Хиперактивност с дефицит на концентрация - тема 3

• 73 088
  • 475
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Вероятно Деси няма точно предвид големината на сливиците, а течността в средното ухо.
В тази връзка аз съм боледувала като Bluevelvet, като малка.Огромни сливици с постоянни ангини.Проговорила съм преди годинка и не съм млъкнала и до днес.Деси не се свиват сливиците - имам 9г. моме на което още са като топки за голф в устата, но не боледува.чук чук.Не и попречиха и за говора.И аз съм била така.

# 211
Свиват се Simple Smile Даже и изчезват съвсем.

Ама на БГ всичко е сливици - на анг. са тонзилс  и аденоиди. Това, което основно пречи на дишането и спомага за задържане на течност в средното ухо са аденоидите.

Това дето виждаш през устата са тонзилс.

In fact, adenoids usually shrink after about age 5, and by the teenage years they often practically disappear.

# 212
didito_76 Ние също ходихме при Д-р Топалова в клиника "Младост", но още от вратата тя ни попита- "Нали не вземате Концерта , защото аз лично не го препоръчвам на такива малки деца в това състояние". При вас може би действа добре, но вие сте почти на 9г., а нашите деца са много по- малки. Не знам много ама според мен докторката е права.
Зламома, Концерта се изписва на дечица над 6-годишна възраст. За по-малки деца не се препоръчва.
Само да ти кажа, че в събота пътуваме за Бургас, можеш да ми се обадиш или пишеш (и там имаме нет), дали ще имаш възможност да се видим. Grinning

# 213
didito 76, и аз ти благодаря, че се включи с мнение за концерта, и най-вече сте го употребявали. Аз също знам, че е за деца над 6 годишна възраст. Не сме ходили още при тази д-р Топалова, но друг лекар ни беше казал, че засега сме малки за този препарат /тогава бяхме и на 4 години/. Имаме нужда и да чуваме такива оптимистични и обнадеждаващи неща   bouquet Видях, че сме от един град, непременно ще се видим!
И аз се впечатлих от т.нар. 'неправилно дишане'. martin4e, дано ти дадат повече информация специалистите. Praynig
Доколокото ми обясниха, става въпрос не за проблемно дишане, или проблеми с трета сливица или средно ухо, а за неправилен ритъм на дишане или неправилен начин на вдишване - издишване, нос - уста, което пречи на самия говор, произношение и т.н. Чела съм, че има упражнения за правилното дишане, но много се съмнявам, че ще се справи детето ми с тях на този етап.  А иначе ние досега сме нямали проблеми с третата сливица или по-често боледуване от това. След празниците, при следващото посещение при тях, ще питам, да ми обяснят за какво става въпрос, по-подробно и ще ви го споделя.

Последна редакция: пт, 25 апр 2008, 13:54 от martin4e

# 214
Концерта се препоръчва за деца над шест годишна възраст. Д-р Топалова ни я препоръча и почти бе убедена ,че ще ни помогне.Тя определи Жорито като "класически пример за хиперактивно дете с дефицит на внимание". Нямаме друго заболяване,медикамента не се препоръчва за деца с епилепсия и други болести.Но все пак бях на тръни.За първи път приемаме такъв сериозен медикамент.Днес преди училище бяхме на църква,целунахме кръста и минахме под масата.Имаше много хора,но Жоро и гък не каза.Изчакахме си спокойно реда. А в училище така съм се смяла с него......купихме сувенир на класната и той трябваше да го подари.Горкият-толкова го беше срам .Целият се изчерви докато минаваше по коридора и децата го гледаха.След това беше много доволен ,защото съучениците му го наобиколиха за да разгледат сувенира.Почти през ден разпитвам госпожата дали има проблеми - и за сега няма!!!!! Hug  Peace

Относно медикамента ако имате въпроси ме питайте.......

# 215
Здравейте и от мен!
Искам да ви пожелая весели,шарени и вкусни Великденски празници-на дечица и на родители!
Дидито-радвам се ,че пишеш и споделяш мисли сред нас-имаше една мама,която живо се интересуваше точно от мнение за Концертата.Може ли да опишеш какви по-конккретно бяха вашите симптоми или дефицити,които те накараха да потърсиш специализирана намеса.Тук пишем с доста различни диагнози и особенности и е полезно да имаме повече яснота.Детето имаше повече поведенчески проблеми в училище или ти си забелязала и говорни  смущения?Колко време ви отне докато то се приспособи към дозата на Концертата?
Мари Анка-много се радвах,разглеждайки вашите снимки от тържеството-и Мимето, и ти сте такива хубави и съсредочени. GrinningАз такава подредена детска градина тук не съм виждала,та ,си мисля винаги ,че и тази тенденция тук за хаоса и претрупването с предмети и играчки дали не е една от причините на епидемията от ХА и Дв-то newsm78
Блювелвет,аз много си мисля,че е хубаво да направим и една библиотека в БГ от книжки,играчки и други помощни пособия,които да могат мамите на дечица с дефицити да ползват и да си обменят..Сега при нас е сезона на гаражните разпродажби-раздавания на вещи и аз ще се постарая да събера колкото се може повече полезни,които да отнеса в БГ през лятото.На мен страшно ми харесва тукашната идея на селските библиотеки-можеш не само книжка да вемеш ,но и играчка.Ти измисли къде да ги съхраняваме?!Разбира се всичко това,ако има интерес:) newsm78  bouquet
Dorothy, Флора 1-при мен на момчето с дислексия също му извадиха сливиците в 5 клас.Считаха родителите ,че така диша по-лесно..особено през нощта..Макс даже ставаше и ходеше на сън..а преди това едни събуждания с неистов плач. SadСлучах един руски доктор по тукашното радио, дето обясняваше,че понякога мозъкът на човека ЗАСПИВАЛ за секунди(при някои по-дълго) и спирал да изпраща сигнал за дишането...Това сигурно влияе по някакъв начин:(Мамата от Исландия според мен разсъждава в правилна посока... newsm78 Hug

# 216
  • София

Не съм чувала да  има   връзка между сливици и  говор.
Проблемите   с говора    евентуално казват  че може да са от недоразвит  център на Брока  мисля че така се казваше  това е центъра в мозъка който отговаря за речта .Ако той е недоразвит и засегнат     е нарушена и речта на детето или  накратко  тя напълно липсва.Разбира  се  с  много  работа  се наваксва .
Всъщност има връзка между увеличената трета сливица при някои деца и начинът, по който говорят. Вследствие на това при някои деца е намален слухът и това неминуемо се отразява на начина им на говорене. Имала съм дете, при което липсваха гласните звукове /без да е намален слухът/ и причината се оказа третата сливица. Това е когато няма органика. Иначе, когато са засегнати  центровете на Брока и Вернике е съвсем различно нарушение.  Hug

# 217
  • София
Деси, а тези аденоиди да не са всъщност трета сливица, а тонзилс да са двете дето ми ги изскуба доктора./навремето, някъде в динозавърската ера, когато бях дете ги скубеха на живо с обезболяване едно фъц в устата/

А трета сливица се свивала с времето така съм чувала.

Определено има връзка трета сливица със звуците.Логопедката дето ме прати е И с медицинско образование - не случайно ме прати на УНГ.Не помня тогавашната лекция на доктора - бях уплашена  Crazy, ама ми го обясни и той.
sophsan, благодаря.

# 218
  • София
Точно така, Катина, тонзилите са двете сливици, а аденоидите са третата сливица.  Peace

# 219
а тонзилс да са двете дето ми ги изскуба доктора

Брррррррррррррр... и аз имам гаден спомен - слагат те да седнеш на един стол с ръцете вързани на гърба и доктора "скубе" и едни кървища хвъркат от устата ми по о4илата му и той ги бърше  Shocked Била съм на 5г. Вадили са ми и аденоидите и сливиците. Може и да му го е доукрасило детското съзнание обаче голям кошмар си беше и още го помня(други спомени от тази възраст нямам) ... и това също ме принуди да не се реша да подлагам детето си на тормоза. Може и с пълна упойка да се прави вече, ама болката после си е болка и то ужасна, УЖАСНА!
А и е факт, че след като ни казаха колко му е тежко на детето състоянието то се отприщи да говори... а и отити не сме имали от поне 2-3 години насам... антибиотик незнае какво е...
Между другото една от причините за отитите и водата в ухото и от там лошия говор и проблемите с него е точно казеина...та при нас поне въвеждането на диетата си помогна може би за това. Ти ме пита в другата тема - млякото не мисля никога да го почвам. Дори на бебока мляко и млечни не давам. Дори сега със строшената ръчичка питах дали не му пречи че не пие мляко и може да не му стига калция - доктора ми каза - "храна по-вредна от краве мляко на тоя свят няма, а и нищо полезно не носи на организма" ...та така за диетата. За Глутена напоследък я нарушаваме(прояде в градината, а там ядът сандвичи след обяд) Поне мляко и млечни не им дават  Joy че като го знам моя какви остри реакции прави на млякото няма начин да не позная, ако нещо е вкусил...

# 220
а тонзилс да са двете дето ми ги изскуба доктора

Брррррррррррррр... и аз имам гаден спомен -
Ужасно си беше! Мен пък ме метнаха, че ще ми сложат камбанки да пея хубаво...Трябва да се запиша - да се чуя Laughing А какви болки в ушите имах ... Още са ми детските кошмари!
По принцип сливиците правят доста проблеми за речта. При моето дете също. Сега като го гледам на снимки прилича на "таралеж" в устата преди да махнат 3-та сливица. Доста напрежение. Може да засегнат както правилното дишане през носа, което има връзка дори с оросяването на мозъка. Също слуха и поведението, което се беше случило и при него.

# 221
Концерта се препоръчва за деца над шест годишна възраст. Д-р Топалова ни я препоръча и почти бе убедена ,че ще ни помогне.Тя определи Жорито като "класически пример за хиперактивно дете с дефицит на внимание". Нямаме друго заболяване,медикамента не се препоръчва за деца с епилепсия и други болести.
От 20-на дни и моето дете приема Концерта. Сега е 6 клас. Има доста сериозен напредък и снижение на хиперактивните симптоми от преди това. Главно след 10-та си година. Но въпреки това взехме решението за медикамент заради дефицита на вниманието,  и повишените структурирани задачи в училище, което изисква доста концентрация и устойчивот от негова страна.
Медикамента се препоръчва само след сериозни консултации с разбиращ специалист, който да следи детето и дозата на лекарството. Също е изключително важно да се съобрази ако има припокриване с друга диагноза и коя е водеща, защото това може да предизвика доста негативи. Рядко ХАДВ е чисто състояние.
За момента няма никакви странични ефекти от описаните вероятни.
От позитивните: На първо място се повлия повишената активност, която при него се проявява най-вече сега в пипане на предмети, издаване на шумове, прекъсване на разговори. Регулира се дневния режим и заспиването - като по часовник. Изглежда се изморява от това че внимава и усвоява в у-ще и сам иска да си ляга навреме и да става рано сутрин към 7 часа / сега учи 2-ра смяна/.  По въпросниците което попълваме / семейството и учителите/ симптомите са се редуцирали наполовина. Има дори някои положителни отзвука от учители, като те обикновено отчитат какво не може. Най- важния отзвук от у-ще беше обаче от класната ни - "Върви към Кротване"- това е буквален цитат Laughing
Мога да споделя с вас какви са наблюденията засега в БГ, понеже бях и на едно обучение по повод синдрома и лечението тук.

# 222
Мога да споделя с вас какви са наблюденията засега в БГ, понеже бях и на едно обучение по повод синдрома и лечението тук.
Оля, ще ни бъде много интересно и чакаме да споделиш  Hug

# 223
  • София
"Върви към Кротване"- това е буквален цитат Laughing
Това е много хубава новина.Радвам се много, но наистина не мога да си представя някой да има оплакване от младежа.Няма да ми повярваш, ама снощи го сънувах  Heart Eyes.

Весели празници дами и господа - наблюдавайте тези дни децата - ще се случи чудо.И по Великден стават чудеса.Важното е да можем да го забележим. Blush

# 224
Христос Въскресе:)
Ето тук обсъждат положителният принос на тонзилектомията и ХА ДВ:
http://www.webmd.com/news/20060403/tonsil-surgery-helps-kids-adhd
Хем е резонно,хем е плашещо
 Shocked newsm78

Общи условия

Активация на акаунт