Флуороза. Ако детето има петна по зъбите, трошливост или чуплив емайл

• 326 537
  • 833
  •   1
Отговори
# 315
И детето ми  е в кюпа. Tired
Бели петна по предните зъби.

Тази работа доста "засмърдя" вече, защото:

- никога не съм приемала флуорни таблетки като бременна
- никога не съм давала на детето флуорни таблетки
- никога не съм му мила зъбите с паста, а само с детска мека четка
- със зъбна хигиена започнахме от първия или втория поникнал зъб
- водата за пиене преварявах дълго време
- после минахме на "Девин" ИЗВОРНА!
- вкъщи пием вода от чешмата, минала през филтъра на кана "Брита"/ а доколкото ми е известно, в града, в който живея, водата не се флуорира!/
- детето не е пило никога флуорирано мляко/ не ходи на детска градина, така че няма  как да е пило, без да знам/
- не съм му давала продукти обогатени с флуор

Някакви идеи, откъде може да се е натрупал флуор в такъв случай/ ако става въпрос за флуороза, разбира се/?! newsm78  Моите се изчерпаха. ooooh! Tired

# 316
При вас може и да не е флуороза, млечни зъби ли са това? Кърмено или на АМ? Зъболекар прегледа ли го?

# 317
При вас може и да не е флуороза, млечни зъби ли са това? Кърмено или на АМ? Зъболекар прегледа ли го?
Млечни са. Кърмена е 7 месеца. Не съм я водила на зъболекар, защото днес ми направи впечатление.

Дано да не е, защото се изпотих 10 пъти вече от нерви. Sad

# 318
Млечни са. Кърмена е 7 месеца. Не съм я водила на зъболекар, защото днес ми направи впечатление.

Няма да е, споко Peace

# 319
  • София
Момичета, кажете обикновен зъболекар може ли да диагностицира флуроза и как?

# 320
Това с белите пломби сериозно ли е!? Моите са само такива и са доста! Добрата стара амалгама по безвредна ли е?

# 321
  • Торонто
Е то всички сме с такива. Ще го питам другия път като ходим (не знам кога ще  е).
Сигурно все нещо вярно ще има.

Не знам, аз вече не се вързвам толкова на това флуориране. Притеснявах се преди, но голямото ми дете, което е глeдано в БГ има бели петна, а малкото, което гледам в Канада и пие само чешмяна вода - няма нищо.

# 322
Точица, аз също се бях притеснила, когато на малката и поотраснаха първите зъбчета и също имаше малки бели петънца. Педиатърката ми обясни, че може да се дължи на неравномерно натрупване на калций незнайно по каква причина, а аз така и не задълбах (също кърмена изключително до 6-тия месец и все още). Сега вече ги няма. Доверен зъболекар, противник на флуора, ми беше препоръчал това, но така и не го ползвах.

# 323
  • софия
пак да си повторя питането...дайте мнение/съвет за процедурата `запечатване` на зъбките - мазането с `лак` срещу кариеси

# 324
Здравейте

Обръщам се с вас с питане относно белите петънца горните 4 млечните зъби на беба. Всъщност са като бяла зигзагообразна ивица под венците. Още е кърмаче, вода пие от около 2 месеца и то неминерална. Никога не съм и давала флуорни таблетки или по друг начин. Само аз доста нередовно пих около 2-3 седмици по-време на бремеността Зимафлуор, по препоръка на стоматолога си...

Доста съм притеснена, и се чудя какво точно е, особено като се има предвид че аз и таткото не сме с особено здрави зъби. Пред 2 дни я водехме на зъболекар и той каза че е неправилна минерализация и че в момента нищо не можем да направи, а към 2-3 годинка трябва да изкара 1 курс със добавка от минерали.

Моля ви за съвет!
Особено мамите, които четох че имат подобен проблем!
Ужасявам се от мисълта да объркам нещо и малкото ми момиченце цял живот да страда. Аз плащам родителска небрежност и докторски грешки вече много дълго и болезнено...

# 325
пак да си повторя питането...дайте мнение/съвет за процедурата `запечатване` на зъбките - мазането с `лак` срещу кариеси

Ами, въпросният лак, с който се запечатват се нарича флуор-лак. Така че, решението оставям на теб Simple Smile

# 326
казва се силант,а не -флуор лак .обикновено силантите са течен композит или гласйономерен цимент,за предпочитане са тези с гласйономер(цветът им е розов).силантите са най-ефективната превенция на кариеса на постоянни детски зъби.за млечните такива нямам инфо дали има голям смисъл да се прави.

# 327

Amarena, не е флуороза.  PeaceИ аз се бях стреснала за подобни петна по зъбите на дъщеря ми. Водих я на зъболекар-не било флуороза, забравих обаче какво ми каза ooooh! Blush Освен това, флуороза не можело да има на млечни зъби. Wink

# 328
Оцветявания по зъбите,неравности,слаб емайл-не всичко се дължи на Флуороза Peace

Ами, въпросният лак, с който се запечатват се нарича флуор-лак. Така че, решението оставям на теб Simple Smile
Да,в силантите има флуор,но той действа локално на зъбната повърхност и няма нищо общо с ендогенния прием през устата.Слагат се до 2 години след пробива на първите кътници-период в който емайла "доузрява" и става максимално минерализиран и така фисурите се пазят,защото след пробива са слабоминерализирани,а именно от там тръгва кариеса при децата PeaceПорцедурата се извършва в стоматологичен кабинет

# 329
Когато бях бременна зъболекарката ми каза да пия флуор. После като се роди малката и на нея давах на капки докато не прочетох за вредадата и в интернет пространството. Малко съм объркана. На инструкцията на шишенцата флуор пише, че не трябва да се дават с мляко- млякото неутрализирало действието на флуора. Е как тогава давали в ДГ флуорирано мляко??? newsm78
Детето ми за сега няма бели или други петна по зъбите си! Възможно ли е да се появят в по- късен етап??? Пила е флуор 1 година! Това много ли е???
Зъболекарката при която ходим отрече да е опасен! Но аз знам едно- Всичко в прекалени количества или без хич е вредно. Всичко трябва да е в нормални граници!

Последна редакция: ср, 13 авг 2008, 10:40 от Мария Н.

Общи условия

Активация на акаунт