Без земя... Биологично динамично земеделие.

• 34 722
  • 226
  •   1
Отговори
# 135
Здравейте момичета,
преди няколко дни взех от библиотеката книгата "Без земя" -невероятна книга. Чета я втори път, но реших да си я купя и търся в интернет. така попаднах във форума. за мое голямо разочарование пише , че е изчерпана, ако някой ч намери в Соция (аз съм от Шумен) ще му бъда благодарна.
Сега няколко думи за мен. По професия съм икомомист с 23 години стаж като счетоводител и гл. счетоводител и то все в престижни учреждения, но преди 6-7 години реших, че нямам нерви само да седя пред бомагите и да чета неспирно промените в закноните, да ме заплашват от данъчно и къде ли не, и т.н. и реших да се занимавам със земеделие. Имам от дядо ми 24 дка земи на село, направих овошна градина- вишни, че уж по- малко са взискателни,след това купих до тях още 26 дка и ги засадих с череши, ама ги гледам с торове  и препарати. Непрекъснато се ровя в земеделски книги  и това ме влече, очаквам с нетърпение да започна да получавам доходи от градините и да приключа окончателно със счетоводството( сега работя само на частни фирми без работно време, че в градините си има доста вабота).
От тази книга така се запалих по биологичното земеделие, че само за това си мисля ден и нощ. Искам да направим със сина ми биологична градина, имаме още доста закупени земи. В момента издирвам книги за биологично земеделие. Снощи открих "Наръчник по екологично градинарство " и мисля да си я поръчам по интернет. Ако вие знаете подобни книги, моля да споделите.

# 136
  • Пловдив
Емилия, ако ще го правиш не само за удоволствие, виж това http://www.mzh.government.bg/Article.aspx?lang=1&rmid=582&am … id=582&lmid=0

# 137
Благодаря Cleare,
С програмите съм запозната, наистина ако се заема с биологично земеделие ще се опитам да се възползвам от програмите. През първите 2-3 години в биологично земеделие добивите са много ниски, така, че  момичетата които мислят да се захванат с това не трябва да се отчайват , а да издържат до към третата година и тогава нещата ще се нормализират. Ако някой може да ми даде координати на хора, които се занимават с биологично земеделие, ще съм им много благодарна.
Аз си купих книгата "наръчник по екологично градинарство" и ми хареса, но мисля, че е по- подходяща за любители, така, че желаещите могат да й "хвърлят едно око". Ако някой знае др. книги, нека ги каже.
Радвам се, че попаднах в този форум и срещнах сродни души. Успехи на всички.

# 138
  • Пловдив
Ами, не е задължително да са по-ниски добивите. Всъщност това може да важи за вече създадено насаждение, което е свикнато да бъде третирано с пестициди и да бъде торено с изкуствени торове. Тогава, щом спреш да пръскаш, изведнъж се появяват накуп всички съществували проблеми и това води до намаляване на качествената продукция - примерно за черешите - ще имаш добив, но да речем, ще са червиви. Идеята на този тригодишен период е да се стабилизира екосистемата, да се възстанови биологичното равновесие (а това става бавно и постепенно), да се намножат полезните видове (буболечки), които също са били унищожени от препаратите, да се поизчисти почвата от натрупаните замърсители. Когато се достигне това равновесие, в идеалния случай екосистемата се контролира сама и ти почти не се намесваш в нея, а в по-лошия ти й помагаш, но само с разрешени средства, които не тровят природата. Специално за черешите и червивостта, мога да ти кажа, че се постига перфектен контрол с жълти лепливи табла или феромони.
Момичета, радвам се, че открих тази тема.
за съжаление биоземеделието не е още много попуярно в БГ, но БГ-мамма е сила и се радвам, че сред вас има запалени на тази тема. Ако ме приемете, на драго сърце ще коментирам с вас. А може би - да се направи отделна тема "Биологично земеделие", защото тази според заглавието се отнася до Биодинамичното, а то е малко по-различно. bouquet

# 139
Каква според теб е разликата между биологичното и биологично -динамичното земеделие? Аз поне на пръв погед не намирам такава. Или може би, че при биологичното са разрешени някакви средства за борба с вредители и болести, но пък това го има и в биологично-динамичното. Ще съм ти благодарна ако ми посочиш разликите, че за мен това е от особеноо значение, нали сега съм си наумила да се занимавам с биологично земеделие (да профукам парите които получих от продажбата на една къща) и да мирясам.

# 140
  • Пловдив
Биологично е това, което се осъществява по правилата на Регламент ЕИО 2092/91, и за което става дума на страницата на МЗХ. Биодинамичното се базира основно на учението на Рудолф Щайнер, за когото беше писано по-горе. Характерното за него е, че се използват така наречените биодинамични смеси, които включват рога и други неща, за които в момента не се сещам, доколкото знам там има значение и цикълът на луната - кога е подходящо да се сади, кога да се бере и т.н. Но аз не съм веща в биодинамичното. Все пак, ще гледам да потърся инфо. А биодинамична ферма има до Бачково (27 км от Пловдив, по посока Смолян). Човекът се казва димитър Стоянов и е много, много запален, прави комбинирано биологично и биодинамично (те не си противоречат), плюс селски туризъм, чете и Анастасия, познава се и с издателите на Родово имение. Ще потърся координати и ще ти ги пусна. Можеш много да научиш от него, дори и да го посетиш, за да видиш на място как става всичко. Аз не знам дали другата седмица ще имам нет, защото съм на път, но по-следващата съм отново на линия.
А, и още нещо: за да ползваш програмите на ЕС за субсидиране, ти трябва сертифицирано биологично производство, а ти ако искаш, можеш да надградиш до биодинамично. 

# 141
Благодаря Cleare,
ще съм ти благодарна за кординатите. На този етап съм много ентусиазирана за биологичнодинамичния метод за отглеждане, търся и купувам подходяща литература, в този форум научих за още някои книги , които ще потърся. Да видим докъде ще я докарам. Опитах се да изпратя ЛС на Deepinside ако може да ми изпрати лекциите на д-р Щайнер, но но ми излезе някакво съобщение , че не мога да се свържа вече с него. може ли някой да ми ги изпрати, ще съм му много благодарна.
Успехи на всички в начинанията

# 142
Аз съм качила книгата в моя блог, временно я бях направила само за контактите ми да могат да я теглят, сега пак ще я пусна за всички. Ето я книгата - http://maktuba.multiply.com/journal/item/11/11

# 143
Емилия,с много трудна задача се захващаш.Обмисли много добре не6тата и потърси много литература по въпроса.
Не съм чела "Без земя",но освен борбата с вредителите,трябва да се има впредвид и, че дръвчетата трябва да се предпазват от сланите,както и от прекалените валежи.
Затова от голямо значение е да разполагаш с агроклиматична характеристика на района-за данни можеш да се обърнеш към Лиляна Велева във филиала на НИМХ в Шумен.Данните за почвената влага за вашия район ги времат от Царев брод.
Успех ти желая!  bouquet

# 144
Аз съм качила книгата в моя блог, временно я бях направила само за контактите ми да могат да я теглят, сега пак ще я пусна за всички. Ето я книгата - http://maktuba.multiply.com/journal/item/11/11

Maktub, страхотно.

# 145
Omega благодаря за съветите и информацията.
По отношение на сланите, за сега съм виждала само в Италия да се поставят мрежи срещу слани и грауушки и то върху лозя. За БГ това е доста скъпо и за овошни градини с височина на дърветата 3-3,50 м. мисля, че става неизпълнимо. За валежите- едва ли някъде предприемат мерки срещу проливни валежи, по- скоро в зависимост от климата се съобразяват видовете насаждения Simple Smile

# 146
Момичета много хубава тема,едва тази вечер я открих.

Съжалявам,че ще навляза с глупав въпрос,но имам нужда от съвет по тази тема.Дали някъде из тези места /особено от линковете на първа страница/ не могат да се закупят продукти?Става въпрос за моя позната,която има проблем...Няма да навлизам в подробности и да ви занимавам,но тя не може да яде никаква храна/говоря за плодове и зеленчуци,ядки,житни и бобови,изключени са съвсем яйцата и месото/ която е обработвана по какъвто и да е начин с химикали и т.н..Дори ако зеленчуците са посадени от "купешки" семена пак не става...Знам,че проблема е съвсем друг,но няма значение,просто искам да се опитам да и помогна.Тя буквално не може да яде почти нищо защото на практика е почти невъзможно да се намери необработвана храна знаете.

Приемам идеи и предложения всякакви...Моля ви дайте ми поне насока,много съм притеснена за това момиче.

# 147
  • София
Понеже ми е любопитно, извинявам се ако не е удобно да отговориш, но тя по здравословни причини ли не яде нищо (т.е. има алергии и т.н.) или самата тя е решиал да не яде обработена храна?

# 148
Yanche незнам точно как са се стекли нещата при нея,не ми е толкова близка приятелка,за да я разпитвам или да ми сподели,само знам,че е от доста години така.Тежи едва 38 кг....незнам какво да кажа,тя ми сподели,че я е страх,защото идва зима и тогава е най-страшно,защото почти няма храна.В момента нещото,което я спасява е копривата.
Но не ги яде заради алергии,просто казва,че усеща всеки химикал,пестицид и т.н. и ако хапне няколко дни след това е зле.Аз осъзнавам,че проблема и е другаде,това ми е ясно,но като за начало ми се иска да и помогна най-малкото с...храна.

# 149
Здравей EASpirit ,
Ако наистина това е проблема на твоята позната, може да си купува мед от познати за които знае , че не подхранват,едва ли има човек , който да не знае какви са неговите качества. Друго за което се сещам е орехи, но да ги купува с черупки и тя да си ги чупи, едва ли някой пръска орехите си. Не знам от кой град е , но където и да живее, при положение, че има такъв проблем не е зле да се ориентира към някое близко село, където сама да произвежда екологични продукти.
Успехи.

Общи условия

Активация на акаунт