Козуначна тема 2008- II част

• 74 801
  • 750
  •   1
Отговори
# 120

Ще има ли интерес към рецепта за козунак с 25 яйца, меси се на ръка, от моята майка?
Аз,аз   Peace Баба ми правеше подобен, сети ме да я питам за рецептата  Grinning Страшен вкус  Peace

# 121

Ще има ли интерес към рецепта за козунак с 25 яйца, меси се на ръка, от моята майка?
Аз,аз   Peace Баба ми правеше подобен, сети ме да я питам за рецептата  Grinning Страшен вкус  Peace

Само искам да помоля - ако евентуално някой се навие да го прави този козунак, нека след това да ми каже резултата. Благодаря! И евентуално ако някой го приспособи към хлебопекарна......

Козунака на мама

За 1л. Прясно мляко

25 яйца
2 кубчета прясна мая
Олио 1кг. и половина захар
Мазнина – олио и краве масло – около 1л. мазнина
Брашно – около 5кг.
миризми - ванилия, есенция, лимон и пр.
стафиди, бадеми и др. чудесии за козунаци

От това мляко и маята се бухва(+малко захар) и се прави гъста каша с брашно
Като се надигне още един път се разбърква и пак втасва
Като втаса 2-я път се прибавят яйцата и съда да е топъл. Слага се маята и се добавя щипка сол. Добавя се брашно и се прави гъста каша. пак се разбърква като втаса. През това време се слага захарта и докато се стопи захарта. После брашното се отсява и се прави кладенец и се сипва всичко – втасалото+млякото със захарта+миризмите и от мазнината – около по-малко от половината. Меси се. Като стане гладко тесто и се взима с ръце мазнина и се измесва. И се образуват бели шлюпки. Брашно не се слага. 100 пъти се удря в масата. Слага се на топло и втасва.......не трябва въобще да залепва. Разнася се по тавите и втасва и пече – 40мин. На 150-180 градуса.

Става стархотен на вкус! Пояснявам......свинска мас не използвам и затова рецептата ми е с краве масло.

# 122
Великденски козунак

3 яйца
1ч.ч захар
1ч.ч прясно мляко
30гр.мая
150мл. олио
800гр. брашно
1с. л. ракия
лимонова есенция
настъргана кора на 1 портокал

# 123
Ето го и моя първи козунак
Трудно го извадих от формата и на места се разкъса. А я намазах хубаво с олио  Thinking
Като за първи път съм доволна от себе си  Blush

# 124

Супер е! Идеален е за първи път! А аз с какво ли ще се похваля......Поздравления!

# 125
  • Балчик
Не виждам нищо необичайно в 25-те яйца- все пак там брашното е 5 кг. Просто е увеличена дозата , падат се по 5 яйца на куилограм брашно. Такова количество все пак трябва някой и да го яде. Laughing
А за хлебопекарна- просто намали продуктите, нищо няма сложно щом можеш да делиш и знаеш колко брашно максимум може да поеме машината ти. Peace

# 126
  • Ах, морето

Само искам да помоля - ако евентуално някой се навие да го прави този козунак, нека след това да ми каже резултата. Благодаря! И евентуално ако някой го приспособи към хлебопекарна......

Козунака на мама
...

Като се разделят количествата на продуктите на 5, си става нормална рецепта с 1 кг. брашно и 5 яйца и съответните кол-ва захар и мазнина. Не виждам нещо по-различно от останалите рецепти и смятам, че ще стане и в хлебопекарната. Не мога да си представя как се меси тесто от 5кг. брашно. Явно бабите ни са били доста по-издръжливи от нас, без да разполагат с удобствата, които имаме днес.

Джема, писали сме едновременно, ама аз докато сваря да постна... Grinning

# 127
Такова количество все пак трябва някой и да го яде. Laughing

Незнам...това е количеството, което мама прави когато се съберем цялата фамилия......И децата като ядат само козунак и яйца, едвам има после да даде после и на семейство по 1 козунак....Нали все пак това е целта на празника - да се събере фамилията.

За майка ми праването на козунаци е цял ритуал... - Топло в къщи, не дава често да се отварят вратите, всичко е на стайна Т, дори и тавите, незнам... - има нещо толкова мило във всичко това. Може би е мило, защото знам,че майка ми не е спала цяла нощ за да направи дъхавите аромати и ги е направила с много, много любов за нас - децата и внуците и. За да ни събере около себе си! Ето това е традицията и безценното за мен - семейството заедно на един от най-големите християнски празници, забравили грижи и проблеми и всеки радостен,че е отново у дома.....

Изивнете за отклонението......Но наред с козунака ми се иска преди всичко да създадем семейна атмосфера у дома за този светъл християнски празник!

Не съм казала,че козунака е специален,че има нещо необичайно или ненормално......Просто попитах дали има мераклии за подобна рецепта. Точно защото има много рецепти за козунаци и не знаех дали има смисъл да я пускам......

# 128
A aз да ви попитам,как се отразява на козунака заместването на олиото със зехтин?Някой пробвал ли е?
Изобщо не ползвам олио за нищо, козунакът не е изключение. Става си хубав.

# 129
Запис  Peace

# 130
  • Балчик
Мама Цоцоланка. дано не си се обидила от думите ми. В козуначеното тесто са важни пропорциите и когато те са спазени дали е с 5, дали с 25 яйца е все едно.
Иначе си права- семейната атмосфера е чудесна, хубаво е че има кой да ви събира и да меси за вас. У нас не е така и никога не е било. Cry Аз меся само за семейството си, все още децата ми нямат свои семейства. Надявам се в бъдеще да се събират у нас всички на моите козунаци. Желая ти весел празник и се радвайте на задружното си семейство.  bouquet

# 131
Здравейте момичета!
От доста време се възхищавам на кулинарните ви творения. Реших и аз да се запиша в темата, въпреки, че сам с две леви ръце. Днес правих мини панетоне, като тестото замесих в хлебопекарната. Мисля, че станаха сполучливи. Мъжа ми обеща да ги снимаи ще ги пусна малко по-късно.
А възможно ли е да дадеш рецептата  за мини панетоне ?
  bouquet

# 132
Надявам се в бъдеще да се събират у нас всички на моите козунаци. Желая ти весел празник и се радвайте на задружното си семейство.  bouquet

Надявам се и у нас, и у вас да е така на християнските празници... - да си се събираме и да ни е хубаво! Благодаря ти за хубавите пожелания, на теб желая същото!

Втасване

Резултата

Още е топъл и не сме го разрязали......Сега ще слагам и другата тава....

Благодаря ти, Лебедке за козунака!

# 133
mariana7510, промоцията видях в Била, но може би и в другите магазини ще има. Формата е правоъгълна, 30см. от алуминий май (не знам какво точно е това покритие)...не е с незалепващо покритие...но според мен з ацената си е направо перфектно. Предполагам ще събере 1/3 доза козунак newsm78

# 134
Надявам се в бъдеще да се събират у нас всички на моите козунаци. Желая ти весел празник и се радвайте на задружното си семейство.  bouquet

Надявам се и у нас, и у вас да е така на християнските празници... - да си се събираме и да ни е хубаво! Благодаря ти за хубавите пожелания, на теб желая същото!

Втасване

Резултата

Още е топъл и не сме го разрязали......Сега ще слагам и другата тава....

Благодаря ти, Лебедке за козунака!

Поздравления    bouquet да снимаш и конците   bouquet

Общи условия

Активация на акаунт