Алтернативна козметика

• 130 065
  • 1 231
  •   1
Отговори
# 660
Lauren, на Weleda има бебешко олио, което е без аромат. Аз съм го ползвала за себе си и съм доволна, но все пак ти ще го ползваш за бебче  Thinking Виж тук има описание на продуктите, които внасят в БГ http://www.geocities.com/kabiv/weleda_info.doc   bouquet

Последна редакция: ср, 14 яну 2009, 11:54 от Winnie_the_Pooh

# 661
Можеш да ползваш спокойно преварен на водна баня зехтин. Аз си бях взела био зехтин и с него мажех бебо. Сега ползвам едно мляко на Веледа и съм доволна, но е вярно, че е доста ароматно.
Иначе, в био маг има още две марки, които имат продукти за бебета - Logona и Essential Care, като втората е по-хубава и по-скъпа. Обаче като начало, според мен, зехтинът си е перфектен. Стига само да нямаш против бебто ти да мерише на салатка. Laughing

# 662
За алтернативна козметика.
Какво искате да избегнете, като минавате на алтернативна козметика и какво разбирате под "алтернативна козметика" ?
Много е важно да се отговори на този въпрос.
Хума е козметичен продукт.
 Simple Smile

# 663
  • Linz
Запис.

Аз искам да избегна вредното влияние на химикалите, които се съдържат в козметичните продукти. Въпреки, че използвам много малко козметика- не мисля, че е необходимост и нещо, без което не може.

# 664
Аз искам да избегна вредното влияние на химикалите, които се съдържат в козметичните продукти.
thumbsup
и най-вече тези, за които е доказано или е с висока степен на сигурност, че е налице вреда при употреба, но въпреки това се използват в повечето козметични средства.

# 665
  • София
да, точно, като парабени например

# 666
За алтернативна козметика.
Какво искате да избегнете, като минавате на алтернативна козметика и какво разбирате под "алтернативна козметика" ?
Много е важно да се отговори на този въпрос.
Хума е козметичен продукт.
 Simple Smile

Естествени, натурални продукти, или получени от тях по щадящи технологии, и подходящи за целта на козметиката, форми. Без консерванти, добавки, изкуствени ароматизатори и пр. индустриални, синтетични заместители.
Това по-изчерпателно ли звучи?  Simple Smile

# 667
Не разбирам обаче какво толкова пишещите в темата са вдигнали мерника на съвременната козметика, че са решили бавно, но сигурно да я премахнат от ежедневието си.

Ето с това мисля:

Без да претендирам, че разбирам от химия, бих искала да внеса малко яснота по въпроса какво представлява съвременната козметика, дори скъпата маркова козметика, какво съдържа, какво не се казва в рекламите и дали ползата от употребата на такава козметика надхвърля вредата (без да отчитаме хвърлените на вятъра пари).

РЕКЛАМА. Що се отнася до рекламата на козметичните продукти, в тях се споменават само така наречените активни съставки, т.е това , което ще ви накара да се хванете на въдицата и ако сте по-наивни да си помислите, че това са преобладаващите съставки. Пример: активна съставка - масло от жожоба, налично в продукта в неизвестно количество (примерно 2 капки в 30 мл). В съдържанието (с много малки букви) четем, че кремът съдържа минерално масло - за по-опитните масажисти не е необходимо да гледат етикета - наличието му се усеща по скърцането между пръстите (минералното масло не попива напълно, а остава на повърхността - кожата не може да го приеме). Друг пример за подвеждаща реклама - етерично масло, например розово (най-скъпото в света), прибавено към минерално масло и парфюм - абсолютно несъвместими съставки.

УНИКАЛНОСТ. Добре е да се развенчае един мит, на който са подвластни много хора - смята се че най-хубавите продукти се произвеждат в лабораториите. Там армия от химици редуцират, бъркат, смесват, експериментират. За какво? Дали ще могат някога да постигнат това, което природата вече е създала - невероятни аромати (етерични масла и билки), растителни масла (сусамово, бадемово, авокадово), които стават както за ядене, така и за поддържане на красива кожа. Природата не може да се копира! Както никой досега не е успял да създаде човек в лаборатория (роботите са бледо наше подобие), така и никой не може да създаде в лабораторни условия козметични продукти, които да се грижат за добрия външен вид. Къде щяха да бъдат тези продукти без милионите за реклама. И не мислете, че тези реклами ги плащат фирмите. Плащате ги вие!

Единственото, което се прави в лабораторията е да се разчлени вече взетото наготово от природата, за да се събере наново - за съжаление продуктът не струва. Едно етерично масло е уникално съчетание от стотици съставки (200-300). Всички опити да се създаде етерично масло чрез комбинирането на известните съставки водят до провал. Нито може да се получи невероятния аромат на цветето, нито тази смес има терапевтични качества. Полученият продукт не струва, опитите в лабораториите обаче струват пари - хиляди часове изследвания и после още толкова пари за лъскави реклами, за да повярвате, че бръчките ще изчезнат и младостта ви ще бъде вечна. Въпреки че всички знаят, и клиентите и козметиците, че това е невъзможно. Милионите левове оборот обаче са факт, защото рекламистите са наясно, че сме готови на всичко, за да запазим нещо много ценно - красотата си. Красотата обаче идва отвътре, не отвън. И има нещо по-ценно от красотата и това е здравето. Преследвайки обаче външната красота, цени от 600 или 3000 лв за 30 мл кремче, вече не ни стряскат. Моля ви обаче да се стреснете от следващите страници. Вижте за какво давате парите си!

ХИМИКАЛИ. Според някои източници всеки ден втриваме в лицето си до 200 химикала. Почти всички от тях се разнасят с кръвта из цялото тяло и остават там доста дълго. Така че тези продукти не само не са полезни за вас, но могат да бъдат и много вредни.

МИНЕРАЛНО МАСЛО (MINERAL OIL)

Остатъчен продукт от преработката на нефт, който се рекламира като задържащ влагата агент. В същност покрива кожата като с найлон и запушва порите. Пречи на възможността на кожата да се изчиства от токсини, провокира акнето и други кожни проблеми. Забавя функционирането на кожата и развитието на клетките, което води до преждевременно състаряване. Използва се в множество продукти (бебешкото олио обикновено е 100% минерално масло - включително и най-популярните бебешки марки!). Всеки продукт, включващ минерално масло може да бъде заразен с полициклични ароматни въглеводороди (ПАВ), които причиняват рак. Производителите използват с охота минерално масло, тъй като е невероятно евтино и на практика не се разваля. Основно правило в ароматерапията е етеричните масла да се разреждат само в натурални растителни масла - сафлорово, макадамия, лешниково и др. Минералните масла не са добър проводник на етеричните масла и освен това се смятат за мъртва материя. Така че ако видите етерични масла, разтворени в минерални масла - не се хващайте на въдицата. Други производни на нефта: течен парафин (известен още като първокласно минерално масло!), парафиново масло, парафинов восък (восък от минерално масло) и вазелин.

ПАРАБЕНИ (PARABENS - methyl, propyl, butyl, ethyl)

Служат за забавяне развитието на микробите и удължават живота на продукта (срока на годност). Използват се масово, въпреки, че се знае че са високотоксични.

Предупреждение! Опасни при поглъщане или вдишване. Дразнят очите, кожата и дихателните пътища. Могат да причинят алергична реакция на кожата - зачервяване, сърбеж, болка, обриви. За очите - дразнене, зачервяване и болка.

Парабените са най-използваните консерванти. Произхождат от нефтопродукти, нямат мирис, цвят, аромат и напълно прекратяват ензимната активност в продукта.
Те обаче нанасят вреда на всички живи същества. Заемат 3-то място в списъка на скритите канцерогени. Стабилни, неразградими молекули, химическите консерванти на козметичната индустрия продължават да действат и след като проникнат в тъканите, после в кръвообращението и накрая - в органите на човека като ограничават нормалната ензимна активност на тялото. Един от най-зловещите ефекти на парабените е коварното им проникване в ДНК - генетичния код на клетката. Все по-тревожно напоследък е предположението, че парабените са и ксеноестрогени, тоест те имитират действието на естрогените. Ксеноестрогените се асоциират с нарасналия риск от рак на гърдата и с намаляването на спермата при мъжете, наред с всичко останало. Изследване на университета Рийдинг от 2004 година сочи, че 18 от 20 тумора на гърдата са съдържали значително количество парабени, което доказва натрупването им в организма.

ПРОПИЛЕН ГЛИКОЛ / БУТИЛЕН ГЛИКОЛ (POPYLENE / BUTYLENE GLYCOL)

Пропилен гликолът (ПГ) е дериват на нефта. В автомобилната индустрия се използва като антифриз и спирачна течност. От козметичните продукти той прониква в кожата и може да отслаби белтъчната и клетъчната структура. Обикновено се използва за билкови екстракти. (Билковите екстракти винаги съдържат и част от използвания вреден разтворител. Те нямат терапевтичните качества на билката или на чистото етерично масло, добивано чрез дестилация). Достатъчно е силен, за да свали прикрепените към дъното на лодката ракообразни. ПГ се смята за толкова токсичен, че от работещите с него се изисква да носят предпазни ръкавици, облекло и очила и да се освобождават от всички разтвори на ПГ, като ги заравят в земята. Тъй като ПГ прониква в кожата много бързо, не се препоръчва контакт с кожата, за да се предотвратят мозъчни, бъбречни и чернодробни аномалии. Само че на етикетите на козметичните продукти няма дори предупреждение - дори на сухите дезодоранти, където концентрацията е по-голяма отколкото в повечето в индустриални продукти. (За дезодорантите, които се използват под мишниците се смята, че могат да имат принос към развитието на рака на гърдата).

Вдишване: Може да причини дразнене на дихателните пътища и на гърлото, потискане на централната нервна система, проблеми с кръвта и бъбреците. Може да причини нистагъм (бързи неволеви движения на очите) и лимфоцитоза (нарастване броя на лимфоцитите в кръвта).

Кожа: дразнене и дерматит
Очи: дразнене и конюнктивит
Поглъщане: белодробен оток, мозъчно увреждане, хипогликемия, хемолиза. Може да се стигне до смърт.

ПАРФЮМ (PARFUM, PERFUME, FRAGRANCE)

"Парфюм" в изброените съставки на етикета може да означава до 4000 отделни съставки, много от които токсични и канцерогенни. Симптомите включват главоболие, замайване, алергични обриви, обезцветяване/потъмняване на кожата, силна кашлица, повръщане и дразнене на кожата. Клиничните наблюдения доказват, че синтетичните аромати могат да повлияят на централната нервна система, като причинят депресия, хиперактивност и раздразнителност.

Много доклади свързват синтетичните аромати с увреждания на плода, рак, мозъчно увреждане, дихателни проблеми, хронични кожни проблеми, както и увреждане на околната среда чрез попадането им в отпадните води. Повечето съставки на ароматите, включително фталатите, могат да бъдат приети през кожата или погълнати, когато се намират в червилото.

НАТРИЕВ ЛАУРЕТ СУЛФАТ ИЛИ АМОНИЕВ ЛАУРЕТ СУЛФАТ (SODIUM LAURETH SULFATE (SLES) AMMONIUM LAURETH SULFATE (ALES)

Когато се комбинират с други химикали, SLES и ALES могат да създадат нитрозамини - много силни канцерогени. Често се дегизират в "натуралната" козметика с обяснението "добива се от кокосовото масло". Животни, които са в досег с тях страдат от нарушено зрение, нарушение на централната нервна система, затруднено дишане, диария, дразнене на кожата, има и смъртни случаи. Очите на подрастващите са застрашени от неправилно развитие, ако са изложени на натриев или амониев сулфат. Също така могат да увредят имунната система на кожата.

SLES и ALES спадат към анионните тензиди. Анионните тензиди (пенители) причиняват сериозна вреда за здравето. Използват се в препаратите за миене на коли, за почистване на подове и за почистване на двигателите от машинно масло - както и в 90% от козметичните продукти, които се разпенват.

Предупреждение: причинява дразнене на кожата и очите. Избягвайте контакт с очите, кожата и дрехите. Материалът е класифициран като среден до силен дразнител за очите.

Други странични ефекти - обриви, загуба на коса, суха кожа и алергични реакции. В доклад от 1983 г. за безопасността на сулфата се пише, че навлиза и остава в сърцето, белите дробове и мозъка чрез контакта с кожата.

ФТАЛАТИ (PHTHALATES)

Токсичен химикал, използван в производството на много еластични пластмаси и детски играчки. Също се използва в лаковете за коса и в козметиката, включително в лака за нокти, от където бързо прониква в тялото. Фталатите са виновни за сексуалните аномалии.

Причиняват хормонален дисбаланс, някои от тях са канцерогенни. Причиняват вродени уродства и трайни увреждания на половата система в лабораторни животни, изложени на тези химикали по време на бременността и след раждането. С хормоноподобното си действие разстройват хормоналния баланс и могат да причинят или влошат рака на гърдата.

Не търсете "фталат" на етикетите - те влизат в категорията "парфюм". През юли 2005 г. Американският център за контрол и превенция на болестите докладва, че са открили форми на дибутил фталати, използвани в лака за нокти и синтетичните аромати във всички 289 тествани. Изследване на Университета на Минесота от май 2005 г. намира връзка между фталатите и гениталните аномалии при бебета от мъжки пол.

Фталатите служат като фиксатор, разтворител и свързващ агент в парфюмите, за да забавят изпарението и да задържат аромата по-дълго. Ето защо синтетичният парфюм е по-траен от етеричното масло. Изследване на Работната група за здраве и околна среда през 2002 г открива фталати в 72% от продуктите за разкрасяване. Препоръчително е: Да се избягват, доколкото е възможно PVC, да не се използват спрейове и да се ползват рол-он или сухи дезодоранти (натурални).

След години лобиране от потребителски групи през 1999 г.Европейският съюз забранява използването на фталатите в детските играчки. През 2003 се забранява използването им в козметиката. През 2007 г. Калифорния и Вашингтон забраняват използването на фталати в детските играчки и детските продукти. През 2008 г. американският конгрес забрани няколко вида фталати от детските играчки.

Източник: http://www.aromarelax.eu/index.php?option=com_content&task=v … =19&Itemid=33

# 668
  • София
eldivine, благодаря за ценната информация - знаех много малко от това, при все че съм противничка на модерната козметика, не можех да кажа какво точно не одобрявам в нея..  bouquet

# 669
Опитвам се да намеря време да прочета цялата тема, но уви... Трябва ми бърз съвет за бебешка козметика, много ще съм благодарна, ако ми помогнете. Чудя се дали да ползвам някаква органик козметика (намерила съм 3 алтернативи) или да ползвам нещо домашно приготвено. Хомеопатът ми каза да не го мажа с нищо, не смятам да го мажа всяка вечер, но поне на 3-4 дни дали няма да има нужда все пак да се втрива нещо в гънките...Какво мислите за преварен студено пресован зехтин? Къпя го само с вода иначе, но ми се иска през няколко дни да слагам нещо измивно (възможно най-натурално, разбира се) във ваничката.
Иначе съм намерила 3 козметики, както споменах по-горе, но имам резерви:
1) Weleda- единствено ме притеснява, че са супер ароматни, направо като го мазах с един тестер ми се отпуши носа от силната миризма на билки  Laughing
2)ето тези, има и за възрастни: http://www.zoya.bg/shop/%D0%97%D0%B0-%D0%B1%D0%B5%D0%B1%D0%B5%D1%82%D0%B0.32
3) от сайта за пелени - ето тези: http://www.diapersetc.com/categories/organic-baby-skin-care/

Имам и проблем в подсичането в гънката на едното краче и нямам идея с какво да го мажа там. Много благодаря за съветите.   bouquet

Ние с жената преварихме на водна баня био зехтин и накиснахме в него звят от невен оставихме на слънце известно време и имаме страхотно средство срещу подсичане а и става за масаж на цялото тяло от време на време.

# 670
Следващият въпрос, който много ме вълнува напоследък е как да спра употребата на козметични продукти. И с какво естествено могат да се заменят.
Какви алтернативни методи използвате в тази насока? Нека да споделим опит в рецепти и процедури    Hug  bouquet

Ейй Майче,  страхотна тема да ти пратя много усмивки от всички, че от сума и време не сме се виждали.
 Това е линк към книга на Хилда(Хулда) Кларк в нея освен теорията и за болестите има страхотни резепти и за паста за зъби и за дезедорант и за миене на чинии, мисля, че бяха към края на книгата.

http://www.spiralata.net/kn_bul/huldaklark.zip

# 671
Следващият въпрос, който много ме вълнува напоследък е как да спра употребата на козметични продукти. И с какво естествено могат да се заменят.
Какви алтернативни методи използвате в тази насока? Нека да споделим опит в рецепти и процедури    Hug  bouquet

Ейй Майче,  страхотна тема да ти пратя много усмивки от всички, че от сума и време не сме се виждали.
 Това е линк към книга на Хилда(Хулда) Кларк в нея освен теорията и за болестите има страхотни резепти и за паста за зъби и за дезедорант и за миене на чинии, мисля, че бяха към края на книгата.

http://www.spiralata.net/kn_bul/huldaklark.zip
Благодаря, ще я видя Simple Smile
Сега кажи кой Димитър си. На Атанаска?

# 672

Благодаря, ще я видя Simple Smile
Сега кажи кой Димитър си. На Атанаска?

Позна:)

# 673
  • София
разгледайте този сайт http://zashto-kak.hit.bg/
и по-точно Козметка с пръсти!
http://zashto-kak.hit.bg/kozmetika.htm

имам двама ознати, които редовно я практкуват над 55 г. са мъж и жена и лицата им светнаха, изглаждат се бръчките донякъде и се видимо се усеща свежестта на кожата!

bouquet

Последна редакция: нд, 15 фев 2009, 21:26 от shivani

# 674

Масажа с пръстите е взет от книгата на Джоузев Кoрво "Зонова терапия".Пoне аз го имам в тази книга.

Общи условия

Активация на акаунт