За ПАП 3 *Б*

• 271 125
  • 1 295
  •   1
Отговори
# 840
Кога се прави тотална хистеректомия?При карцимон в кой стадии?

# 841
Избий си тези мисли от главата!

# 842
Струва ми се, че голяма част от лекарите са готови да те осакатят само за да вземат повечко пари и много трябва да се пазим от такива.
Аз съм уверена, че е точно така, защото смених вече 4 лекаря Close Направо като се обърна назад и избеснявам, затова се стремя да гледам само напред и да си стискам палци всичко това да свърши колкото се може по-скоро!
Пожелавам на всички посетителки на тази тема същото!  bouquet

# 843
Hug, Хапчице.Въпросът ми е роден по повод на скорошната хистеректомия на моя позната.Имала е карцином Ин Ситу и веднага я оперираха.Но пък някои от тук пишещите са минали само с конизация при тази диагноза.Предполагам,че може би зависи от положението на карцинома или от степента на поражение на тъканите.Интересно ми беше като информация.Обещавам да мисля позитивно. Peace

# 844
Hug, Хапчице.Въпросът ми е роден по повод на скорошната хистеректомия на моя позната.Имала е карцином Ин Ситу и веднага я оперираха.Но пък някои от тук пишещите са минали само с конизация при тази диагноза.Предполагам,че може би зависи от положението на карцинома или от степента на поражение на тъканите.Интересно ми беше като информация.Обещавам да мисля позитивно. Peace

Конизацията е манипулация която се извършва с цел да се види до каква степен е засегнат участъка.След като се изреже конуса се изследва дали засегнатия участък минава половината от отрязаното.Ако е така може да се направи РЕконизация или да се пристъпи към пълна или частична хистеректомия.Химиотерапията може и да бъде избегната но в повечето случаи не се разминаваме с лъчетерапията!

# 845
Деси, emoli ти е отговорила доста изчерпателно, аз мога да допълня съвсем малко.

Понякога хистеректомията е първи избор не за друго, а по желание на пациентката. При жени на възраст, близка до тази, когато настъпва естествено менопаузата, самата пациентка може да предпочете радикално решение. Аз имам близка, която постъпи точно така - с което си спести нервите да си прави непрекъснато цитонамазки и пр. Но това е лично решение на пациентката.   Допускам, че в някои случаи при жени, които нямат планове да имат други деца, този вариант може да е бил предложен и от самия лекар.

Както знаеш, нямам медицинско образование и не мога да се изказвам от позициите на специалист. От четенето по сайтовете преди моята конизация се убедих, че при диагноза "карцинома ин ситу" първата стъпка е именно конизацията. Степента на поражението на тъканите не може да се определи с колпоскопия или с биопсия -  при тях се вижда и изследва тъканта на повърхността. А какво е положението "в дълбочина" се вижда при хистологичното изследване след конизацията.

Емоли, приема се, че конизацията е операция, не манипулация. Не че има значение, де.  Peace
Що се отнася до лъчетерапията, какво имаш предвид? На мен не ми назначиха никаква лъчетерапия  newsm78 Конусът даде чисти краища и това беше. Казаха ми да си гледам живота и да ходя на цитонамазки като поп оттука насетне.

# 846
Точно затова се учудих на директната операция на моята позната.Била е ПАП 3Д,направиха й биопсия и направо я оперираха,като преди това я гледаха на скенер за разсейки.Тя не е раждала ,но е на 35г.На мен ми се видя много бързо и крайно всичко.Затова ми стана любопитно на каква база преценяват лекарите.

# 847
Ох, очевидно не съм за този подфорум, а дали въпросът ми е за тази тема съвсем не знам. Затова моля да ме извините, ако задавам глупав или не на място въпрос Praynig

Искам да попитам - възможно ли е да има болки в яйчниците при резултат от цитонамазката ІІІа или проблемът е другаде?
Това накратко, а сега малко по-подробно.
От известно време - няколко месеца може би усещам леки болки, по-скоро като менструално напрежение в яйчниците почти през целия месец. Забелязвам, че се увеличават, когато съм изморена или съм стояла дълго време права. Ето днес например е много гадно като резултат от вчерашния ужасно уморителен ден.
Този месец резултатът от цитонамазката ми излезе ІІІа, препоръчаха колкоскопия и биопсия. Резултатът от биопсията бе SIN ІІ. В Пловдив споменаха за конизация. Занесохме резултатите в онкоболницата в София, където доц.Милев каза, че според него резултатът е по-близо до SIN І, резултатът от цитонамазката в София бе ІІ. Препоръчаха единствено изгаряне на раничката, ДНК - изследване на вируса/какъвто бе установен/ и преглед след три месеца.

А откъде са тогава тези болки? Освен това установиха заздравяващо възпаление и смъкване на влагалището.
Просто се питам от какво са тези болки и имат ли някаква връзка с резултатите от изследванията...

# 848
Ох, очевидно не съм за този подфорум, а дали въпросът ми е за тази тема съвсем не знам. Затова моля да ме извините, ако задавам глупав или не на място въпрос Praynig

Искам да попитам - възможно ли е да има болки в яйчниците при резултат от цитонамазката ІІІа или проблемът е другаде?
Това накратко, а сега малко по-подробно.
От известно време - няколко месеца може би усещам леки болки, по-скоро като менструално напрежение в яйчниците почти през целия месец. Забелязвам, че се увеличават, когато съм изморена или съм стояла дълго време права. Ето днес например е много гадно като резултат от вчерашния ужасно уморителен ден.
Този месец резултатът от цитонамазката ми излезе ІІІа, препоръчаха колкоскопия и биопсия. Резултатът от биопсията бе SIN ІІ. В Пловдив споменаха за конизация. Занесохме резултатите в онкоболницата в София, където доц.Милев каза, че според него резултатът е по-близо до SIN І, резултатът от цитонамазката в София бе ІІ. Препоръчаха единствено изгаряне на раничката, ДНК - изследване на вируса/какъвто бе установен/ и преглед след три месеца.

А откъде са тогава тези болки? Освен това установиха заздравяващо възпаление и смъкване на влагалището.
Просто се питам от какво са тези болки и имат ли някаква връзка с резултатите от изследванията...
Малко преди да ми открият раничката имах такива болки,в яйчниците.Една тежст,като в овулация.Имам ги почти непрестанно.Преди месец бах ПАП 3а-д

# 849
Малко преди да ми открият раничката имах такива болки,в яйчниците.Една тежст,като в овулация.Имам ги почти непрестанно.Преди месец бах ПАП 3а-д

Да, Деси, точно така - като тежест и болка при овулация. Но всъщност какво означава 3а-д? Защо и "а"и "д"?

# 850
ІІІа и ІІІд са различни степени. Дават се двете, защото пробите се вземат от различни места - едната проба е била ІІІа, другата - ІІІд.

# 851

Да, Деси, точно така - като тежест и болка при овулация. Но всъщност какво означава 3а-д? Защо и "а"и "д"?
Мислех,че болката е от яйчниците,после че имам цистит,но явно е от проблема със шийката. Sad

# 852
ІІІа и ІІІд са различни степени. Дават се двете, защото пробите се вземат от различни места - едната проба е била ІІІа, другата - ІІІд.
ooooh! Най-вероятно точно това е обяснението.Не се бях сетила.

# 853

Благодаря, Хапчице. Всъщност е логично, но не ми мина през ум.

Деси, стискам палци резултатите от биопсията ти да са добри.
Преди доста време имах веднъж цистит и наистина е съвсем различно - това си е като болка при овулация или леко менструално напрежение.

# 854
Мен никога нищо не ме е боляло. Абсолютно никакво оплакване нямах. Ходех профилактично на прегледи. И накрая какво - конизация.

Ето това ме ужасява. Ами ако не бях толкова луда, колкото съм и не бях ходила. Ако не бях намерила лекарката, която си разбира от работата и не си скъпи труда на всяко посещение да ми прави цитонамзките, колпоскопиите, ехографиите с трансвагинален трансдюсер и каквото още се сетиш?! (Само прегледи на гърдите не ми прави, милата, защото за неин ужас кърмя едно пораснало дете. ) Всичко това - с направления, по Касата, без да й плащам нищо допълнително. Ако не бяха се случили всичките тези "ако", кога щях да разбера...

Сега всичките ми приятелки си направиха цитонамазки. Дето се вика - всяко зло за добро. Поне знам, че едно десетина жени оттук насетне ще ходят редовно, защото видяха какво може да стане и какво става.

Деси и Тони, стискам ви палци и скоро да се похвалите в тази тема, че не сте вече за тука.

Общи условия

Активация на акаунт