Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 325 693
  • 833
  •   1
Отговори
# 120
Здравейте съфорумки и съфорумци не можах да изчета цялата тема Simple Smile
но искам да кажа че тази практика съвсем не е от скоро аз съм на 26 и си спомням че и в детската градина така и в училище се даваха таблетки с флуор както и флуорирано мляко и знам че тази практика не е прекратявана , доколкото съм наясно продължава да се дава в детските градини за училищата не съм сигурна , така че за жалост няма гаранция какво се дава на децата когато не се пред погледа на родителя

# 121
Дисплазията е генетично заболяване, което трудно може да се излекува , ако не и невъзможно. Давали са флуор на дъщтеря ти, за да се опитата 4исто симптоматично да повлияят на развитието. Лечението е единствено с корони или фасети или друго протетично лечение.
Съжалявам Embarassed

# 122
Sorry  за правописните грешки, но писахме заедно с моята дъщеричка, а тя е на 10 месеца Laughing

# 123
  • на село
Днес ходих до яслата на малката и говорих с директорката. Каза ми че всеки ден се дава на децата флуорирано мляко, но има вариант, ако не искам, аз да си нося млякото. Оказа се че и нейната внучка, която посещава същата ясла не приема флуорирано мляко  Rolling Eyes
Та тя ми даде книжка на проф. Никола Атанасов, издадена през 2004г., в която /стигнала съм до 31стр./ вече няколко пъти подчертава, че флуорирането се препоръчва от СЗО.

Цитирам още от първата страница:"... Не са доказани никакви странични неблагоприятни отклонения в общото здраве на хората, приемащи чрез различни източници микроелемента в оптимални дози за профилактика на кариеса Затова и Световната здравна организация /СЗО/ и Международната федерация на стоматолозите препоръчват използването на флуора за подобряването на зъбното здраве на хората, особено на децата..."

Друг цитат:".... В САЩ се осъществява мониторниг на данните за здравето на стотици хиляди хора, консумиращи вода с добавен флуор с оглед на кариеспрофилактика. Не са получени научно аргументирани данни за токсичен ефект на ниските флуорни концентрации върху организма. ........ Няма никакви доказателства, че флуорът е канцерогенен или предизвиква болестта на Алцхаймер ....."

Твърди че:"...... в официалните документите на СЗО е отбелязано че случаите на флуороза се отнасят за проучвания, характеризиращи се с непълнота на събираните данни, не обективно описание на получените резултати или грешка в анализа и тълкуваните факти. През 2001г. отново Международната федерация на стоматолозите в специално писмено изявление обяви флуорната кариеспрофилактика за безопасна и високоефективна....

Това без коментар ....  Просто ви цитирам. Болднатото не е по мое усмотрение, а по негово.

Тази книжка е дадена на директорката на яслата от общината.

Извадила съм само някои от нещата, които са ми направили впечатление и които абсолютно противоречат, според мен, на литературата, която съм чела за флуорозата.

# 124
Повлияна от тази тема днес се обадих в детската градина на дъщеря ми - "Слънце" в гр. Пловдив и помолих учителката да престанат да й дават флуорирано мляко и ще подготвя нарочна декларация в тази връзка. Зарадвах се, че тя ми съобщи, че точно днес директорката е във ВМИ за разговори по този въпрос и вероятно ще има някакви промени. А, също и че не съм първата, която отказва детето й да участва в тази програма.

# 125
Даването на флуор не вреди, когато е в допустимата доза. Както е казал Гален - "Дозата прави отровата!". Така, че проф. Атнасов хубаво е цитирал разни източници, но в САЩ специално има статистика за всеки регион и нивото на флуор в питейната вода там. Конкретната доза за възрастта на детето се изчислява по една формулка, където се включват всички източници на флуор дневно - вода, мляко, таблетки и т.н. Лошото в България е , че никъде няма данни колко е точно концентрацията в питейната вода, която е различна за всеки район. Като се дава допълнително флуор в детските заведения в райони с високо съдържание се надвишава допустимата доза и се развива флуороза.Единствения начин да се контролира приема е ако детето пие само минерална вода и се изчислява дневния прием.

# 126
Не разбирам параноите в БГ. Опитайте се да намерите една кутийка нефлуорирана готварска сол в Германия, или витамин Д за кърмачета без флуор. Таблетките ги спряхме 4 месеца след като започнахме да мием зъбите (18м). Ползваме грахово зрънце паста с 500 микрограма флуор, за деца до 6 г.
Темата е обичана от медиите, факта обаче е че флуора е необходим и изгражда не само зъбите, а и костите.
Без флуор не може, но както със всички полезни неща не трябва да се прекалява.

http://www.dentomania.de/kids/kidfluor.htm

# 127
  • на село
Не разбирам параноите в БГ. Опитайте се да намерите една кутийка нефлуорирана готварска сол в Германия, или витамин Д за кърмачета без флуор. Таблетките ги спряхме 4 месеца след като започнахме да мием зъбите (18м). Ползваме грахово зрънце паста с 500 микрограма флуор, за деца до 6 г.
Темата е обичана от медиите, факта обаче е че флуора е необходим и изгражда не само зъбите, а и костите.
Без флуор не може, но както със всички полезни неща не трябва да се прекалява.

http://www.dentomania.de/kids/kidfluor.htm

Да дават на детето ти флуор, без твое знание и без да могат да ти кажат какви количества е приемало не е параноя.
Когато вчера говорих с директорката, тя ми призна , че не може да изчисли флуора за всяко дете, по простата причина, че не знае какви са количествата флуор в млякото което и карат.

Предпочитам аз да определям в къщи количеството флуор, което детето ми приема с минералната вода, да речем, отколкото да ми правят подобна мечешка услуга.
Не мерси  Naughty!

..... А, също и че не съм първата, която отказва детето й да участва в тази програма.

И аз си мислих че съм бялата лястовица  Laughing, но разбрах че има цяла група в яслата, която не желае да се дава флуорирано мляко и естествено се съобразяват..... Друг, що- годе успокоителен факт беше, че кремчетата и застройките не ги правят с флуорирано мляко.

Последна редакция: вт, 15 апр 2008, 06:52 от tatyana_77

# 128
При нас ги правеха. Цитирам леличка във варненска градина - дава се като кисело мляко със захар, айрянче и в застройките.
Рила, прочетох няколко твои мнения - изглеждаш наистина здравомислещ човек, дори се възхищавам на някои неща, които си написала. Прочети повече (предполагам, вече си и прочела) - дори не става дума за това дали флуора вреди или не - става дума за неконтролирано, неинформирано, не... каквото се сетиш даване на допълнителен флуор. А освен това пак си имаме флуорна паста, флуорни лекарства за кашлица (Вентолин), предпочитани от личните лекари, щото "не са антибиотик", и най-вече - зъболекарски препоръки под път и над път за даване на флуор. А представи си всичко това на едно място, и после сравни с детето ти, което е СПРЯЛО да пие флуор след като е започнало да си мие зъбите с флуорна паста!

# 129
rila11, не можах да прочета линка, който си дала, понеже не знам немски, но имам една доста добра книга за витамините и минералите от фармацефт доктор на науките и там информацията за флуора е че единствената полза от него е кариесната профилактика на зъбите. Няма никакво друго положително значение за организма. Относно костите пише че може да измести калция от костите, но получената кост по този начин не е така здрава както би била с калций. Точно затова а и заради друга информация от нета не съм давала флуорни хапчета на децата си.

# 130
Момичета,ще разкажете ли как мина пресконференцията?

# 131
Направо тъжна история. Първо на прегледа за флуороза се нагледах на това, как професора се кара на майки и бащи, че "сами са си виновни", че са дали на децата си флуорирана вода или флуорни таблетки. Докато чаках пред кабинета, чух една майка да протестира "но аз давах вода, на която е написана, че е подходяща за кърмачета". Няма значение, виновна е. Виновна е, защото не е предвидила, че някой може да набута нещо в храната на детето и. Виновна е и другата майка, дето е давала флуорни хапчета по предписание на стоматолога. Виновна е и бабата, чието внуче също е било обект на дублирана флуорна профилактика, пак без да ги уведомят. И зъболекарската съпруга, която е давала зимафлуор и флуорни таблетки и флуорна вода, с която той после се подигра на пресконференцията, защото видиш ли, била давала всичкото това наведнъж. После се оказа, че май не било наведнъж, а едно по едно, но Атанасов определено е спец по намеците, водещи в погрешна посока. Пред журналистите се изказа един зъболекар срещу флуора в млякото, а Атанасов каза: "Чухте ли? Запишете си - ето един мой студент се изказа, че флуорът и калцият......" В този момент двама журналисти репликираха, че зъболекарят не е казал нищо такова, и Атанасов поясни "да де, не той, а друг мой студент".

Като резултат от прегледите той е поставил няколко (по неговите думи 3-4) диагнози флуороза, а освен тях имаше няколко деца с очевадна флуороза, включително и моето, с диагноза "не мога да кажа със сигурност, че е флуороза, може пък някой през 1-2-3-4-5 поколения да е имал скапани зъби и да се проявява чак сега". Другото дете с флуороза от петъка не можа да дойде. Странното обаче е, че всичките такива случаи са на деца, пили минерална вода и/или флуорни таблетки в комбинация с прословутата флуорна профилактика. И общото между всички родители беше липсата на осведоменост, и това, че са били прекалено съвестни и са слушали стоматолозите си. Да, дори са водили децата си на зъболекар, че да им предпише флуорни хапчата! Ама че небрежни родители!

От "ТВ7" интервюираха първите излезли родители. Дано ги покажат - разказите им бяха 1:1... после телевизията си тръгна - нямаше смисъл да продължават да снимат, ама можеше поне един брояч на вратата да сложат. Слава богу, имаше и 1-2 случая, които обясниха не с флуороза, и не с "не мога да съм сигурен"... За майките поне е успокоително, децата не са натровени.

После на пресконференцията  се зададе няколко пъти въпроса за това, чия е отговорността за уведомяването на родителите. Така и не се разбра. Но на въпроса, какъв инструктаж точно са провели на директорите, учителите и помощния персонал, за да знаят как да процедират и предупредят родителите, със сигурност нямаше отговор. Също и на въпроса защо личните лекари, педиатрите и зъболекарите като цяло не са уведомени специално. При мен например комплектът е пълен - 2 лелички, учителката, педиатър, лична лекарка и детски стоматолог, които не са имали информация. Всъщност, да ме извинява детския стоматолог - при него е престъпна небрежност, той е знаел, но пък не се е сетил да ми каже. Надявам се, че няма да изкарат виновни директорките, но съм убедена, че така ще стане. Изкараха невероятно ценния довод (не се смейте, все пак за децата иде реч): "Даването на брошурата е пасивна форма на информирано съгласие" (Слава Даковска). Дори и да е получил човек такава брошура, което със сигурност не важи за хиляди родители, това е направо.... не ми идва думата. Не просто недемократично, това е нелогично, идиотско, не, не мога да го формулирам - не се побира в главата ми. И знаете ли как може да се разбере колко родители са били информирани? - "По броя на отпечатаните брошури!" Просто уникално!

А, да - имаха и наглостта да ни убеждават, че програмата е приета с одобрението и знанието на родителите. Ето, например, в Добрич програмата не е била приета. Само дето в Добрич е имало информирани навреме хора, и цялата "дискусия" е протекла предизборно. Нали знаете, по време, когато се задоволяват някои и други нужди човешки...

Не, това трябваше да се види. Ако сте имали съмнение, че нещата са неконтролирани, че никой не носи отговорност, и че здравето на децата ни е в ръцете на хора, разтягащи локуми и приказващи празни приказки, трябвало е да го видите. Незабравима гледка беше как няколко човека отпред казват - за това ние не носим отговорност. Кой тогава? Нали знаете, накрая ще пострадат хората на възможно най-ниско ниво. Ще нападнат директорката ни, тя ще се развика на учителката, ще уволни сестрата и ще спре да ме гледа мило, когато вземам малката си дъщеря, и защо? Защото някой дори не е разработил методика за уведомяване на родителите. Странно защо всеки път, когато децата излизат от градината, се налага да се подписвам, че съм съгласна... Може би защото има закон, и някой отвисоко се е разпоредели, че "така трябва да е". Защо, питам аз, някой не се разпореди и да ме информират за флуора?

леле, разпених се... на интервюто отпред ми зададоха по един въпрос и не звучах много убедително. Но пък вътре Атанасов сгреши и ми даде думата, та поне разказах какво става, когато си съвестен и изпълнителен. И още - човека реши, че ще изглежда мил, като даде думата на Катето да го пита нещо. И тя милата, му заби право между очите "Защо за всичко обвинявате родителите". Гордея се с нея, май че журналистка ще я правя Simple Smile ми как няма да и направи впечатление, нали стоя до мен, докато той нападаше родителите в кабинета.

В заключение - ако всички родители имаха възможност да гледат цялата пресконференция, утре до един щяха да откажат "информираното съгласие". Успяха да ни убедят, че това е напълно необмислена, неконтролирана и безотговорна акция.

http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=&id2=&id3=935&t … emi&sluchai=2
http://www.presscenter.bg/video.php

Последна редакция: вт, 15 апр 2008, 21:21 от Сребърен облак

# 132
Вчера професора установи доста флуорози, или по-скоро, както той каза, "предозиране с флуор". Само дето ние като опитващи се да не се натрапваме, не взехме ничии координати, само наши давахме... Много моля, ако тук чете някой от миналите прегледа, нека се обади, да даде някакви координати за връзка на лични! Стига са ни изкарвали виновни, може би е време да потърсим точните без/отговорни!

Последна редакция: ср, 16 апр 2008, 10:17 от Сребърен облак

# 133
rila11,

какво ще кажеш за това:

Fluor-Prophylaxe
Keine Fluor-Prophylaxe mehr für Säuglinge!

Die Deutsche Gesellschaft für Zahn-, Mund- & Kieferheikunde hält die Gabe von Fluortabletten zur Kariesvorbeugung bei Säuglingen ab dem 7. Lebenstag nicht mehr (wie bisher empfohlen) für notwendig. Systematische Fluoridanwendung in Tablettenform wird durch regelmässige Zahnhygiene überflüssig.

Deutsche Gesellschaft für Zahn-, Mund- & Kieferheilkunde DGZMK www.dgzmk.de/stellung/9804.htm

Empfehlungen zur Kariesprophylaxe mit Fluoriden

Stellungnahme der DGZMK, Stand 27.03.2000.
Diese Fassung ersetzt das frühere Statement zum Thema

оттук е:

http://www.geburtskanal.de/index.html?mainFrame=http://www.gebur … ndom.html?Banner=

http://www.hilfe-rund-ums-baby.de/?page_id=12

http://www.zhkplus.de/berichte/T83.shtml

ако искаш си купи това:

http://www.amazon.de/exec/obidos/ASIN/3891890133/wwwzhkplusde-21

Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 134
Преди бях горда, че съм отговорен родител, защото винаги си сверявах часовника с педиатъра, стоматолога.........сега съм доволна от себе си защото винаги ги поставям под съмнение и първо ги проверявам през бг мамма  преди да им повярвам Crazy

Ние днес бяхме на детски стоматолог, "преглед" от който останах силно разочарована и недоволна - след като ме накараха да чакам 35 мин. въпреки предварително уговорения час за дете на 2.9 години, излезе една мацка (дори не беше лекарката която исках и за която записах часа), за да ми обясни че те не могат да ни поемат, не практикували такива случай  Shocked  но могат да ме пренасочат към специалист ако има нужда, само дето къв ти случай може да се установи с един поглед в устата на детето на крак (за ад него травмираме дори не седнахме на стола, а той милия чакаше с такъв кеф да си покаже хубавите зъбки на лампата  Blush) и на края ми заяви, че тези кафяви петна по зъбките сигурно са генетично заложени и още през бременноста са били факт, но пък нямало страшно, само можел кариеси от рано да почне да прави  Rolling Eyes но не значело нищо за постоянните зъби  newsm78 Thinking ooooh!

Утре ще запазя час на още едно място, поне за сега ме успокои, че не е флуороза - натрупванията били по-различни  Thinking пък и ние учишлено флуор не сме приемали под никакав форма.

Лудницата е пълна и повсеместна, ужасяващо е обаче, когато се касае за най-ценното ни, за здравято на децата ни.

Общи условия

Активация на акаунт