Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 325 722
  • 833
  •   1
Отговори
# 240
И аз съм пила таблетки навремето, и нищо ми няма на зъбите, даже състоянието им е значително по- добро от средното 

... Стоматологичен център д-р Даковски " (чийто дългогодишен пациент съм!).

????????????

" Стоматологичен център д-р Даковски " (чийто дългогодишен пациент съм!). Този център разполага с най-модерната апаратура и обурудване във Варна и е истинско богатство за града!

Моредрна апаратура не е равно на добра квалификация,даже в някои случаи говори за обратното.

# 241
Арт мама, писах ти.
Във Варна вече има зъболекар, поел проследяването на пациентите с флуороза. Той е запознат не само с формите на флуороза, но и с проблемите, имащи подобен външен израз, така че смело може да се обаждате. Първите снимки и описания на случаи вече са в София, така че трудно ще кажат, че във Варна няма флуороза. За координати - моля, пишете на лични, защото явно и зъболекарското съсловие се отнася доста неприятно с колегите на различно мнение.

Освен това са установени контакти в лаборатория в Германия, за установяване натрупването на флуор в организма (или отделянето, не съм много наясно, зъболекарят ще даде подробности на тези, които наистина имат нужда). Вече има 2 деца, на които ще правят такива изследвания.

# 242
В Бг не изследват ли за токсичност,че трябва до Германия да пращат изследванията?Тук понякога единиците им на изследванията се различават от българските и може да доведат до грешно интерпретиране на данните.
Пък и като ги знам тука....винаги всичко е wunderbar.И кръв да повръщаш и по улицата да падаш все си наред. ooooh!

# 243
а бихте ли ми казали кога най-рано може да се появи флуорозата? синът ми е на 1 г. Зъбките избиха късно-преди около 2 месеца. Сега забелязах, че са с жълти петна. Откакто се показаха му давам  ЗИМАФЛУОР, като бременна с него също ги пиех, като си мислех, че е много важно и полезно. Сега се паникьосвам, но някъде в темата  прочетох ,че били нужни години, за да се прояви флуорозата. Та  възможно ли е и моето дете да я има толкова мъничък?

# 244
Зададох този въпрс миналата седмица, когато говорих със зъболекарят, наблюдаващ децата с флуороза. Каза, че не са необходими 5 години, за да се прояви. Можело и много по-рано, в зависимост от приеманото количество. Аз попитах точно заради такива питанки, но не можело да се обобщава.
Омега, в България нямало къде. Какво да си говорим, тук и апаратите, с които изследвали флуора в готовия продукт, които пред 2 месеца щяха да получат "другата седмица", все още не са дошли, а дали изобщо са и поръчани...

# 245
Някой има ли идея къде в София има зъболекари, които биха разпознали това заболяване?
Имам съмнения за дъщеря ми и искам да проверя, но се съмнявам, че ще получа обективна диагноза.

# 246
Мисля, че за Пловдив може да те насочим ако ти е удобно.

# 247
това значи ли, че вече не трябва да се дава Зимафлор както беше преди години?Моята бебка е малка, но аз да се подготвя.

От повечето матеряли прочетени тук става ясно ,че вече не се дава? Да давам ли? newsm78

# 248
И моето дете а на същия хал със зъбите.
Била е на детска градина в Студентски град в София а вече от 2 години живеем във Варна.
Сега виждам темата но ще я прочета.
И аз се чудя къде да  я заведа във Варна и въобще обратими ли са последиците.
Поздрави на всички от темата.

# 249
Синът ми е на 1 г, и 6м не съм давала никакви таблетки ,кърмих го до 8м ,не е пил сухо мляко ,но такива петна по зъбките и той има
Въпросът ми е - какво да правя ?

# 250

Май не ми е много удобно, още повече, че през ваканцията няма да е в София.
Всъщност ако знаете някой в Стара загора също би ми свършило работа.
Или евентуално наесен,.. ако не намерим друг, да я водя в Пловдив.  newsm78

# 251
От както прочетох темата не давам зимафлуор, смених минералната вода, но как да разбера дали не й давам с хранителните продукти повече от колкото трябва.Ние започнахме млечната кухня. Дали като приготвят десерта го правят с флуорирано мляко? SickАко не бях попаднала случайно на тези тема щях да седя във велико неведение. Никой лекар не си прави труда да те информира за абсолютно нищо.Благодаря на майките за инициативата която са се заели  bouquet

# 252
  • на село

Май не ми е много удобно, още повече, че през ваканцията няма да е в София.
Всъщност ако знаете някой в Стара загора също би ми свършило работа.
Или евентуално наесен,.. ако не намерим друг, да я водя в Пловдив.  newsm78

Имам познат зъболекар от Ст. Загора, който според мене  в час.  При него водех малката. Ако искаш, пиши ми на лични за координати.

# 253
Значи! Новина!!!
Ейййй, ма големи сте лъжци от Голямата Община бееее #2gunfire #2gunfire #2gunfire бе на човек да му се додрайфа, думи нямам...
оказва се, че така нагло са ни лъгали, че флуорираното мляко е спряно, както кмета нагло изсипа 280 х. лв общински пари за палмите! Да бяха отделили поне малко за четки и пасти на децата, дето не си мият зъбите изобщо! И за малко курсове на родителите да ги образоват как децата им да си мият зъбите!!!
Флуорираното мляко във Варна си тече, д-р Даковска и сие си прибират комисионните за сметка на здравето на децата ни!
Сценка, при приема на новите групи: директорка, обяснява колко е хубава програмата която вече 11 години се провежда и колко е полезна за нашите деца, колко са малки дозите са и съобразени с възрастта на децата (нищо, че МЗ, Дея, Сдружение Ст. здраве, д-р Шарков не можаха да се разберат колко флуориди има все пак в една кофичка мляко, важното е така да се каже на родителите за да са спокойни) и ако не пият такова мляко ще имат много кариеси имало само 1 дете във Варна с увредени зъби от флуор (Облаче, за твоята дъщеря говорят bowuuявно)
На родителите е казано само, че децата не трябва обаче да пият силно минерализирани води и пастата за зъби да не е флуорна и всичко ще е ок. След това връчват едно листче с информирано съгласие, където никъде не е предвидено място за отказ! Значи няма алтернатива! Това става ли ясно??? А, Сдружение Стоматологично здраве в лицето на д-р Даковска тръбеше, че ще пише в Информираното съгласие други неща, а?
Нищо за предозиране!
Нищо за други евентуални рискове!
Нищо, че е противопоказно за деца с бъбречни и чернодробни проблеми!
Мъничко табло било скрито в едното кьоше в коридора, където пишело, че на децата се дава такова мляко и не трябва да приемат флуор допълнително под други форми! Но, това е в една детска градина, детска градина, която се ползва с протекциите на Общината и им се дават пари! Въпреки това, за пореден път от родителите са поискани по 200 лв на дете за ремонт! Вярно е, че ремонта е неизбежен, защото никой родител не иска детето му да ходи да пикае в тоалетна не ремонтирана от 30 г с начупени плочки и прочие! Но 200 лв, извинете, сори, минава всякакви граници! Ако не сте разбрали става дума за 200 лв на дете, умножете по 32 и смятайте, ако можете!
Не срещата от 17 януари г-н Базитов само ни се пенеше, че не е възможно да искат по 3-5 лв за хигиенни материали, чак ни направи сценка като разговаря с една директорка! За балъци ли не вземаше не знам, защо беше нужно след като и ние, и той, и директорката знаем за какво иде реч!? 
Отплеснах се...
за флуоридите идеше реч! В много от ДГ, па да не говорим за яслите изобщо информация, че се дава такова мляко липсва!

# 254
Ох,такива неща стават в БГ!
Дъщеря ми е малка за ДГ,а и сме още в чужбина,ама психологически се подготвям за ОТПОР, когато се приберем за постоянно!  #2gunfire

Общи условия

Активация на акаунт