Козуначна тема 2008- II част

  • 74 751
  • 750
  •   1
Отговори
# 210
# 211
  • Мнения: 1 440
Снощи и аз направих първият си козунак по рецепта на Скарлет .Втасалото тесто разделих на 4 ,трите ги сплетях на обикновена плитка и стана един голям козунак.А от четвъртата част направих козуначният кранче на Дрема.Като за първи път става,но станаха малко тестени,не се надуха достатачно.И тъй като за първи път меся козуначно тесто искам да ви попитам ,когато втаса тестото трябва ли да е лепкаво или просто му е било малко брашното?Моето стана много лепкаво ,трудно го сплетох защото ми се лепеше по пръстите.Спазих рецептата стриктно .За крачна сложих още малко брашно за да го разточа но и той е малко тестов..Ето го как изглеждат://images25.ма.GB/005643363.jog
а това е крача://images25.ма.GB/005643364.jog
http://images25.ма.GB/005643366.jog Дано да съм качила правилно снимките

ifets, не бих казала, че тестото след втасване е лепкаво...напротив, много е еластично и меко Peace Явно нещо се объркало при приготвянето или още в началото при измерване на продуктите

# 212
  • Мнения: 7 091
Преди да съм каталясала окончателно искам да кажа едно огромно благодаря на Джемма! Рецептата за козуначни кифлички е неповторима! Направих 50 бройки днеска в 3 следобед, в момента е 9 и няма нито една.  ooooh! Утре ще правя пак, тази вечер ако имам сили ( защото пекох и ръжени земелки) ще пусна снимките ( добре, че си държа фотоапарата в кухнята, че нямаше да успея и да ги снимам даже!).
Препоръчвам горещо тази рецепта! Peace

Ето тук постнах снимките заедно с рецептата, като съм отдала заслужени благодарности на Джема ( + линк към рецептата и), надявам се да нямаш нищо против Джема, но рецептата е страхотна и не можех да не я споделя! Hug Peace Heart Eyes

http://tandoorisjourney.blogspot.com/2008/04/palm-sunday-kitchen … acles-part-1.html

Последна редакция: пн, 21 апр 2008, 17:38 от Tandoori

# 213
  • Мнения: 171
Привет  Simple Smile
Вчера правих козунака на Наталина. Получи се страхотно тесто , втаса веднъж, оформих 2 козунака (защото нямах подходящ съд за 1 ) - един плетка 5-ца и един плетка 4-ка. Заеха 1/3 от съдовете, но при втасването се надигнаха наполовина, не стигнаха до ръба както беше написано, че трябва. А при печенето си развалиха плетките , не се виждаше че са изплетени, единия стана направо равен отгоре, като кекс.  Май във второто втасване и печенето сгафих нещо  newsm78 , но какво ли? Първия път тестото ми втасва във фурната на 50 гр., за 50 мин. беше готово. Втория път оформените козунаци втасваха пак там, изчаках ги час и 15 мин. и реших , че може да превтасат и не ги чаках повече.

Това ми беше генералната репетиция за Великден. Уфф , дано успея за тогава , защото ще пътуваме и ще нося в нашите и в свекърва ми .

Междувременно от козунаците вече нищо не остана, страхотни са на вкус , а станаха и на хубави конци. Освен кисналите в коняк стафиди сложих и пияни вишни (няма да повторя , защото леко горчаха) и локум нарязан на много ситно.

# 214
  • Мнения: 5 026
Ето и моя опит с козунака на Джемма. Не го докарах много на вид, но на вкус е мммммм  Peace
1   2   3   4

Карах стриктно по рецептата-тестото беше малко лепкаво, в смисъл можеше да поеме още брашно, но не посмях,да не стане хлебно. Оформях с олио. И плетох 3-на плитка,вместо четворна, тавите не са подходящи, но до края на седмицата ще натамъня доза,форма,големина...

# 215
  • Мнения: 125
За всички , които се интересуват от силиконовите форми от френския сайт , ето линк :
http://www.laredoute.fr/achat-espace-marques-solutions-maison-cu … &pagenumber=2

# 216
  • Мнения: 1 541
След трети неуспешен опит за този сезон вече искам помощ от вас! За разлика от миналата година, когато без проблеми козунаците ми ставаха като по учебник без грам усилия, тази нещо не разбирам какво греша- пробвах няколко рецепти, топло е в стаята, втасва по два пъти, меся го на няколко цикъла в машината и пак накрая е целият шуплест, а не на конци  Crossing Arms
Плетката също почти не си личи, а тестото беше много хубаво и жилаво.....какво бъркам, как да разбера. Вече си мисля да сменям брашното, защото просто не се сещам друго. Сега ползвам Панино.....
Вече се чудя тези хлебни козунаци какво да ги правя......Уфф....
И един въпрос още- мога ли да увелича количеството на захарта в рецептите, защото за нашия вкус е малко 150 гр. за 500 гр брашно.

# 217
  • Мнения: 1 440
*MILADY*, не знам дали е от брашното, но е възможно newsm78 Аз лично напоследък, а и за Коледа ползвах само на Софимел като предпочитам това специално за питки и козунаци, но от обикновеното им също съм много доволона Peace Смени го пък може и да окаже влияние....Успех Hug

# 218
  • Ах, морето
  • Мнения: 376
Аз също съм за Софимел. Не знам дали е от брашното, но преди купувах каквото има в кварталния магазин и резултатите изобщо не бяха така добри. Откакто открих брашната на Софимел, нямам издънки. Успех!  Peace

# 219
  • София
  • Мнения: 18 685
Само Софимел, светлосиньото, с разни картинки на питки отпред Peace От години ползвам само това, досега издънка не съм имала Peace

Момичета, аз нещо друго да питам. Кога ще правим козунаците? В петък ли или в събота? Защото аз планирам поне 3 рецепти да пробвам и ако ще ги правя всичките в един ден, ще се скапя, нали съм и бременна Rolling Eyes Чудя се дали да не подкарам от петък, поне един да ми е готов, но като си познавам домочадието, няма да устиска до неделя Mr. Green

# 220
  • Мнения: 2 589
Ето моят първи опит за козунак по рецептата на Наталина и второто ми месене през живота:
   

Последната сплитка малко се е търкулнала в страни и забравих стафидите,но излезе добър за ядене  Mr. Green

# 221
  • София
  • Мнения: 4 516
Само Софимел, светлосиньото, с разни картинки на питки отпред Peace От години ползвам само това, досега издънка не съм имала Peace

Момичета, аз нещо друго да питам. Кога ще правим козунаците? В петък ли или в събота? Защото аз планирам поне 3 рецепти да пробвам и ако ще ги правя всичките в един ден, ще се скапя, нали съм и бременна Rolling Eyes Чудя се дали да не подкарам от петък, поне един да ми е готов, но като си познавам домочадието, няма да устиска до неделя Mr. Green

Може да замесиш една доза (или две направо) от петък и да ги оставиш да втасват в хладилника. За 8-10 часа тестото става двойно. После го вадиш да отпусне на топличко, месиш, плетеш, слагаш стафиди и плънка, оформяш и втасваш по стандартния ред. Като направиш едната доза, почиваш малко и почваш втората. Така докато първата втаса и се опече, втората ще е почнала да втасва вече. А между другото пускаш машината да меси третата доза, защото при нея ще има и първо втасване.

Аз поне така мисля да процедирам, че имам повечко поръчки за козунаци. Това за хладилника съм го пробвала вече - получава се идеално.

# 222
  • Мнения: 1 541
Купих обикновено тип 500 на Софимел и днес ще правя пореден опит. Дано да е това причината, че ако и сега не стане вече ще  Crazy 
 Белинда, като за с коремче доста амбициозна задача си си поставила- браво, но все пак имай милост към себе си  Hug
Аз мисля в събота да правя финалния- ако ефектът е като първите три и за след Великден ще имаме  Mr. Green

Стискайте палци- отивам да меся след малко. А за захарта никой не ми каза- може ли да е повече или е важна пропорцията в рецептите?

jmoto , впечатлена съм!!! Браво- ще идма на уроци при теб за месене и плетене  Grinning

# 223
  • Мнения: 2 211
...А за захарта никой не ми каза- може ли да е повече или е важна пропорцията в рецептите?


Аз винаги слагам повече захар, защото обичаме козунакът по - сладък и не съм имала проблем.

# 224
  • Мнения: 1 486
Момичета,помагайте бързо! Praynig
Правя козунак на Скарлет,но половин доза с машината за хляб.Втаса и го изкара да го плета-ами то е толкава меко тесто,
че просто като го оставя се разплува.Какво да го правя-предполагам,че вече не е редно да се слага брашно,а продуктите мерих абсолютно точно!Къде греша?

Общи условия

Активация на акаунт