Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Какво да правя, ако детето ми не проговори до 1 година и 3 месеца?
Какви са признаците, че детето се развива нормално в областта на речта?
Как мога да мотивирам детето си да започне да говори?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Какво да правя, ако детето ми не проговори до 1 година и 3 месеца?
Не трябва да се притеснявате, тъй като всяко дете се развива индивидуално. Някои деца може да започнат да говорят по-рано, докато други може да се забавят до 2-3 години. Важно е детето да проявява интерес към говоренето и да разбира командите, така че насърчавайте го да опитва да произнася думи и не се фокусирайте върху сравнения с други деца.
-
Какви са признаците, че детето се развива нормално в областта на речта?
Детето трябва да може да изпълнява основни команди като „донеси това“ или „иди до тати“. Също така наблюдавайте дали детето разбира какво му се казва и проявява интерес към комуникацията, дори и с неразбираем бебешки език. Ако детето изразява намеренията си чрез жестове и мимики, това е положителен знак.
-
Как мога да мотивирам детето си да започне да говори?
Обсъждайте различни теми с детето, четете му книжки и повтаряйте често думи и фрази. Играйте игри, в които се задават въпроси, и четете книги с картинки, за да насърчите детето да назовава обекти. Важно е да бъдете търпеливи и да създадете положителна среда, в която детето се чувства уверено да експериментира с говоренето.
-
Каква е възрастовата граница за проговаряне на децата?
-
Какво да правя, ако детето ми не отговаря на таблиците за речево развитие?
И аз чакам моя да проговори а е на 1 и 6 месеца казва само мам, дай и другото е на неговия си език
Вече говорим с пълна сила