Инсулт- сблъскване с тази болест. Моля споделете

• 243 959
  • 767
  •   1
Отговори
# 600
И аз при вас.Мъжът ми на 50 г.снощи получи втория си исхемичен инсулт.Първият беше преди 6 год,успя да се стабилизира .Но сега положението е зле .Merelenda ,мерси че сподели всякаква информация за болния .Най-вероятно като го изпишат след 5 дни ще търся помощ за нататък и чрез вас  . Може ли сега още докато е в болницата,да отида да поръчам дюшека и другите помощни неща за мъжът ми и какви документи да нося?

# 601
Много млад. Дано бързо да се възстанови.
Относно дюшека и другите приспособления за болния, имахме късмета да се занимава фирмата с документацията, тъй като имат интерес да се закупят от тях.
Проверете в града, в който живеете, в магазините за помощни средства за инвалиди как стоят нещата.
При нас беше нужно само да отидем до магазина (нерядко около болници има такива). Майка носеше личната карта на татко, оттам вече те поеха инициатива. Татко беше в болницата все още. Те ходеха по институции, имаха си хора за всичко. Нас само ни информираха, че до два месеца ще получим пари по сметка  от социалните и ще закупим с тях нужните неща. Първо ни осигуриха дюшек, стол за къпане, а след още около 2 месеца, като се установи, че е трайно парализиран, вече имахме и инвалидна количка. Много фирми продаващи помощни средства за инвалиди са запознати как се действа, друг е въпросът, че не във всеки град се наемат да го правят. В нашия град тези услуги не ни струваха абсолютно нищо. Просто закупихме от фирмата нужните неща и платихме такса за копиране на документи 4-5 лв.
Иначе не знам точно какво се попълва. Някой ако е действал сам и е ходил в социални, НОИ и т.н., може да сподели информация.

# 602
  • Бургас
Може ли сега още докато е в болницата,да отида да поръчам дюшека и другите помощни неща за мъжът ми и какви документи да нося?
Добре е още докато е в болницата лекар да оформи едни документи, защото после трябва да се води болния, а ако е трудно подвижен е проблем.
После с тези документи от болницата отивате във фирма за такива неща. Фирмата ще ви каже всичко останало, което е необходимо. Аз обикалях сама по всички места, много досадно, отнема много време, чакане и т.н. Бях толкова притеснена тогава, че дори не помня вече всички гишета, на които чаках и ходих. Аз имам генерално пълномощно от майка ми и не се е налагало никъде повече да я водя с мен, оправих сама всичко. Помня, че след месеци социалните дори идваха да проверят ползва ли нещата, явно има и доста злоупотреби и затова. Не ти помогнах особено, но накратко е това: намери невролог в болницата, който да оформи документите, после с тях отиваш в избраната от теб фирма, тя ти казва подробно какво трябва, после обикаляш една-две седмици по всевъзможни гишета и глупости и накрая ги вземаш от фирмата. В този ред на мисли, важно е какво е обективното състояние на човека и какво ще пише неврологът, от това зависи дали ще отпуснат дюшек, инвалиден стол/тоалетна, проходилка или друго.

# 603
В болницата в нашия град, невроложката каза че не издава никакви подобни документи. Само за дюшек можела да издаде документ. Другото да сме с го купували сами. То големи проверки, голяма мнителност, чудим се как да ги водим по доктори тия парализирани хора, на края всичките цигани с помощи, Телк и т. н. Без проблем. Майка ми едва то тоалетна ходи, дали й 50% Телк. Срамна работа.

# 604
  • Козлодуй
Здравейте, дъщеря ми направи инсулт на 14години.Сега е на 18 и търся добър невролог в София, който да я следи. До сега я седяха в Свети Наум, но като навърши 18...не ги интересува какво се случва с децата и кой ще ги лекува. Ще съм благодарна ако споделите имена.

# 605
Прибрах ММ от болницата. Успява от легнало положение да седне.Иначе дясна и ръка и десен крайник са засегнати,както и завалян говор.Обаче неиска да откаже цигарите .Инати се и се кара с мен за щяло и нещяло,работа щял да почва и т.н ,той на краката си не може да стои ...Вчера ,някой звънял на звънеца ,мен ме нямаше в къщи и той правил опити да се изправя ,че да отварял вратата и паднал в стаята.Добре,че не се бавих,дойдох и едвам го обърнах,че много тежи оттам с триста зора до леглото го замъкнах,а той пак курназ нищо му било нямало.Незнам как ще е занапред ...

# 606
Трудно ще е занапред. Ще се опитва да се изправя, да върши неща сам, и да ти кажа, това ще ти е от помощ, защото повечето прекарали инсулт нямат желание да правят нищо и отказват всякакво самостоятелно раздвижване, упражнения и т.н. Отказват и лекарства дори. Подкрепяй го. Знам че е трудно, но в случая щом се опитва да прави каквото и да е, нека си там като го прави, а ти го крепи. Нека прави опити за всичко. За упражнения, за ставане, за всякакво движение и изправяне. Всичко е по-добро от хоризонталното положение и всякакво движение или опит за такова, ще помогне за възстановяването на крайниците, ще предпази от атрофия и ще спомогне за кръвообращението. Тия неща са важни и колкото по-скоро ги прави, толкова по-голям шанс има за възстановяване нормалната функция на крайниците. Също трябва да почива. Да не се залежава по гръб. Важно е, за да не прави пневмония, ако се залежи много. Да се изправя седнал, да се подпира с възглавници, ако усеща, че не може да се задъжи дълго. Да се завърта наляво и надясно като лежи.
Относно цигарите, някои се стряскат и ги спират от раз. Мъжът ти явно не е от тях. Ако той сам не си го наложи, не знам дали ще успееш, дори да му говориш.
Баща ми още с първия инфаркт ги спря.

# 607
Здравейте, мама направи месец. Кекарите гиворят за премесрване евентуално другата седмица в неврология. Повиках рехабилитатор, започна с раздвижване но все още е със сонда, но тя се храни,предполагсм не им се занимава понеже трябва време. Би ли ми казал някой колко време се правят раздвижванията, по точно колко е препоръчително. При нас само на частно се правят моля се да и правят наистина.Бихте ли ми препоръчали нещо което и аз да правя за да и помагам къде за говор къде за движения

# 608
Като време за деня ли питаш, или изобщо като цяло, колко месеца?
Рехабилитацията за всеки пациент е различна, спрямо тежестта на инсулта, спрямо съпътстващи заболявания, възраст и т.н. Сега, ясно е, че е ако е възрастен човек, че ако е с тежек инсулт, хипертония, няма да го юрнат да го изправят, подпират и да се мъчи да ходи. Ако е млад, с по-лек инсулт, ще започне плавно рехабилитацията, първо от легнало положение, с постепенно изправяне и опити за раздвижване.
Да кажем, че е тежък инсулт и пациентът е изцяло на легло, но в съзнание, с опити да говори. Бавно и плавно по 10-15 минути сутрин и вечер, леки раздвижвания със сгъване и разгъване на крайниците. Завъртания наляво и надясно.
При по-леки форми може и повече време, като първо рехабилитацията е на легло (още в болницата), а последващо с опити за изправяне и раздвижване, стига да позволява. Но като цяло рехабилитаторите подхождат с внимание и карат лека полека. Не се юркат по час да раздвижват. Изтощаващо е и за болния, все пак е инсулт и си има рисковете. Някои ги е страх дори да направят каквото и да е, ако пациентът е с тежък инсулт, че да не го повтори.
Затова леки и плавни раздвижвания.
10-15 минути сутрин и вечер, после се увеличава времето.
Татко беше с тежък инсулт. Те не даваха да го пипаме както се казва. Едно завъртане наляво и надясно, по-точно аз го въртях наляво и дясно, буквално му разбъркваше мозъка. Постепенно го подпирахме, задържахме в тези позиции с възглавници. Плавно стигнахме до изправяне и подпиране на дъската на спалнята. Седеше по малко и в седнало положение, по около 3-4 минути, не издържаше повече.
Та си зависи от тежестта на инсулта, от самия болен и възможностите.
Като започне вече с изправяне и да може да отиде до тоалетна, разходките да се удължават, гимнастиката също. Елементарни упражнения, не нещо сложно.

А относно мама, ще я караш да се опитва да говори. Говорете си. Плавно ще се изчисти говора, ако сега има затруднения. Ако има възможност, тренировка е да чете на глас.

# 609
Благодаря, много постоянно говоря бавно знам, че ще е е бавно имам търпение, но лекарите нищо не казват и аз се притесних да не съм закъсняла с рехабилитацията.Боли я охка кигато се измести но оредполагам нормално 1 месец лежи. А ТЯ ВСЕ БЯГАШЕ НАСАМ НАТАМ.

# 610
  • София - Варна
Елпи, съжалявам, че инсултът се е повторил, и то толкова скоро. Мъжът ти приемал ли е някакво лекарство, поддържаща терапия през тези 6 години? Моят мъж е с един инсулт, но е 15 години по-млад.

# 611
Елпи, съжалявам, че инсултът се е повторил, и то толкова скоро. Мъжът ти приемал ли е някакво лекарство, поддържаща терапия през тези 6 години? Моят мъж е с един инсулт, но е 15 години по-млад.
Той доста лекарства си приемаше щото е и диабетик .Сега става с помощ и патерица и водим до WC и на терасата .Чакаме да видим другата седмица да го вземат в болницата за рехабилитация .Храни се с лявата ръка самичък .За сега съм доволна,ама не спирам да плача пред моята майка Sob

# 612
  • Burgas, Bulgaria
Момичетата,  преди три часа , свекъра ми е получил инсулт , излязал е от банята и му е прилошало .
Останах с децата , мъжа ми отиде в болницата.  Сега звънна , че се прибира .Казали са много тежък инсулт в ляво , той не ги е познал с брат му са били , вкарали са го в реанимация на кислород и при нужда щели да го включат на командно дишане ,  обяснили са , че от тук нататък нищо не може да се направи освен стандартното лечение , критичен бил  ...
Всъщност не зная защо Ви пиша това ...

# 613
Момичетата,  преди три часа , свекъра ми е получил инсулт , излязал е от банята и му е прилошало .
Останах с децата , мъжа ми отиде в болницата.  Сега звънна , че се прибира .Казали са много тежък инсулт в ляво , той не ги е познал с брат му са били , вкарали са го в реанимация на кислород и при нужда щели да го включат на командно дишане ,  обяснили са , че от тук нататък нищо не може да се направи освен стандартното лечение , критичен бил  ...
Всъщност не зная защо Ви пиша това ...
Не се отчайвай винаги има надежда вярвайте молете се. НО НЕ СЕ ПРЕДАВАЙТЕ,.

# 614
Здравейте, може ли да ми кажете какво лечение ви е предписано при силно спастичен крак/ръка. Детето от края на декември месец много изкриви крачето / стъпва на страни /. Ходихме на невролог и ни изписа Баклофен, но не виждам отпускане и подобрение. Давам му още витамин б12, фолиева киселина и магнерот / магнезии/. И още моля за мнения за база Ясен в Банкя.

Общи условия

Активация на акаунт