Отговори
# 165
  • София
Специални поздрави да пратиш на свекървата от мен!  Heart Eyes

# 166
Специални поздрави да пратиш на свекървата от мен!  Heart Eyes

Ооооо,ще предам bowuu Laughing

# 167
На консултацията на дву-месечна възраст реших да се информирам какво бих могла да направя, когато бебето не се изходи в продължение на четири дни. Тук вметвам, че лекарката много добре знае, че първата половин година я караме само на кърма. Съветът беше да дам сок от круша, а може и от пъпеш, че им бил сезона. А също можело да вземе и пюре от сини сливи, на което нищо, че пишело "за деца над три месеца" - като се разредяло и ставало. Thinking
Разсъждавам си аз... Това, че не е късно захранване, не е. Но дори и тези от старата школа не са луди да започнат с круша или сливи Rolling Eyes Явно не се брои за захранване ли, какво ли...
Както и да е. В резултат на това и ровене из литературата и форумите бебето е оставено на себе си да решава кога е моментът  Simple Smile

# 168
  • София
Оффф, ама моля ви се, не се вталявайте толкоз! Свекървата захранила мъжа ми в 3ти месец с борш(за който не знае - у таз манджъ има всичко. От червено цвекло до зеле и месо. Че и яйце и прибавя даже), а я ги вижте сега синовете и:"Мъже-планини" . Вярно де, ама сега по-малката планина полага страхотни усилия та да стане поне могила.

# 169
На консултацията на дву-месечна възраст реших да се информирам какво бих могла да направя, когато бебето не се изходи в продължение на четири дни. Тук вметвам, че лекарката много добре знае, че първата половин година я караме само на кърма. Съветът беше да дам сок от круша, а може и от пъпеш, че им бил сезона. А също можело да вземе и пюре от сини сливи, на което нищо, че пишело "за деца над три месеца" - като се разредяло и ставало. Thinking
Разсъждавам си аз... Това, че не е късно захранване, не е. Но дори и тези от старата школа не са луди да започнат с круша или сливи Rolling Eyes Явно не се брои за захранване ли, какво ли...
Както и да е. В резултат на това и ровене из литературата и форумите бебето е оставено на себе си да решава кога е моментът  Simple Smile

Пъпеш Shocked Shocked Shocked,нашият педиатър каза за пъпеша,че е като ягодата.До 2 години не се давал Naughty

# 170
  • София
Божеее, това не го знаех! Тоя форум е златен! Heart Eyes

# 171
Може би ще се счете за спам, но относно пъпеша не съм съгласна, че е силен алерген, точно колкото ягодите. Може би има деца предразположени, но съвсем не мисля че е "опасен".

Ето какво намерих:

Ники, Косе Босе можете ли да ме посъветвате на нашата възраст какво ще ми препоръчате да въведа като следваща храна.

... явно не й понася тази съставка, която определя червеният цвят в зеленчуците и плодовете

Червените плодове имат повече пигмент – ликопен и каротин, които биха могли да предизвикат алергична реакция. Това се отнася както за деца с хранителни алергии или склонност към такива, така и за здрави деца, на които обаче се предлага голямо количество червени плодове.

-> Има препоръки червените плодове да се избягват превантивно до 1 год. при деца с алергии от типа на атопичен дерматит или екзема. При здрави деца са напълно допустими след 8 м.
-> Има и препоръки червените плодове да не се изключват от менюто на деца с АД или фамилна обремененост с АД, тъй като рядко предизвикват алергии. Това е становището на Швейцарската педиатрична асоциация, която по принцип дава доста предпазливи и умерени насоки за захранване. Има и други мнения, че алергията към червените пигменти всъщност е много рядко срещана.

Проблемите с червените плодове са различни и зависи по-скоро от техния вид: при доматите проблем е киселината и съдържанието на хистамин; при ягодите – киселината и способността да освобождават хистамин; при черешите – високото съдържание на пестициди; при екзотични/тропически плодове – непривичността за консумация по дадени географски ширини, по принцип екзотичните плодове се считат за потенциален алерген преди 8 м.

Тъй като сега е сезона на черешите, алтернатива на класическата череша са светлите видове череши. Има мнения, че те не би трябвало да са проблем.

Ако е наистина алергия към червения пигмент, трябва да се избягват:
- източници на ликопен: кайсиите, динята, пъпеша и др.
- цвеклото

И това пак на Косе Босе:

Цитат
След 1 год. може:

- мед (слаб алерген)
- прясно мляко (за начало се предлага варено, например с грис, нишесте или овесени ядки)
- кисело мляко със сладки плодове (без захар)
- сезонни плодове (диня, пъпеш, кайсии, праскови - всички те се въвеждат след 8 м.)
- ягоди (може от 1 год. нататък, по преценка)
- цитрусови плодове (може от 1 год.)
- екзотични/тропически/южни плодове (ананас, манго, авокадо, папая, киви и пр.)
- всички основни видове месо (всеки вид месо може след 10 м., вкл. свинско и агнешко)
- немазна риба
- сурови зеленчуци (крехки моркови, маруля и др.)
- други леки зелени подправки (освен магданоз и копър)
- смлени ядки (без фъстъци)
- гъби (може между 1 и 2 год. - трудносмилаеми, не са силен алерген)
- още пълнозърнести продукти

С този си пост не искам да засегна абсолютно никой, исках да изкажа мнение и да го подплатя с това което намерих. Съвсем не твърдя че това е вярно или правилно за всички деца. За мен пъпешът в сезона си е прекрасно да се консумира.

Ако някой мисли че на този пост мястото му не е тук, ще го изтрия.

Hug

# 172
  • София
А, аз пък мислех да давам манго скоро... newsm78

# 173
  • На бял кон в Pierrefonds
Пъпеш и диня може между 9 и 12 месеца. Манго на пюре може. Аз дадох на 8 месеца.

# 174
Пъпеша се избягва до 2 години,не защото е алерген,а защото може да доведе до силно разтройство,което по някога трае и седмици Rolling Eyes ooooh!

# 175
  • София
а след като кърмя може ли да ям пъпеш, за да разхлаби бебо, че малко трудно ходи или ще направи алергична реакция???  newsm78

# 176
  • На бял кон в Pierrefonds
Много офф темата сме вече, но ДА - може да ядеш и НЕ - няма да направи алергична реакция. Под съмнение е обаче дали ще го разхлаби точно пъпеша, който ти ядеш, както и знам, че би могло да докара газове на бебето. А ти защо смяташ, че има запек?

# 177
Не знам дали думите  на мъжа ми са абсурдни, или просто смешни. Искаше изцедената кърма на закуска с баничка

# 178
Не е свързано точно със захранването,но тази реплика на моя приятелка направо ме изуми Shocked-оооо давай и сухи пасти,кроасани,салам #Crazy #Crazy моите много ги харесват,тя затова Симона е  толкова слаба,нищо не му даваш на това дете #Crazy #Crazy Mr. Green. Децата и също са на 1год!!!!!

# 179
Много хубава темичка! И много благодатна за цитати!  Mr. Green

Онзи ден бяхме на сватба и снахата на младоженеца, заедно с мъжа и най-гордо съобщиха, че бебчето, което вчера направи 5м. си хапва с охота пюренца с пиле, заек, пуйка и дори телешко! А последното най му допадало даже...  Shocked Стърпях се да не изкоментирам, на мнение съм, че всяка майка знае най-добре, ама все пак... Иначе после дочух коментар, че детенцето се родило големичко - 4кг и половина някъде и затова сега бил толкова голям (към 9кг). А на мене си ми изглеждаше чак страдащ от ранна форма на затлъстяване, ама нейсе. Зачудих се дали тези родители на своя глава са го захранили толкова рано с месо или е по съветите на някой "по-компетентен"...  newsm78
А, също - абе не знам дали не бъркам, ама на месните пюрета нали пишат месеците, за които са подходящи? Поне тези на Хип, Сънвал и Бебевита. Тези хора не четат ли етикетите? Дето имаше една приказка: Недей гледа, чети!  Peace

Общи условия

Активация на акаунт