Машина за хляб - 10 част

• 77 869
  • 827
  •   1
Отговори
# 375
Как се оформят питки, плитки и др. неща след като машинката замеси тестото? Намазвате си ръцете с мазнина/брашно и късате и оформяте или как?

# 376
  • София
Аз пък чакам да получат Молинекс 2000,ама в момента няма никаде,само мостри останали и като си купя.........о  ,... ...почвам и аз,сега само ви чета и завиждам на красотите и вкусотиите ви ,даже вчера сънувах една питка ,май на Димитрина беше,цяла нощ се разправям с питката,накрая май не ядох,взеха ми я.

# 377
Как се оформят питки, плитки и др. неща след като машинката замеси тестото? Намазвате си ръцете с мазнина/брашно и късате и оформяте или как?

По същия начин по който оформяш ако е месено на ръка. Дали брашно или мазнина, зависи от самото изделие. Има цяла тема за плетене на пити, козунаци, баници и др. тестени вкусотии.......

# 378
  • Шумен
Аз пък чакам да получат Молинекс 2000,ама в момента няма никаде,само мостри останали и като си купя.........о  ,... ...почвам и аз,сега само ви чета и завиждам на красотите и вкусотиите ви ,даже вчера сънувах една питка ,май на Димитрина беше,цяла нощ се разправям с питката,накрая май не ядох,взеха ми я.

Аз си поръчах в Технополис и ми я доставиха на другия ден Wink
доволна съм много - резултат 2:1 (както четох в един друг форум), т.е. два страхотни хляба - единия бял, другия типов с маслини, един невтасал козунак. Не се отказвам де, ще пробвам, докато стане. И ползвах все прясна мая. Засега съкратена програма не съм пробвала, но и това ще стане, че ми се ще по-плътен хляб, досегашните все едни въздушни такива - памук направо. А щерката иска да маже филии... Mr. Green
За упътването и аз мога да помагам.

# 379
  • София

Милата, ако е моята питка, то тя е от италианското хлебче на Пина и се бърка с вилица, така, че почвай я - машинка не ти трябва:)

# 380
Да напомня за моя въпрос. Как да си сгъстя сладкото?

# 381
Аз за жалост не мога да ти помогна. Правих само веднъж сладко. Силно казано сладко, защото се получи по-скоро топинг. Изядохме си го със сладоледче и дотам с опитите за сладко. Не ми се рискува с рязваляне на машинката за няма и едно бурканче сладко  Naughty

# 382
мене ако питаш, изобщо недей да вариш сладко в машината! Рисковано е, писали сме в темата няколко пъти. На мен ми блокира едната бъркалка (оста за бъркалката) и голям зор видях да я раздвижа. Повече не експериментирам.

# 383
искам да попитам , ако примерно в рецептата пише 1 ч.л. захар /това е количеството кристална бяла захар/, ако искам да ползвам кафява пак ли трябва да сложа 1 ч.л.
/знам че има разлика между кристалната и пудрата захар, дали е така и при кафявата/

# 384

В книжката пише че трябва да се сложи пектин. Това е за сгъстяване. Дано да съм ти помогнала.
Но не ти препоръчвам, както казаха и другите, да вариш сладко в хлебопекарната. Бързо блокират бъркалките.

# 385
здравей, моята МУлинекс е 3000 и при мен има също програма за бърз хляб - мисля че е 5-та, а освен това на всяка програма от 1-ва до 4-та мисля, има експресна позиция. Тя се нагласява с бутона за избора за препичане на коричката - слаба, средна, силно препечена и следващата стъпка е за експресно правене. Ползвала съм ги и съм доволна. Хлябът става много хубав. Има си го и сигнала за прибавяне на стафиди и др. такива.  Правила съм 1-2 пъти хляб на 5-та програма и наистина е доста сбит.

Ами аз разгледах доста подробно машината и не видях такива експресни програми.

# 386

С желатин.

# 387
Рецептата ми е от книжката на Мулинекс 5000 за бърз хляб.

Бърз хляб

400 ml вода
2 с. л. олио
2 ч. л. сол
1.5 с. л. захар
2.5 с. л. сухо мляко
640 гр. брашно
4 ч. л. суха мая

Програма на печене 5, 1000 гр. готов хляб, 1 ч. и 20 мин. и мярката за чаена и супена лъжица е мерителната лъжица на машината.
Замених сухата мая с кубче жива. Брашното е Софимел в светлосиня опаковка. Дали брашното е хубаво, или от маята, обаче аз повече дълга програма за обикновен бял хляб няма да ползвам.   Peace
Когато трябва да се слагат добавки - ядки, семена, подпраки или сирена, маслини или пълнозърнест хляб си трябва дълга програма.  Simple Smile
Дано и при теб резултата е добър  Simple Smile.

inka5, много ти благодаря за напътствията и рецептата. Много чудно, но в моята книжка нямам рецепта за бърз хляб

# 388
Момичета, извинявайте, ако някъде е писано, но може ли някой да ми каже къде в София има сервиз за машини за хляб. Падна ми една джаджа отолу на тавичката на едната бъркалка. Проблема е, че машината е купувана от Германия преди години, така че не бих могла да питам в магазин.
Предварително благодаря  Hug

# 389
  • София
Сервиз ТСМ: Quell Impex Ltd.,София,кв. Хаджи Димитър, ул. Ильо Войвода, №25,   тел. 945 42 39.
 Peace

Ето и снощната ми питка от пълнозърнесто, типово брашно и овесени трици.

Общи условия

Активация на акаунт