За ПАП 3 *Б*

• 269 436
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 360
  • София
Подкрепям мнението на mmery.
Нека и други лекари се изкажат.
Хистеректомията носи по-голямо спокойствие, но дали жената е раждала! А и след такова изрязване както пише почти пълна ампутация на шийката дали би могла да ражда и дали си струва риска от инвазивен рак заради запазването на едната матка? Все пак решението го взема самата пациентка, след като и разяснят всички възможности!
Успех!

# 361
Момичета благодаря ви! За щастие е раждала, но въпреки това хистеректомията е крайно решение, ако няма накъде!
 Ммери, ти с какъв ПАП беше преди конизацията и имаше ли дисплазия?! Само с конизацията ли се оправи?! 

# 362
Момичета, златни сте   bouquet
След случаен профилактичен преглед, на който дори нямах намерение да ходя се оказах с резултат 2 - 3а. И, тъй като ми писна да ходя по доктори, заради един синузит и милион вирусни заболявания, си казах, че просто няма да ходя да си правя нови цитонамазки, прегледи и какво ли още не.
Реших, обаче, все пак да се осведомя за какво точно става въпрос и попаднах на тази тема. Благодарение на вас днес си направих втора цитонамазка при друг лекар, и по негова препоръка микробиологично изследване и колпоскопия. Нямам раничка, имам някакво възпаление, което не усещам. Каза, че нещо било леко зачервено, но не разбрах точно какво. Изписаха ми Далмацин за 7 дни, а след това ще излезе цитото и ще видим какво ще правим.
Благодаря ви, че сте споделили всичко това и ми стискайте палци   bouquet

П.П. Ще кажа на всичките си приятелки да си направят профилактична цитонамазка, малко се говори за този наистина сериозен проблем  Hug

# 363
Надя,
Така и не разбрах кой ПАП бях, защото лекарят ми не ми каза изпрати ме директно на биопсия. Диагностицирана бях с карцинома ин ситу. Което е следващ етап след дисплазия и един преди 1-ва степен на инвазивен карцином. Така че най-вероятно съм била с ПАП4.
Всъщност конизацията се прави и с диагностични и с терапевтични цели ... изрязаният участък се изследва и заключението на патоанатомите е решаващо за последващото лечение.

# 364
  • София
Аз преди конизацията бях с ПАП1-2 и полип в шийката (нищо страшно според лекаря но трябва да се махне и изследва).
Та искам да поясня с това, че може по ПАП да сте ОК, но от биопсия или хистология да излезе нещо кофти. И все пак резултата по ПАП насочва за биопсия (от 3 нагоре). Това са различни изследвания. Патоанатома преценява. За вярно се отчита резултата от биопсията и хистологията.
И друго - много се говори за колпоскопия, но тя не е сигурен метод, гледа се с око и може да не се види нещо. Най-сигурното е биопсия.
Успех и пишете за да се учим всички ние и да сме здрави! И ходете на цитонмазаки редовно!

# 365
Надя,
Така и не разбрах кой ПАП бях, защото лекарят ми не ми каза изпрати ме директно на биопсия. Диагностицирана бях с карцинома ин ситу. Което е следващ етап след дисплазия и един преди 1-ва степен на инвазивен карцином. Така че най-вероятно съм била с ПАП4.
Всъщност конизацията се прави и с диагностични и с терапевтични цели ... изрязаният участък се изследва и заключението на патоанатомите е решаващо за последващото лечение.

Благодаря за отговора Ммери!
Да, права си за конизацията. Но в този случай тя не е постигнала терапевтичната си цел, хистолозите са категорични, че не е рязано до здраво. Сега предлагат хистеректомия.
Ще изчака контролната цитонамазка и ще се реши какво да се прави.

# 366
По тази тема искам да остана анонимна...
Ще опиша накратко перипетиите си след една профилактична цитонамазка...
Та, отивам да ми вземат цито/никога съм нямала гин. проблеми и ранички/, нося я при един от добрите патолози, резултат - 2+  newsm78, пише за някакви коки. Веднага отивам за втора цитонамазка и я нося при друг патолог/професор/, резултат 3Б, и то от канала, от порциото всичко беше наред.Паника, шаш. Следващата седмица бях при прехваления/прехвалената доц. М. П./запознатите знаят за кого говоря/ за биопсия. Резултат - карцинома ин сито. Последва конизация при М.П. като тя беше УБЕДЕНА, че всичко ще е наред. Излиза хистологията - не е изрязано до здраво. М.П. казва "Спокойно, знам какво правя, след изрязването направих крионезнамкаквоси, направи след три месеца цито" Да, обаче аз пак отивам за цитонамазка, един месец след конизацията.
И...... в резултата пише пета група, което си е баш рак. Казвам си "М..... му, много бързо се развива" и бегом в Плевен при проф. Горчев/страшен човек/. А, забравих да кажа, междувременно звъннах на М.П. да й кажа за резултата и тя ми каза, нещо от рода на " Заповядай за хистеректомия". Горчев беше много учуден от резултата от последната цитонамазка/видя и хистологията/, но ми обясни, че щом промените са в канала, трябва да се направи хистеректомия. Е, направи ми я, слава-богу лапароскопска и нямам разрез на корема, яйчниците ми са си тук и си работят....наложи ми се да се откажа от идеята за второ дете...От хистологията излезе карц. ин сито...т.е последното ми цито е било грешно...сега пестя от превръзки.
На 30 години съм.

# 367
  • Sofia
Не се озлобявай. Мога само да си представя какво си изживяла, но, ето, продължила си напред.

Надявам се всичко да е приключило и повече никога да нямаш проблеми.

Тук всички сме с подобно близки проблеми и все се питаме защо на мен? Питаме се и дали въобще ще имаме деца.

Мен лично ме крепи идеята, че правя всичко, което се очаква от мен да правя и да се надявам, че нещата няма да се влошат.

Успех!

Последна редакция: чт, 01 мар 2007, 22:41 от Suprema

# 368
Няма значение,
Много съжалявам за това, което си изживяла.
Пишеш с много болка и силно ти съчувствам.   Hug Млада си, животът е пред теб и трябва да го изживееш с цялата му красота. Бъди силна и гледай напред.
За тези доктори просто нямам думи - ако бяха в САЩ щяха да са без разрешителни и с десетки съдебни дела - осъдени. У нас Господ да ги съди!

# 369
 Няма значение, страшно съжалявам за това което си преживяла!  Hug Бъди силна!

# 370
Няма значение,

Съжалявам за това което си преживяла и се сещам за кой говориш....
Това е д-р Попова от 5-гр.болница.Мен там ме мотаха почти 9 месеца и накрая се стигна до карцином.

Важното е, че си жива мила.Радвай се на живота и не съжалявай за нищо.Направила си най-доброто  bouquet

# 371
Здравей Няма значение,

и аз като теб пестя от превръзки, на 27 ще стана след месец. Също като теб, по препоръка на момиче от форума мислех първо да отида при Горчев, но ме разубедиха и отидох при Попова. Но аз си отидох направо за хистеректомия. Резултата от първата цитонамазка, която направих в живота си беше ПАП - 3Б и от биопсията излезе, че е карцином. Сега незнам дали да съжалявам, че не съм отишла в Плевен, но май при мен друг вариант е нямало. Резултата от хистологията ми е инвазивен плоскоклетъчен вроговяващ се карцином, стадий 1Б. Има ли някой друг, който пише в темата с такава диагноза? Ако има нека ми пише на лични да споделяме информация някаква  Rolling Eyes

# 372
Здравейте!Искам да ви разкажа моята история.Преди 2г. имах проблеми с цикъла и се наложи да ми направят абразио.След това 6месеца пих Оргаметрил и всичко беше наред. Точно 1г. след абразиото проблемите започнаха отново.Отидах при друг лекар който ми взе цитонамазка,пусна ми микробиологични изследвания.Резултата от цитото беше 3А ,а микробиологията показа наличие на микоплазма.Лекаря ми взе биопсия от шийката на матката и ми каза,че докато не излезе резултата няма да предприеме никакво лечение.За мой късмет резултата беше добър/оказа се полип/ и тази PAP3А се дължи на микоплазмата.Започнах 3месечно лечение с антибиотици,направих контролна микробиология-микоплазма нямаше.В продължение на 7месеца пих Дуфастон, но проблема с междинното кървене продължаваше.На 28.02.07г. ми напрабиха второ абразио и сега чакам резултата,но се страхувам,защото при един от прегледите лекаря ми каза,че може да се наложи да ми махне цялата матка за да нямам по-късно проблеми.Незнам какво да правя не съм съгласна да ми отстранят матката

# 373
  • София
Добре дошла на chuchi!
Мила, съжалявам и съчувствам на всички момичета които "пестят от превръзки".
Моето лично мнение е, че когато лекар препоръча хистеректомия, то той спасява живот. Това е тежка операция и никой няма да ти предложи да ти я прави ако не се налага.
Вярвайте на лекарите и проверявайте диагнозите си момичета! Бъдете здрави!

# 374

Това пък въобще не е вярно "вероятно съм била с ПАП4, защото това и това..."  Както можеш да прочетеш по-долу, аз бях с ПАП3Б, а излезе че е инвазивен карцином.

Гледам сте писали и за хранителните добавки. Аз, по препоръка на докторката пия антиоксидант на FitLine, немски са, но не струват 130лв, а 80лв.

Моето лично мнение е, че когато лекар препоръча хистеректомия, то той спасява живот.
Peace подкрепям. Ако диагнозата от хистологията е рак, то не може да се правят тънки сметки, толкова да отрежем, толкова да остане ... Колкото повече се изреже, толкова по-добре.

А относно типизирането на вируса, според мен смисъла му е в това, че ако излезе тип 16 или 18 - то човек трябва да си има едно наум и да пие там антиоксиданти и имуностимулатори, защото той има реален риск да развие рак в един бъдещ период. А ако излезе някакъв друг тип ... да не се притеснява. Аз лично не съм си правила типизация, и не знам кой тип имам.

Общи условия

Активация на акаунт