Инсулт- сблъскване с тази болест. Моля споделете

• 244 072
  • 767
  •   2
Отговори
# 495
За съжаление е така. Повече пари, а накрая едно голямо нищо.
Рехабилитатор, колкото по-често, по-добре. Даже отначало ако може всеки ден, най-добре. От първите дни раздвижването е най-важно и е важно, пациентът ако може да движи някои крайници, сам да прави упражнения с тях. Да вдига крак, ръка. Баща ми така го тероризирах. С едно дълго парче плат бях направила дълъг колан, захващахме неподвижния крак и той със здравата ръка опъваше, вдигаше нагоре и пускаше надолу.
Болният каквото направи като упражнения е в пъти по-бързо възстановяващо, отколкото рехабилитаторът да го сгъва и разгъва, колкото да не атрофират мускулите. Да, и това си трябва и е важно, а те знаят как да го направят и да покажат да гледате и правите и вие.
Та, добре е всеки ден, може през ден, а ако няма възможност, 2-3 пъти седмично, а през останалото време вие да правите, болният да прави упражнения.
Да се има предвид, че в повечето случаи, каквото се е раздвижило до 6 месеца след инсулта, това остава. Някои казват- до година, но обикновено е до 6 месеца. Оттам нататък, останало ли е нещо нераздвижено, то ако пациентът е на крака, в повечето случаи може с движение и упражнения да позакрепи и подобри, но на легло ли е... каквото е постигнато - това е.

За болкоуспокояващи - баща ми е пил. Не смея да кажа какви. На него му предписваха, заради гангрената. То няма и как де. На инжекция или на таблетка.
Иначе след инсулта си искаше аналгин и майка му даваше. Много го болеше глава. Може и невролог да им е казал, нямам идея. Успокоителни също му бяха изписвани, защото буйстваше първите месеци и не беше на себе си. Да не казвам какви съчетания от ксанакс и диазепам е пил. Не по наша преценка. Денем едно, вечер друго.
На много от лекарствата знаете, че пише, че не се пият при това, онова, ама докторите изписват и пиеш каквото ти изпишат.

Относно Сумазина, това е като Ноотропила и Кавинтона, доколкото помня. За мозъка. От него се замайват и им става лошо. Нашата невроложка си каза за предпоследния инсулт, че ще пие минимум 6 месеца. За първия инсулт не помня колко време е пил.
Но татко пиеше Ноотропил и май първо по 2 сашета от малката дозировка - 1200, а после по 1, което делеше на 2. Не съм сигурна, говоря по спомен. И Кавинтон също пиеше, но на таблетка.

Манчев, здраве, здраве, здраве, да не се отървеш от здраве!
Това скорпионите умеем да изплуваме и оцеляваме.
Пожелавам ти всичко каквото си пожелаеш, да се сбъдне.
Аз ще черпя на 31-ви Smiley

# 496
Благодаря за хубавите пожелания и на теб всичко най-добро! Честит Рожден Ден!малко късно видях.

# 497
Моля Ви, дайте идея как да обърнем ноща на нощ,по цял ден спим,по цяла нощ мрънкаме.Всички ходим като призраци вече,голям кошмар е.

# 498
Половин година я карахме и ние така. Не знам начин.
Изписвани са му и успокоителни вечер, ама същата работа. Заспиваше рано и около полунощ вече...

# 499
Времето оправя.половин до една година и аз се кокорех нощем до 4,а сега мога и с кокошките да заспя и през деня пак...мани,мани.добре, че казват хубаво за съня.

# 500
Ле ле то аз преди нея ще свърша ако една година не спя.

# 501
Дръж се.Не е лесно за околните знам.

# 502
Как се справяте с яденето на обърналите ноща на ден?И още нещо исках да попитам какво кръвно подържат вашите близки след инсулт?

# 503
На първия въпрос не мога да ти отговоря. Уж майка ми спи през ноща.

Кръвното ѝ обаче е високо. Нали уж хапчета за кръвно вземат. На майка ми е Лизиноприл. Но оня ден я боляла глава цяла нощ и свят и се завил, та решила че е от хапчетата. И на другия ден не е вземала. Като я чух ми се хвали. КОлко добре била без хапчета. Вярно че беше и по-адекватна. Но така на сама глава не е редно да спира хапове. Уж обеща, че ще ги взема. Но кой знае какво прави. Баща ми ѝ измерил кръвното каза, че било високо 170 на нещо си. Но дали ни е верен апарата кой знае, а и той дали го е измерил вярно също идея си нямам.

# 504
  • Бургас
Maйка ми уж спи нощем.
За кръвното: като го меря, като я водя на лекар все е нормално. Тя си го мери само ако се почувства зле, колко успешно го прави не знам. Хапчета пие всеки ден, наскоро и на кардиолог я водих, казаха, че ще приема хапчетата до живот и така.

# 505
  • София - Варна
Здравейте,
възможно ли е при исхемичен инсулт скенерът да е чист?

# 506
Африканчо,  доколкото знам - не. Но ме подсети за пациент, който лежа с баща ми. Ходеше напред-назад из стаята, нищо му нямаше по негови думи. Прилошало му, приели го със съмнения за инсулт и го държаха три дни - под наблюдение. Уж скенерът не показвал да има такъв, но нещо ги е усъмнило. Какво ли... нямам идея. Караха му се, като го видеха прав, а не да лежи.
Баща ми на 38 години направил някаква криза и му казали "пред инсулт", каквото и да значи. Оттогава коренно е променил живота и навиците си.

# 507
  • София - Варна
Много ти благодаря за бързия отговор, Мереленда!
А по принцип веднага ли излиза нещо на скенера, или понякога след известен период, примерно 24 часа?

И също така - симптомите (двойно виждане плюс нещо подобно на промените в зрението при очна мигрена, ако си имала) са преминали 2 часа след приложението на тромболиза. А преди това ги е имало около 3 часа, до закарването в болницата. Значи общо 5 часа.
Имало е и повръщане, което е спряло преди тромболизата.
Други симптоми не е имало.
След това е имало главоболие.
Поради факта, че зрителните промени са преминали с тромболизата, диагнозата (уж не съвсем окончателна, ама 99 процента май-май) е исхемичен инсулт.

Какви са били симптомите на баща ти тогава?

# 508
Не е имало повръщане. Първият инсулт лек. По думи на майка ми, татко както си е седял седнал на стола и изведнъж навел глава, аха да заспи, изкривил устата. Обадила се на бърза помощ. Адекватен е бил. Оплакваше се от силни болки в главата.
С втория инсулт, вече тежък, майка го намира вкъщи след работа. Не знае колко е бил така, паднал на земята, но предвид последното им чуване по телефона, най-много 2-3 часа. Там остана парализиран вече, но беше адекватен и  пак само от силни болки в главата се оплакваше. Докато влезе в болницата направи и инфаркт, още един инсулт и вече се загуби, обърка, започна да забравя неща. И  така го беше ударило, че едното му око беше изхвръкнало. После се оправи.
Като цяло от инсултите му, най-вече в началото, помня постоянните оплаквания от много силно главоболие.
Но то явно не при всеки е еднакво и зависи в коя част го удря. Та може да не е изключено и да се окаже инсулт.
Но пък при татко правеха веднага скенер и се потвърждаваше, че се касае за това.

# 509
  • София - Варна
Мерси много. А при първия случай на 38 години правен ли в скенер?

Общи условия

Активация на акаунт