РЕСТОРАНТСКИ/кръчмарски рецепти- 2

• 263 664
  • 788
  •   1
Отговори
# 465
Ябълка, благодаря ти за комплиментите, но все пак не съм гений. Яла съм ги доста отдавна, спомням си, че бяха пухкави и меки, топящи се. Задължително има мазнина, може би две - олио и маргарин или мас, незнам кое е по-рентабилно за производство. Правила съм на Пина рогчетата, имат подобен вкус, но там има мас в голямо количество, изобщо не са мазни и това е тестото, което най-ммного ми е допаднало на вкус, въпреки че бях доста скептично настроена
Суха Мащерка - прилича на първото - в турската тема имаше подобна рецепта, ще ни покажеш ли кое е най-близко до това обяснение, което ти дадохме и предварително ти благодарим
На Великден всички правят козунаци, а аз твойта баклава  bouquet

Рогчетата на Пина

Последна редакция: пт, 11 сеп 2009, 23:18 от Пепика

# 466
  • На брега на реката
Ето рецепти за тези поча :

http://papa.turkey.ru/showthreaded.php?Cat=0&Board=kitchen&a … mp;view=&sb=0
http://www.koolinar.ru/recipe/view/15379

Опитайте и кажете това ли е  smile3503

# 467
Pogaca ( меко г) си е доста популярна тестена закуска в Турция. "Поча" ми напомня за това. За съжаление не съм яла от споменатите закуски  Confused Рецептата която мога да дам аз е следната(опитано и одобрено). По рецепта е със суха мая (едно пакетче) аз ползвала прясна мая(никога нещата със суха мая не ми се получават  Tired )

Продукти:
250 гр. маргарин( в Турция масово се ползва маргарин но вкусът на маргарина наподобява чисто масло...)
3 жълтъка
1/2 кафена чашка захар.
1/2 чаена чаша кисело мляко
1 пакет мая
1 ч.л сол
около 2.5-3 чаени чаши брашно за меко тесто.

Плънка: може да бъде със сирене, кашкавал, разни шунки(разбъркани с лютеница..). На мен любимата ми е натрошено сирене смесено с пресен копър  Wink

Приготвя се тесто от посочените продукти и се остава да втаса на топло. Разделя се тестото на топки (с големина на теннис топки). Разстила се топката и се слага от плънката. Завива се пак на топка редят се в намаслена тава с шева надолу. Оставят се да втасат докато увеличат двойно обема си. Мажат се с жълтък. Пекат се на около 180 градуса до готовност.

Поръсвам ги с това:
нямам на идея как се казва, мама ми го дава  Mr. Green

http://media.photobucket.com/image/corek%20otu/usmle194/632px-Ni … a_Sativa_Seed.jpg

# 468
     Е,  за почата  ще почакаме,  но някой банскалия няма ли да ме светне с пълнените свински крачета. Моляя!!
            За почата предполагам е маслено  ронливо  тесто..   има обаче  подправки, които ги правят уникални на вкус/ нищо не разбирам,  готвя по рецепти  и по усет/

# 469
  • Universe
Търся рецепта за морковената торта на Старбъкс.

Никой ли не знае? А на някоя от другите им торти?

Марú ,   bouquet ето ти рецептата за оригиналния CARROT CAKE - стъпка по стъпка със снимки  - http://www.annamariavolpi.com/carrot_cake.html

Продукти:
1 супена лъжица краве масло
5 яйца, белтъците разделени от жълтъците
1 чаена чаша захар
1 сокът и настърганата кора на един лимон
1 чаена лъжичка портокалова есенция
щипка сол
350 грама настъргани фино моркови
200 грама смлени бадеми
3/ 4 чаена чаша царевично нишесте

Приготовление:
1. Загрейте предварително фурната до 370 F ( 190 C).
Въпреки че, може б,и използвате незалепваща форма за блатове, добре е все пак да се покрие с намаслена хартия.  
2. Разбийте белтъците като бавно добавите 1/ 2 чаена чаша захар.  
3. Разбийте жълтъците и добавете останалата захар.
Добавете лимоновия сок, настърганата кора от лимона, портокаловата есенция и щипка сол.  
4. Добавете бадемите…
5.… и морковите.  
6.Пресейте царевичното нишесте.  
7.Ролята на набухвател играят разбитите белтъци – размесете ги внимателно  
8.Пресипете тестото във формата за печене.  
9.Заравнете добре повърхността.  
10.Печете 35-40 минути или докато се зачерви – проверете с дървена клечица – трябва да излиза суха от блата.  
11.Оставете го да изстине и окрайчете с нож за да се освободи по-лесно от формата.  
12.Отворете пръстена и обърнете блата в подходяша чиния.Внимателно
отлепете дъното на формата.  
13.Отсранете внимателно хартията.  
14.Украсете с пудра захар наръсена през шаблон.  
15.Поднесете с разбита сметана, овкусена с ванилия и подсладена с пудра-захар.  

# 470
lenny_pld, много благодаря   bouquet

Обаче тази в Старбъкс изглежда различно, но ще пробвам и ще кажа.

# 471
Прави се с растително олио и се намазва с глазура- това ли е което търсиш?

# 472
Момичета, форнетите дали ги правят с обикновено бутер тесто? Много са ми вкусни!

# 473

Обаче тази в Старбъкс изглежда различно

Рецептата на Старбъкс за кейк с моркови  Sunglasses

Вариянт 1

Продукти:

2 1\2 ч брашно
1 сл сода бикарбонат
1\4 чл сол
2 чл канела
1 ч светла кафява захар
1 ч обикновена захар
1 1\2 ч масло
3 големи яйца
2 чл ванилен екстракт
3 ч настъргани орехи
1\2 ч наситно нарязан ананас
1 ч стафиди (180г)
1 ч натрошени орехи (160г)

Глазура:
480г меко пълномаслено сирене филаделфия
1\2 ч масло
1 сл лимонов сок (от един лимон)
2 чл ванилен екстракт
3 ч пудра захар

Приготовление:
Правят се два блата, в кръгли тавички с 22-25см диаметър.
Смесват се брашно, сода, сол, канела и захарта. Добавя се маслото, едно от яйцата и ванилията. Смесва се с миксер на ниска скорост отначало, след което се увеличава скоростта и се разбива 2мин. Добавят се останалите яйца, едно по едно, разбива се по 30сек след всяко. Добавят се морковите, ананаса, стафидите и орехите. Всичко се омесва с лъжица или на много ниска скорост на миксера, до получаването на гладка смес. Пече се за около 60-70мин. След като се извади от фурната се оставя в тавичката за 10мин и после се вади. Оставя се да се охлади до стайна температура.

Приготвяне на глазурата: С миксер, на средна скорост, се разбиват филаделфията и маслото, до гладка смес. Добавя се лимоновия сок и ванилията и се разбива отново да се смесят. Добавя се постепенно пудрата захар и се разбива на бавна скорост да стане гладко.

Вариянт 2

Продукти:
1 1\2ч бяло брашно
2 чл бакпулвер
1 чл сода бикарбонат
2 чл канела
1\2 чл сол
1\4 чл индийско орехче настъргано
1\4 чл бахар (млян)
1 1\2 ч тъмна кафява захар
1 ч растително олио
3 яйца
1\4 чл ванилия
1 ч настъргани на ситно моркови
3\4 ч счукани орехи
1\2 ч стафиди от бяло грозде

За глазурата:
240г меко пълномаслено сирене тип филаделфия
1 сл прясно мляко
1 чл ванилия
3 ч пудра захар
По желание може да се добавят трошени орехи пекан.

Приготовление:
Смесват се брашното, бакпулвера, содата, канелата, сол, индийско орехче и бахар.
С миксер се смесват кафявата захар и олиото. Добавят се яйцата и ванилията и се разбива за около минута.
Смесват се брашняната смес с яйчената. Бърка се с лъжица или на ниска скорост на миксера, докато се получи гладко тесто.
Добавят се морковите, орехите и стафидите и се омесват с дървена лъжица.
Сместа се пече в добре намаслена незалепваща тава, за около час.
Оставете кейка да изстине напълно и след това направете глазурата: смесват се мекото сирене, млякото и ванилията и се разбива с миксер. Добавя се пудрата захар по малко, и се бърка до получаването на гладка смес.

# 474
Кремче Ванилия   bouquet
А знаеш ли как правят чийзкейка... те имат няколко, но мозайката ни е любим.

# 475
Ооо, Кремче, нямам думи  newsm51

# 476
  • София
Не съм пробвала този кейк на Старбъкс, но определено ме впечатлиха рецептите, особено втората. Смятам да пробвам.
Кремче ванилия,  bouquet

# 477

този ли имаш предвид:
http://2.bp.blogspot.com/_ZSGEQMI9l04/SWYbA4a2rAI/AAAAAAAADNs/bU … s400/IMG_1291.JPG

Просто правиш американски чийзкейк с парченца брауни вътре  Wink

# 478

този ли имаш предвид:
http://2.bp.blogspot.com/_ZSGEQMI9l04/SWYbA4a2rAI/AAAAAAAADNs/bU … s400/IMG_1291.JPG

Просто правиш американски чийзкейк с парченца брауни вътре  Wink
Момичета  Naughty по-внимателно с чийзкейковете с брауни. Тук има шокохолички със слаби сърца и трябва да паля колата и да влизам в прегрешение с мойта душевност и физическото ми състояние  Crazy Луда съм за шоколаааад. Давайте рецептата за това изкушение . Praynig

# 479
по-внимателно с чийзкейковете с брауни.

Добре: Който е на диета - да не чете  Mr. Green

Чизкейк мозаика с брауни (излиза повече от необходимото)

За браунито:

120г готварски шоколад (не е сладък, може и черен шоколад)
3\4 ч масло (безсолно)
1 1\2ч захар
3 яйца
1 чл ванилен екстракт (или пакетче ванилия български стандарт)
1\2 чл сол
1 ч брашно

Приготовление на браунито: загрява се фурната до 180С. Подготвяте тавичка (33х22см) с намаслено фолио (да обхване и стените.
Разтапяте шоколада и маслото (може в микровълновата за 2мин или в тенджерка на котлона). Разбърквате с дървена лъжица. Добавете захарта, после яйцата и ванилията. Накрая брашното и солта. Разбърквате добре и печете около 30-35мин. Като набодете с клечка трябва да излиза не съвсем суха, а с лепкави трохи. Иначе ще се препече.
Оставете да изстине - най-добре се реже, без да се троши - след като е било оставено в хладилника. Също, за улеснение, вместо нож може да ползвате кръгова резачка за пица, ако имате.

Нарежете на едри кубчета по 2см.
Ще ви трябват около 2 чаши кубчета, ползвайте само вътрешните.
Кубчетата се добавят към чизкейковото тесто по-долу.

За трошливата кора:   Тестото за кората се разтъпква по дъното на тавичката, да се получи около 5мм дебелина. Ако искате по-дебела кора, удвоете мерките!  

1 1\2ч (150г) млени шоколадови бисквити (тип чаени. Оригиналната рецепта е с бисквити Орео, които са много тъмни и много сухи-хрупкави)
5 сл масло (безсолно), разтопено
1\3ч обикновена захар
1\8 чл сол

Продутките се смесват с дървена лъжица и с ръка. Подготвяте съда, в който окончателно ще правите чийзкейка - най-добре да е тава с подвижна стена (подвижно дъно) диаметър 25см. Оставете в хладилник за 2ч да се стегне.
* Не пречи да го направите и в друг съд, например дълбока йенска тава, но ще е трудно да оформите красиви парчета за сервиране.

За чизкейка:

3 опаковки филаделфия или подобно пълномаслено сирене (всяка по 240г).
1 ч обикновена захар кристали
4 големи яйца
1 чл ванилен екстракт (или пакетче ванилия)

Загрейте фурната до 180С. Гореописаната кора също трябва да е готова.
Разбийте филаделфията със захарта с миксер, да стане пухкава смес. Добавете яйцата едно по едно, после ванилията, като разбивате на малка скорост докато всички продукти се смесят.

Добавете кубчетата брауни към чийзкейковата смес като разбъркате съвсем леко с дървена лъжица (само 1-2 кръгчета).  

Сега поставете тавата с готовата бисквитена кора в друга, по-голяма и плитка тава (защото понякога при тавите с подвижно дъно може да потече навън и е хубаво да има подложка)
Едва тогава изсипете чизкейковата смес в тавата с бисквитената кора.

Печете в средата на фурната, за 45мин или докато се стегне кекса по края - средата ще остане мека! Пробва се дали се е опекло на около 6см (4пръста) навътре от стената. Средата на чизкейка ще наподобява крем-нишесте и като разтърсите леко тавата ще се клатушка  Crazy

Когато изстине готовия чизкейк, отгоре може да направите глазура:

Шоколадова глазура "Ганаш":

90г натурален шоколад, натрошен ситно или дори смлян в блендер
4 чл масло (безсолно)
1\4 ч гъста сметана (не заквасена. Има се предвид гъста почти като боза)
1\2 чл ванилен екстракт (или пакетче ванилия)
1 сл пудра захар

Натрошеният на ситно шоколад (или настърган) се поставя в купа. Маслото и сметаната се загряват в тенджерка на котлона (или за 1мин в микровълновата) и с тях се залива шоколадът. Бърка се с вилица (или ако имате кухненски робот) да се разтопи шоколадът напълно. Добавя се ванилията и накрая се слага и пудрата захар. Бърка се да стане съвсем гладка смес, която още топла се разлива отгоре върху чизкейка.
* Ако нямате тази гъста сметана, ползвайте каквато имате, но увеличете маслото, за да се стегне сместа накрая. Става и с прясно мляко, но да е много малко количество.

Чизкейка се оставя да изстине пак преди да се нареже.

Общи условия

Активация на акаунт