Хиперактивност с дефицит на концентрация - тема 3

• 72 547
  • 475
  •   1
Отговори
# 390
Зламома, ех как ме зарадва с разказчето за спортния празник... Grinning
Момичета, а аз имам такова притеснение. Мими напоследък много имитира малката, което ме притеснява. Повтаря нейните думички, а те са съвсем по бебешки изговаряни (няма как да  не е така на 1г.9м.). Мими повтаря дори и интонацията, с която малката говори. ooooh! Tired Какво да правя? Какво мислите вие?

# 391
  • София и там където не се пуши
Зламома, ех как ме зарадва с разказчето за спортния празник... Grinning
Момичета, а аз имам такова притеснение. Мими напоследък много имитира малката, което ме притеснява. Повтаря нейните думички, а те са съвсем по бебешки изговаряни (няма как да  не е така на 1г.9м.). Мими повтаря дори и интонацията, с която малката говори. ooooh! Tired Какво да правя? Какво мислите вие?

Ами и при моя намирам такива имитаторски възможности, не всеки може.

# 392
  • София
Всяко дете премива през такъв период на подражание.По голямата част от това, което можем и знаем всъщност научаваме чрез подражание.Постепенно започват децата да използват в ежедневието си наученото по този начин по индивидуален собствен модел.
Горе долу така ми обясниха психолози и психиатри това мое притеснение относно подражанието.Въпреки, че при Мишо подражанието дойде сравнително късно и продължава ужасно дълго - това е добър знак именно, поради факта, че изобщо го прави.
Обясних го със свои думи.

# 393
Дороти, Катинка, благодаря! Но аз имах предвид това, че не съм много сигурна колко за добро е имитирането на по-малко дете (доста по-малко, почти бебе дето се вика). Ще дам такъв пример. Думичките, които изговаря малката са неправилни, напр. вместо вода, тя казва "дода". Мими съвсем целенасочено (не ехолалично, което може би щеше да ми е някакво успокоение), когато иска да пие вода, изговаря думата, като сестра си ("дода"), макара отдавна да няма проблем с тази дума. Ох, незнам дали сега успях да се изразя правилно. Страх ме е да не се получи някакво "дърпане" на зад покрай бебето.

# 394
 Мари_Анка   казвай й че не я разбираш, пък и на бебето, може да започне каката да ти превежда.

# 395
  • София
Мари_Анка   казвай й че не я разбираш, пък и на бебето, може да започне каката да ти превежда.
Ей това е суперидея - браво   bouquet.Ще я ползвам и аз.

# 396

Ами и при моя намирам такива имитаторски възможности, не всеки може.

Maй е характерно за нашите деца това.  Grinning Станимир направо разиграва цели диалози от любими детски филми с такова имитиране на интонацията, че не е за вярване. От детската градина ми казаха, че понякога , когато не му е интересно със заниманията там започвал да рецитира филмчетата на госпожата и страшно ги забавлявал с това, но за мен е малко притеснително, защото той е голям хитрец и понякога нарочно го прави като се опитва да отвлече вниманието, ако не иска да свърши поставена задача.  ooooh!

# 397
Здравейте   много правилен е подхода  и съвета на dorothy   Peace Това го  знам от нашия логопед и лично съм го прилагала     когато не  говореше ясно или съкращаваше думите  ... казвах Нищо не ти разбирам   Rolling Eyes  Какво казваш ? Детето трябва да е  на ясно  че като говори не разбираемо  не го разбират околните  ..така се мотивират малко   или много  да се научат поне  при нас действа  ... Ако детето говори     тихо и несигурно   това е често срещано     при   деца  които  късно проговарят    тактиката е съшата   Нищо не чувам      много тихо  говориш повтори...по високо:hug:  bouquet

Последна редакция: сб, 31 май 2008, 20:23 от Bluevelvet

# 398
Здравейте   много правилен е подхода  и съвета на dorothy   Peace Това го  знам от нашия логопед и лично съм го прилагала     когато не  говореше ясно или съкращаваше думите  ... казвах Нищо не ти разбирам   Rolling Eyes  Какво казваш ? Детето трябва да е  на ясно  че като говори не разбираемо  не го разбират околните  ..така се мотивират малко   или много  да се научат поне  при нас действа  ... Ако детето говори     тихо и несигурно   това е често срещано     при   деца  които  късно проговарят    тактиката е съшата   Нищо не чувам      много тихо  говориш повтори...по високо:hug:  bouquet

Аз пък не бих го нарекла тактика, а съвсен нормална реакция, като не чуваш да кажеш че не чуваш и като не разбираш да кажеш че не разбираш. Дори и да се досещаш, защо трябва да си напъваш мозъка или пък слуха за да чуеш. Май се получава така, че покрай опитите за специални уж работещи тактики забравяме да се държим естествено и разумно, а това е всъщност, което най-много помага.
Мари Анка, това, че по-голямото дете имитира по-малкото е съвсем нормално поведение и почти всички деца го правят. Сестра ми се беше притеснила и тя така, че големият и син имитира малката щерка и така ще изостане в развитието. Но не е така, това е нормален период и отминава. Предполагам причината за него е, че голямото дете вижда, че на малкото се обръща повече внимание и започва да го имитира във всичко с цел да получва и то повече внимание. Така че не е характерно само за хиперактивните, по-скоро е признак, че детето ти е нормално.
pasinet, и преди съм ти казвала, че намирам голяма прилика между децата ни. Вчера бяхме на детски рожден ден и Давидко пак успя да стане център на внимание, явно това си му е нужда и си му идва естествено извътре. Като духнаха свещичките тук в Дания е традиция да се пее една тяхна си датска песничка. Бяхме доста народ, но нито един родител или дете не се сети да я запее. Добре, че беше Давид и в точния момент запя с глас меден загорски. Малко с негови си измислени думички, но мелодията я докара. Със завладяващо самочувствие и много ни развесели всичките. Та излиза, че по правило неадекватно реагиращи деца, понякога реагират най-адекватно от всички. Направо ако не беше Давид да се закача с всички и да измисля забавления, щяхме да си умрем от скука, щото повечето хора не се познавахме и не си говорехме много много, още повече, че всеки си гледаше децата и нямаше как да се отпусне и да подеме и поддържа разговор.

# 399
Момичета, след малко отивам да взема Мими от ДГ. През лятото започвам да си я прибирам на обяд, за да може докато малката спи, ние с нея да работим. Купила съм тетрадки, от онези с картинките. Помолих и учителката да ми даде техните, с които работиха през изминалата учебна година.
Снощи с моето момиче проведохме следният разговор:
- Мамо, ще може ли да ми разкопчееш роклята?
- Разбира се, какво ще правиш?
- Ще се преобличам.
Аз видимо доволна, че така правилно подреди изреченията. След малко вика от нейната стая:
- Мамо, а къде ми е синята пола?
И това всичко казано с въпросителна интонация. Grinning
Дороти, благодаря за чудесния съвет!  bouquet
Никифин, благодаря ти за успокоителните думи, но Мими определено не може да направи подобна преценка - на кой обръщаме повече внимание. Confused На едно здраво дете, това винаги му прави впечатление, то изпитва чувство, че е пренебрегнато, когато това наистина се случи, но при нашите деца, нещата уви, стоят по друг начин. Sad

# 400
... Мими определено не може да направи подобна преценка - на кой обръщаме повече внимание. Confused На едно здраво дете, това винаги му прави впечатление, то изпитва чувство, че е пренебрегнато, когато това наистина се случи, но при нашите деца, нещата уви, стоят по друг начин. Sad
Е, Мари_Анка не говори така, сякаш детето ти не изпитва чувства и не може да преценява. Не знам как стои точно положението при вас, но щом може да проведе този разговор за който спомена, не мога да си представя, че няма такъв усет. Толкова много съм чела какво пишеш за нея и много се натъжих. Иска ми се да вярвам, че за това грешиш.  Confused

# 401
pasinet, децата ни изпитват чувства, които не  разбират съвсем. Изобщо историята с чувствата ми е болна тема. Ревност не изпитва, определено. Никога не ми е казвала, че ме обича или че изобщо обича някой. Не съм сигурна дали е на ясно със значението на самата дума. Разстройва се лесно, именно защото не може да си обясни собствените чувства. Аз и ги "превеждам" ( ти сега си ядосана, защото..., ти сега си тъжна, понеже...), но понякога самата аз незная какво точно я е разстроило.  Confused Гадая. А реакциите по отношение на чувствата на другите са неадекватни. Не може да "чете" по лицата на хората и често  избухва в смях, когато аз или някое дете се разплаче.

# 402
Мари_Анка, надявам се с времето Мими ще започне да разпознава и разбира по-добре собствените си чувства. Пожелавам ви да е по скоро, но щом нещо го има, детето в един момент ще се научи да го разпознава и говори за него. Не е като да няма чувства.
При нас проблема с чувствата понеже е точно обратен, толкова са много емоциите и само те го вълнуват, и само тях разпознава добре и е трудно да му се обясни, че нещо трябва да се прави, и да се учи. Някак не може да разбере, че ако нещо не му е приятно защо да има "трябва". Все още не. И аз се надявам до училище да е напреднал в разбирането на тази дума.  Confused
Понеже мен макар, че понякога ми досажда с емоционалните си изблици моя малчуган, но и е много приятно да чуваш, "мамо обичам те", ти го пожелавам скоро да чуваш наистина често това от твоето прекрасно момиченце.  Hug

# 403
Скоро не съм писала тука. На Мири групичката в Детската се "пенсионира" - на есен са първолаци  Flutter. Не ми е гадничко, щото така или иначе те бяха с една година по-големи от него /той не беше за там, но го сложиха при по-големите/. Сега Мирката е в друга група при една година по-малки дечица. Изцяло наново почваме - учителки, деца, стая, гардеробче, легло. Но човека не го бърка това. Отишъл, обул се, влязъл си в стаята все едно е бил е пребил там  Laughing.
И нещо много интересно като факт, /моля, мъжки майки не завиждайте  Laughing/ - в новата групичка засега са само момичета и две момченца, едното от които е Мири  newsm53 smile3502. Лелеееее, голям сваляч ще става  Blush

Последна редакция: вт, 03 юни 2008, 12:31 от pepi_r

# 404
Аз да оспамя, ама много го харесват и моя момичетата. Все го прислужват, грижат се за него, той дори им дава задачи.

Общи условия

Активация на акаунт