Хиперактивност с дефицит на концентрация - тема 3

• 72 820
  • 475
  •   1
Отговори
# 330
  • София
Според докторката в София- детето имало голям потенциал и с помощта но терапии бързо щяло да се оправи.

Наистина ли така каза  Shocked
Върна ме три години назад - като те чета, и направо си мисля, че с машина на времето съм се върнала някак си и съм го написала това нещо аз.  WhistlingБез оцветената част от поста ти.

Почвай терапийте!Оценката ти трябва за друго.

# 331
Здравейте!
Zlamoma-Катина е права!!!Включи логопед и педагог( не разбрах точно за какъв специален става на въпрос)-надявам се такъв със стратегия при дечица ,нуждаещи се от малко повече помощ.Опитай се да коригираш диетата,стимулирай по всякакъв начин общуването- и с жестикулации и с рисуване и...Бъди постоянна и търпелива-изисквай целенасочено.ако усетиш,че дечко или ти не се чувствувате комфортно със даден специалист търси второ,трето мнение.Искрено ви пожелавам успехи-те ще идват бавно,но сигурно:)  bouquet
Елеонора Елеонора-аз не съм забелязала такава 6 месечна цикличност на хиперактивността (ако говорим за ХА ДВ), През лятната ваканция към този тип дечица са по-малки изискванията от към педагози и родители и симптомите не са "свръх" очебийни.Те естествено играят,спортуват по-често отвън,самостимулират се ,спят по-спокойно.Ти, доста правилно си усетила като майка своята стратегия и виждам ,че си доволна от развитието на детенце.Аз само не разбрах -ти, за по-темпераментно дете ли говориш или за ХА и Дв състояние говориш? newsm78
Блювелвет-много е полезна темата с анимикиселините:) И в сайта на Джени Макартни говорят за тях.А аз нея просто я заобичах покрай устрема и борбата  и с Аутизма. Peace
А за агресията считам ,че трябва да се следи тънкия момент ,когато ядосването(anger) излиза от контрола на детето.При мен винаги са били кибритлии децата за които се грижа и съм си създала следния стериотип: винаги на площадката за игра запознавам моето дете с 1-2 от другите(набелязвам "лидерите"-те си личат),забелязвам техните умения и играчки и се заиграваме заедно с тях.После леко се отдръпвам на близко разстояние от където мога да виждам и чувам реакцията на моето.Като усетя напрежение във въздуха сменям предмета на игра-джобовете са ми пълни с дрънкулки,топчета, магнитчета,тебешири..Обикновено другите деца по-бързо сами идват при мен отколкото моето.Ако се разреве го хващам за ръцете,обяснявам ,че разбирам колко е разтроен и ядосан,гледам в очите ..после пак се връщаме към играта.
Тук постоянно и непрекъснато ни повтарят,че трябва да научим детето само да отстоява позициите си,което въобще не е лесно за душица с ХА и Дв-то...Хем да го укротиш,хем да запазиш самочуствието му,хем и другите деца да предпазиш:(((
Важна си е тази тема с менаджмента на гнева..Пишете.  bouquet newsm78

# 332
Аз също не съм забелязала някаква цикличност при сиптомите на ХА. По-скоро ми прави впечатление, че те се изострят на пролет и на есен. Thinking
Зламома, няма смисъл да чакаш, започвайте работа с детето.

# 333
Здравейте!
За съжалени сина ми има поставена диагноза за ХА с ДВ. Аз съм изпълнена с много противоречия по въпроса, но има моменти в които е неузнаваем....Лекарката казва, че е нормално да има и спокойни дни ....За летния период сте прави.....Колкото е по-затворен, без движение , толкова по-лошо...
Разбрах от ресурсния учител, че неговите проблеми са след 10 ч. и след това в занималнята при другата госпожа няма проблеми, но със сигурност има проблем с ДВ.
Искат да му давам Концерта, но аз все още не съм решила....
Поздрави  bouquet

# 334
.... Да ви кажа честно, че ходенето ми в София беше на празно.Прегледа беше 30 мин. ...

#Crazy Наистина ли прегледа ви беше 30 мин. Просто не мога да повярвам. Че на нас обследването при логопед е над час, как за 30 мин. успяха да се СЪГЛАСЯТ с  диагноза Генерализирано разстройство на развитието ???? НЕ знам , но ми се струва , че не би трябвало да си позволяват поставянето на такива диагнози за 30 минути

Да кажа между другото, че започнах да давам на малкия пикногенол. Мисля да включа и Ескимо кидс. Още е рано, но ако видя някакъв ефект ще споделя.

# 335
Да кажа между другото, че започнах да давам на малкия пикногенол. Мисля да включа и Ескимо кидс. Още е рано, но ако видя някакъв ефект ще споделя.
[/quote]
       Eгвийн ал-Вийр, от къде се снабди с Пикногенол. Под каква форма е течна или на таблетки? Лекар ли ви определи дозировката и каква е тя?

# 336
  • София
Егвийн ал-Вийр, не си разбрала правилно.Това е първичен преглед с детски психиатър.Лекарката вероятно е казала, че прилича на ГРР, но обследването ще покаже със сигурност.Обследването се прави от психолог, логопед, а и в нашия случай имаше и наблюдение на детето в група с друго дете.Снимаха ги с камера, и след приключване на всичко - се събират всички наблюдаващи детето и обсъждат заедно наблюденията си.Въз основа на това обсъждане се издава епикриза в която всеки един от специалистите описва наблюденията си, а психиатъра пише заключението.Изискват и два разговора с двамата родители - един преди, и един след края на обследването.В първия разговор разпитват родителите за неща, които биха насочили специалистите към правилно обследване, а във втория им съобщават диагнозата и отговарят на неминуемите въпроси от страна на родителите, и препоръки към тях.
Обикновено реакцията на родителите е ненавист към клиниката, сякаш те са виновни за диагнозата.Нормално де - важното е бързо да се съвземем и да почваме да работим за помагане на детето.
Много пъти след първата епикриза /три имаме вече/ съм чувала, от терапевти, че диагнозата не е правилно.Приемах думите им за истина, защото така ми се искаше.Сега вече не ме интересува точната диагноза, искам препоръки за работа и съвети, за излизане от проблема.

# 337
Егвийн ал-Вийр. това беше първи преглед при психиатър "специалист". За самата диагноза искат да ни наблюдават 10 работни дни в клиниката, ама нали се сещате, че с такива хиперактивни деца е много трудно да седиш някъде на гости толкова време, защото ние не сме от София. Психиатърката ни във Варна ни написа тази диагноза за да имам поне какво да покажа в София, но докторката там реши за 30 мин. , че е това. Няма да ходя по- вече там, не защото съм разочарована, а защото със или без диагноза ние трябва да работим със специалисти- логопед, спец. педагог, психолог .В сряда ни е първия преглед във центъра , където ще определят кой и как точно да се работи с детето.

# 338
По отношение на диагнозите и аз да кажа нашия опит. На 2 години и 5 месеца по препоръка на педиатъра ни го заведох на невролог.Тогава освен, че не можеше и не искаше да говори имаше доста поведенчески проблеми - изнервеност, агресия, невъзможност за комуникация. Прегледът продължи повече от час и половина. Диагнозата - свръхсензитивна нервна система и разстройство на речта. Няколко месеца пихме Тиоридазин, като на втория месец и Танакан, постепенно намалявайки успокоителното за сметка на Танакана. Много добре му се отрази терапията, имаше и други изисквания към нас лекарката - да се спре телевизора, никакво допълнително изнервяне на детето със забрани.Започна да спи по спокойно, да говори по малко.След 2 месеца ходихме на втори преглед - развитието му беше към добро и се чувахме по телефона още няколко пъти пред 2 седмици.Тъй като нещата потръгнаха не се е налагало да го водя повече на такива специалисти.В смисъл, че едва ли ходенето допълнително по лекари щеше да промени нещо.Като стана на 4 години започнах да го водя при логопед към един ресурсен център и успяхме да си издействаме и ресурсна учителка за градината да му помага , ако има нужда. Последните няколко месеца напредъка е забележителен и мога да кажа, че освен това, че все още изостава в сравнение с връстниците си от към говор, няма никакви поведенчески отклонения от нормално приетите за децата на неговата възраст. Надеждата ми е до училище да започне да разбира, че има неща, които трябва да се учат, а не само тези, които са интересни. Това е основното, върху  което работим сега. И рисуването - там сме много слаби.

# 339
Чесно казано за самата диагноза нямам зор, но някакси съм объркана.Като пътувахме за София по пътя видяхме "Бузлуджа" и "Шипка" и сочихме, че е "Ей там", а той след нас повтаряше и сочеше , с децата играе без проблеми, като да карат колелета, да бутат камиони, да бягат и разни такива, но като стане време да го прибера в къщи започва да реве и да крещи #Cussing out. В къщи също се заиграва, но в повечето случаи, когато е сам, а ако някой дойде започва да показва магарии всякакви

# 340
  • София и там където не се пуши
Зламома, просто човек до него и се учи на поведение. Измисляш някакви трикове и действаш.

# 341
Да отговоря за пикногенола. Купих го от магазин Лечител. Взех само едно блистерче с 30 хапчета за проба, защото не знаех дали ще се съгласи да ги гълта детето. Питах дали има течна форма- няма. Само хапчета. Това , което взех аз е 20 мг., има и 40. Това по принцип е хранителна добавка, не лекарство, така че няма как лекар да ми го изпише. Прочетох за пикногенола във форума и след това доста инфо намерих и в нет-а. По принцип на листовката за 40 мг. пише Препоръчителна дневна доза 1-2 таблетки дневно. Затова взех варианта с 20 мг. и давам по 1 сутрин и по 1 вечер. Говорих с момичето в магазина и тя каза, че по принцип при хранителните добавки особеното е, че за да има ефект трябва да се пият продължително време. Цената на един блистер 30 таблетки беше 13 лв.

Преписвам дословно от листовката: "Пикногенол е доказано най- мощното натурално средство с антиоксидантно действие за обезвреждане на свободните радикали в организма. Пикногенол е по-ефективен от витамините С и Е, като същевременно увеличава тяхното антиоксидантно действие. Благоприятства капилярната функция, състоянието на капилярните стени и кръвообращението като цяло. Спомага за поддържане на еластичността и гъвкавостта на съединителната тъкан."

В никоя листовка няма да срешнете , че Пикногенола помага при ХАДВ, така, че не го търсете. Ако някой има други въпроси ще отговарям.

ZLAMOMA, извинявам се, явно не съм разбрала за какъв преглед става въпрос. Но и аз като теб преди 2 години спрях да търся диагнози и започнах да се интересувам как мога да помогна на детето чрез терапии, занимания, хранителни добавки и пр. Успех ви пожелавам!

# 342
Егвийн ал-Вийр. първо ходихме 1 г. при невролог и той казваше, че детето ще проговори, и че няма никакви проблеми, но за тази една година -нищо, и аз реших да потърся второ мнение от невролог. Тогава разбрах за ХА ДВ и започнах да търся инфо, открих всичко, което ми трябваше във този форум. От тук разбрах, че трябва да посетиме и психиатър (въпреки, че първия невролог каза, че не ни е нужен) . Психиатърката във Варна не искаше да се ангажира с диагноза и ни испрати във София при специалист.Това беше първи преглед, а за оценка и диагноза трябва да се наблйдава 10 дни.

# 343
ZLAMOMA, ходите ли при логопед? Според мен това е почти задължително при такива проблеми. Работата с психолог също е важна, но за жалост аз не съм попаднала на подходящ такъв. Но ходим вече 3-та година на логопед и определено има ефект. Психиатрите и невролозите освен да ти поставят диагноза/ която обикновено звучи страшно/ и да ти изпишат лекарства, за които няма изследвания как влияят с натрупване и в дълъг период от време няма какво друго да направят. Най-важното е работа с детето. Във Варна имате и Карин дом, има и специалисти...Пак можеш да го заведеш в София ако решиш, но и да има занимания детето междувременно.

# 344
     Егвийн ал-Вийр, благодаря ти за инфото за Пикногенола. Hug

Общи условия

Активация на акаунт