3-та тема на чакащите

• 64 029
  • 779
  •   1
Отговори
# 285
Здравей Elito, аз сега подавам документи за осиновяване към Община Възраждане. Какви документи ти искаха? Имаше ли някакви проблеми? Дадоха ли Ви вече детенце?

# 286
Здравей Elito, аз сега подавам документи за осиновяване към Община Възраждане. Какви документи ти искаха? Имаше ли някакви проблеми? Дадоха ли Ви вече детенце?
Матеева ми беше социалния работник, изключително свестна жена. Проучването приключи точно за 3 седмици. След още 2-3 получих заветното писмо. На 29ти юли ме вписали в регистъра в Пазарджик, на 6ти август получих писмото. Но изистванията ми бяха момиче между  3 и 4 години, без заболявания, които са необратими или биха навределили на биологичното ми дете. Други изисквания нямах.
Документите е по-добре да питаш там, може да има промени, те ти дават един лист с изписано какво е необходимо.
Поздрави и успех!
Ако има нещо - пиши ми и на лични

# 287
cvete09 проучването е 2-3 срещи, разговори за семейството, отношенията, децата, мотивите ви и други такива въпроси. В общи линии, след първите десетина минути се получава един непринуден разговор "разпит". Няма нищо страшно. По нормативни документи, проучването трябва да приключи най-късно до 3 месеца. Преди ставаше и  по-бързо, но сега, като знам как "оптимизираха" работата на ОЗД и социалните в нашето от 6-7, са 2 + шефката.
Като подадете документите, ще Ви назначат социален работник, след време ще ви се обади да уговорите среща в отдела. Спокойно, тук сме с теб и ще помагаме с каквото можем. Аз лично съм готова да повтарям по 100 пъти нещо. Нищо, че преди месец, някой е задал същия въпрос и някъде назад има отговори. Когато преди 3 години подавахме документите не знаех за този форум и само Мама Галя беше до мен. Беше ми много трудно.
Стискам палци - бърза процедура и бързо чакане. И ни дръж в течение.

# 288
Току що ми се обадиха социалните, в четвъртък ще идват у нас. Беше страшно любезна. Всички зъби ме болят от притеснение. Започвам да чистя в несвяст. 

# 289
  • Вън от пространство и време
Цвете,

Спокойно, при нас дойде, погледна апартамента, поигра си с котето, поговорихме си и си тръгна. А самото проучване... Ами зависи от старанието на социалната. Нашата беше ама мноооого старателна. Записваше даже в коя детска градина сме ходили. Обаче от това старание имаше и полза - говорихме за мотивите, за децата, за проблемите, за трудностите. Ние за нас си си доизяснихме някои неща.
Не е страшно, не се притеснявай! А пък и мама не се става лесно, все пак и ние някаква "бременност" трябва да изкараме, нали?  Grinning

Стискам палци всичко да мине леко! Hug

# 290
Благодаря за подкрепата. Чета форума от доста време и получих много ценна и полезна информация. Без вас момичета щеше да ми е много по-трудно.  Hug на всички

# 291
Здравейте,
ние сме регистрирани от 15.10.2008 и вчера реших да отида до социалното ей така -профилактично.И като отидохме разбрах ,че нашата социална вече въобще не работи там.
А нас нито са ни уведомили че ни прехвърлят на друга ,нито нищо.Смятам пак да отида и да питам -дали ще имаме друга социална?На някой случвало ли му се е? newsm78

# 292
Ania H, най-вероятно ще ви прехвърлят на друга. Но вие вече сте регистрирани, така че до момента на самото осиновяване социалните от "Закрила на детето" нямат повече отношение към самата процедурата. Те се намесват отново, когато се извършва наблюдение на семейството в рамките на 2 години след осиновяването. Надявам се да съм била ясна и изчерпателна.

# 293
  • Варна/UK
Ania H, това да не те тревожи! И аз преди две седмици разбрах, че нашата социална е в отпуск по майчинство Grinning С нея не сме се чували от денят, когато ми беше изготвен социалния доклад. Сега ще ми назначат нова, както ти е казала sislie, за самото наблюдение на детето, което осиновявам.

# 294
# 295
  • Варна
Здравейте!Казвам се Веси и  съм от Варна .След дълго прелистване на темата реших да пиша и споделям в вас прекрасни мами.Ние със съпруга ми решихме да си осиновим детенце и в момента все още събираме документите / правим го от една седмица / .Останани само от общината. От всичко прочетено и научено до темата ми става ясно ,че се чака доста -това за начало ,но ние сме упорити и няма отказване. Интересуваме тази декларация за сътрудничество ,такава не ни дадоха .В социалната служба ни дадоха заявлението и списък с необходимите документи,примерна характеристика за нас от приятели  . Да не би после при подаването да се попълва или да ходя да си я търся?! И още нещо -ние все още сме казали само на родителите си за нашето начинание .Ели е възможно препоръките да са от родители и роднини  или трябва  приятели . Доста въпроси напират но за сега това е на дневен ред .Приятен ден на всички -благодаря ви за страхотните съвети .Надявам се и на други  от ваша страна ,ако нещо ме притесни. Страхотни сте !!!! Laughing newsm10

# 296
  • София
Здравей, Велислава, и добре дошла  Hug.
За чакането - не е сигурно, имаме си рекордьори с чакане едва няколко дни или седмици, така че много късмет ви желая и бързо чакане.
Декларацията за сътрудничество ще ви я дадат да я попълните по време на проучването - принципно имате право и да откажете, но не се "гледа с добро око" на такъв отказ.
За препоръките - питай в отдела, който ще те проучва - практиката показва, че всеки отдел има собствени изисквания както към препоръките, така и към останалите документи.
От мен успех  Hug

# 297
Здравей, Весислава и добре дошла!
Посочената декларация се попълва след като ви бъде предложено дете и подадете за това дете молба за осиновяване,т.е. отнася се до конкретното дете затова не се попълва предварително.
За препоръките, от прочетеното тук установих, че навсякъде изискванията са различни.Ние специално помолихме наши добри приятели да ни напишат препоръки.Следва наистина да ви познават добре, тъй като се провежда среща с тях, на която се задават въпроси от най-различно естество/вкл. и за професионални ангажименти, каква заетост имат кандидат-осиновителите и как тя ще се отрази на отглеждане на детето/
За чакането-също е различно.Зависи от изисквания,които сте посочили, но също и в голяма доза късмет, убедих се.
Аз също съм от Варна, ние тук имаме "варненска тема", срещаме се периодично с децата и е много полезно.

Докато писах, виждам и Фоксче е отговорила.Ето, виж колко е различна процедурата навсякъде.Разбира се не е различна като съобразяване с правните норми, а разликата е от техническо естество.Декларацията я попълнихме едва след срещата с детето.

Успех и от мен!

# 298
Добре дошла сред нас Весислава! Hug
Пожелавам на теб и съпруга ти скоро да си гушнете вашето детенце.

# 299
  • Вън от пространство и време
Добре дошла, Веси!  Hug

Тази декларация за сътрудничество се подписва и заверява нотариално в момента на подаване на документи в съда за осиновяване на конкретно дете. По-рано беше преди проучването, но после го измениха, поне при нас беше така. Щом не са ви дали, значи засега не трябва. (Дано скоро ви потрябва!) Доколкото за препоръките - ами трябва да попитате, ама май не може всички да са само от роднини. При нас, например, само едната беше от мой братовчед, а другите - от приятели и колеги (ние се бяхме престарали при подаването на първите документи и бяхме взели 7 препоръки - по 3 за всеки от нас и една за семейството, после се оказа, че трябвали само 3 - по една за всеки и една за семейството).
Питайте си там какво точно изискват вашите социални, явно навсякъде порядките са различни.

От всичко прочетено и научено до темата ми става ясно ,че се чака доста -това за начало ,но ние сме упорити и няма отказване. 

Сроковете на чакане са относителни и зависят от много неща, но най-вече от претенциите, които имате за детето - възраст, етнически произход (всяко дете, родено с "баща неизвестен" няма да ви бъде предложено, ако изрично посочите български произход), здравословно състояние (има много дечица с проблеми, с които може напълно да се справим със съответните грижи и любов). Но това са неща, които всеки осиновител решава сам за себе си какво точно иска и защо? Важното е да сте наясно със себе си за тях.

Успех! Лека процедура и бързо чакане!  Grinning

Общи условия

Активация на акаунт