Инсулт- сблъскване с тази болест. Моля споделете

• 243 989
  • 767
  •   1
Отговори
# 570
Момичета Heart
Може ли ЛЛ да откаже да даде продължение за употреба /от рецептурна книжка/ на Еликвис?

Последна редакция: сб, 17 авг 2019, 18:07 от Трънка Бодливкова

# 571
Методът Бобат, почти не се практикува в България, но е много ефикасен. Дава бързи резултати и щади цялото тяло на болните и парализирани от инсулт. Не правя реклама просто виждам ефекта върху мой роднина, а се дразня, че всичко в при нас е остаряло и неефективно!

Скрит текст:
Концепцията Бобат е една от най- използваните концепции в световен мащаб в рехабилитацията на инсулт и за лечението на други неврологични дисфункции, както при възрастни, така и при деца.

Основателите на концепцията Бобат са съпрузите Д-р Карел Бобат и Берта Бобат. Д-р Бобат е лекар, докато Берта Бобат е физиотерапевт. И двамата са родени в Берлин съответно през 1906 г. И 1907 г. Напускат Берлин през 1938 г. и заминават за Лондон. Там Берта Бобат завършва обучението си като физиотерапевт през 1950 г. Д-р Бобат започва като лекар-педиатър и се насочва към лечението на деца с детска церебрална парализа.

До 1950 г. конвенционалното лечение на пациенти с неврологични дисфункции (инсулт, травма) взаимства доста от стандартната физиотерапия при ортопедични пациенти – счупвания, луксации и тн. Прилагали са се масаж, топлинни процедури, пасивни и активни техники и упражнения на уреди (клетка на Роше например).

През 1943 г. при Берта Бобат отишла известна художничка с претърпян инсулт, която не е имала никакъв ефект от конвенционалното физиотерапевтично лечение през 40-те години на миналия век. Берта Бобат се фокусирала върху засегнатата ръка и установила, че чрез определени захвати е можела да повлияе на повишения мускулен тонус и така да се подобри функционалността на ръката и извършването на определени движения.

Берта Бобат създава уникална диагностика при неврологични пациенти, която дава тласък на физиотерапията като професия. Работейки заедно с д-р Бобат те създават концепцията Бобат. Д-р Бобат изучава, развива и прилага неврофизиологията през 50-те години на миналия век, за да изясни клинично случващите се процеси по време на приложението на тяхната революционна концепция по онова време.

Основните принципи на концепцията Бобат в рехабилитацията на пациенти с инсулт са няколко:

• Постигане на нормална поза на тялото и добро подържане/контролиране на тази поза от страна на пациента (Постурален контрол).
• Постигане на волеви и функционални активности. Пример: Да може пациентът самостоятелно да протегне ръка и да хване чаша с вода.
• Постигане на нормални движения

Прочети още на: Концепция Бобат за лечение на увреди на централна нервна система при възрастни | Puls.bg - https://www.puls.bg/fitnes-i-rekhabilitatsiia-c-23/kontseptsiia- … -vzrastni-n-27010

Последна редакция: сб, 23 ное 2019, 12:17 от AnMary

# 572
Къде може да се запознаем с метода?

# 573
Рехабилитация на инсулт  

В концепцията на Bobath постуралният контрол е основата, върху която пациентите започват да развиват своите умения.  Пациентите, подложени на това лечение, обикновено се научават как да контролират пози и движения и след това преминават към по-трудни.  Терапевтите анализират пози и движения и търсят някакви аномалии, които могат да присъстват, когато бъдат помолени да ги изпълнят.  Примерите за често срещани модели на ненормално движение включват задължителни модели на синергия.  Тези модели могат да бъдат описани като процес на опит за извършване на изолирано движение на определен крайник, но задействане на използването на други типично невключени мускули (в сравнение с нормалното движение), за да се постигне движение.  Задължителните модели на синергия могат да бъдат допълнително разделени на компоненти за синергия на флексия и удължаване както за горните, така и за долните крайници.  Този подход изисква активно участие както от пациента, така и от терапевта.  [17] В зависимост от пациента, целите на рехабилитацията могат да работят за подобряване на някое или всички от следните: постурален контрол, координация на последователностите на движение, иницииране на движение, оптимално подравняване на тялото, ненормален тонус или мускулна слабост.  [1] [16] Следователно лечението ще адресира както отрицателни признаци като нарушен постурален контрол, така и положителни признаци като спастичност .  [18]

Стратегиите и техниките за интервенция за Bobath се състоят в терапевтично боравене, улесняване и активиране на ключови контролни точки.  Терапевтичното боравене се използва с цел да повлияе на качеството на движенията на пациента и включва както улесняване, така и инхибиране.  [17] Улеснението е ключова техника, използвана от практикуващите Bobath за насърчаване на двигателното обучение.  Това е използването на сензорна информация (тактилна щека чрез ръчни контакти, вербални указания) за подсилване на слабите модели на движение и за обезкуражаване на свръхактивните.  Подходящото осигуряване на улеснение по време на двигателната задача се регулира във времето, модалността, интензивността и оттеглянето, като всичко това влияе върху резултата от двигателното обучение.  [16] Инхибирането може да бъде описано като намаляване на части от движение / стойка, които са ненормални и пречат на нормалната работа.  Основните контролни точки обикновено се отнасят за части от тялото, които са изгодни, когато улесняват или инхибират движението / стойката.  [17]

Дейностите, възложени от физикален терапевт или професионален терапевт на лице, което е страдало от инсулт, се избират въз основа на функционалната значимост и са разнообразни по отношение на трудността и средата, в която се извършват.  Избягва се използването на по-малко ангажирани сегменти на индивида, известни също като компенсаторни стратегии за обучение.  Пренасянето на функционални дейности в дома и общността до голяма степен се дължи на образованието на пациентите, семейството и полагащите грижи.  [15]

Теоретичните основи и практика на концепциите на Bobath Concepts са ясно документирани в съвременна книга, публикувана от Wiley Blackman през 2009 г.: концепция Bobath: теория и клинична практика в неврологичната рехабилитация “, написана от Британската асоциация на преподавателите Bobath (BBTA) и редактирана от Raine, Meadows and Lynch -Ellerington.  Председателят на ACPIN (Асоциация на дипломираните физиотерапевти в неврологията) прегледа тази книга и заключи: - „Не съм много сигурен, че от книгата става ясно какво всъщност представлява подходът на Bobath“, „често прозата се превръща в жаргон“ и „ тази книга ще направи малко, за да потуши критиците;  всъщност това без съмнение ще им даде повече гориво за пожара

Д-р Христо Димитров

Доктор по Физиотерапия/Кинезитерапия |
Сертифициран БОБАТ Терапевт | Сертифициран терапевт по ортопедична медицина Cyriax | Сертифициран Физиотерапевт в Германия
Доктора се намира в гр. София

# 574
Не съм запозната с метода, за първи път чувам и по-горе написаното ми е неразбираемо и ми звучи на китайски Smiley Но погледнах няколко клипчета в интернет. Част от нещата съм виждала да се прилагат. Може би зависи от физиотерапевта. Част от техниките не са ми познати. Виждам че ги прилагат на деца с церебрална парализа.

# 575
Този метод се прилага в Европа (без Балканите) и Америка. Раздвижват пациентите без помощни средства като колички, бастуни и така не позволяват да се изкриви тялото, опитвайки се да носи тежестта върху незасегната половина! За съжаление тук рехабилитаторите знаят за тази практика, но не я използват (попитайте ги!) , не е одобрена официално от Здравното Министерство. Почти няма сертифицирани рехабилитатори, защото няма как да я използват официално! Най- важен е рехабилитаторът след прекаран инсулт, за това доколко и как ще се възстанови пациента. Всеки сам си решава, аз просто давам и друга възможност, която разбира се е по собствено осмотрение.

# 576
Какви рехабилитатори, какви пет лева. Майка ми отиде на рехабилитация две семици след инсулта. Никой не се е занимавал с нея там. Само я хранили, даже не са я и къпали. За капак, което най ме вбеси, сестрата разляла вода върху лекарствата ѝ и съответно хвърлила кутийките. Сложила ѝ всичките лекарства после в една кисия найлонова и пратили майка в нас след седмица. Гадахме по скайпа кое какво е, по колко и кога, защото съответно фолиото беше деформирано от употребените хапчета...... Освен че се охарчиха 120лв за частни линейки т.к. беше неподвижна и тази беля с хаповете + отбелязаха ѝ че е раздвижвана по нам си ква пътека, друг бенефит нямаше. Жалка работа.

# 577
Здравейте и от мен, за съжаление и аз се записвам в тази тема Sad
Точно на 26.12. след следобедния си сън, след като си хапва торта, дядо ми, 84 годишен, много жизнен и деен, тичащ, включително и предния ден след правнуците си, се оплаква на баба ми, че му е лошо и не може да стане от фотьойла, защото не може на мърда десния си крак и дясната ръка. Тя му помага да легне, звъни на нашите, оттам в болницата, скенер- два хематома в мозъка без изливи и диагноза хеморагичен инсулт. Поради липсата на неврохирургично отделение в нашия град 😖отначало се обмисляше вариант да го преведат с линейка към някой от двата големи областни града, където да го оперират, от където отказаха, предвид възрастта му и доброто му общо състояние и казаха, че тези "леки" случаи се лекуват консервативно. Към онзи момент дядо ми беше напълно адекватен, отговаряше си на въпроси, не му се губеха моменти и т.н, изобщо беше си той...  настаниха го в обикновените стаи, не в реанимация.
Ние се зарадвахме, че е малкият дявол, явно прибързано, защото на следващата сутрин, когато отидохме, вече говореше несвързано, беше буйствал цялата нощ,беше вързан, викал баба ми, махал си памперса, промушил си главата между решетките и я заклещил 😢 тогава, обаче, все още ни познаваше, знаеше кой кой е, макар да му се губеха моменти, но поне ядеше, пиеше и говореше и повдигна дясната си ръка, когато го накарахме.

От този момент( петък сутринта или вече 4 дни) до сега имам чувството, че всеки ден се влошава, като сега вече е в реанимация, уж защото е вдигнал кръвно, макар днес да ни казаха, че кръвното му е нормално, но все пак продължава да е там, като вече е със затворени очи през цялото време, неконтактен, само повтаря "Боли" 😢Предполагаме, че може да го болят синините от връзването и дърпането и го мазахме с арника или пък вече да го боли от залежаването, където също го мазахме.
Лекарствата, които му дават са банки, предполагам с физ. разтвор, както и инжекционен разтвор вит ц, плюс Dicynone, който му го дават орално.
Днес ни казаха, че хематомите са се "пукнали" и "трябва да чакаме, имало по-тежки случаи, които се оправяли, имало по-леки, които умирали", думи на лекуващата лекарка.😖

Шокът и емоционалният ми срив са големи, сигурна съм, че нищо ново не казвам с това, но просто не мога да асимилирам, че на Коледа бяхме заедно и игра с децата ми, а ден след това го видях безпомощен с памперс.😢 Още по-лошо е, че не живея в България и след няколко дни заминавам обратно и... нямам думи да опиша как се чувствам.

Аз прочетох цялата тема, което ми беше много полезно от гледна точка на инхормация за рехабилитацията и ще съм благодарна, ако някой сподели нормално ли е при този вид инсулт от начало да е добре, после да се влоши и изобщо можем ли да се надяваме да е същият човек от преди.

Извинявам се за дългия пост, но имах нужда да споделя 💐

# 578
Прогнози изключително трудно може да даде някой.
Баща ми беше адекватен първите ден, два, въпреки тежкия инсулт. Познаваше всички, мъчеше се да говори. На 4 ден някъде рязко се влоши, май вечерта и инфаркт беше направил, защото са го връщали от оня свят. Но като цяло започна да се губи, да буйства, да говори някакви несвързани неща, да не си познава къщата, да не помни 5-6 години назад, а да има стари спомени и т.н. Първоначално не даваха надежди и ни казваха, че ще е цяло чудо, ако се размине.
След близо половин година дойде на себе си и докато почине помнеше всичко. Като му разказвах какви неща е говорел и не вярваше и се чудеше. Живя още 2,5 години изцяло на легло.
Като цяло, при всеки е различно и протича различно.
Най-опасно в залежаването, особено в реанимация, където не навсякъде пускат, това са раните. Обтривайте тялото всеки път като отидете, ако ви пускат. Обтриването да става с интензивни движения, да се раздвижва кръвта. Най-добре става с парче вълнен плат. След това намазвайте с крем. Ние обтривахме с лавандулов спирт, така ни каза докторът. След това майка мажеше с един домашен крем с невен. Завъртайте го ако можете да полежава надясно и наляво.
Едно момиче имаше във фейсбук. Елена се казва. Ще потърся координати, ако ви заинтригува. По фамилна рецепта, тоест баба и прави кремове с пчелни продукти, които помагат при рани от залежаване и декубитални рани. Изключително сме доволни от тези кремове. Преди ползвахме вишневска маз, но предвид това, че не попива, я ползвахме за по-дълбоките рани, макар кремът на Елена и при тях да действа, а с нейния крем мажехме цялото тяло и смея да твърдя, че от черна и загниваща кожа, кожата на баща ми се оправи значително и дори бяхме излекували всички рани, макар и по-дълбоки.
На това момиче не мога да се отблагодаря за добрината ѝ. Често пращаше кремове безплатно на нуждаещи се хора, а като се убеди човек в действието и си поръчва.
Последно бяхме взели за около 20 лв от крема, който стигна за цял месец, като се има предвид, че баща ми след залежаването в болница имаше изключително много рани.
От сега действайте със социалните, да вземете дюшек. Той спасява доста положението.

Намерих в съобщенията си профила на Елена. Пускам го и моля, да не се счита за реклама от потребители и модератори. На нея попаднах, след като видях в разни групи във фейсбук периодично да подарява по 5-10 крема на наистина нуждаещи се, а иначе отделно си продава мазилата.
https://www.facebook.com/georgi.kanchev.127
Ако някой иска да види как се е повлиял баща ми от мазилото, на лични мога да му пратя снимки, каквито пратих и на Елена преди години. Сега видях, че са се запазили в съобщенията помежду ни.

Последна редакция: вт, 31 дек 2019, 05:53 от Merelenda

# 579
Merelenda, изключително много благодаря за информацията и Честита Нова Година!

# 580
Здравейте ! Ще помоля за съвети.
Дядо ми на 31ви декември получи исхемичен инсулт , на 25ти беше добре и му нямаше нищо , оплакваше се само от болка в крака , не можахме да реагираме навреме и явно това е било симптом за инсулт. Сега се намира в болницата 4ти ден и положението не е добре , претърпял е тежък инсулт и има парализа от дясната страна и не може да говори , искам да попитам дали разбира и разпознава какво му говорим , просто ни гледа и не можем да разберем какво се опитва да ни каже, също така днес имаше големи болки в крака и се опитваше да стане , но няма как да се случи това и явно не го осъзнава..дали има някакъв шанс ,поне да може да се изправи на крака или поне говора си да възвърне,лекарите няма да ги коментирам,те са под всякаква критика ,беше вдигнал температура и никой не му сменя дори тениските,а беше вир вода.Някой ако може да помогне или да даде съвет за тая коварна болест ще съм благодарен!

# 581
В настройките на профила си трябва да коригирате отметката за получаване на съобщения. В момента са блокирани и не може да се пише на лично съобщение към вас.
Минали са 5 дни, дядо ви още в болница ли е, или го изписаха? Не държат болните много дни и ги изписват вкъщи и грижите остават на най-близките. Някои хора избират да пратят близките в хоспис, поради невъзможността да се справят с грижите у дома, а и заради липса на време и работа. Изключително трудно е да се грижиш за парализиран и неадекватен болен.
Какво казват докторите? Ясно е, че не дават надежди, защото всичко може да се случи. Дали ви разпознава, макар да не може да говори, това вие ще установявате периодично като му говорите. Някои болни така ги удря в мозъка, че има чувство човек, че нищо не чуват, не разбират, а само гледат и имат някакви неадекватни рекации.
Горкият ви дядо, дано скоро има някакво подобрение и да има надежда да се оправи.
Нужна е рехабилитация, за да не атрофират крайниците. Да се раздвижват всеки ден.
Не знам просто какво да кажа. При всеки възстановяването е много индивидуално. Едни хора се оправят и се подобрява мозъчната им функция, започват плавно да се връщат към спомени и да са адекватни при разговор, а други, които уж са били добре, се влошават.
Нужно е и да се свържете със социалните и да задействате отсега процедура за взимане на дюшек, възглавница, стол, защото ще са нужни след като го изпишат, независимо в какво състояние. Дюшек и възглавница, за да не прави рани от залежаване, стол за къпане, а последващо и инвалидна количка. Раздвижването ще става бавно и с помощта на рехабилитатор и с ваша упоритост, защото болният няма да може, а и да може - няма да иска да прави нищо.  При изписване вкъщи, тялото е добре да се завърта наляво, надясно, да лежи така по 2 часа, да бъде подпрян с възглавници, за да не направи пневмония. Да се обтрива тялото с лавандулов спирт, да се раздвижва с вълнена ръкавица, с масажни движения, за да не се образуват рани. Да си повдига от раменете и главата на високи възглавници, когато лежи по гръб, но не за дълго. Да се сменят позите.
Всичко това има значение, не трябва да лежи само на една страна, само по гръб, трябва да се раздвижва, дали с рехабилитатор или с ваши усилия, тези неща трябва да се правят. И независимо в какво състояние е, дали е адекватен, дали не е, защото залежавайки се ще атрофират още крайниците. А за мозъка и разсъдъка, постепенно ще се разбере, като минават дните, как се възстановява и до каква степен ще се възвърнат до нормалност функциите.
Има една добавка, Сириус Д. Сега се сетих за нея. Много я препоръчват за хора прекарали инфакрт и инсулт, за уж по-бързо възстановяване. Около 30 лв струва опаковката, ама ако се спазват дозите, за 2-3 дни свършва. Доколко е ефикасна, идея нямам. Когато разбрахме за нея и я взехме, не беше в началото след инсулта, а месеци след това. Баща ми беше вече адекватен и говореше с нас. Пи веднъж и после категорично отказа да я пие. Започна да си измисля всякакви неща, че му ставало лошо от нея и т.н. Той за всякакви билки и илачи, които се опитвахме да му дадем, казваше че му е гадно от тях, че корем го боли и т.н.
Стават като малки деца, отказват да пият всичко. Обаче химията (лекарствата от доктор) си ги пиеше чинно. Тях не отказваше.
Опитах Сириус Д, защото реално може да се пие от всеки. На вкус се усеща просто канелата (има канела в него), нищо гадно. Но доколко наистина помага, не мога да кажа.
В темата имаше препоръки или питане за още една добавка, тя беше над 1000 лв. Също за хора прекарали инсулти. Също не знам доколко е ефикасна, но съм чувала наистина, че има добавки и лекарства, които взети още в началото, много помагат за бързото възстановяване на прекаралите инсулт. Имаше включително някакви живото-спасяващи вливания на лекарства за по 2000 лв. Москов докато беше министър на здравеопазването, се опита да вкара уж закон да приемат това лечение по здравна каса, но не се стигна доникъде. Скъпо лечение. Щеше да помогне на много хора. Но да не забравяме, че живеем в България, където пациентът е клиент.
Ако мога да дам съвет за нещо, пишете. Може и на лично съобщение, само че вижте в профила си коригирайте функциите, да можете да получавате съобщения.

Последна редакция: ср, 08 яну 2020, 08:07 от Merelenda

# 582
В настройките на профила си трябва да коригирате отметката за получаване на съобщения. В момента са блокирани и не може да се пише на лично съобщение към вас.
Минали са 5 дни, дядо ви още в болница ли е, или го изписаха? Не държат болните много дни и ги изписват вкъщи и грижите остават на най-близките. Някои хора избират да пратят близките в хоспис, поради невъзможността да се справят с грижите у дома, а и заради липса на време и работа. Изключително трудно е да се грижиш за парализиран и неадекватен болен.
Какво казват докторите? Ясно е, че не дават надежди, защото всичко може да се случи. Дали ви разпознава, макар да не може да говори, това вие ще установявате периодично като му говорите. Някои болни така ги удря в мозъка, че има чувство човек, че нищо не чуват, не разбират, а само гледат и имат някакви неадекватни рекации.
Горкият ви дядо, дано скоро има някакво подобрение и да има надежда да се оправи.
Нужна е рехабилитация, за да не атрофират крайниците. Да се раздвижват всеки ден.
Не знам просто какво да кажа. При всеки възстановяването е много индивидуално. Едни хора се оправят и се подобрява мозъчната им функция, започват плавно да се връщат към спомени и да са адекватни при разговор, а други, които уж са били добре, се влошават.
Нужно е и да се свържете със социалните и да задействате отсега процедура за взимане на дюшек, възглавница, стол, защото ще са нужни след като го изпишат, независимо в какво състояние. Дюшек и възглавница, за да не прави рани от залежаване, стол за къпане, а последващо и инвалидна количка. Раздвижването ще става бавно и с помощта на рехабилитатор и с ваша упоритост, защото болният няма да може, а и да може - няма да иска да прави нищо.  При изписване вкъщи, тялото е добре да се завърта наляво, надясно, да лежи така по 2 часа, да бъде подпрян с възглавници, за да не направи пневмония. Да се обтрива тялото с лавандулов спирт, да се раздвижва с вълнена ръкавица, с масажни движения, за да не се образуват рани. Да си повдига от раменете и главата на високи възглавници, когато лежи по гръб, но не за дълго. Да се сменят позите.
Всичко това има значение, не трябва да лежи само на една страна, само по гръб, трябва да се раздвижва, дали с рехабилитатор или с ваши усилия, тези неща трябва да се правят. И независимо в какво състояние е, дали е адекватен, дали не е, защото залежавайки се ще атрофират още крайниците. А за мозъка и разсъдъка, постепенно ще се разбере, като минават дните, как се възстановява и до каква степен ще се възвърнат до нормалност функциите.
Има една добавка, Сириус Д. Сега се сетих за нея. Много я препоръчват за хора прекарали инфакрт и инсулт, за уж по-бързо възстановяване. Около 30 лв струва опаковката, ама ако се спазват дозите, за 2-3 дни свършва. Доколко е ефикасна, идея нямам. Когато разбрахме за нея и я взехме, не беше в началото след инсулта, а месеци след това. Баща ми беше вече адекватен и говореше с нас. Пи веднъж и после категорично отказа да я пие. Започна да си измисля всякакви неща, че му ставало лошо от нея и т.н. Той за всякакви билки и илачи, които се опитвахме да му дадем, казваше че му е гадно от тях, че корем го боли и т.н.
Стават като малки деца, отказват да пият всичко. Обаче химията (лекарствата от доктор) си ги пиеше чинно. Тях не отказваше.
Опитах Сириус Д, защото реално може да се пие от всеки. На вкус се усеща просто канелата (има канела в него), нищо гадно. Но доколко наистина помага, не мога да кажа.
В темата имаше препоръки или питане за още една добавка, тя беше над 1000 лв. Също за хора прекарали инсулти. Също не знам доколко е ефикасна, но съм чувала наистина, че има добавки и лекарства, които взети още в началото, много помагат за бързото възстановяване на прекаралите инсулт. Имаше включително някакви живото-спасяващи вливания на лекарства за по 2000 лв. Москов докато беше министър на здравеопазването, се опита да вкара уж закон да приемат това лечение по здравна каса, но не се стигна доникъде. Скъпо лечение. Щеше да помогне на много хора. Но да не забравяме, че живеем в България, където пациентът е клиент.
Ако мога да дам съвет за нещо, пишете. Може и на лично съобщение, само че вижте в профила си коригирайте функциите, да можете да получавате съобщения.

Дядо ми попринцип трябваше да го изпишат на 7мия ден,но някак си докторите казаха ,че още 5 дни ще стои в болницата понеже не могат да го изпишат с температура , лекарите не дават шанс ,защото няма подобрения дори за рехабилитация , вмомента още е в болницата и петък ще го изпишат да си го вземем , купихме антидекубитален дюшек ,но просто се надяваме поне да почне да се разбираме , защото той говори ,но не се разбираме , цялата му дясна страна е парализирана ,храним го само с кисело мляко , но повече от 4 5 лъжици не иска, а на 3тия ден едвам го върнаха от оня свят казаха докторите понеже нещо се задавил,но сега се пооправи , аз знам ,че няма да е същия ,но поне искам да се оправи поне малко и да не е парализиран до края на живота му .. Като ни види се усмихва и ни пита нещо ,но не го разбираме ,казваме му ,че е паднал и всичко ще се оправи понеже не знам как ще реагира ако му кажем за инсулта....

# 583
Това е добре, щом ви разбира и се опитва да говори. Малко по малко ще се възвърне говора.
Баща ми като лежа в болницата имаше един човек, който изобщо не можеше да говори, но абсолютно всичко разбираше и беше на крака. Логопед казаха докторите щял да помогне. Докато татко лежа имаше напредък при човека, от нито звук, да започне някакви звуци да издава в опит да каже дума.
Да се свали температурата при дядо ви сега е много важно. Дано постигнат успех докторите.
Добре е, че ще го задържат още няколко дни.

# 584
Момичета моляви за помощ . Днес баба ми падна, незнам колко време е седяла така но я чух да вика коншията защото мислела че ме няма а аз съм си цял ден в къщи. Каза че е искала да отиде до тоалетната по голяма нужда, но се изтървала наавсякъде по пътя за тоалетната. Питах я лошо ли и стана главата и ли се е замаила каза че не помни как е паднала. Като я сложих да седне ми направи впечетление че завалва думите и отврвме на време говори безсмислени думи. Помислих че е от уплахата дето е паднала. Но от обяд на сам не се оправя. Отвреме на време добре после пак завалва пак добре. Мъжъ ми отива на работа и обикновенно пипито и работи добре тя го видя и не попита дали отияа на работа атя не пропуска да пита, ами ми зададе някакав странен не свързан въпрос. Като цяло изглежда добре. Няма болки или схващания от някоя от страните на тялото. Но това завалване. Тя е бъбрива знае все какво да ти каже и да те базикне. Разбира какво и говориш. Можели да е някакъв инсулт и да не е обхванал лявата или дясната ръка крак лице.

Общи условия

Активация на акаунт