Ветеринарно-медицинска токсикология
автори:      проф. д-р С.Симеонов   проф. д-р Г. Михайлов
1994г. Земиздат
стр.159, стр.160

# 138
След всичко прочетено ми се иска да дам някакъв коментар, но просто...  Sad  Пиша, трия, пиша, трия... Чувствам се толкоз безсилна в такава държава. Искрено ви съчувствам мили родители, искали сте най-доброто за децата си, а какво се оказва ...  no 

# 139
Повлияна от голямата наглост на Варненска община имам един въпрос : Възможно ли е в детските кухни да се готви от същото мляко? Вече почва да ме е шубе от всичко.

# 140
И аз това се запитах миналата седмица, когато прочетох документ от общината , където в т.2 са описани целите на програмата по флуорната профилактика. Преписвам дословно:

Индикативният график за разширение, който страните по този протокол са решени да следват е:

2002 г. - включване на децата на възраст от 1-3 години от детските ясли и ОДЗ

2003 г. - включване на децата на възраст от 1-3 години от млечните кухни/домовете за социално подпомагане

2004 г. - възстановяване на предлагането на флуорирано мляко на деца от началните училища ( 7-9 години) в ученическите столове

2005 г. - промоция на флуорирано мляко сред деца от неорганизирани контингенти успоредно с предлагането му на пазара

Един Господ знае кой кога колко и какво флуорно мляко е приемал!!!

Става дума за Варна!
добре, че не съм ползвала млечната кухня  Praynig

# 141
Е, това вече е прекалено #Crazy. От понеделник записах сина ми за първа група на кухня. От писаното преди мен разбирам, че слагат такова мляко за втора. Но като гледам наглостта им нищо чудно и на най-малките да дават. Ужас. Сега се чудя какво да правя да спирам кухнята ли newsm78?

Относно неинформираността, защо някой от пострадалите родители не се свърже с предаване от национална телевизия? Много родители нямащи достъп до интернет ще имат възможност "забавлявайки се" гледайки примерно "Господари на ефира" да разберат какво се случва с децата им. Аз лично бих поткрепила подобна изява. Мисля, че има много повече родители навътре в нещата и биха представили ситуацията по-добре от мен. Аз самата научих наскоро за експеримента. Трябва да се даде по-голяма гласност.

Последна редакция: ср, 16 апр 2008, 12:47 от mma

# 142
  • най-шареното място
"Във Варна се развихри поредният скандал с флуорната профилактика на зъбния кариес в детските градини. Експерт от Световната здравна организация откри "зъбна флуороза" у три деца.

Засега е установено, че още 15 малчугани проявяват симптомите на същото заболяване. Заради скандала от две седмици производителят на флуорирано мляко е спрял доставките си за детските градини на територията на община Варна." Това е цитат от материалът от Бтв емисията по обед.

http://btv.bg/news/news_details.pcgi?cont_id=111163

Добрата новина е, че според тях от 2 седмици доставки няма.

ЗАЩО "зъбна флуороза" обаче?!????
Ако беше пневмония, грип, СПИН и т.н нямаше да е в кавички вероятно. Ако имате регистрация във сайта и ви се занимава, може да го коментирате.

Лошата за мен е и че все още никой не се и сеща, че щом при преглед и лечение, операция и друга намеса се подписваш за т.н информирано съгласие, то за подобна "полезна" програма, от която "можете да се възползвате" трябва да се иска поне същото. Иначе нямаше да се коментира  добавянето на флуор и в питейната вода и студения айрян без флуор, за който се коментира.
Ако детето ви има нужда от направление за УНГ, кардиолог, очен лекар и т.н след 4 -тия ден на месеца и естествено няма как да го получи, това е ОК и няма страшно /нали е живо е и не е полудяло/. Ако се профилактила на сила с вещество без доказана полза и емперично доказана вреда, и без дори да знаете - пак е ОК.  Май само ние в този форум не сме.

Последна редакция: ср, 16 апр 2008, 13:41 от арт мама

# 143
Наистина нямам думи... ooooh! Ебаси абсурдната държава дето сме....много е тъжно, и трагично даже... Cry

# 144
Днес питах в детската кухня с какво мляко готвят и отговора беше незнаем. И при следващия мой въпрос добре поне марката не я ли виждате на опаковката и отговора беше не помним, но опаковката е зелена. Е видях на Дея прясното мляко е в зелена опаковка. Друго с цвят зелен не видях по магазините. Въпроса ми сега е в прясното мляко от тази марка също ли има флуор?

# 145
  • най-шареното място
не пишеше ли на опаковката?
Но ако пярсното е Дея - какво спиране на доставките?
И как са направили избор на нов доставчик така набързо.....

готвенето е еди-дойди - някое кремче - но киселото мляко, което директно, без обработка дават, е в голямо количество...

# 146
На опаковката не пишеше, но аз вече се съмнявам, в това което пише и не пише. Щом е от тази марка.....съмнението си го има. Явно не са спрели доставките от тази марка. Жените там едва ли са наясно, но ми казаха поне това.
Инициативата, която е подета за доставките в ДЗ включва ли Детските кухни? Защото явно и там си набутват млякото. Дано да се има предвид и това. Praynig

# 147
Въпроса ми сега е в прясното мляко от тази марка също ли има флуор?

Но ако пярсното е Дея - какво спиране на доставките?
И как са направили избор на нов доставчик така набързо.....

В "Българско сирене" ООД се произвежда и прясно и кисело мляко Дея, с добавен флуор.
Доставките за Варна на всякакви флуорирани млека, са спрени временно.
Тъй като за града не се доставя флуорирано мляко, няма как да използват такова в детските кухни.
Млякото, което се доставя в момента е пак Дея, но без флуор.

# 148
А може ли да се провери дали наистина е без флуор(с някакъв хомически анализ)?Щото знам как една генно-модифициана царевица навремето никой не я искаше,мота се по складовете,разхожда се напред-назад и после отиде в мрежата като нормална.
Да не е така и с млякото?

# 149
Доставките на флуорирано мляко може да бъдат възстановени скоро.

Ако някой иска да помогне, тази пълна с недостатъци и опасности за децата масова програма, да се прекрати завинаги, нека погледне ТУК
.

Общи условия

Активация на акаунт