3-та тема на чакащите

• 64 032
  • 779
  •   1
Отговори
# 405
 Бихте ли обяснили, за какви курсове за осиновители става дума и къде се провеждат? Ние сме в началото и все още получаваме първоначалните писма от дирекциите. Какво трябва да направя, за да се подготвя за живота с дете от институциите и да разбера какви са особеностите? В нашия град е много трудно да разговаряш с някой от дома и нямам никаква идея как да се подготвя, ако въобще е възможно. Чета книги и темите в този форум, но не мисля че някой може да ме подготви за малкия човек, който очакваме да дойде в дома ни.

# 406
  • София
Курсовете за кандидат-осиновители се провеждат от социалните. За да разбереш, дали при вас има такъв курс, трябва да питаш в отдела, където си кандидатствала.
За останалото... за съжаление в момента няма кой да те подготви - точно това е едно от слабите звена на процедурата по осиновяване, което трябва задължително да бъде променено.

# 407
Здравейте!
Аз вече писах в няколко теми от този форум, но за едно и също нещо, понеже съм нова в тези неща и не знам точно към кого да се обърна.
Мопля, някой ако е запознат с процедурата по осиновяване на дете на съпруг, да ми пише.
С настоящия ми съпруг искаме той да осинови детето ми от първия брак.
Предварително благодаря на всички отзовали се!

# 408
  • Варна
Здравейте!
днес прочетох всички коментари в  темата за приемни семейства и там едно от нещата които ме учудиха  за децата е, че ако са  сирачета не подлежат на осиновяване?!  newsm78    Могат да се дават само на  приемни семейства.Моето мнение е ,че това доста тъпичко и необмислено от законотворците ни . Запознат ли е някой дали това с новия семеен кодекс/ дай боже да влезе в сила по скоро/  ще се промени ? ThinkingИзчетох доста внимателно часта от закона за осиновяването но никъде не намерих отговор на този си въпрос.

# 409
Весислава кутията ти за ЛС е препълнена и не приема нови писма.

# 410
  • Варна
Вече е празна  Laughing

# 411
  • Вън от пространство и време
Весислава, и в сегашния Семеен кодекс (раздела касаещ процедурата за осиновяване на дете) е заложено, че деца с починали родители могат да бъдат предлагани за осиновяване

Чл. 53 (за вписване на децата в регистъра за осиновяване)
"(4) Извън случаите по ал. 1 - 3 дете, чиито родители са неизвестни, починали или лишени от родителски права, може да бъде вписано в регистъра с решение на районния съд по постоянния адрес на детето. Настойникът, съответно попечителят, уведомява писмено за това съответната регионална дирекция за социално подпомагане или съответния районен прокурор. "

Личното ми мнение обаче е че при случаите на осиротяване на дете приемната грижа е по-добрият вариант. Така то получава нужните му грижи и внимание, но не се откъсва от биологичната си среда и винаги може да продължи да поддържа контакти с всички свои роднини. Да вземат съдбоносното решение да прекъснат връзката с корените и да обрекат детето си на друга съдба имат право само създателите му.

# 412
Ганката, за личното ти мнение   bouquet

# 413
  • Варна
Да Ганката съгласна съм с теб ,но в случай че единият от родителите си е жив и здрав . Мисълта ми е когато и двамата родители ги няма и детето е само . Не е ли подобре осиновяване, от колкото- приемно семейство?Естествено че за детето могат да вземат решения единствено биологичните му създатели - не съм имала и друга мисъл .

# 414
  • София
Ганката е имала предвид пълен сирак - и двамата родители са починали, но освен родители детето има т.нар. разширено семейство - баби,  лели, чичовци и т.н. - хора, които в дадения момент не могат да се грижат за него, но реално са негово биологично семейство.

# 415
  • ВАРНА
Момичета, моля за разяснение.
Благодаря ви предварително.
Получихме 3 писма.
На 2-те пише: Изх. № СО -  .....  дата, а на 3-тото: Изх. № ЗД - ......  дата.
Някой знае ли какво означава това?

# 416
  • Вън от пространство и време
На 2-те пише: Изх. № СО -  .....  дата, а на 3-тото: Изх. № ЗД - ......  дата.
Някой знае ли какво означава това?

Според мен 2-те са изведени от дирекциите Социално осигуряване, а третото - от обособения отдел Закрила на детето към някоя от дирекциите. Доколкото разбрах от съфорумци навсякъде порядките са различни. Няма място да се притесняваш за това.

Важното е щъркелското писмо много скоро да се насочи към вас! Желая ви го от сърце!  Simple Smile

# 417
  • ВАРНА
  bouquet
Gankata, благодаря ти!

# 418
 Здравейте от мен, три седмици нямах време да погледна компютър. Искам да се похваля, че от вчера имаме малко слънчице у дома и екшъна продължава с нова сила. Много късмет на всички чакащи и искам да ви кажа, че стават чудеса .

# 419
Здравейте от мен, три седмици нямах време да погледна компютър. Искам да се похваля, че от вчера имаме малко слънчице у дома и екшъна продължава с нова сила. Много късмет на всички чакащи и искам да ви кажа, че стават чудеса .

Честито, много, много, много щастие ви желая. И да пишеш в другите теми.

Общи условия

Активация на акаунт