Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 325 680
  • 833
  •   1
Отговори
# 225
Трънки се е провалила! Днеска на всички родители раздаваха Декларация за информирано съгласие (утре ще я сканирам). карто цяло е написано всичко необходимо, освен какви са рисковете при предозиране(!), и няма място, където да напишеш, че не си съгласен да дават такова мляко на детето ми. Само подпис, че си информиран. Страшно избеснях, така, че родителите наоколо да чуят - и сутринта, и следобед, ама май никой не ми обърна внимание...
Искам материали, поне да сложа на всяко табло!
А, има и обяснение, че във всеки момент можем да приоменим мнението си, с една седмица предизвестие.

# 226
Значи пишеш отгоре отстрани,че подписваш с особено мнение и искаш допълнителна информация за вредите и не си съгласна да се дава такова на детето ти,или нещо такова.

# 227
  • на село
На моята декларация зачеркнах  напечатаното че съм съгласна, и от отгоре написах че не съм съгласна детето ми да приема флуор.

# 228
Принципно, след като не си подписала декларация за съгласие, значи че не си съгласна. И пак принципно, не би трябвало да дават на детето ти такова мляко, щом нямат твоето писмено съгласие. НО, понеже тук нещата са изродски, пишеш, където празно място има с ГОЛЕМИ букви "НЕ СЪМ СЪГЛАСНА", подпис, дата, име, правиш си копие и така. И за всеки случай изследваш урината на детето си през някой друг месец. Ето докъде са ни докарали!

# 229
Ако не ни дадат такава декларация за подпис, значи ли това, че в детското заведение наистина не се дава флуорирано мляко?

# 230
Ако не ни дадат такава декларация за подпис, значи ли това, че в детското заведение наистина не се дава флуорирано мляко?

Уви, в България, това нищо не значи. Колко години досега не е имало декларации (10-тина ли бяха, повече ли) ?! Едва ли сега, след някой и друг скандал, всички ще станат толкова стриктни.

# 231
Ако не си съгласна да дават на детето ти флуорирано мляко, какво правят в детската градина: дават му обикновено мляко или не му дават никакво мляко? newsm78

Аз бих казала, да не дават НИКАКВО мляко на детето, за да съм сигурна. Wink

# 232
Може ли детето ми да е получило флуороза, ако от раждането си до 5м. възраст съм му приготвяла адаптираното мляко само с вода с високо съдържание но флуор? Сега е на 1г. и 3м. има 6 зъба и са бели на снежно бели петна. Такива са откакто са поникнали. Не е приемал флуор под друга форма. Трябва ли да се притеснявам?

# 233
А бе не мислите ли, че след като толкова експерти и зъболекари се изказват за флуора, той все пак е полезен? И аз съм пила таблетки навремето, и нищо ми няма на зъбите, даже състоянието им е значително по- добро от средното  newsm78. Цялата тая работа ми прилича на добре организирана антикампания от мами-ченгета ( #2gunfire) против една добра инициатива... Май имат и други интереси  Money освен здравето на децата си...

# 234
Acer, има някаква вероятност за флуороза, както го описваш, но детето е твърде малко... По-вероятно е да е недобра минерализация. Желателно е възможно най-бързо да отидеш при зъболекар и в двата случая, за да вземете мерки.

А бе не мислите ли, че след като толкова експерти и зъболекари се изказват за флуора, той все пак е полезен?
Ако само килограмите изхабено мастило са фактора, май ти е време да научиш, че има не по-малко експерти, изказали се против флуорните програми.

Знаеш ли, (който и да си ти), аз лично знам какво правя - опитам се да информирам повече хора за това, което съм прочела от не един източник. Има такива, които се шашкат от едно прочетено нещо - е, аз не съм от тях. Изчела съм достатъчно неща, говорила съм с доктори и стоматолози, дори с химици, и знам, че цялата история е ПОНЕ неразумна. И във всички случаи - неконтролируема в този и вид и опасна. Апропо, едната ми специалност е статистика - и като статистик мога да напиша (и ще) доста подробно описание на недомислиците в отчитането на ефективността на проекта. С две думи - съпоставят се несъпоставими неща, което е видно и с просто око, правят се заключения, които са статистически неверни.

Ето ти нещо от последната седмица - връчиха ми декларация за информирано съгласие, в която обясняват колко флуор ще приема детето, и че не трябва да приема от друг източник (алилуя!). ОБАЧЕ в нея липсват:
- възможност някъде да отбележиш, че не си съгласен;
- списък с болести, при които е абсолютно забранен приема на флуор (като проблеми с бъбреците, които са често срещани);
- описание на вредите от предозирането;
- обяснение, че не трябва да се дават не просто "високоминерализирани води", а "води с флуор над едиколкоси мг/л);
- подпис на родителя.
Сигурно има и други, но това видях на първо четене.

Апропо, моят начин на мислене определено не ми позволява да живея по овчия начин - щом аз съм се оправил, значи всичко е наред. На мен лично ми пука за много повече неща от убежището, храненето, изхождането и удоволствията на моето семейство. И някъде в тази работа има нещо, наречено отговорност. Знаеш ли нещо, което е полезно за другите, си длъжен да го споделиш. Става ли нещо гнусно, на което можеш да повлияеш, поне си длъжен да опиташ. Ако това ме прави мама-ченге, заедно с други родители, няма лошо. Все някой трябва да я свърши тази работа...

Последна редакция: пн, 02 юни 2008, 14:14 от Сребърен облак

# 235
А бе не мислите ли, че след като толкова експерти и зъболекари се изказват за флуора, той все пак е полезен? И аз съм пила таблетки навремето, и нищо ми няма на зъбите, даже състоянието им е значително по- добро от средното  newsm78. Цялата тая работа ми прилича на добре организирана антикампания от мами-ченгета ( #2gunfire) против една добра инициатива... Май имат и други интереси  Money освен здравето на децата си...

След като се запознаеш с въпросните експерти и потърсиш отговори на конкретни въпроси, установяваш, че експертите не са в състояние да отговорят и че даже не са се замисляли до момента.

Ако се интересуваш от темата тук:  http://www.vlastta.com/nivo1.php?id1=67&id2=&id3=&ta … emi&sluchai=2

Като събереш достатъчно информация и обмислиш наученото, може да се включиш с обосновано мнение, а не със смехотворни предположения.

Ако някой има финансов интерес от цялата работа, това са именно тези, които наричат себе си експерти и отговорни за програмата и шепа зъболекари обвързани с нейното провеждане.

# 236
Случайно попаднах тук и да си кажа мнението. Мисля, че тази тема има за цел да очерни добрата репутация на едни прекрасни специалисти по детска стоматология и доказали се професионалисти! Нямам никакви съмнения относно квалификацията и добросъвестността на зъболекарите от едно от най-добрите стоматологични здравни заведения -  " Стоматологичен център д-р Даковски " (чийто дългогодишен пациент съм!). Този център разполага с най-модерната апаратура и обурудване във Варна и е истинско богатство за града! Помислете преди да пишете глупости! На Д-р Слава Даковска, д-р Емил Даковски, синът им д-р Борислав Даковски, както и целият екип на центъра дължат здравите си зъбки хиляди деца във Варна !!!  bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet

# 237
Има една поговорка: " Гузен негонен бяга!"

"Най-добрите" едва ли имат нужда да спрягат имената им по темата, която изобщо не е за това дали който и да било е добър зъболекар!

# 238
Случайно попаднах тук и да си кажа мнението. Мисля, че тази тема има за цел да очерни добрата репутация на едни прекрасни специалисти по детска стоматология и доказали се професионалисти! Нямам никакви съмнения относно квалификацията и добросъвестността на зъболекарите от едно от най-добрите стоматологични здравни заведения -  " Стоматологичен център д-р Даковски " (чийто дългогодишен пациент съм!). Този център разполага с най-модерната апаратура и обурудване във Варна и е истинско богатство за града! Помислете преди да пишете глупости! На Д-р Слава Даковска, д-р Емил Даковски, синът им д-р Борислав Даковски, както и целият екип на центъра дължат здравите си зъбки хиляди деца във Варна !!!  bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet   bouquet
Ауууу, голяма реклама Д-р Даковска hahaha hahaha hahaha да бяхте го болдвали текста, че да ни извади съвсем очите Joy
На д-р Даковска и сие много варненчета дължат флуорозата си, за което цял живот ще са й благодарни!
Помислете и вие дали пак да влезете и да си правите реклама!

# 239
  • най-шареното място
Тaз' дама навремето искаше да ми извади здрав и трети зъб- един от най-силните и полезни зъби.
Абсолютно ненужно. Малко далече е от добър специалист дори само заради това...
А всеки , който ми казва какво е добро за мен императивно и дава на детето ми нещо без мое знание не само не е специалист, ами - you name it  както казват, че да не съм груба.

ПС Търся кооординати на стоматолог за консулт при съмнение за зъбна флуороза.

Последна редакция: вт, 03 юни 2008, 08:59 от арт мама

Общи условия

Активация на акаунт