Да спасим градинката пред "Севастопол"

• 16 269
  • 253
  •   1
Отговори
# 120
Съгласна съм, че трябва да има информация какво ще правят. Просто защото вече никой им няма вяра и във всяко общинско действие се дири зла умисъл.

Да може би нямаше да се стигне до тук ако предварително бяха изнесли информация какво смятат да предприемат с градинката, за не са наясно гражданите.

# 121
И аз мисля, че накрая ще излезе много шум за нищо.
На нашата улица всяка пролет идват да режат клони до състоянието на дърветата на севастопол. До следващата пролет така са обрасли, че започват да ми влизат през прозорците  Laughing...

Не знам от какъв вид са дърветата на вашата улица, но повечето от отрязаните в градинката на "Севастопол" са акациеви и при такова "санитарно" орязване НЯМА ДА СЕ ВЪЗСТАНОВЯТ! Най-много да избият издънки около дънерите, които няма да заместят нито листната маса, нито естетическия вид на предишните корони на дърветата. Съгласен съм, че санитарна резитба не е извършвана от години, ама и тази спонтанна и тихомълком извършена и със съмнителна компетентност сеч, не трябваше да протече точно по този начин.
 Таша, а на теб бих казал, че в "нормалните" държави с поддържани корони на дърветата, при бурен вятър също се  чупят клони. Дай тогава, като има такива рискове, да оставим само райграс и храсталаци в градовете !

П.С. Дървесината на акацията е изключително плътна и здрава, с високо съдържание на танини и дори след отсичане (мъртва) и подложена на атмосферни условия, не се поддава на гниене поне 70-80 години! А дърветата там бяха ЖИВИ...

# 122
Oт вида липа. И да, след това растат издънки, ама какво от това? Те за разлика от старите клони са жилави и не падат по главите на хората.

# 123
  • Варна
Т.е. подписката трябва да бъде срещу липсата на информация, а не точно срещу изсичането на дървета със съмнително здраве. Всъщност какъв е текста на тази подписка?
А от здраво дърво току-така не се отчупват клони. Бурите оставям настрана. По принцип и при обикновен валеж със светкавици не е препоръчително да се стои под дърво. Но да тръгнеш да се разхождаш в ясно време и току да те тресне някой клон по главата, това не е нормално. Майката с ударената количка също е форумка. Дано се включи и сама разкаже какво точно се е случило.
fisherman, никой не казва да няма дървета. Предлагам да не извърташ чужди думи. Все пак всички можем да четем.  Stop

# 124
  • Варна
Мисля, дърветата са рожкови - от тея с едрия плод... И още някакъв вид има - не съм сигурна дали са акациеви.
Месечинка, къде е тази заповед за резбоването, можем ли да я видим някъде?

# 125
  • Варна
VG, на втора страница ria я е постнала:
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=289529.msg7362072#msg7362072

Пише и за дърворезбата и за отстраняване на сухи, полусухи и опасни дървета. Как дефинират "опасни" не е много ясно. Но пък е ясно, че и не става въпрос само за санитарна сеч. Не съм обръщала внимание какви дървета има там, но на една от снимките ми се виждат листа от кестен.  Thinking

# 126
  • Варна
Да, а също така крайно неясно е определено кои точно стволове да се оставят за дърворезба. Защото като чета заповедта, по-точно т. 4, ми се струва, че може да се отнесе за всички. Никъде не е казано, че ще се резбоват примерно само болните и сухи дървета. Явно е, че тези, които са рязали, са подготвили абсолютно всички дървета за дърворезба, то просто е очевидно! Точка 4 е спазена изцяло, за разлика от останалите три.
Защото който е минавал оттам е видял, че отрязаните клони и стволове са абсолютно здрави и плътни! Не е нужно да си специалист, за да го видиш. За гнили и болни дървета и дума не може да става! Едно е да се отсече болен клон, друго е да се съсипе абсолютно здраво дърво!

# 127
Добре де, ами ако дърветата наистина са започнали да изсъхват? Ясно е, че това не е от вчера. Но все пак може някой да е решил да вземе мерки? Ще се повторя, но онзи случай с паднал клон хич не ми се вижда безобиден. А ако беше паднал върху някое малко детенце?
Що се отнася до слуховете, така като гледам вие сами ги разпространявате

Даааа всички тук прекалено много се пенявят и сами си бутат фитилите. Наисина имаше паднали клони даже единия път като е паднал върху майка с детска количка имаше и репортаж по ТВ. Втория път под клона се е оказало детенце - слава богу и на него нищо му няма

Да, съгласна съм с вас, че санитарна резитба трябва да се извършва, но нека това става редовно, а не през 20-40 години и не на живи дървета през стеблото, а на клони!Както са писали Месечинка виторога и fisherman, клони могат да паднат винаги, но това са инциденти, както и много други.
Задавате ли си въпроса защо толкова молби на хора, подадени в общината за опасни сухи дървета на техните улици, преди не една и две години, още не са удовлетворени и никой не им обръща внимание, а изведнъж в центъра на града, по никое време масово се извършва сеч, без обяснения?...
Цитат:
"Ами затова се слага пред обекта табела, на която се изписва какво ще се прави, в какъв срок, по чие нареждане, кой е изпълнителя и снимка на резултата - както се изисква за строежите! А не тихомълком!"

Ами за това бяхме там днес, за гласност се борим, а нее... фирма "Х" и "Общината" решили и направили!... Simple Smile Нали за това са избрани там тези хора, за да служат на нашите интереси?!

Месечинка виторога, сигурна съм, че за много от хората не е имало как да се отзоват, но в същото това време кафенетата, не само около самата градинка, бяха пълни!Много мои познати, почиващи през тези дни на "благородни дела", бяха извън града, други въобще не са минавали от много време през центъра...
Очаквах повече от вас, нас, майките, които стоим пред компютъра и сме в майчински...  Confused

# 128
  • Варна
Цитат
Месечинка виторога, сигурна съм, че за много от хората не е имало как да се отзоват, но в същото това време кафенетата, не само около самата градинка, бяха пълни!Много мои познати, почиващи през тези дни на "благородни дела", бяха извън града, други въобще не са минавали от много време през центъра...
Очаквах повече от вас, нас, майките, които стоим пред компютъра и сме в майчински...  Confused

За това си права. И аз очаквах повече, поне хората, които са в района по една или друга причина, да се отзоват. Изненадана съм, че са били толкова малко. За съжаление аз съм на работа от 8 сутринта. Просто нямах възможност да ида, а страшно ми се искаше. Влязох в темата и продължавам да я следя, защото това, което е станало много силно ме засяга и много ми се иска от общината да си признаят гафа и да има наказани, но едва ли ще стане... ще ни замазват очите и това е. Ето, че мненията започнаха да се обръщат - санитарна сеч било и бла бла..... Може би тези, които го вярват просто не са видели с очите си за какво става въпрос.

# 129
Саня, уверявам те, че препокриването на мнението ми с Месечинка се е получило абсолютно случайно, просто нейният пост е излязъл, докато аз пиша, така че няма как да съм го видял въобще...
 И искам да се обърна към всички чули-недочули и невидели, да не разводняват темата с али-бали, а като искат да вземат някаво отношение, да си направят труда да се разходят до осакатената градинка, с очите си да видят резултата, да се запознаят на място с някои подробности, пък тогава да пишат.

П.С. Много ми е любопитно също кой бездушен творец ще се заеме с резбоването на тези тъжни трупове ?! Що ли си мисля, че случаайно ще излезе човек на злите гении-поръчители на "разкрасяването" , на когото ще бъде платено подобаващо, естествено, и ще се източат по един груб начин едни общински париии... Sick

Последна редакция: ср, 07 май 2008, 15:18 от fisherman

# 130
Самата градинка сякаш не е чак толкова голяма, че да се строи нещо?...  Thinking

Аz раzбрах, 4е на отсрещния ъгъл, където имаше Тото на времето, щели да построят 22етажна сграда и под градинката ще има подzемен паркинг  ooooh!

# 131
Чл. 63. (1) (Изм. - ДВ, бр. 65 от 2004 г.) Кметът на общината организира съставянето и актуализирането на публичен регистър на озеленените площи, на дълготрайните декоративни дървета и на дърветата с историческо значение в общината. Достъпът до информацията, вписана в регистъра, се осъществява при условията и по реда на Закона за достъп до обществена информация .

(2) Дълготрайни декоративни дървета и дървета с историческо значение могат да се отсичат или изкореняват само по изключение след писмено разрешение от кмета на общината, издадено въз основа на санитарна експертиза за състоянието на дървото.

(3) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2007 г.) Вековни или забележителни дървета се обявяват за защитени и се вписват в регистъра по чл. 113, ал. 1 от Закона за биологичното разнообразие. Обявените за защитени дървета се вписват и в регистъра по ал. 1.

(4) (Нова - ДВ, бр. 65 от 2003 г., изм., бр. 61 от 2007 г.) Проектите за подробни устройствени планове задължително се придружават от справка за картотекираната растителност и геодезическо заснемане, заверени от общинските органи по озеленяване.

(5) (Нова - ДВ, бр. 61 от 2007 г.) В 5-годишен срок от завършване и приемане на строителството общинските органи по озеленяване извършват проверки по изпълнението на задълженията на собствениците (възложителите), свързани с озеленяване и компенсаторно залесяване.

newsm78   newsm78   newsm78

# 132
То коя ли наредба в България се спазва, че и тази. В случай като този, когато и кмета и всички са се изпокрили по кабинетите си, гражданите сме тези които трябва да се намесят. И въпреки че пред общината не са се събрали толкова хора, колкото на всички нас се иска, самият факт на протест, нама как да не стресне общинарите!
Само така трябва да я церим тази община #2gunfire

# 133
  • Варна
Докато не видя черно на бяло написано в официален документ какво точно ще се прави там не мога да подкрепя тази борба.

Саня, ние се борим да видим точно такъв документ, където да има решение за градинката, черно на бяло.
Аз се надявам наистина да са преувеличени нещата, но предпочитам сега да се вживявам, отколкото "след дъжд качулка".
Дали ще се строи или не, това място за мен е обезобразено и някой трябва да поеме отговорността.

А всички, които са примиренчески и скептично настроени да не пишат тук, то и без друго сме шепа хора, поне да не спорим. 

# 134
  • Варна
А не! Не така! Който е пуснал тема ще трябва да понесе както мнения За, така и мнения Против. Това за "примиренчески" настроените ще го подмина. И не спорим. Поне не аз.
Просто исках да знам някой знае ли за какво протестира или всичко е въз основа на слухове. Защото ако някой от тези клони беше убил човек подписката щеше да бъде друга, нали? В никакъв случай не искам да спирам устрема ви, но така и досега никой не каза под какво аджеба е сложил подписа си.

Общи условия

Активация на акаунт