Хиперактивност с дефицит на концентрация - тема 3

• 73 143
  • 475
  •   1
Отговори
# 270
Лекарствата за лечение на синдрома дефицит на внимание/хиперактивност нямат „ полезен ефект”

Разследване на програма „Панорама” (в предаването си от понеделник, 12 ноември 2007, 20:30 ч, БиБиСи Уан) разкри, че едно от най-големите и задълбочени изследвания на синдрома дефицит на внимание/хиперактивност правено някога е установило, че лекарствата, които най-често се използват за лечение на децата с този синдром не действат при продължителен период на употреба.
Британското министерство на здравеопазването няма информация  колко деца приемат лекарства за лечение на този синдром, но БиБиСи откри,че джипи-тата в Англия са предписали силни лекарства като Риталин и Концерта на около 50 000 деца миналата година.Много от тези деца ги приемат в продължение на години.Миналата година това е коствало на Националната здравна система 28 милиона лири.
Но ново изследване направено в Съединените Щати твърди, че макар и лекарствата да действат за кратък период от време, няма забележимо подобрение в детското поведение след като децата са били лекувани с лекарства в продължение на три години.
    Става дума за извършено многопрофилно терапевтично изследване(МТИ) на деца със синдром дефицит на внимание/хиперактивност, като  изследването  е проведено от екип от едни от най-известните авторитети на поведенчески разстройства.Това изследване е  трябвало да оцени резултатите от  провежданото от 90-те години на ХХ век лечение в Съединените Щати на 600 американски деца.
    През 1999 г са публикувани  резултатите от изследването които  сочат, че една година след лечението, лекарствата действат по-добре отколкото поведенческите терапии на синдрома дефицит на внимание/хиперактивност. Тези резултати повлияват лекарското съсловие  от двете страни на Атлантика и броя на предписаните лекарства само във Великобритания се увеличава трикратно.
Но МТИ след публикуването на тези резултати продължава да следи  тези 600 деца.То открива, че ползите от лечението изчезват след три години и че децата на които продължава да се дават лекарства през целия период, имат забавен растеж.
Един от участниците в изследването, проф.Уйлям  Пелхам от Университета в Буфало твърди: „ Децата имат забележимо изоставане в растежа спрямо своите връстници, така че те показват занижени стойности както по отношение на ръста, така и по отношение на теглото.И втория факт е, че няма полезен ефект от лечението-никакъв.”
„ За кратък период от време лекарствата помагат на децата да се почувстват по-добре, но за дълъг период-не.И тези факти трябва да бъдат обяснени на родителите много ясно.”
Професор Пелхам добавя:” Аз мисля, че ние сме преувеличили благоприятния ефект на лекарствата при първото изследване.Ние мислехме, че колкото по-дълго биват лекувани децата, толкова по-добри ще бъдат резултатите.Нашите очаквания обаче не се оправдаха.Няма никакви указания, че провеждането на лечение с лекарства дава по-добри резултати в сравнение с  липсата на такова при продължителен период на време.
Не само ползите от лечението на деца с този синдром за дълъг период от време е под въпрос, но предаването „Панорама” откри и една още  по-опасна тенденция при лекуването на деца с поведенчески проблеми.Оказа се, че броя на децата на които се предписват силни антипсихотични лекарства –използвани обикновено за лечение на психози и шизофрении – се увеличава.
БиБиСи откри, че през 2005 г  на около 8000 деца във Великобритания се предписани антипсихотици като Риспердал и Ципрекса за терапия на поведенчески проблеми.Тези лекарства-известни още като транквиланти-често предизвикват лицеви спазми, внезапно увеличение на теглото, както и диабет и биват свързвани с увреждания на мозъка при възрастните.

БиБиСи Уан
12.11.2007

Източник : http://www.bbc.co.uk/pressoffice/pressreleases/stories/2007/11_n … ber/12/adhd.shtml

Изследвания показват безполезността на лечението на хиперактивността с помощта на лекарства
12.11.2007

Оказва се, че известните препарати за лечението на синдрома на дефицит на вниманието  с хиперактивност(СДВХ)  в  дългосрочна перспектива  са не повече ефективни, отколкото обикновената психотерапия.Такива са новите данни от мащабно изследване на различни методи за лечение на този синдром, което се провежда в САЩ от 1999 г.
Изводите на американските учени се отнасят за лекарствата на основата на метилфенидат.Мултимодално изследване на лечението на деца със СДВХ с участието на 600 малки американци стартира в САЩ в края на 90-те години.Данните получени година по-късно след неговото начало сочат, че за кратки периоди от време лекарствата с метилфенидат намаляват симптомите на разстройството на поведението в по-голяма степен отколкото различните методи за психотерапевтично лечение.Но няколко години по-късно учените достигат до извода, че първоначалните данни за ефективността на дадения тип лекарства са значително преувеличени.
„Ние очаквахме, че по-продължителното използване на препаратите ще доведе до по-добри резултати, но това не се случи”-заявява водещия автор на изследването професора от Университета Буфало Уйлям Пелхам.
По думите на Пелхам, продължителния-от три години и повече-прием на лекарства не е довел до никакво подобрение на пациентите в сравнение с психотерапевтичните методи на лечение.В същото това време децата които са приемали лекарства съществено са изоставали от своите връстници по ръст и тегло.Едно от страничните действия на метилфенидата се явява потискането на апетита.При изразена форма на това разстройство се прилагат антидепресанти-инхибитори на обратния захват на серотонина.

Източник:
http://www.podrobnosti.com.ua/health/2007/11/12/472982.html

Информацията е  предоставена   от астроарт    bouquet

Последна редакция: нд, 04 май 2008, 14:14 от Bluevelvet

# 271
Благодаря, Bluevelvet , това е сериозна информация.

# 272
Bluevelvet, пак ме хвърли в размисъл! Постоянно се клатушкам между да и не. Последно отложих приема на Консерта за началото на учебната година. Сега пак започвам да се замислям дали изобщо да давам...

# 273
моми4ета здравейте,про4етох първата ви тема и съм малко объркана,дано вие да ми помогнете
дребната е на 2 г и 7 м-не се спира на едно място,с игра4ки не играе,но пък настроението  и не се мени,анимация не гледа пове4е от 20 мин-не знам каките не бяха така ,но те пък са с м,ного малка разлика и постоянно играеха заедно
ина4е говори на 2 езика без да ги смесва,но да седне да нау4и стих4е или песни4ка -не ,най много припева,когато и 4ета книжки-отказва да слуша и запо4ва с въпросите-имам ли при4ина да се притеснявам или просто детето не е копие на каките newsm78,ина4е пък се нау4и да играе на компютърни игри и тези от телефона на каките

# 274
dtti, по това , което описваш, не виждам нищо притеснително. Разбира се, че това, че са твои деца не ги прави автоматично еднакви. Hug

# 275
dtti, по това , което описваш, не виждам нищо притеснително. Разбира се, че това, че са твои деца не ги прави автоматично еднакви. Hug
благодаря за успокоението  bouquet  bouquet  bouquet

# 276
Pine Bark Extract May Effectively Treat ADHD in Boys
News Author: Laurie Barclay, MD
CME Author: Penny Murata, MD

Release Date: June 23, 2006

23 юни 2006.Екстрактът от борова кора(Пикногенол) е ефективен за лечение на синдрома на дефицит на внимание/хиперактивност, най-вече при момчетата, съгласно резултатите от рандомизирано изследване публикувано в изданието на „Европейска педиатрия на деца и подрастващи”( European Child & Adolescent Psychiatry).
Тези открития са особено важни за родители, които се безпокоят от прекомерната употреба на лекарства при техните деца диагностицирани с този синдром”    твърди д-р Петер Родевалд  от универститета в Мюнхен, който е и  един от авторите на изследването.”Много семейства търсят натурална терапия за да избегнат потенциално опасните стрънични ефекти от предписваните лекарства.”

Пикногенола, който представлява екстракт от кора на френски средиземноморски бор и се състои от фенолови киселини, катехин, таксифолин и процианиди, се свързва с подобрение на състоянието на деца страдащи от този синдром в това оупън-лейбъл изследване.
В това  двойно, сляпо  контролирано изследване, 61 деца със синдрома дефицит на внимание/хиперактивност са били разделени по случаен признак на групи в съотношение 2:1 и са получавали 1 мг/кг/дневно екстракт от пикногенол и съответно плацебо в продължение на 4 седмици.Средната възраст на децата е била 9.5 години.За оценка на резултатите са използвани методиките  „Чайлд атеншън проблемс”( Child Attention Problems), „Корнърс тийчърс рейтинг скейл”( Conner's Teacher Rating Scale ), Корнърс пеърънтс рейтинг скейл”( ), Conner's Parent Rating Scale), както и мидифицираната „Вечслър Интелиджънс Скейл фор чилдрън”( Wechsler Intelligence Scale Scale for Children  ) , които са прилагани в началото на лечението, един месец след старта на лечението и един месец след завършване на лечението.
Групата на която е даван екстракт от пикногенол е показала значително намаление на хиперактивността и подобрение на вниманието, визуално-моторна координация и концентрация, докато при плацебо контролираната група не са били констатирани положителни ефекти.Един месец след като е преустановено даването на децата на пикногенол, при пациентинте е отбелязана рекуренция на симптомите.Оказало се също, че лечението не е било особено ефективно при момичета в сравнение с момчетата, но трябва да се отбележи, че в групата на която е бил даван екстракто от борова кора е имало само 6 момичета.
„Резултатите от тези изследвания сочат, че пикногенола може да служи като безопасно, ефективно лечение на деца диагностицирани с този синдром”, казва д-р Родевалд.”Екстрактът от кората от френски средиземноморски бор снижава хиперактивността сред участниците в изследването, като подобрява вниманието и визуално-моторната координация и концентрация на тези деца”-добавя той.
Но авторите на изследването отбелязват, че техните открития трябва да бъдат  потвърдени в бъдеще от изследване на по-голяма група пациенти, специално момичета, и за по-дълъг период от време.Въпреки че, механъзмът който седи в основата на лечението е неизвестен за момента, анализите на урината показват намалена екскреция на катехоламини в групата приемала пикногенол, в сравнение с плацебо групата, което води до предположението, че екстрактът от кора на бор участва в синтеза на катехоламините или в техния метаболизъм.
„Синдромът на дефицит на внимание/хиперактивност засяга качеството на живота на толкова много деца и техните фемилии”, заключава д-р Родевалд.”Важно е, науката да открие натурални средства водещи до увеличени възможности за лечение.Ние гледаме в бъдеще да разширим тези многообещаващи изследвания.”
Организации подкрепили изследването: Horphag Res. Ltd., VEGA, Ministry of Education of SR, Drug Research Institute, Modra, and Mind & Health.

Публикацията   е предоставена от астроарт  Hug  bouquet

# 277
  • София
Браво Bluevelvet, тук вече мога напълно да подкрепя информацията.Неведнъж съм писала по въпроса и с риск да стана досадна ще напиша пак.От повече от година пием Котешки нокът, който има действието на Пикногенол, но е много по мощен.Проучвала съм ги и двата продукта, но се спрях по препоръка на лекар естествено на Котешки нокът.Определено има ефект, особено в комбинация от още някои натурални продукти.Как точно влияе на организма е описано добре в листовките, но аз имам и лични наблюдения и собствено виждане по въпроса  Wink

Определено препоръчвам, който и да е от двата продукта.

# 278
Благодаря за информацията на Bluevelvet   и Катина. Мен силно ме интересуват подобни природни методи за повлияване. Катина, би ли споделила от къде купуваш тази билка, под каква форма, по колко я даваш...? Аз определено бих пробвала , защото в последно време ми се струва , че ако с нещо поне малко намалим хиперактивността нещата ще тръгнат с много по-големи темпове. Мерси предварително   bouquet

# 279
В сиропа Ад Ликуид  фор кидс    има съдържание на котешки нокът - Ние  го  давахме за  укрепване  на  имунитета.

Саменто е  хранителна добавка на основата на котешки нокът (Cat's Claw) и по- точно диворастящ котешки нокът. Цитирам: "Има следните благотворни действия- антиоксидантно, противовъзпалително, антибактериално, антивирусно, противогъбично, противораково и антиалергично."

# 280
  • София
Това пием - детската разфасовка http://www.vilcacora.com/bg/about_vilcacora.html
Погледнете го така - Пикногенола, и Котешкия нокът имат основно антиоксидантно действие.Тоест те пречистват организма от токсини - по този начин се пречиства и кръвта, която отива в мозъка.Отделно самия организъм има по силна имунна защита - тъй като намаляват отровите, които го затлачват.Също така Котешкия нокът РЕГЕНЕРИРА увредените клетки.Тоест - при хиперактивност и аутизъм според изследванията има данни за увредени мозъчни клетки или свръхнапрежение в отделни дялове на мозъка.Тоест, ако някъде в мозъка има увредени мозъчни клетки - то Котешкия нокът би могъл да ги възстанови - евентуално.Това е основната ми идея - не претендирам за нобелова награда - но, ако съм права - то това е логиката ми.Вероятно затова се наблюдават добри резултати от Пикногенола.
Освен това за концентрацията детето ми пие едни билкови ампулки - http://dnk.bg/index.php?id=2
тяхното действие е подобно, но със засилено общоуспокояващо действие.Тоест намаляват свръхнапрежението в мозъка по съвсем НЕопасен начин.Има упътване - всеки би могъл да го прочете и разбере.НЕ агитирам никого - просто споделям, какво ползвам и съм безкрайно доволна.Държа да отбележа, че ги пием под лекарски контрол - фитотерапевт ни прави схема на прием, и имаме пълното одобрение И на джипито.
Купувам ги от кварталната аптека или от адресите в сайтовете - там са без надценките на аптечната мрежа.

# 281
Днес цял ден се ровя и вижте какво открих пак по повод лечението на синдрома...

Лечение на хиперактивни деца 
Хомеопатично лечение на деца с Дефицит на вниманието и хиперактивно разстройство (ADHD) – рандомизирано, двойносляпо, плацебоконтролирано изследване

Eur J Pediatr. 2005 Jul 27

Frei H, Everts R, von Ammon K, Kaufmann F, Walther D, Hsu-Schmitz SF, Collenberg M, Fuhrer K, Hassink R, Steinlin M, Thurneysen A.

Швейцарска асоциация на лекарите-хомеопати (SAHP), Люцерн

Все повече родители се обръщат към хомеопатията за лечение на хиперактивните си деца. Две публикации – едно рандомизирано, частично сляпо изследване и едно клинично проучване стигат до заключението, че хомеопатията има положително въздействие върху хиперактивни пациенти с дефицит на вниманието.

Целта на това изследване е да покаже научни доказателства за ефективността на хомеопатията при Дефицита на вниманието и хиперактивно разстройство (ADHD). Участвали са 83 деца от 6 до 16 години, диагностицирани с ADHD , като е използвана диагностичната и статистическата скала от Ръководството за умствени разстройства – ІV ревизия.

Преди радномизираното, двойносляпо, плацебоконтролирано изследване децата са били лекувани индивидуално, като са им били предписвани хомеопатични лекарства. 62 пациенти, постигнали подобрение от 50 % по скалата Conners' Global Index (CGI), са участвали в изследването. 13 пациенти не са успели да покрият този критерий за избираемост (CGI). Респондентите са били разделени на две групи и са получавали verum (истинско лекарство) за 6 седмици, последвано от плацебо за 6 седмици (група А) или обратното (група Б). В началото на опита и на края на всеки кръстосан период, родителите са докладвали промените по скалата CGI, а пациентите са били подложени на невропсихологически тест.

След края на всеки кръстосан период е извършвано ново оценяване по скалата CGI, като са направени и други две проследявания на по-дълги периоди. Резултатът е значително подобряване на познавателните функции – на общо зрителното възприемане, ипулсивност и внимание.

По време на кръстосаните опити стойностите по CGI-скалата на пациентите с истинско лекарство са били значително по-ниски (средно 1,65.7 точки), отколкото при пациентите с плацебо ( P =0.0479). Дългосрочното подобрение е достигнало 12 точки (63 % Р<0.0001).

Заключение: изследването предлага научни доказателства за ефективността на хомеопатията в лечението на Дефицита на вниманието и хиперактивно разстройство (ADHD), особено по отношение на поведенческите и познавателните функции.

http://www.bghomeopathy.org/bg/whac_bg.php?ID=42 - това е източника на информацията

Някой опитвал ли е се хомеопатия. Аз съм леко предубедена след няколко неуспешни опита да лекувам други неща.

Катина мерси за инфото.   bouquet

# 282
Момичета, и аз ви благодаря безкрайно за това, което споделяте. За котешкия нокът съм чувала като билка, помня че един мой преподавател пиеше тези билкови таблетки, понеже имаше псориазис. Но никога не съм виждала листовката и идея си нямах, че биха могли да са от полза и на нас. Мими до сега е приемала Брейн Бустер, хомеопатични лекарства, както и капчици на Бах (цветолечение). Но като че ли не мога да откроя ярко нещо от това, което изброих. Confused

# 283
Здравейте всички, моя син е на 4 годинки и едвам сега започна да говори по малко.И ние ходихме до клиниката  св никола , но продължаваме работата и с логопед.Пихме сарженор и сега сме на лонамин по схема.Има ефект от цялата терапия и то видим към по-добро.Той посещава масова детска градина и диагнозата му от клиниката е изоставане в езиково говорното развитие.Но аз вече съм оптимист и смятам че нещата ще се поправят. Naughty

# 284
Здравей, Yovinka. От Св. Никола ли ви предписаха такива лекарства? Не е ли много малък. Моят син също е с изоставане в говорното развитие, но последната година имаше , така да се каже екплозивен напредък , много голямо развитие за кратко време. Не пие лекарства, само е на логопедична терапия. Дали напредъка при вас е от лекарствата или от растежа все пак. Не искам да те разколебавам, вие си знаете най-добре, но изключително много ме притеснява изполването на лекарства в тази ранна възраст. Те не са съвсем лекарства, но все пак е химия някаква...

Общи условия

Активация на акаунт