Отговори
# 660
На една приятелка дъщеря й много обичаше бира като малка. Беше някъде на три, когато крадеше чашата на майка си и тичайки с все сила я изпиваше. В един момент започна да краде чашите на непознати хора и да бяга - това след като майка й спря да си взима бира.  Rolling Eyes

# 661
Е, стига де, Атти каза
Цитат
Впрочем синът ми е на точно на 7 - не забранявам - обяснявам

# 662
Е, стига де, Атти каза
Цитат
Впрочем синът ми е на точно на 7 - не забранявам - обяснявам

Давам ти да опиташ шоколад и ябълка, като ти обяснявам, колко полезно е едното и вредно другото. На 3 години си, ако щеш бъди и на 6. Ти сама правиш изборът. Да ти кажа ли, ако не е манипулиран от родител, кой ще е?  Simple Smile

# 663
  • До хладилника, който обичам
Гос'жо Мафани, не си баш права Simple Smile Има хора, знаеш, които не обичат сладко тип шоколад. Майка ми е от тях, още няколко близки хора имам (защото иначе не бих повярвала, че човек може да не иска да яде мммм, шоколаааад!) - и да ги черпиш ако щеш с ръчни белгийски бонбони, взимат един и толкова. Нямат потребност, не са шоколадомани. И деца такива има.
Моето е среден модел - моментът с обясненията сме го минали отдавна (нормално, предвид възрастта й). Ако я оставя сама с цял шоколад, ще изяде може би един ред, от сила ред и половина-два, но рядко. Търси плодове сама и обича да яде. Просто не чувства глад за шоколад, докато ние с баща й на шоколади можем да караме цял ден.

# 664
Стана пак спам, но да и моята майка не обича никакви сладки неща- от обикновен конфитюр до скъп шоколад- просто не харесва.
Детето ми е като твоето. Но аз за разлика от много родители, които буквално пазят в тайна съществуването на шоколада, никога не съм го крила. И да го направя, ще дойде време, когато сама ще го открие, и ако е негов почитател, ще го консумира с или без мое разрешение.

# 665
Заради такива хора, дет не обичат сладко, се налага ние да изравняваме баланса в природата, жертвоготовно унищожавайки всеки шоколад изправил се на пътя ни  Mr. Green Тежка мисия!
Моето дете, като майка си и баща си (и редица роднини - рицари на шоколадовия образ) обича шоколад много, сладки неща също. За щастие обича и плодове. Определено го манипулирам в посока кое е полезно и кое не до там. Дадох му шоколад сравнително късно, хич не ме трогна факта, че майките по градинките черпеха още непроходилите си бебета с вафли боровец (щото искат) и зрънчо (щото то си е царевичка и масълце, кво). Вярвам, че ако не използваш да си  изманипулираш детето в тая посока, езък ти за вродения дар от природата да манипулираш  Mr. Green

# 666
  • София
Мафани, не го манипулирам. И да, обича сладки неща, но не и сладко, конфитюри, както и шоколад и шоколадосъдържащи неща, като вафли с шоколадова глазура, торти, в които има и една кафява троха или какаов крем, шоколад чист пък изобщо не поглежда. Не се хващай за думата самоцелно. Без да си кривя душата, ще кажа, че далеч не е образцовото дете по отношение на хранителни предпочитания, обаче това, че обича плодове (определени видове) не се дължи на упорито набиване в главата му от моя страна виж сега колко е полезно това и вредно онова, защото сама знаеш, че това обикновено води до обратен ефект. Ако ти кажа, че пред вафла предпочита суров морков (а варен не яде), сигурно пък изобщо няма да ми повярваш, така че това можеш да го прескочиш. Ако дете (или пък възрастен) не обича нещо, не вярвам някой да може да го накара насила да прояде. Всеки има храни, които е каран (или манипулиран, ако предпочиташ) да яде като малък и все още не понася.

# 667
И да, обича сладки неща, но не и сладко, конфитюри, както и шоколад и шоколадосъдържащи неща, като вафли с шоколадова глазура, торти, в които има и една кафява троха или какаов крем, шоколад чист пък изобщо не поглежда. Не се хващай за думата самоцелно. Без да си кривя душата, ще кажа, че далеч не е образцовото дете по отношение на хранителни предпочитания, обаче това, че обича плодове (определени видове) не се дължи на упорито набиване в главата му от моя страна виж сега колко е полезно това и вредно онова, защото сама знаеш, че това обикновено води до обратен ефект. Ако ти кажа, че пред вафла предпочита суров морков (а варен не яде), сигурно пък изобщо няма да ми повярваш, така че това можеш да го прескочиш. Ако дете (или пък възрастен) не обича нещо, не вярвам някой да може да го накара насила да прояде. Всеки има храни, които е каран (или манипулиран, ако предпочиташ) да яде като малък и все още не понася.

И нашият е от тази "порода"-предпочита си плодовете Peace (суров морков задължително, когато гледа Бъгс Бъни hahaha)-моята "манипулация" се състоеше, в това, да не давам никакъв шоколад до 2г-след това не бе ограничаван-не му е фен  Peace

А като става дума за аманипулации-дали няма да си "манипулираме" децата когато се касае за наркотици /алкохол/ ..и пр..?? Thinking

# 668
А като става дума за аманипулации-дали няма да си "манипулираме" децата когато се касае за наркотици /алкохол/ ..и пр..?? Thinking

Rolling Eyes Ами аз предпочитам първото количество алохол да е в мое присъствие и с мое знание ...

# 669
  • София

Аз манипулирам храненето на детето си с ясно съзнание и чиста съвест.

Но аз за разлика от много родители, които буквално пазят в тайна съществуването на шоколада, никога не съм го крила.

Ако детето не знае за съществуването на нещо си, няма как да го иска и за това се старая да не се запознава с храни, които смятам, че не бива да консумира. Когато открие съществуването им, реакцията ми обичайно е запазване на спокойствие. Видял, опитал, няма забрана. След това все така усърдно продължавам да не го срещам с този продукт, не му е забранен и ако му е харесал, едва ли ще му е за последно да го яде, но поне ще е по-рядко.
 Всъщност това ми е и правилото и за други неща, не само за боклучавите или опасни "храни".

# 670
skrech, лошото е, освен ако не ходиш с него на училище, че детето ти ще се запознае с тези храни.
И това че, те до сега са били тайни за него, ще донесе много повече главоболия, отколкото, ако подхождаш като Атти.

# 671
Аз съм от недаващите, моето дете е още малко, т.е. ако мама не даде, няма как да си вземе. Хиляди пъти съм го чувала довода с училището, но смятам, че поне за сега няма нужда да й бутам вафла в устата, защото евентуално по-късно ще може да яде колкото си иска. Организма й няма нужда от тези храни, а за в бъдеще никой не знае, може и да й харесат и да яде, а може и не. Вчера една баба в парка, след като предложи някакво сладко десертче на детето ми и аз й казах, че не давам да яде такива неща, много обидено ми се тросна - "Всички дават, само ти не!".
За сега имам полза от този начин на възпитание, свикнала е, че не й се дава и не ходи да си иска и да настоява.

# 672
...поне за сега няма нужда да й бутам вафла в устата, защото евентуално по-късно ще може да яде колкото си иска. ...

Joy Да ама моята щерка си "краде" вафлите от ръчичките на какички и батковци на площадката, много е бърза, тича тича, взима им вафлата и я тика набързо в устата си  Embarassed

# 673
Не знам дали репликата е точно за тук, но ми се струва подходяща темата:
Това са думи от педиатър и то с добро име сред малкото ни общество: " След като детето е само на кърма и суче, започни захранването с риба"  #Crazy
Това е съвет към моя приятелка, която се чудеше какво да прави Laughing

# 674
Не знам дали репликата е точно за тук, но ми се струва подходяща темата:
Това са думи от педиатър и то с добро име сред малкото ни общество: " След като детето е само на кърма и суче, започни захранването с риба"  #Crazy
Това е съвет към моя приятелка, която се чудеше какво да прави Laughing

Екстремизъм отвсякъде...

Общи условия

Активация на акаунт